יעל כרמון, שהתפרסמה במרוץ למיליון יחד עם בן דודה יוסיאל, הפכה לאושיית אינסטגרם בשנים האחרונות עם 129 אלף עוקבים. מאז שהחלה המלחמה היא מסייעת למטה החטופים בכל מה שקשור לפעילות בסושיאל, והשבוע היא אירחה בביתה מפגש מיוחד של 15 משפיענים עם משפחות חטופים שנכללים בסבב ב' של העסקה, שחרדות מאוד לגורלם.
במפגש, אותו מגדירה כרמון כשיחת סלון, היכרות וחשיבה אסטרטגית, נכחו כ-15 משפיענים (עם רוב מוחלט לנשים), בהם תמרה אהרוני, מיכל אוליברו, גאיה גפן, שירי פדלון, בר מרום, איתם דרור ובן הזוג שלו דניאל שליבו, אורטל בניסטי, אור שפיץ, אפרת וכטל, ניצן שיק ומעיין שטרודל. מהצד של משפחות החטופים היו בין היתר, יעלה אחות של אביתר דוד, רונן אח של אלון אהל, יפעת בת דודה של שירי ביבס, חיים אח של אבינתן אור, אופיר הבת של יוסי שרעבי ז"ל, נופר אחות של יגב בוכשטב ז"ל, מאיה בת דודה של האחים יאיר ואיתן הורן (יאיר שוחרר מהשבי ואיתן נשאר בעזה), ומאי בת דודה של גלי וזיוי ברמן.
"מאז שהתחילה הפעילות של מטה החטופים, הם ניסו לפעול בכל מיני מישורים, אם זה העצרות, כתבות בטלוויזיה, וגם בגזרת המשפיענים - לאסוף תכנים לסושיאל שיקראו לאנשים להגיע לעצרות לצד תכנים שמחברים אנשים לחטופים ספציפיים", מספרת כרמון ל-mako.
"יצא לדוגמה ספר מתכונים לשבועות שקראו לו 'שבועות של געגוע' ומלא משפיענים פודיז צילמו ריל של מתכון. פנקייקים של קית', בואיקוס של לירי, וזה צבר תאוצה. עובדתית זה מאוד עזר לחבר קהלים שונים במדינה לחטופים ספציפיים. לירי אלבג - כל המדינה קצת מרגישה שהיא מכירה אותה. ככה גם לגבי אוהד בן עמי, אחרי פעילות סושיאל מטורפת שהבנות שלו עשו. המשפיענים גם עזרו בצורה טכנית, למשל בעריכת סרטונים. צריך לזכור מדובר באנשים שהם לא יוצרי תוכן, הם פתאום נקלעו לדבר הזה, וצריכים להיות יוצרי תוכן".
כעת, לאחר שסבב א' של העסקה צפוי להגיע לסיומו בסוף השבוע הבא, עם שחרור 6 חטופים חיים ו-8 חטופים חללים, נערכות המשפחות של החטופים שנותרו בעזה להגברת הלחץ כדי להביא למימוש את השלב השני של העסקה.
"נוצר מצב שדווקא הצעירים, הילדים של, הם אלה שמאוד שלטו בגזרת המשפיענים. שיר סיגל, אלה בן עמי, ירדן גונן והאחיות של לירי אלבג היו מאוד חזקות בגזרה הזאת", אומרת כרמון. "סבב א' של העסקה התחיל, האהובים שלהם חזרו הביתה, ונוצר ואקום בגזרת המשפיענים. כבר לא מכירים יותר את משפחות החטופים באופן אישי. נולדה המחשבה לעשות חשיבה מחדש לגבי איך משפיענים יכולים לעזור לחטופים של סבב ב', לא רק מי שהכרנו עד עכשיו והיו בפרונט, וכעת עברו לשיקום של האהובים שלהם.
"יש המון עבודה, ויש קצת הרגשה שבגלל המורכבות של העסקה ובגלל המחירים האדירים של העסקה, קצת צריך כל הזמן להזכיר לאנשים למה אנחנו הולכים לשם. בנוסף, ככל שחוזרים חטופים, הנטל של משפחות החטופים מתרכז על פחות כתפיים, והם מרגישים יותר ויותר לבד. היו 250 משפחות חטופים, היום יש 69. כאן אנחנו נכנסים לתמונה. דיברתי עם שי ברק, שהייתי איתה בקשר מהיום הראשון של המלחמה, שהיא מתווכת בין משפיענים למשפחות החטופים. אמרתי לה שאנחנו לא מכירים את המשפחות האחרות ונעשה חיבור מחדש".
