אומרים שהברק לא מכה פעמיים, אבל ב-26.3.2025 נדרס למוות דוד סלה על ידי סמיטריילר, כשהחליף גלגל ברכבו בצד הכביש. דוד (44) היה אחיה של מיכל סלה ז"ל שנרצחה על ידי בעלה בביתה לפני כשש שנים. הוא היה הבן השני מתוך משפחה של שישה ילדים, מהנדס בסוני, נשוי לאביטל ואב לשלוש בנות צעירות.
מתוך הכאב הבלתי נתפס הזה פתחה השבוע לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל ומייסדת פורום מיכל סלה, את האקתון מיכל סלה השישי – תחרות היזמות היחידה לפיתוח טכנולוגיות להצלת חיים וביטחון נשים, שנערכה במשך יומיים במשרדי רשות החדשנות בירושלים, בהשתתפות 31 צוותים. היום פורסמו שמות 7 סטארטאפים שעלו לגמר ההאקתון, שייערך בסוף החודש במרכז פרס לשלום וחדשנות בתל אביב, שם יוכרזו שלושת המקומות הראשונים שיזכו בפרסים. בהמשך השנה המיזמים המצטיינים ייקחו חלק בתוכנית ההאצה השנתית (אקסלרטור) של פורום מיכל סלה בשיתוף Google for startups, על מנת שהרעיונות יוכלו לקרום עור וגידים.
עד היום יצאו מההאקתונים מיזמים כמו Relyon.AI, מערכת שמזעיקה שירותי חירום באמצעות פקודות קוליות בלבד, MedFlag שמנתח רשומות רפואיות של מטופלים המגיעים למערכת הבריאות במטרה לאתר נפגעי אלימות, "כפתור הפרפר" לדיווח דיסקרטי על אלימות שמוטמע באתרים שונים ועוד.
בין הצוותים השנה אפשר היה לראות נציגים מחברות גדולות כמו בנק דיסקונט, שהמיזם שלה היה צ'אטבוטית בשם איה (AI'a) שמופנית לנשים צעירות שתדע לזהות כשמישהי נתונה במערכת יחסים אלימה, ו-HP אינדיגו שהציעו אפליקציה עבור חיילים ומשרתי מילואים שנמצאים בפוסט טראומה, שתוכל לנטר את המדדים הרגשיים והפיזיולוגיים שלהם, במטרה לעזור להם להירגע.
השנה, על רקע ההתקדמות המטאורית של הבינה המלאכותית, עמד לרשות היזמים גם מאגר דאטה שנבנה על ידי צוות מהטכניון יחד עם פורום מיכל סלה, שכולל בתוכו עשרות אלפי עדויות באנגלית על אלימות בזוגיות, שנלקחו מרדיט, המתויגות לפי סוגים. אלו שימשו לבנייה ואימון של מודל בינה מלאכותית, יחיד מסוגו בעולם, שיכול לנתח מקרים שונים ולהצביע על גורמי סיכון לאלימות. בסופו של דבר, מסבירה בן עמי, יש דפוסים בין-לאומיים חוזרים כמו עלייה של אלימות בחגים, אובססיביות של הגבר וניסיונות שליטה ועוד.

כל שבוע וחצי בממוצע אישה נרצחת בישראל
ההאקתון נערך כל שנה סביב יום הולדתה של מיכל ז"ל, שנולדה ב-18.5, ונרצחה על ידי בעלה אלירן מלול בערב ראש השנה 2019. "היא הייתה צריכה להיות בת 38 השנה, כשנרצחה היא הייתה בת 32", מספרת בן עמי ל-mako. "הקמתי את העמותה במאי 2020 בקורונה, ושלושת ההאקתונים הראשונים היו בקורונה. מההאקתונים הפיזיים זה הכי גדול שהיה, וזה מאוד מרגש".
