"צריך כפר שלם כדי לגדל ילד", אומר המשפט המפורסם, אבל למען האמת, הכפר הזה תמיד דרוש לנו. כל אחד מאיתנו, ואולי במיוחד כל אחת, זקוקה בשלבים שונים בחייה לתמיכה שרק קהילה מקומית, קרובה ללב אבל גם לעין, יכולה לספק. אלא שהיום, בעוד שברשתות החברתיות השונות אנחנו מחוברות מתמיד, דווקא כשאנחנו יוצאות לרחוב הניכור מוחשי במיוחד. אם פעם התנהלנו בתוך קהילות מקומיות עם רשת קשרים צפופה בסביבתנו הקרובה, היום הכפר הזה נעלם, ורבים מהקשרים שלנו מתקיימים כמעט אך ורק ברשת.
סבינה גנדלר גובהרי (36) ונסטיה אוצ'וקובסקי (42), שתיהן אימהות ובעלות ניסיון של שנים בעולמות המוצר והשיווק בהייטק, מצאו דרך מקורית להילחם בניכור הזה, בעזרת אפליקציה חדשה לנשים בלבד בשם Friendly, שמאפשרת לכל אישה להכיר בצורה חכמה נשים דומות לה שגרות בסמוך אליה, להוציא את הקשר החדש אל מחוץ למסכים, ולהקים מחדש את אותו שבט מקומי שאבד להן.
הרעיון הראשוני החל להתגבש אצל גנדלר גובהרי, מנכ"לית החברה, כשהייתה בהריון עם בתה הראשונה. היא גילתה אז שאיתה בבניין גרות עוד חמש נשים בהריון מבלי שאפילו ידעה – כי דווקא הקשר עם הנשים שהכי קרובות אליה פיזית פשוט לא היה קיים.
חמש שנים מאוחר יותר, כשפרצה מלחמת חרבות ברזל אחרי ה-7.10, ברחבי ישראל אלפי נשים שבעליהן יצאו למילואים מצאו את עצמן מתחזקות משק בית ומגדלות את ילדיהן לבד, והצורך באותו שבט מקומי רק התחזק. גנדלר גובהרי ואוצ'וקובסקי הבינו שהגיע הרגע להוציא את הרעיון לפועל, וליצור פלטפורמה שתסייע לנשים להתארגן ביחד. כך, חודשים ספורים אחרי הלידה של גנדלר גובהרי, נזרע גם הזרע של Friendly.

"על פניו, אנחנו כל הזמן מחוברות: לרשתות, לוואטסאפ, לכל קבוצה אפשרית בפייסבוק, ועדיין, הרבה פעמים אנחנו מרגישות מאוד לבד", אומרת גנדלר גובהרי ל-mako, "מצד שני, אנחנו יכולות לחלוף ברחוב על פני מישהי שעובר עליה בדיוק מה שעובר עלינו, בלי לדעת את זה, לפעמים אפילו בלי לדעת שהיא גרה בדלת ממול. הבנו שאנחנו זקוקות לדרך למצוא בקלות נשים שמתאימות לנו בסביבה הקרובה שלנו וליצור איתן חיבור אמיתי. פרנדלי נולדה מתוך הרצון לקחת את הכפר האורבני שלנו, שהוא הרבה פעמים בלתי נראה, ולהפוך את החיבור המלאכותי הזה למשהו גשמי שאפשר גם להוציא החוצה".
"כדי שקשר לא יישאר באפליקציה, הוא צריך דחיפה"
המייסדות החליטו להחזיר עטרה ליושנה דווקא בעזרת כלי AI חדשני, שמנגיש לנשים את כל מי ומה שנמצא ברדיוס של עד שני קילומטרים מהן – בראש ובראשונה נשים כמוהן, חברות פוטנציאליות, אבל גם מקומות, אירועים והזדמנויות למפגש. "המטרה שלנו היא לייצר עבור כל משתמשת חיבורים עם נשים שהיא לא רק חולקת איתן גיל, סטטוס או תחביבים, אלא גם יכולה לחלוק איתן רגעים משותפים", מסבירה גנדלר גובהרי.
