הכותרות היו דרמטיות, אבל בהחלט מדויקות: בקרוב ינותקו בישראל מיליון טלפונים סלולריים. משרד התקשורת הודיע על סגירתן לצמיתות של רשתות דור 2 ודור 3 בסוף השנה הנוכחית, חלק ממהלך עולמי שמחסל למעשה את הרשתות הישנות ומשבית בפועל את המכשירים התלויים בהן (ר' מסגרת בסוף הכתבה). האמת היא שזה לא חדש – כבר ביולי 2021 התקבלה ההחלטה בנושא, והלקוחות של חברות הסלולר קיבלו הודעות על כך – אבל בישראל כמו בישראל, לא דוחים למחר את מה שאפשר לדחות למחרתיים. השבוע, כשמשרד התקשורת שוב עדכן את הציבור והדד-ליין של 31 בדצמבר כבר נראה באופק, כו-לם התעוררו. ונכנסו לפאניקה.

"קיבלתי המון שיחות מאנשים לחוצים אחרי הפרסומים האחרונים", מספר ד"ר דרור קריקון, חוקר פסיכולוגיה וסוציולוגיה, מומחה להשפעות הסמארטפון על ילדים ונוער. "אנשים התקשרו אלי בהיסטריה, ואני ישר הרגעתי אותם. אמרתי להם, 'מי שרוצה להשתמש בטלפון בטוח, מה שנקרא 'טלפון טיפש', ימצא דרך'". 

לא רק ד"ר קריקון קיבל שטף פניות; גם בחנויות הסלולר מספרים על לקוחות מודאגים שביקשו להבין את משמעות הידיעות. ובעוד שהתפיסה הרווחת היא שמשתמשי הטלפון הטיפש בישראל הם ברובם חרדים, האמת היא שלהערכת משרד התקשורת, רק כ-150 אלף מאותם מיליון מכשירים אכן שייכים לחרדים – בין השאר מפני שהציבור הזה נערך מבעוד מועד ליום הדין, 31.12.25. לפני כשנתיים ניסו המפלגות החרדיות למנוע את סגירת רשתות 2 ו-3, ובסופו של דבר קיבלו את רוע הגזרה; מאז החליפו רבים בעדה החרדית את הטלפון הטיפש – והכשר, חשוב להזכיר – במכשירים מתקדמים יותר. רבנים אף אישרו את השימוש בטלפונים כשרים דור 4, מכשירים שמציעים תכונות בסיסיות בלבד (שיחות והודעות), לא אפליקציות אחרות ולא גלישה באינטרנט.

תום ראובני זוכה במדליית זהב בפריז 2024 (צילום: Reuters)
תום ראובני זוכה במדליית זהב בפריז 2024|צילום: Reuters

האלוף האולימפי בגלישת רוח, תום ראובני, אמר בשנה שעברה: "אומנם יש לי אייפון לדברים מסוימים, כמו העברת כסף בין חברים, אבל אני אוהב להיות עם המכשיר הטיפש בשקט שלי"

אז נשארנו עם 850 אלף בעלי טלפון טיפש – ומדובר בקבוצה מגוונת כל כך שספק אם המשתייכים אליה הוזכרו אי פעם בנשימה אחת. על החרדים כבר דיברנו, ואליהם מצטרפים מעוטי אמצעים ועובדים זרים, שאפילו סמארטפון בסיסי הוא עבורם הוצאה גדולה מדי; הורים תל אביביים שהפרוטה בהחלט מצויה בכיסם, אבל משתייכים לקבוצה הולכת וגדלה שמתנגדת לחשיפת ילדים למסכים בכלל ולסמארטפונים בפרט; קשישים שלא מסתדרים עם המורכבות הטכנית של תפעול טלפון חכם מודרני; רוחניקים, או אם תרצו פרדס-חנאים, שמתרחקים מסמארטפונים משלל סיבות אידיאולוגיות ובריאותיות; בני דור Z שנסחפו בשנים האחרונות לטרנדים נוסטלגיים של רכישת טלפונים כמו פעם; ועבריינים, שמשתמשים בטלפונים הטיפשים ככלי זול ובטוח לשימוש אנונימי באמצעות כרטיסי SIM עם הקצבת שיחות, וללא שירותי מיקום.