מעבר לפן הטכנולוגי, פורום מיכל סלה מגן היום על כ-2,500 נשים שנמצאות בסכנה לחייהן באמצעות חברת אבטחה או כלבי הגנה עצמית, כאשר המימון לכך מתחלק שווה בשווה בין פורום מיכל סלה (שמתקיים מתרומות) ומשרד הרווחה, בעלות של 4 מיליון שקלים בשנה. בן עמי מסבירה כי הפורום מחבר בין השטח, הנשים המאוימות, לבין היזמים שעובדים על פתרונות טכנולוגיים למניעת אלימות. "אני שואלת נשים אם הן רוצות להתנסות באפליקציה חדשה ולתת עליה חוות דעת, וכמעט תמיד הן רוצות. הן מחפשות פתרונות".
האוכלוסייה שפונה לפורום היא מגוונת הרבה יותר מכפי שאולי הייתם חושבים. "יש אוכלוסיות שמרגישות פחות נוח לפנות רווחה ופונות אלינו. פנו אליי שופטות, מגישות בטלוויזיה, מהנדסות בכירות בהייטק, דמויות בכירות בפוליטיקה, וגם שוטרות או נשים שנשואות לשוטרים, ואז אני פונה למח"ש. זה נמצא בכל מקום", אומרת בן עמי.
"עד אלינו, היו 2 פתרונות בלבד לאישה מאוימת – או מקלט לנשים מוכות או צו הגנה, שבסופו של דבר זה דף נייר. הפסיכופתים האלה לא בדיוק שומרי חוק, ודף נייר זה לא מה שירתיע אותם. מיה כהן ז"ל נרצחה בחודש הקודם על ידי אח שלה, למרות שהיה לה צו הגנה נגדו.
"המקלטים מצילים חיים, אבל אנחנו ב-2025 ולאישה שמאוימת על ידי בן זוג שלה, נכון שיהיה לה מגוון של פתרונות שונים שהיא תוכל לבחור מה שנכון לה, שתוכל להרגיש בטוחה בבית שלה, במיטה שלה. על המציאות שבן אדם לא מרגיש נוח בבית שלו, אפרופו ה-7 באוקטובר, אי אפשר לעבור לסדר היום".

מלחמת ה-7 באוקטובר הביאה לעלייה באלימות בתוך הבתים, כאשר נכון להיום כל שבוע וחצי בממוצע נרצחת אישה בישראל. "אלו סטטיסטיקות שלא היו בעבר. אנחנו חוות פי 2 עלייה בפניות אלינו, בביקוש. את תוכנית ההגנה הגדלנו מ-62 ל-300 נשים בשנה. בנוסף, אנחנו חוות פניות הרבה יותר קשות, נשים מדווחות על אלימות הרבה יותר קשה", אומרת בן עמי. גם הלחץ הלאומי שכולנו חווים תורם את חלקו, לדבריה.
סוג חדש של פניות קשור לנשקים, כאשר בעקבות המלחמה וההקלות במתן רישיון נשק, יש הרבה יותר נשקים במדינה. מעבר לרציחות באמצעותם, כמו של אסתר כהן דדשי בחודש אפריל האחרון, יש גברים שרק משתמשים בנשק לאיום. למשל, גבר שהודיע לגרושתו כי הוא עובר מעבר לקו הירוק כדי שיאשרו לו רישיון לנשק, או מישהו שנוהג לסובב את הנשק האישי שלו על היד בבית מול אשתו.
בן עמי מספרת כי פנו למשרד ביטחון לאומי בבקשה שיסבירו לציבור הנשים המאוימות שאדם עם רקע אלים לא יקבל נשק, אך דבר כזה לא קרה עוד. כיום נדרש כדי לקבל נשק אישור ממשרד הבריאות והמשטרה, ופורום מיכל סלה מבקש להוסיף לפרוצדורה גם אישורים ממשרד הרווחה והביטוח הלאומי, כדי למנוע מאנשים שידועים כאלימים ברווחה או לא כשירים נפשית להחזיק נשק. "שני מאגרי המידע האלה לא נבדקים כשבן אדם מבקש נשק, היו דיונים על זה בכנסת, והסכימו איתנו, אמרו שאנחנו צודקות", אומרת בן עמי.