עם הכניסה הראשונה לאפליקציה כל משתמשת עוברת תהליך הרשמה קצר, שבמסגרתו היא מתבקשת להזין את הפרטים והמידע שתרצה לשתף על עצמה – מגיל וסטטוס משפחתי ועד תחביבים ותחומי עניין. על סמך אלו, סוכנת ה-AI לומדת אותה, במטרה למצוא עבורה את החיבורים המתאימים ביותר בסביבתה. מאותו רגע, בכל כניסה לאפליקציה יוצגו למשתמשת אפשרויות קבועות: ראשית, הסופר-מאץ' שלה – המשתמשת שהכי מתאימה לה באזור שלה באותו רגע, ולצידה הקבוצה שהכי מתאימה לה כרגע – מיקרו קהילה שמורכבת משים בסביבתה ומתאימה לצרכים שלה: "למשל, קבוצה של נשים בחופשת לידה או נשים שמחפשות עבודה. אחת הקבוצות המגניבות אצלנו היא של רווקות שחיפשו מסיבה באזור", מדגימה גנדלר גובהרי.
אפשרות נוספת שעומדת בפני המשתמשות היא למצוא בעצמן את הנשים והאירועים שמעניינים אותן בסביבתן על פני מפה. "זה אחד הפיצ'רים הכי אהובים באפליקציה. בעזרתה את יכולה לראות, למשל, שהשכנה בבית לידך גם בהריון כמוך, או לגלות שאחת האימהות מהגן מחפשת עבודה בדיוק בתחום שאת כרגע מגייסת אליו עובדת".
לבסוף, המשתמשות יכולות גם לפנות לסוכנת ה-AI בצ'ט כדי שתעזור להן למצוא את מה שהן מחפשות בסביבתן – למשל, אירוע או פעילות מעניינים לשבת הקרובה. "הסוכנת תיתן לך את האירועים שמתקיימים באזור שלך, את הנשים הולכות לאותם אירועים, ומי מהן מתאימה לך מבחינת קרבה ותחומי עניין, כדי שתוכלי להתחבר איתן ואולי ללכת ביחד לאותו מפגש", מסבירה גנדלר גובהרי. אם המשתמשת מבקשת פעילות עם הילדים, היא מוסיפה עוד דוגמה, הסוכנת כבר תדע מראש בני כמה הם, ותציע אירועים מותאמים לגילם.
גנדלר גובהרי מסבירה שסוכנת ה-AI מתפקדת למעשה בתור החברה המקומית הידענית של המשתמשות: "היא כמו מישהי נורא מגניבה שגרה כבר מלא שנים בשכונה שלך, ומכירה את כל מי ששווה להכיר, ואת כל המקומות ששווה ללכת אליהם, אבל מצד שני מכירה ממש טוב גם אותך, ויודעת להתאים לך את החיבורים וההזדמנויות שהכי מתאימים לך", היא אומרת.
ובעוד שרוב אפליקציות ההיכרויות בנויות, כפי שכבר ידוע מזמן, במטרה להשאיר את המשתמשים בתוכן לכמה שיותר זמן, המקימות של Friendly שואפות כאמור דווקא להוציא את החיבורים אל מחוץ למסכים, ולכן נותנות דגש מיוחד על השלב הרגיש שאחרי החיבור הראשוני. במקום שהמשתמשות יצטרכו לנסח משפטי פתיחה מגושמים כדי לפנות למשתמשות אחרות – מחסום שעומד בפני הרבה נשים, לדברי המקימות – סוכנת ה-AI מנסחת עבורן משפטי פתיחה ותשובה מותאמים אישית על סמך המידע שאספה משתי המשתמשות, או בעזרת משחקון הכרות שמודד את מידת ההתאמה ביניהן.
