יוצרי תוכן ברשתות החברתיות כבר מזמן משתמשים בפילטרים מבוססי בינה מלאכותית כדי לצמצם את היקף המותניים או להגדיל את החזה – אך כעת חשבונות מטרידים באינסטגרם ובטיקטוק יורדים לשפל חדש ומדאיג במיוחד בניסיון לייצר מעורבות.

בסרטונים שהופכים לוויראליים, תווי פנים המזוהים עם תסמונת דאון מולבשים על פניהן של נשים בלבוש חושפני שמבצעות אקטים מיניים מרומזים, באמצעות בינה מלאכותית.

הפוסטים – שלרוב מפנים לחשבונות אונליפאנס, אתרי פורנו או קבוצות טלגרם – זוכים למאות אלפי צפיות כל אחד, והם מעוררים דאגה בקרב אנשים עם תסמונת דאון ובקרב ארגוני זכויות לאנשים עם מוגבלויות, שמתריעים על פטישיזציה וניצול.

הסרטונים לרוב נלקחים מנשים שאין להן תסמונת דאון, ועליהם מולבש פילטר שמייצר גרסה מבוססת בינה מלאכותית, שבה מוחלפים תווי הפנים בתווי פנים המדמים אדם עם מוגבלות. תסמונת דאון היא מצב גנטי שנגרם כתוצאה מהעתק נוסף, מלא או חלקי, של כרומוזום מספר 21 – מה שגורם לשינויים התפתחותיים ולמאפיינים חיצוניים האופייניים לתסמונת.

חיפוש מהיר ברשתות החברתיות מעלה מאות סרטונים של אנשים שמשתמשים בפילטר "AI Down syndrome". באפריל השנה נרשמה עלייה בחיפושים בגוגל למונחים כמו "AI Down syndrome" ו-"Down syndrome girl". גם מונחים כמו "נערה יפה עם תסמונת דאון" או "כושר ותסמונת דאון" הפכו פופולריים.

"שילוב של רגשות מציף אותי", אומרת ל"ניו יורק פוסט" שרלוט וודוורד, אישה בת 35 עם תסמונת דאון. "זה לא רק מטריד – זה פוגע בי אישית. אני גם מרגישה זעם וזעזוע".

הכיתובים המלווים את הסרטונים נוטים להיות מיניים ומנצלים. כיתובים נפוצים כוללים: "האם תסמונת דאון היא דיל ברייקר עבורך?", "היית יוצא עם מישהי עם תסמונת דאון?" או "האם תסמונת דאון משנה את התחושות שלך כלפיי?", לצד ניסוחים בוטים הרבה יותר.

וודוורד, שעובדת באגודה הלאומית לתסמונת דאון בארה"ב, מאמינה שהתכנים האלו מסכנים ממשית אנשים עם תסמונת דאון. "אני מרגישה שזה חושף אנשים עם תסמונת דאון לסיכון של תקיפה מינית והתעללות", היא אומרת בדאגה.

זהותם של האנשים שמאחורי החשבונות אינה ידועה, אך נראה שמדובר בגורמים שמשתמשים שוב ושוב באותם סרטונים גנובים של נשים בלבוש מינימלי, ומלבישים עליהם פילטרים בינה מלאכותית המזייפים תסמונת דאון.

רבים מהחשבונות מקשרים לאותם חשבונות אונליפאנס, ולעיתים חוזרים לפעול בשם חדש לאחר שהוסרו.

בטיקטוק קיימים כמה פילטרים שנויים במחלוקת שמדמים תסמונת דאון, אך דובר מטעם החברה מסר כי השימוש בפילטרים שמציגים אנשים עם מוגבלות מפר את כללי הקהילה, וחלק מהפילטרים שסומנו הוסרו מהאפליקציה.

קנדי פיקארד, מנכ"לית האגודה הלאומית לתסמונת דאון, אמרה לפוסט: "פוסטים מהסוג הזה שמציגים מיניות בוטה הם פשוט ניצול של מוגבלות לצרכי בידור וקליקים. מוגבלות אינה טרנד". פיקארד הוסיפה כי קיבלה פניות רבות ממשפחות של אנשים עם אוטיזם ותסמונת דאון שדואגים מאוד מהמגמה הזו.

פילטר תסמונת דאון (צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
פילטר תסמונת דאון|צילום: מתוך הרשתות החברתיות לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

לפי הדיווח, גם אינסטגרם ממליצה אוטומטית על מונחי חיפוש כמו "נערה יפה עם תסמונת דאון" ו"ריקוד של תסמונת דאון", דבר שמצביע על ביקוש ממשי לתוכן הזה – שמחזיר עמודים שלמים של תוכן מיני מסולף שנוצר בבינה מלאכותית.

דובר מטעם מטא מסר: "הסטנדרטים הקהילתיים שלנו חלים על כל תוכן, גם אם נוצר בבינה מלאכותית, ואנו פועלים נגד תוכן שמפר את המדיניות".

לפי המדיניות של אונליפאנס, תכנים שנוצרו או שופרו באמצעות בינה מלאכותית יכולים להתפרסם רק על ידי יוצרים רשומים, ובתנאי שהתוכן מציג את האדם הרשום באופן ברור ומודגש שהשימוש ב-AI קיים.

פיקארד, אמא לילד עם תסמונת דאון, אמרה לפוסט שזו דאגה חמורה במיוחד, מכיוון שהתכנים האלו מציגים תמונה מעוותת ומינית להחריד של אנשים עם תסמונת דאון. "אנשים עם תסמונת דאון יכולים לאהוב, להביא ילדים, לקיים יחסים – כל אלו דברים נורמליים. אבל מה שרואים פה זה שקר שמטרתו להרוויח כסף מניצול של אנשים עם מוגבלות".