המציאות הכלכלית המורכבת בישראל, בייחוד בשנתיים האחרונות, הולכת ונהיית מוחשית יותר ויותר: המחירים מזנקים, יוקר המחיה ממשיך לטפס, והמלחמה המתמשכת רק מחריפה את תחושת אי-הוודאות הכלכלית. מול כל אלו, יותר ויותר ישראלים מחפשים דרכים חכמות להחזיר לעצמם את השליטה על הכיס, ופונים לפתרונות חדשים שיעזרו להם לנהל את ההוצאות. מי שמרגיש את השינוי הזה במיוחד הוא שחר בדור, שמעיד על עלייה דרמטית בהורדות האפליקציה לניהול הוצאות שפיתח, "סכם לי", שמהווה תחרות מרעננת לשחקניות ותיקות בזירה.
בדור (23) מחולון, שלמד תכנות באופן עצמאי בזמן שירותו הצבאי, עובד כיום כמתכנת בסטארטאפ בתחום הפרסום, אבל הלב שלו שייך לאפליקציה שפיתח – "סכם לי", שמציעה פיצ'רים ייחודיים למי שרוצה לקחת שליטה על ההוצאות שלו.
האפליקציה נולדה מתוך הצורך האישי שלו. כבן להורים גרושים מגיל צעיר, הוא התמודד לאורך השנים עם מציאות כלכלית מאתגרת לעיתים: "זה לימד אותי לקחת אחריות כבר בשלב מוקדם, עוד כשהייתי בתיכון", מסביר ל-mako בדור, שכבר אז החל לעבוד ולהרוויח כסף בעצמו, אבל התקשה לנהל את ההוצאות שלו בצורה יעילה. "כל פעם הייתי נכנס לאפליקציה של הבנק, ולא מבין איך הגעתי למספר שאני רואה שם. התחלתי לחפש משהו שייתן לי פתרון ויאפשר לי להיות בשליטה, להבין באמת כמה כסף אני מוציא ועל מה".
בדור ניסה אפליקציות שונות לניהול הוצאות, אבל לא הצליח למצוא אחת שמתאימה לו בדיוק. הוא העדיף שלא להשתמש בפתרונות בתשלום, וגם לא בכאלה שדורשים חיבור לחשבון הבנק, מתוך דאגה לפרטיותו. מצד שני, הוא מסביר, "להזין את כל ההוצאות ידנית עלול להיות מסורבל, אז חיפשתי משהו שנראה טוב ונוח לשימוש, כדי שיהיה כיף להתמיד בו, שייתן לי מוטיבציה". עד שימצא פתרון מתאים, הוא החליט להתחיל לתעד את ההוצאות שלו ברשימה מסודרת בטלפון: "כתבתי כל הוצאה, ובסוף כל חודש העתקתי את כולן לטבלת אקסל שחילקתי לפי קטגוריות, כדי לראות כמה אני מוציא בכל אחת מהן".
הוא המשיך להשתמש בטבלה במשך שנתיים, אבל ככל שהניסיון שלו בתכנות הלך והשתכלל, הוא הבין שהוא מסוגל ליצור בעצמו כלי יעיל יותר שיתאים לו: "הבנתי שאני יכול לתת לעצמי את הפתרון שכל כך חיפשתי, ודרך זה גם להשתפר בבניית קוד בתור מתכנת". כך נולדה הגרסה הראשונית של "סכם לי", תחילה בדמות אתר אינטרנט שרק לבדור הייתה גישה אליו. היא נועדה עבורו בלבד, אבל ברגע שהראה אותה לאחרים – ההתלהבות הייתה ברורה. "פתאום חברים ומכרים ביקשו ממני להשתמש בזה גם, ואמרו לי שאני חייב לפרסם את זה. הבנתי שיש לדבר הזה דרישה".

וכך, הוא החליט לקחת את הכלי החדש שלו צעד אחד קדימה, להפוך אותו לאפליקציה, ולפתוח אותה לכולם. בדור, שגם למד עיצוב גרפי בתיכון, פיתח ועיצב את האפליקציה כולה בעצמו, מ-א' ועד ת'. "עיצבתי הכל מחדש, שיפרתי ביצועים, עבדתי המון זמן על הנראות ועל חוויית המשתמש – שהכל יהיה קל ונוח, כדי שאנשים יוכלו להתמיד", הוא מספר, "מרגע שהבנתי שזה הולך להיות משהו גדול, זה נהיה הפאשן שלי".