"רצינו לעזור למשתמשות לצלוח עוד שלב ולהתגבר על המבוכה הראשונית הזאת בשיחה. כדי שקשר לא יישאר רק באפליקציה, הוא צריך הרבה יותר דחיפה", מסבירה גנדלר גובהרי. לדבריה, יותר מתשעים אחוז מהנשים באפליקציה בוחרות להשתמש בכלי הזה.
גנדלר גובהרי מדגישה שבטיחותן ופרטיותן של המשתמשות באפליקציה חשובות להן במיוחד. "זה כפר שנוצר על ידי נשים ולמען נשים, ומאוד חשוב לנו לייצר סביבה בטוחה ותחושת ביטחון עבור המשתמשות שלנו, כי בסופו של דבר אלה גם החברות שלנו ואנחנו בעצמנו", היא מסבירה, ומציינת שהאפליקציה מאובטחת בתקנים המחמירים ביותר, כאשר כל משתמשת גם נדרשת לעבור בהרשמה תהליך זיהוי קפדני – "כדי להבין שאת שייכת לכפר הזה, ולשמור על הבטיחות של המשתמשות שלנו". לצד זאת, כל משתמשת יכולה לבחור בעצמה מה לחשוף בפני סוכנת ה-AI ובמה לשתף את החברות האחרות באפליקציה.
"גם השגרה שלנו היא מצב בלתי אפשרי"
הגרסה הניסיונית של האפליקציה פועלת כבר זמן מה מתחת לרדאר עם אלפי משתמשות בישראל ובארה"ב, ובשבוע שעבר הייתה אמורה להתקיים ההשקה רשמית ראשונית בניו יורק. אלא שגם אצל מייסדות Friendly, בדיוק כמו אצל כולנו, המלחמה עם איראן עצרה את הכל – אבל גם הביאה לפתחן הזדמנות לענות על צורך דחוף וממשי שהתחזק אצל הנשים בישראל עוד יותר בשבוע האחרון.
"ראינו כמה יש בזה צורך עכשיו בסביבה הקרובה שלנו, והחלטנו לעצור את ההשקה בניו יורק ולפתוח את Friendly קודם כאן, כדי שכל אישה בישראל תוכל לקבל מענה מיידי ולהרגיש קצת פחות לבד", אומרת גנדלר גובהרי. "הרבה חברות אמרו לנו שהאפליקציה ממש יכולה לעזור להן עכשיו – למשל חברה שרק עכשיו ילדה ועברה לדירה עם ממ"ד באזור שהיא לא מכירה, ולא ידעה איך לפגוש עוד אימהות בשכונה שלה". למעשה, גם אוצ'וקובסקי עצמה הזדקקה במיוחד לאפליקציה שיצרה, לאחר שביתה בראשון לציון נפגע מהדף באחת הנפילות, והיא נאלצה לעבור להתגורר באזור חדש ולא מוכר.
לאור המצב הביטחוני, החליטו גנדלר גובהרי ואוצ'וקובסקי להוסיף לאפליקציה בישראל פיצ'ר ייחודי חדש – כלי שמאפשר לנשים לשגר פנייה חכמה שתישלח אוטומטית לכל המשתמשות המתאימות שנמצאות בסביבתן וזמינות בזמן אמת. "סוכנת ה-AI כבר מכירה אותה ויודעת מה הצרכים שלה, ולכן ההודעה שלה תישלח רק לנשים המתאימות, למשל אימהות עם ילדים בגילאים דומים", מסבירה גנדלר גובהרי. "הבנו שמעבר לכפר האורבני שאנחנו רוצות ליצור, יש במלחמה צורך מיידי – נשים רוצות למצוא מישהי בסביבה שלהן שפנויה עכשיו להתאוורר עם ילדים באותו גיל, למצוא מישהי להצטרף אליה לממ"ד, או פשוט להתחבר לעוד מישהי באזור שבעלה נמצא במילואים ותוכל להבין אותה – זה לא שחסרות לה חברות, היא פשוט צריכה מישהי שנמצאת במצבה לידה".

