בצל הדיווחים על התרחקותו של אילון מאסק מדונלד טראמפ והממשל שלו, אותם כבר הספיק להכחיש המיליארדר, איל הייטק אחר מתקרב אל הנשיא באופן קצת מחשיד - מארק צוקרברג. הבעלים של מטא, המחזיקה בפייסבוק, וואטספ ואינסטגרם, נראה אתמול מגיע לפגישה בבית הלבן עם נשיא ארה"ב, וזאת בפעם השלישית מאז הבחירות.
על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, מנכ"ל מטא מפעיל לחץ אינטנסיבי על ממשל טראמפ להגיע להסדר בתביעה האנטי-מונופוליסטית של סוכנות הסחר הפדרלית (FTC) נגד החברה לפני שהמשפט יתחיל ב-14 באפריל. ה-FTC שואפת לפרק את מטא על ידי ביטול רכישותיה של אינסטגרם ו-וואטסאפ. הסוכנות טוענת כי מטא רכשה את החברות כדי לדכא מתחרים פוטנציאליים לפני שיוכלו לערער על הדומיננטיות שלה ברשתות החברתיות.
כמה גורמים בממשל טראמפ הביעו הסתייגות מהאסטרטגיות של מטא וסבורים שהחברה פועלת באגרסיביות כדי לקדם הסדר, כך אמרו מקורות לעיתון. דובר מטא, אנדי סטון, סירב להגיב ישירות על פגישתו של צוקרברג בחדר הסגלגל. "מארק ממשיך בפגישותיו עם הממשל בנוגע להובלה הטכנולוגית של אמריקה", אמר סטון בהצהרה. נציגי הבית הלבן לא השיבו מיד לבקשה לתגובה. גם ה-FTC סירבה להגיב.
Exclusive: Mark Zuckerberg is lobbying President Trump and White House officials to agree to a settlement that would prevent Meta Platforms from facing an antitrust trial later this month https://t.co/AZD7ry3r6z
טראמפ חיזק את שליטתו ב-FTC מאז כניסתו לתפקיד, והוציא צו נשיאותי שנועד להעניק לו השפעה ישירה יותר על הסוכנות, שלרוב נתפסה כגוף עצמאי מהבית הלבן. יו"ר ה-FTC, אנדרו פרגוסון הרפובליקני, כינה את הסוכנות "ה-FTC של טראמפ-ואנס" ותמך בהחלטת הנשיא לעשות בה את השינויים שרצה. עם זאת הוא התחייב להמשיך במאבק נגד התנהלות אנטי-תחרותית של ענקיות טכנולוגיה - ואף הצהיר לאחרונה כי הסוכנות מוכנה להתמודד מול מטא בבית המשפט. "אנחנו נערכים למשפט", אמר פרגוסון לבלומברג. "גייסנו כמה מהטובים שבפרקליטי ה-FTC, ואנחנו מוכנים לצאת לדרך. המשפט הזה מתהווה כבר חמש שנים".
מטא וצוקרברג גם דוחפים את ממשל טראמפ לנקוט צעדים נגד מהלכיה האחרונים של הנציבות של האיחוד האירופי שרוצה להטיל קנסות על חברות טכנולוגיה אמריקאיות בגין הפרת תקנות התחרות שלו. כפי שדיווח הניו יורק פוסט, הוועדה האירופית, הגוף הרגולטורי האנטי-מונופוליסטי של האיחוד האירופי, צפויה להטיל על מטא קנס שעשוי לעלות על מיליארד דולר בשל אי-עמידה בדרישות חוק השווקים הדיגיטליים (DMA) הנרחב שלה. מטא פועלת מול גורמים בממשל טראמפ כדי שיתערבו בניסיון להפחית את הקנס או אף לבטלו לחלוטין.
למרות שלא דווח על הנושא, הפגישה של טראמפ וצוקרברג יכול גם להיות קשורה לדדליין המתקרב על טיקטוק. היריבה הגדולה של מטא אמורה לעבור לידיים אמריקאיות עד יום שבת על פי ההארכה שקיבלה מהנשיא. בימים אלו חברות טכנולוגיה וקרנות הון סיכון נמצאות במירוץ אחר השעון לנסות לשכנעה את בייטדאנס (חברת האם של טיקטוק) ואת הנשיא להפוך לבעלים, גם אם חלקית, של הרשת החברתית המשפיעה ביותר בשנים האחרונות בארה"ב. אנחנו בטוחים שלצוקרברג יש מה להגיד בנושא וייתכן שדעתו עלתה בפגישה עצמה.
מתקרב פיזית לטראמפ
צוקרברג לא רק נפגש עם טראמפ, הוא גם קנה בית בוושינגטון כדי להיכנס כמו שצריך לביצה הפוליטית של הבירה. על פי דיווח של האתר Politico, מארק צוקרברג רכש בחשאי אחוזה בגודל של כמעט 1,400 מטר רבוע בוושינגטון הבירה תמורת 23 מיליון דולר, מה שהופך אותו למנכ"ל חברת טכנולוגיה נוסף ברשימת המיליארדרים שרכשו בתים בבירה. מדובר בעסקת הנדל"ן השלישית בגובהה בהיסטוריה של וושינגטון, והיא הייתה כה חשאית עד ש"זמן קצר לאחר שהעסקה הושלמה בתחילת מרץ, התמונות של הבית הפכו למפוקסלות ב-Google Maps".
ביום רביעי, באותו יום שבו צוקרברג נצפה בבית הלבן, דובר מטא אישר את הרכישה ל-Politico: "מארק ופריסילה רכשו בית בוושינגטון הבירה, מה שיאפשר לו לבלות שם יותר זמן בזמן שמטא ממשיכה לעבוד על סוגיות מדיניות הקשורות למובילות הטכנולוגית של ארה"ב", אמר הדובר.
על פי פוליטיקו "בית בבירה עבור מנכ"ל שמגיע מחוץ לעיר אינו רק מקום לינה לביקורים מזדמנים, אלא יותר כמו שגרירות אישית מול הממשל - סמל פיזי לקשרים הטובים בין אילי תאגידים מסוימים לממשלת ארצות הברית".
למעשה, הנטייה של טייקונים לרכוש נכסים בוושינגטון הייתה קיימת עוד לפני ממשלו השני של טראמפ. מייסד אמזון ובעל ה"וושינגטון פוסט", ג'ף בזוס, רכש ב-2016 אחוזה בשווי 23 מיליון דולר בקאלורמה. ב-2021, פיטר ת'יל, ממייסדי PayPal ותורם שמרני בולט, שילם 13 מיליון דולר עבור אחוזה בסגנון בוז-ארטס (Beaux-Arts) ממש מעבר לפינה מהבית החדש של צוקרברג.