הלשכה לטכנולוגיות המידע בישראל, קיימה היום (שני) את ועידת ישראל לטכנולוגיות המידע 2025, בנוכחות של למעלה מ-3,000 משתתפים בכירי המשק. במסגרתה ניר צוק, מייסד ו-CTO של פאלו אלטו נטוורקס, התייחס לענף ההייטק במדינת ישראל וקבלת החלטות הממשלה, ופרס תמונת מצב מדאיגה.

"המצב בהייטק לא משהו, לא יודע למה מנסים להציג את הכל בצורה ורודה. הגיוסים לא עולים. הסטטיסטיקה משקרת, אם תורידו את הסייבר מהגיוסים ומהאקזיטים - המצב על הפנים, אי אפשר כמעט לגייס כסף לשום דבר. פינטק, דיפנס טק, והלת' טק (Health tech) לא מצליחים לגייס כסף בארץ וגם לא בחו"ל. הקרנות הישראליות לא לוקחות סיכונים ולא משקיעות במה שהוא לא סייבר בישראל", אמר צוק.

הדוח האחרון של רשות החדשנות חשף כי לראשונה אחרי יותר מעשור נרשמה ירידה במספר העובדים בענףבשנת 2024 מספר המועסקים בהייטק היה 391 אלף, ירידה של 1.2% (כ-5,000 מועסקים) ביחס לשנה הקודמת. במקביל נתוני הדוח הראו כי מאז מאז פרוץ המלחמה באוקטובר 2023 ועד יולי 2024, כ-8,300 עובדי הייטק עזבו את ישראל לטווח של שנה או יותר. מדובר בכ-2.1% מכוח העבודה בענף.

לדברי צוק, "אתגר נוסף הוא העובדים. אין מספיק עובדים בהייטק, כל הרעיון הזה של לקחת אנשים שהם לא מתמטיים ולהעביר אותם איזה קורס בזק של כמה חודשים ולקוות שיהיו מתכנתים - זה פשוט לא עובד. הם יודעים לתכנת, אבל התעשייה לא יכולה להשתמש בהם. צריך לדאוג לחינוך כבר בכיתה א' וללמד את הדור הצעיר טכנולוגיה. כמו שאתם רואים עכשיו בעיצומי המורים, המדינה החליטה להשקיע בחינוך חרדי ולימוד תורה ולא לימוד של הדברים האחרים. אני שואל את עצמי איך מזה יישאר פה הייטק, ואני לא יודע. כמות האנשים שנמצאת היום בהייטק ושמחזיקה אותו על הכתפיים שלה הגיעה ברובה מהיחידות הטכנולוגיות, הכמות האחרת היא מזערית עד כמעט ולא קיימת. אני לא מבין איך המדינה חושבת שיישאר פה הייטק".

צוק התייחס לתחום ה-AI שצובר תאוצה ולצורך לאבטח אותו: "ג'נרטיב AI הופך להיות על סטרואידים, ברגע שהמערכת קיימת, צריך גישה מלאה לכל התשתית, לכל הדאטה של הארגון. מה הבעיה? כלי שיש לו גישה לכל הארגון הופך להיות מטרה לתוקפים. כן, צריך לחשוב בהיבט הזה על אבטחה ולא להיזכר בה בדיעבד. ה-AI הופך להיות המטרה מספר אחד של התוקפים, כבר היום אנחנו רואים הרבה חולשות שמוכנסות לתוך חבילות ה-AI שהארגון מתקין, כמובן שיש גם חולשות בתוך המודלים עצמם.

"אנו מגיעים למצב שמאוד קשה למנוע מהתוקפים להיכנס לכל הארגון, הפתרון הוא לשנות את החשיבה: מניסיון למנוע מהתוקפים להיכנס, אנחנו חייבים לצאת מתוך נקודת הנחה שהם נכנסו, הם כבר בפנים ועכשיו אנחנו צריכים לזהות אותם ולעצור אותם. איך עושים את זה? באמצעות למידת מכונה ו-AI".

את הכנס פתח רה"מ לשעבר ויזם ההייטק נפתלי בנט, שהתייחס גם הוא לנושא ה-AI ואמר: "אנחנו, אומת הסטארטאפ, היינו אמורים להוביל את העולם בתחום הבינה המלאכותית. כרגע אנחנו מדשדשים בסיפור הזה".