מה את יכולה לספר על מה שהמשפחות מרגישות?
"הן מרגישות כל מיני דברים, רגשות מעורבים. לא כל המשפחות מרגישות אותו דבר וחשוב להבין ולכבד את זה. יש משפחות שבקו יותר לוחמני ומשפחות שכן רוצות לצעוק 'הכול בכל מחיר', מותר להן הכול וצריך לתת להן עזרה ותמיכה בדרך שמתאימה להן ולא לפי האג'נדות שלנו. יש משפיענים שחושבים שצריך לשרוף את הרחובות ויש כאלה שחושבים שצריך לקרב לבבות עם מתכונים. המשפחות בעיקר מאוד מבועתות מהמחשבה שזה לא יצא לפועל, ושהיקרים שלהן אבודים. הן לא חושבות על שום דבר אחר חוץ מהיסטריה מהדבר הזה. בנוסף, הן עייפות נורא. דווקא זה הזמן שצריכים יותר לתת להן חיבוק".
איך כמשפיענית, את משלבת בין תוכן סביב נושא החטופים ובין תוכן ממומן?
כרמון: "האיזון בין תוכן שהוא אורגני ובין תוכן שהוא ממומן בימים של מלחמה זה אחד הדברים הכי מורכבים מבחינת רגישות שיכול להיות משפיען. מצד שני, אף אחד כמעט לא הפסיק לעבוד, מלבד מילואימניקים. כמובן שביום ה-500 למלחמה זה יום רגיש מאוד ובימים של חזרות חטופים זה רגיש מאוד, וצריך להיות סופר עירנים לזה, וגם בשגרה עדיין לתת לזה מקום, אבל הדברים לא סותרים אחד את השני. זה יכול לבוא ביחד, לרדת בגרון ולעבור בצורה רגישה. צריך להשקיע בזה מחשבה".
הצגת פוסט זה באינסטגרם
"אני באופן אישי בגלל שאני לא רלוונטית ביחידת המילואים שלי ולא שלחתי בעל למילואים, אז יש משהו בעשייה למען משפחות החטופים ולמען המפונים בתל אביב, שמאוד גורם לי להרגיש שאני בצד הנכון של ההיסטוריה מבחינת עשייה במלחמה", מסכמת כרמון. "כשהילדות שלי עוד 20 שנה ישאלו, אני אוכל להגיד שנתתי את מה שאני יכולה כדי לקדם דברים שחשובים לי. זו תקופה מאוד קשה, והעשייה גורמת לי להרגיש טוב".
"המטרה שלנו להגיע לדור הצעיר"
אחת מהמשתתפות במפגש עם המשפיענים הייתה מאיה שמיאל, בת 31, בת דודתם של האחים הורן - יאיר, ששוחרר בשבת האחרונה משבי חמאס אחרי 498 יום, ושל איתן, שעדיין נמצא במנהרות בעזה. היא מספרת שפגשה את יאיר ביום שהוא הגיע, כשחיכתה לו בבית החולים.
"שואלים אותי כל הזמן מה התחושות שלי לגבי זה, אם אני חצויה. אז אני 100 אחוז שמחה ומאושרת ופה בשביל יאיר ו-100 אחוז חרדה וחוששת לאיתן. כל אחד מהם הוא בן אדם שונה, מבחינתי זה עולם ומלואו. זה שיאיר פה זה מדהים, ואנחנו דואגים שגם איתן יהיה", היא אומרת.
"הוא חזר ביום שבת. כבר ביום ראשון הייתי בפאנל של המשפיענים אצל יעל, מהסיבה שאין להם זמן. אני עכשיו יש לי שנייה של הקלה ונשימה, אבל זה לא אומר שאין שם 69 חטופים שצריכים שנפעל בשבילם ונמשיך להילחם. בעיקר בסיטואציה שלנו, שיש לי עוד בן דוד שם".
מאיה היא חלק מחסמבה, צעירי משפחות החטופים, שפעילים מאוד ברשתות החברתיות השונות - אינסטגרם, טיקטוק ופייסבוק, וכן פועלים עם משפיענים. "המטרה שלנו היא להגיע לדור הצעיר, לאנשים בגילנו שרוצים לקחת חלק ולא יודעים איך לקחת חלק ומה אפשר לעשות", היא אומרת. "מגיעים לעצרות המון אנשים מעל גיל 40-50, והדור הצעיר, מי שיהיה דור העתיד וינהל את המדינה, הם פחות נוכחים, זה קהל היעד שלנו ולשם אנחנו מנסים להגיע.