בינואר האחרון עלתה "סכם לי" לחנות האפליקציות בגרסת אנדרואיד ואייפון, וכבר מהרגע הראשון זכתה להתעניינות גדולה. מאז היא כבר מתקרבת ל-10,000 הורדות. "לא הוצאתי שקל על שיווק, אנשים פשוט שמעו על זה מפה לאוזן, או חיפשו בחנות האפליקציות 'ניהול הוצאות' והגיעו לזה". תוך זמן קצר "סכם לי" נכנסה לרשימת 200 האפליקציות המובילות בקטגוריית הפיננסים באייפון, ומאז היא שומרת על מקום קבוע בין 80 האפליקציות הפיננסיות הפופולריות ביותר באפ-סטור בישראל.
חשבון משותף עם בני הזוג, חלוקה לתשלומים והשוואה להכנסות
השימוש באפליקציה פשוט במיוחד: נרשמים עם מייל וסיסמה, ומתחילים להזין כל הוצאה שעושים. את ההוצאות ניתן למיין לפי קטגוריות מובנות (דיור, מזון, ביטוחים ועוד), לפי קטגוריות נפוצות שבחרו משתמשים אחרים או ליצור קטגוריות מותאמות אישית, ולהגדיר את הסכום המקסימלי שרוצים להוציא בכל אחת מהן בחודש. לאורך החודש המשתמשים יכולים לצפות בתמונת המצב העדכנית של ההוצאות שביצעו – בחלוקה לקטגוריות, ביחס לתקציב שהגדירו מראש, ובחתכים שונים כמו הוצאות בשבוע האחרון או החל מהעשירי לחודש.
בדור מדגיש שהאפליקציה דינמית ומתפתחת, והוא ממשיך להוסיף לה שדרוגים לבקשת הקהל, כולל כמה פיצ'רים ייחודיים שלא קיימים בחלק מהאפליקציות אחרות. פיצ'ר שימושי במיוחד שנוסף לאחרונה מאפשר למשתמשים להזין את ההכנסות שלהם ולשקלל אותן מול ההוצאות, ולקבל תמונת מצב מדויקת של היתרה שנותרה מההכנסה החודשית. עוד פיצ'ר חשוב מאפשר למשתמשים להוסיף את בן או בת הזוג לחשבון, לשקלל את הכנסות וההוצאות של שניהם ביחד, או לסנן את ההוצאות החודשיות של כל אחד בנפרד. בנוסף לאלו, האפליקציה מאפשר גם להגדיר הוצאה שמחולקת לתשלומים, כך שהסכום יירד באופן אוטומטי מדי חודש עד שתשולם במלואה.
הפיצ'ר האחרון שנוסף לאפליקציה לאחרונה הוא סוכן AI ייחודי שמבוסס על ChatGPT, שמאפשר למשתמשים לבקש ממנו לאתר עבורם נתונים שונים בשפה חופשית, לקבל ממנו טיפים על סמך המידע שהזינו באפליקציה ועוד. "הכלי הזה לומד את הנתונים והקטגוריות שהמשתמשים מזינים לאפליקציה. אפשר לשאול אותו, למשל – מה ההוצאה הכי נפוצה שלי החודש או כמה הוצאנו על דלק בחודש שעבר ומתי, לבקש ממנו לאתר הוצאות מיותרות או ליצור ניתוח לפי ימי השבוע", מדגים בדור.
"יש ערך פסיכולוגי ללהזין את הסכום בעצמך"
האפליקציה של בדור היא לא הראשונה מסוגה בישראל, וההשוואה לאפליקציות אחרות – ובראשן רייזאפ, המובילה בשוק – מתבקשת מאליה. "יש לי הרבה מאוד כבוד אליהם, הם עשו פה שינוי משמעותי, אבל הרבה אנשים לא מוכנים לשלם על זה 45 שקל בחודש, זה הרבה כסף", הוא אומר.