אלמנט נוסף סביב המלחמה הוא הקשר בין פוסט טראומה להתפרצות אלימה. מדובר אומנם באחוז קטן מבין הפוסט טראומטיים, אבל אנשים שהלכו לשדה הקרב ונפגעו מבחינה נפשית, עשויים להיות אלימים בתוך הבית.
"את בונה את עצמך כמו עוף החול - ואז עוד פעם"
בהיבט האישי, אחרי שעברתם טרגדיה נוספת, איך את מוצאת את הכוחות להמשיך בעשייה?
בן עמי: "אנחנו שישה ילדים, אני הבכורה. דוד הוא מספר שתיים, צעיר ממני רק בשנה. ההורים שלנו הביאו אותנו בזוגות, אז דוד הוא הזוג שלי. ליאת ומיכל זה הזוג השני, מיכל היא הילדה הרביעית, וליאת מגדלת את הבת של מיכל. אחי הצעיר שנמצא כאן בהאקתון צעיר ממני ב-18 שנה.
"העשייה הזאת מחזקת את כל המשפחה שלנו. היא חיזקה מאוד את דוד, הוא היה מאוד גאה בהאקתון, הוא היה פה שנה שעברה. הוא היה ה-IT של העמותה, וקבע לנו את המזוזה, הוא דתי, כשעברנו למשרדים חדשים.
"זאת תקופה קשה מנשוא, עם החטופים, החיילים שנופלים, צווי 8. אנחנו נלחמים על הקיום שלנו במדינה הזאת, עם קושי לאומי אדיר. ברמה האישית שלי, איבדתי את אח שלי לפני חודש וחצי. ההורים שלי קברו שני ילדים במוות פתאומי מוקדם. יש לי 4 אחייניות יתומות. אביהוא אחי הצעיר אמר בהלוויה, 'הלב המרוסק היה מחובר בסלוטייפ, ועכשיו הכול התפרק עוד פעם'.

"כשמיכל נרצחה, המשפחה עברה טלטלה שאי אפשר לתאר במילים. הייתי לא מרוסקת לשברי זכוכית, אלא כמו חול. מי שרצח אותה היה בן בית שלי, הרים את הילדים שלי באוויר, וזה מנפץ משהו באני מאמין שלי 'מה זה אדם', לאבד אחות קרובה שאהבה את החיים ובצורה כל כך אכזרית. בנינו את עצמנו בחמש שנים האלה עם הפעילות של פורום מיכל סלה שרק גדלה ומתרחבת. את בונה את עצמך כמו עוף החול מהאפר, מתרוממת ועפה, ואז עוד פעם.
"'מה שמחזיק את הלב השבור והמרוסק שלי, הדבק זה אתם', כך אמרתי ליזמים בפתיחת ההאקתון. העשייה הזאת זה החוסן. זה חוסן וזה ריפוי שהוא אישי, אבל גם לאומי. פונים אלינו מכל העולם כדי לשמוע על הפלא הכחול לבן שקורה פה - טכנולוגיה להגנה על נשים מאוימות. בכל העולם יש מענים מיושנים לאלימות נגד נשים. אני עוד חודש במקסיקו והונדורס, משרד החוץ שולח אותי, וזה מבחינתי הסברה לישראל. זה ריפוי אישי ולאומי".
האחים של קורבנות הרצח מנסים להתמודד עם הכאב
בהאקתון השתתפו לראשונה השנה שני אחים של קורבנות רצח. אביהוא סלה, 27, היה חייל כשאחותו מיכל סלה נרצחה, וזוהי הפעם הראשונה שהוא משתתף בהאקתון. סיבה מרכזית לבואו השנה היא מותו הטרגי של אחיו דוד, שהיה מודל לחיקוי עבורו, וכעת הוא נשאר הגבר היחיד מבין האחים.

אתה זוכר משהו מעורר חשד בזוגיות של אלירן מלול ומיכל?