הפיצ'ר אמנם נוצר בעקבות המלחמה, אבל המייסדות כבר עובדות בימים אלו כדי להפוך אותו לכלי קבוע באפליקציה, שיקבל הקשר חדש בהתאם לצרכים המשתנים, גם בשגרה. "חשוב לזכור גם שהשגרה שלנו עדיין כוללת נשים שילדו לתוך מצב בלתי אפשרי, עברו דירה, או שבן הזוג שלהן במילואים, כך שגם בלי מצב חירום אנחנו צריכות את השבט שלנו".
מאז שהאפליקציה עלתה לאוויר התגובות, לדברי גנדלר גובהרי, נלהבות. "נשים מספרות לנו שזה עזר להן למצוא עוד נשים כמוהן, שחוות את אותן חוויות כמוהן", היא אומרת, "מישהי שאני אפילו לא מכירה כתבה לי שהיא פגשה באפליקציה חברה שגם בעלה במילואים, והן ירדו ביחד לאילת. מישהי אחרת כתבה לנו שהאפליקציה עזרה לה להרגיש שוב בחופשת לידה. היא לא הצליחה להרגיש את זה מאז תחילת המלחמה, עד שהיא נפגשה עם מעגל אימהות דרך האפליקציה. עוד מישהי שמחפשת עכשיו עבודה סיפרה לנו שמאז המלחמה השוק מוקפא והיא לא יכולה לשלוח קורות חיים כי אף אחד לא זמין, ופתאום היא יכלה להתייעץ עם מישהי שעובדת במשאבי אנוש שגרה שני רחובות ממנה".
להחזיר את השליטה על הבית
לצד אלפי משתמשות בניו יורק, באפליקציה פעילות כיום בישראל כ-3,000 משתמשות, בעיקר באזור המרכז, כאשר המייסדות מקוות שהיא תמשיך ולהתרחב לכל הארץ. "קהל היעד שהתחלנו איתו היה נשים בתקופות של שינויים בחיים – נשים לקראת לידה, אימהות טריות, נשים שהחליפו מקום עבודה או מקום מגורים. זה בדרך כלל הזמן שבו אנחנו צריכות בצורה עוד יותר מובהקת את הנשים בסביבה הקרובה והמיידית שלנו", אומרת גנדלר גובהרי, "עכשיו, במלחמה, זה נכון לכולנו, כי כולנו נמצאות בנקודה שבה הבועה הגאוגרפית שלנו מכתיבה לנו הרבה מהיומיום שלנו".
נכון לרגע זה, האפליקציה פתוחה בחינם לכל המשתמשות. "כרגע Friendly פועלת במודל חינמי. בשלב הראשוני אנחנו מתמקדות בהגדלת של מעגל המשתמשות וקבלת פידבק מהקהילה. אנחנו בוחנות במכוון כמה מודלים, בהתאם לצרכים של כל שוק, ורק אחרי שנבין לעומק מה הערך הגבוה ביותר שהמשתמשות והקהילות מפיקות מהאפליקציה, נשקול להוסיף כלים חכמים בתשלום".
החזון האולטימטיבי של שתי המייסדות הוא ש-Friendly תגיע לכל אישה בעולם. "אנחנו רוצות שהאפליקציה תהיה העוזרת האישית שלך לחיבור מקומי, ותלווה אותך בכל שלב בחיים. המטרה היא שהנשים יחזרו לאפליקציה שוב ושוב, בהתאם לסטטוס ולצרכים המשתנים שלהן, ויוכלו להצמיח את השבט המקומי שלהן מחדש, להחזיר לעצמן את השליטה על הסביבה הקרובה שלהן, על הבית שלהן. אומרים שצריך כפר שלם – אנחנו רוצות להביא לך אותו".