"המחצית הראשונה של 2025 בהייטק הישראלי היתה הטובה ביותר שחווה הענף בשלוש השנים האחרונות" - כך אומרים בארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC). ניתוח של נתוני גיוסי ההון של הסטארט-אפים הישראלים בחודשים ינואר-יוני שביצע אנשי SNC משקף על פניו התאוששות ממגמת החולשה שאפיינה את הענף מאז 2022. לפי הארגון "זהו החציון עם היקף הגיוסים הגבוה ביותר למעט חציוני ה'הייפ' ב-2021 והמחצית הראשונה של 2022".
חברות הטכנולוגיה הישראליות גייסו 9.3 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, לפי נתוני SNC. זוהי עלייה של 54% לעומת המחצית השנייה של 2024. "הנתונים מוכיחים שהשוק מתמחר אמון מתמשך ביכולות של הטק הישראלי, גם בעיצומה של מציאות ביטחונית מורכבת", אומר אבי חסון, מנכ"ל SNC. לדבריו, גם במהלך המערכה מול איראן נרשמו 31 סבבי גיוס - "עדות לכך שהיזמים ממשיכים לבנות והמשקיעים ממשיכים להאמין".
נתונים ראשונים מדוח נפרד של לאומיטק ו-IVC שמתפרסמים היום מתמקדים ברבעון השני של השנה ומראים תמונה דומה. לפי דוח זה, חברות הטכנולוגיה הישראליות גייסו 2.72 מיליארד דולר ברבעון השני ב-90 סבבי גיוס ידועים. הנתון לא כולל את הגיוס הענק של 2 מיליארד דולר שביצעה חברת Safe Superintelligence.
איכות על פני כמות
מגמה בולטת שעולה משני הדוחות היא שמשקיעים מעדיפים איכות על פני כמות: פחות סבבי השקעה, אבל כל סבב גדול יותר ומכוון לחברות שכבר הוכיחו את עצמן. לפי SNC, מספר גיוסי ההון ירד ב-10% בהשוואה למחצית השנייה של 2024. במקביל, מספר סבבי הגיוס הגדולים (מעל 50 מיליון דולר) עלה מ-20 ל-32, מה שמעיד על ביטחון גובר של המשקיעים בחברות ישראליות.
התופעה באה לידי ביטוי גם בעלייה בהשקעות Follow-On - השקעות נוספות בחברות שכבר נמצאים בתיק ההשקעות של הקרנות. זה אומר שמשקיעים מעדיפים להמשיך לתמוך בחברות שהם כבר מכירים ובטוחים בהן, במקום לקחת סיכונים על חברות חדשות.
הסייבר וה-AI מובילים
תחומי הסייבר והבינה המלאכותית (AI) המשיכו להוביל את שוק ההשקעות הישראלי. לפי לאומיטק ו-IVC, "העובדה שכ-85% מההון שגויס ברבעון השני זרם לחברות בתחומי הסייבר ו-AI, מצביעה על מיקוד גורף של ההייטק הישראלי בתחומים אלה", מסר יו"ר IVC גיא הולצמן. לדבריו מדובר במגמה דומה למתרחש בשוק האמריקני.
בין הגיוסים הבולטים ניתן למנות את חברת Cyera שגייסה 540 מיליון דולר וחברת AI21 Labs שגייסה 300 מיליון דולר. גם חברות דיפנס-טק - שעוסקות בטכנולוגיות ביטחון - זוכות לעניין גובר מצד משקיעים.

סימני שאלה בשלבים המוקדמים
לפי SNC, בניגוד לחששות עבר מפני "בצורת" בחברות צעירות, הנתונים מראים סימנים מעודדים בחברות השלבים המוקדמים. לפי SNC, סך גיוסי הסיד (השקעות בחברות צעירות) והפרה-סיד (השקעות בחברות בראשית דרכן) עלה ב-50% ל-607 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה. זה אומר שהדור הבא של הסטארט-אפים הישראליים עדיין מקבל מימון, גם אם בקצב איטי יותר מבעבר.
עם זאת, מנכ"לית לאומיטק מיה אייזן-צפריר מביעה דאגה בהקשר זה : "אנחנו ממשיכים לראות מגמה של ירידה בהיקף הגיוסים של חברות חדשות, שמחייבת את כלל הגורמים בתעשייה לתשומת לב ומאמץ מיוחד על מנת לשמר את מעמדה הייחודי של ישראל כסטארט-אפ ניישן".
המשקיעים הגלובליים נותרו נאמנים
מעבר לגיוסי ההון, גם פעילות המיזוגים והרכישות רשמה שיא היסטורי. לפי SNC, במחצית הראשונה של השנה בוצעו עסקאות בהיקף של 39.2 מיליארד דולר, בעיקר בזכות עסקת הענק שבה גוגל רכשה את חברת Wiz ב-32 מיליארד דולר. גם בלי העסקה הזו, היקף הרכישות נותר גבוה - 7.2 מיליארד דולר.
עסקאות בולטות נוספות כללו את רכישת Next Insurance ב-2.6 מיליארד דולר ורכישת Melio ב-2.5 מיליארד דולר.

למרות המתיחות הביטחונית באזור, משקיעים בינלאומיים לא נמלטו מישראל. לפי SNC במחצית הראשונה של השנה פעלו בישראל 447 משקיעים זרים, ו-69% מהסבבים כללו לפחות משקיע גלובלי אחד. נתון זה גבוה יותר מבמחצית השנייה של 2024, אז שיעור השתתפות המשקיעים הגלובליים עמד על 61%.