"אנחנו נמצאים בתוך המלחמה הזאת מלא זמן, רואים את אותן תמונות, פוסטרים, אבל צריך לזכור שעומדים שם אנשים אמיתיים, ולאנשים האלה יש משפחות שאוהבות אותן ומחכות להן, וזה היה יכול להיות כולם. לכל אחד יש חטוף שהוא יכול להזדהות איתו".
את חושבת שצריך להמשיך באותו קו לקראת סבב ב'?
"כן, כי אין הבדל ביניהם. תמיד חשוב לי להגיד זה שהגברים האלה נולדו במין הלא נכון או השנה הלא נכונה לא הופך אותם לפחות חשובים. כולם במצב הומניטרי, שומעים את העדויות שמגיעות ממי שחזר, ומבינים מה המצב שלהם. אני מפחדת שזה יהיה מצב בלתי הפיך, אם לא נעשה משהו. לא רואה שאמור להיות שינוי בין השלבים, מבחינתי זה אמור להמשיך באותו קו בשבועות הבאים עם השחרורים האלה".
יאיר כבר הבין את המאבק שעשו בשבילו ובשביל שאר החטופים?
"אני חושבת שלאט לאט הוא מתחיל להבין, הוא עוד לא נחשף לכל מה שקרה פה, אבל לאט לאט נחשף ומבין. הוא צילם סרטון יומיים אחרי שחזר, זה היה לו מאוד חשוב. הדבר הראשון שהוא ביקש כשחזר, זה 'מה עוד אני יכול לעשות, איך אני יכול לעזור כדי להחזיר את איתן והשאר'".
מאיה מבקשת להבהיר שהיא מזמינה את כולם לעקוב אחרי העמוד של חסמבה, שמלקט את העמודים השונים של החטופים ושל המטה. "אפשר להיכנס שם ולעקוב אחרי העמודים ולהכיר עוד חטופים ופשוט להשאיר את זה על סדר היום, אנחנו מנסים למצוא דרכים שלא ישכחו אותם, שיבינו את החשיבות של זה. דרך העמודים האלה אפשר להכיר את הסיפורים שלהם, להתחבר אליהם ולעזור לנו להחזיר את המשפחות שלנו הביתה".
"לתרום מחלקת האלוהים הקטנה"
שי ברק היא מנהלת הסושיאל של חסמבה, וכחלק מזה גם את החיבורים בינם לבין משפיענים. "לפני כמעט שנה גללתי באינסטגרם וראיתי סרטון של שיר סיגל, הבת של אביבה וקית' סיגל, שסוף סוף אפשר לומר - ששניהם חזרו משבי חמאס, שמדברת על המאבק שלה ועל העובדה שאין מספיק שיח של משפיענים ישראלים על הנושא ושיש להם כל כך הרבה כוח שאפשר להשתמש בו", היא מספרת ל-mako. "אני עובדת בתחום ומתעסקת בעולמות המשפיענים כל יום - כל היום אז הרגשתי שהיא ממש קוראת לי ושיש לי ערך לתרום שם.
"כשבני המשפחה שלהם נחטפו, משפחות החטופים נכנסו למסע שנמשך כבר 16 חודשים ודורש המון מיומנויות שלא הייתה להם נגיעה בהן לפני כן – לנאום בפני קהל, לטוס למשלחות ברחבי העולם, לדבר עם פוליטיקאים, להפיק אירועים, להתראיין לתקשורת, אפילו לפגוש את נשיא ארה"ב - וגם להשתמש בסושיאל. וזה ממש על קצה המזלג. בתקופה הכי קשה של החיים שלהם, הם נדרשים לעשות המון דברים שלא עשו קודם לכן וכאן אנחנו נכנסים לתמונה.
"לכל האנשים שהגיעו לאירוע יש ניסיון וסקילס בפלטפורמות הסושיאל שבאמצעותן המשפחות יכולות להשמיע את קולן. עבור זה נועד המפגש. כדי לתת להם ערך, לחשוב ביחד איתם ולהדהד בכל מקום את הסיפור של המאבק שלהם ושל יקיריהם. והאמת, שזה חוצה את גבולות הסושיאל, כי אנחנו התעסקנו היום בסושיאל, אבל זה רק מראה כמה כל אחד יכול לעזור בחלקת האלוהים הקטנה שלו".