"לא, הייתי אז בצבא, חייל קרבי בצנחנים שחוזר פעם בשבועיים הביתה, והוא היה שולח לי הודעות, 'אני ישן אצלך בחדר', 'אני שומר על אחותך', 'רק תגיע לבית, אני אעשה לך מסאז'', אז ידעתי שאחותי בידיים טובות כל הזמן. הוא היה בעצמי קרבי, והיה שולח לי הודעות כל הזמן. זה קרה מ-0 ל-100 מבחינתי, הייתי אז בצפון. חזרתי עכשיו לצפון, אני סטודנט לכלכלה, ניהול ומערכות מידע בתל חי, כדי להתמודד עם הטראומה, אני נמצא איפה שהכי קשה לי להיות".
משה דדשי, בן 28 מפתח תקווה, הגיע להאקתון לאחר שאיבד את אחותו אסתר כהן דדשי (35) רק בחודש שעבר, לאחר שנרצחה על ידי בעלה אור חיים המדני כהן, שממנו רצתה להיפרד. היא הייתה האחות הבכורה מבין שישה אחים.
"אחותי הייתה נשואה 16 שנים לבן זוגה, היו להם 4 ילדים", הוא מספר ל-mako. "מהשנה הראשונה היא סיפרה לנו שהם הולכים לייעוץ זוגי. לאורך השנים היא שילמה המון כסף למטפלים, קרוב למיליון שקלים. הייתה להם זוגיות אובססיבית, אבל לא הייתה אלימות פיזית או מילולית. הוא לא היה מרגיש נוח בשום מקום חוץ מהבית שלו. כשהם היו יוצאים למשפחה או חברים, היא הייתה נתקלת בהתנגדות, או באי נעימות, כאילו הוא מעניש אותה שהיא יוצאת מהבית. היא הייתה עושה שיקול אם כדאי לה לצאת, אם כדאי לקבל ממנו איזשהו עונש. יחד עם זאת, היא הייתה אישה מאוד חזקה. היא לא נשארה בבית רק כי הוא רצה, היה לה גמ"ח, והיא הייתה מאוד חברותית ומקובלת".

בסופו של דבר, אסתר החליטה להיפרד וגם העלתה את הנושא בפני המטפלת הזוגית שלהם. "כשהיא העלתה את עניין הפרידה, היועצת אמרה, 'תחזרו לבית, תדברו על זה'", מספר דדשי. "בדיעבד זה היה כשל רציני. ביומיים האחרונים הוא התחנן על נפשו שתישאר, והיא אמרה שהיא לא מוכנה".
"ביום הרצח הם הלכו לשוק מחנה יהודה, קנו ממתקים לילדים, וכחצי שעה אחרי שחזרו, הוא נכנס לחדר שלהם, ירה באסתר, שהייתה שכובה על המיטה, שלוש יריות והתאבד. ארבעת הילדים היו בבית, שמעו את הבומים, מצאו אותם והזעיקו משטרה. מכאן התחיל הסרט הכי רע של החיים שלי", משחזר דדשי.
את הרישיון לנשק קיבל כהן ביולי 2023, לאחר שהיה פיגוע בנווה יעקב שם התגוררו, והיישוב הפך להיות זכאי לנשק. הוא עצמו לא עשה צבא. "זאת הייתה הפתעה גמורה עבורי, לא חשבתי רצח, חשבתי, יזרוק לה את הבגדים מהחלון", אומר דדשי.
כעת הילדים יעברו לגור אצל אחותה של אסתר, והמשפחה פתחה בקמפיין המונים לגיוס מיליון שקלים לתמיכה וטיפול. "כבר גייסנו כ-200 אלף. נצטרך גם טיפולים פרטיים עבורם וגם מטפלים שמתאימים למגזר החרדי", אומר דדשי. יום אחרי הרצח כבר פנה לפורום מיכל סלה: "פניתי לכל אתרי החדשות, והם היו הכי נגישים – פשוט ענו לטלפון".