סין השיקה בשבוע שעבר את רשת האינטרנט הביתית הראשונה בעולם במהירות 10G בעיר העתיד שלה, שאונין (Xiong’an), אשר במחוז חֶבֵּיי, צעד שמסמן התקדמות משמעותית בתשתיות האינטרנט במדינה. ההשקה היא תוצר של שיתוף פעולה בין החברות וואווי Huawei ו-China Unicom, ומטרתה לספק מהירויות הורדה של עד 9,834 מגה-ביט לשנייה, מהירויות העלאה של 1,008 מגה-ביט לשנייה, וזמן השהייה (latency) נמוך של 3 אלפיות השנייה בלבד.
הטכנולוגיה שמפעילה את הרשת – רשת אופטית בתקן 50G-PON ומשפרת את יכולת העברת הנתונים בתשתיות הסיב האופטי הקיימות. חלק מהשימושים עתירי-רוחב פס לטכנולוגיה הזו יכולים לכלול מחשוב ענן, מציאות מדומה ורבודה, הזרמת וידאו באיכות 8K, ושילוב מכשירי בית חכם. אבל כדי להבין כמו שצריך צריך לתת דוגמה פרקטית. למשל, הורדת סרט באיכות 4K, שגודלו כ-20 ג'יגה-בייט, אורכת בדרך כלל כ-7 עד 10 דקות בחיבור במהירות של 1 גיגה-ביט לשנייה. עם הרשת החדשה במהירות 10G, ניתן להוריד את אותו סרט תוך פחות מ-20 שניות.
China, in partnership with Huawei and China Unicom, has launched the world’s first 10G standard broadband in Hebei’s Xiong’an New Area. Built on groundbreaking 50G PON tech, the network clocks 9,834 Mbps download and 1,008 Mbps upload speeds. It enables 8K streaming, cloud… pic.twitter.com/9EeY1J9X5I
מהלך זה מציב את סין בחזית הטכנולוגיה העולמית בתחום רשתות האינטרנט, ועוקף את מהירויות הרשת המסחריות הקיימות במדינות כמו איחוד האמירויות וקטאר. הטמעת רשתות 10G יכולות להאיץ התקדמות בתחומים כמו בריאות, חינוך וחקלאות, בזכות היכולת העברת נתונים מהירה ואמינה יותר.
וואווי, שהוקמה בשנת 1987 וממוקמת בשנזן, מוכרת לנו בתור יצרנית סמארטפונים, אך היא גם מובילה עולמית בתחום ציוד טלקומוניקציה ופתרונות רשתות, ויש לה תפקיד מרכזי בקידום טכנולוגיות האינטרנט האופטי וה-5G. לעומתה, China Unicom היא אחת משלוש חברות התקשורת הגדולות שבבעלות ממשלת סין, והיא מספקת שירותי אינטרנט, סלולר ועסקים בפריסה ארצית.
למי שתהה, 10G היא לא טכנולוגיה של רשת סלולרית, למרות שהשם שלה נשמע כמו המשך ישיר לטכנולוגיית 5G עליה שמענו לא מעט, ול-6G המתקרבת אלינו לטובה. למרות שזאת אותה אות, מדובר במשמעות שונה - ברשת סלולר היא מגיעה מהמילה Generation וברשת אינטרנט ביתית מהמילה Gigabits.
למרות שעיר העתיד של סין, שאונין, נחשבת לפרויקט שאפתני ויקר מאוד (93 מיליארד דולר), היא עדיין די ריקה. כתבת ויראו של הוול סטריט ג'ורנל מסבירה היטב כי היעד הוא ל-20 מיליון תושבים עד שנת 2035, אבל עד אז העיר העצומה הזאת די ריקה ומי שמתגורר בה הוא בעיקר העובדים שבונים אותה ותושבים שבתיהם נהרסו לטובת הפרויקט. שאונין נמצאת כ-100 קילומטר מבייג'ינג ואמורה להוריד מהעומס שיש על העיר החשובה בסין.