ההבדל הבולט ביותר בין שתי האפליקציות נוגע לחיבור שלהם לחשבון הבנק: בעוד שרייזאפ פועלת על בסיס הנתונים שהיא שואבת מתוך החשבונות של המשתמשים, ב"סכם לי" האפשרות הזו עדיין לא זמינה בשלב זה. "יש משתמשים שלא רוצים לשתף את חשבון הבנק שלהם עם גוף צד שלישי", מסביר בדור, אך מוסיף שבימים האלה הוא פועל כדי להוסיף את האפשרות לאפליקציה שלו, לבקשת המשתמשים. הוא עצמו ימשיך לדבריו להזין את ההוצאות שלו באופן ידני: "יש פה עניין פסיכולוגי – אם אחרי כל הוצאה שאני עושה אני צריך להזין אותה באפליקציה, אני רואה אותה מול העיניים, ויש לזה אפקט. למשל אם אני רואה שכבר חרגתי מהיעד בקטגוריה של האוכל, אני אעצור ואשאל את עצמי – אני באמת רוצה לעשות את ההוצאה הזו עכשיו? כשאני מוסיף את זה ידנית, זה מפעיל אצלי משהו בראש".

כאמור, גם סוגיית הפרטיות חשובה במיוחד לבדור, גם בתור אחד המשתמשים באפליקציה בעצמו: "כל הנתונים שהמשתמשים מזינים באפליקציה מאוכסנים ומוצפנים ברמה הבטיחות הגבוהה ביותר בשרתי גוגל, וזמינים רק להם. אף אדם או גוף אחרים לא יכולים לגשת אליהם בשום דרך", הוא מסביר, ומוסיף שבקרוב יתווסף לאפליקציה גם אימות דו-שלבי. החשיבות של נושא הפרטיות מתעצמת במיוחד לאור בשימוש בבינה מלאכותית, אך בדור מרגיע: "ה-AI לא פועל ברקע, ולא נחשף אפילו לשם המשתמש. הוא מקבל רק נתוני הוצאות לפי קטגוריות ותאריכים שהוא לא יכול לשייך לשום בן אדם, ולכן אין בזה שום סכנה", הוא מסביר, "לא הייתי רוצה שימכרו את הנתונים שלי, בטח שלא את ההוצאות שלי, זה הדבר הכי רגיש לי בעולם, ולכן עשיתי את זה הכי מאובטח שאני יכול".
"המטרה היא לעזור לכמה שיותר אנשים"
האפליקציה כאמור חינמית, ועל אף שבדור משקיע כיום כסף מכיסו כדי להמשיך ולתפעל אותה ולא רואה ממנה רווח, הוא מתחייב שלא לגבות תשלום מהמשתמשים. "המטרה שלי היא לעזור לכמה שיותר אנשים, ולכן היא לעולם לא תעלה כסף או תהיה מפוצצת בפרסומות", הוא מבטיח, "אם בשלב מסוים ההוצאות שלי לא יאפשרו לי להמשיך לתפעל אותה, אולי אחפש ספונסר או אכניס באנר פרסומי קטן באפליקציה, כדי להרוויח בחזרה את מה שאני משקיע. אבל השאיפה היא לא להתמסחר, אלא באמת לעזור לאנשים להתמודד עם ההוצאות שלהם".
ברמה האישית, הוא מעיד, האפליקציה עזרה לו לשלוט בהוצאות ולהתייצב כלכלית. "היום אני מצליח לעמוד בדיוק ביעדים שלי, ובכל רגע נתון יודע להגיד איפה אני עומד ביחס אליהם. אני פחות מפוזר, יותר רגוע מבחינת כספית, וזה מה שהיה חשוב לי". גם התגובות שהוא מקבל מאחרים, מספר בדור, נלהבות. "זה אחת הסיבות שאני כל כך משקיע בזה – גם מתוך אהבה למוצר, וגם כי אני מקבל ביקורות מאנשים שהאפליקציה באמת עוזרת להם, שעשו בזכותה שינוי. זה הדבר הכי מטורף בעיניי, זה באמת גאווה".
בהמשך, בדור מקווה להמשיך ולפתח את האפליקציה, אולי אפילו להתרחב לחו"ל. "אנשים מבקשים ממנים להוסיף תמיכה בעוד שפות, וכנראה שבקרוב תהיה בה כבר תמיכה באנגלית", הוא מספר, ומשתף שרבים ביקשו ממנו גם להוסיף עוד מטבעות, ואפילו להעלות את האפליקציה בשאר העולם. "קודם כל אני רוצה לעזור לעם שלי, לאנשים שאני אוהב, ואחרי שאני אראה שיש לי בסיס מספיק טוב, אולי גם לחשוב על להוציא את זה לחו"ל. כדי להתאים את האפליקציה באופן מלא למדינות אחרות יש הרבה דברים שצריך לחשוב עליהם. בסוף, אני רוצה להיות המוביל, לפחות בישראל".