על הקבוצה האחרונה שווה להתעכב, מפני שבהקשר הזה מהווה סגירת הרשתות חדשות טובות. "אין ספק שהיעלמות הטלפונים הישנים תפגע בארגוני הפשע, בעיקר בכל מה שנוגע להפעלת מטעני חבלה מרחוק", אומר לנו השבוע קצין משטרה. "עבריינים, או ליתר דיוק מהנדסי מטענים, משתמשים בטלפונים טיפשים להפעלת מטען שהונח מתחת לרכב או בכניסה לבית, וקשה מאוד לאתר את המפעילים: לטלפונים האלה, שרובם נרכשים באתרים סיניים, אין אבא ואין אמא. אין שום כתובת שמאפשרת להגיע למי שמכר או קנה אותם, מה גם שכרטיסי הסים מוחלפים כמעט על בסיס יומי".

וכעת לחדשות הרעות: "המהלך של משרד התקשורת אומנם יפגע ביכולת המבצעית של ארגוני הפשע וייאלץ אותם למצוא אלטרנטיבות משוכללות יותר, אבל העבריינים הם ממילא אנשים מאוד מעודכנים טכנולוגית. למשל, הם כבר שנים נמנעים מתקשורת גלויה ומתכתבים בערוצי טלגרם כדי למנוע מהמשטרה להגיע אליהם. בגדול הם ימשיכו לפעול כמו שפעלו קודם, אבל עם יותר תשומת לב כדי שלא ליפול למלכודות של השוטרים".

פלאפון טיפש (צילום: צילום פרטי)
צילום: צילום פרטי

קצין משטרה: "עבריינים ומהנדסי מטענים משתמשים בטלפונים טיפשים להפעלה מרחוק של מטעני נפץ. לטלפונים האלה אין אבא ואין אמא, אי אפשר להגיע למי שמכר וקנה אותם"

אז העולם התחתון לא עומד לקרוס, וגם הטלפון הטיפש – או ליתר דיוק ה"פיצ'ר פון", כלומר טלפון עם תכונות בסיסיות בלבד – לא באמת עומד למות עם סגירת הרשתות הישנות. "עדיין קיימים בשוק מכשירים חדשים וישנים, 'בטוחים' או 'טיפשים', שתומכים בדור 4", מזכיר ד"ר קריקון, "והם לא הולכים להיעלם". וזו בעצם הבשורה הגדולה: בעוד שמיליון מכשירים עומדים להיעלם, רוחם תישאר איתנו.

הסמארטפון הראשון שלי 

היצע הטלפונים הטיפשים לא עומד להסתיים מפני שגם הביקוש לא הולך לשום מקום. בשנים האחרונות, כשהציבור הרחב מסתער על כל סמארטפון חדש, החל השימוש בפיצ'ר-פונים לצבור תאוצה בקרב הורים לילדים – בעיקר ממרכז הארץ, מקיבוצים ומפרדס חנה (לאו דווקא במובן הגיאוגרפי, כן?). רק בשנה שעברה החל פיילוט עירוני בתל אביב: 14 בתי ספר נבחרו לפרויקט שמטרתו "דחיית גיל הסמארטפון". שמונה מבתי הספר קיבלו חבילות הכוללות הרצאות, סדנאות ומערכי שיעור לתלמידים. במקומות שבהם נעשים הדברים ללא עזרה כזו מבחוץ, הורים דואגים לתאם זה עם זה את המהלך מתוך הבנה שילד אחד נטול סמארטפון עשוי למצוא את עצמו מבודד, אבל כיתה או שכבה שלמה – זאת כבר נורמה.

ד״ר דרור קריקון (צילום: עופר ריבק)
צילום: עופר ריבק
  

ד"ר דרור קריקון, מומחה להשפעות הסמארטפון על ילדים ונוער: "קיבלתי המון שיחות מאנשים לחוצים אחרי הפרסומים האחרונים, אבל מי שרוצה להמשיך להשתמש בטלפון טיפש ימצא דרך" 

"הבת שלי קיבלה את הסמארטפון הראשון שלה רק בסוף כיתה ו'", מספר אוהד (שם בדוי), תושב קיבוץ במרכז הארץ. "עשו לילדים בשכבה שלה הרצאה על הסכנות של הסמארטפונים, והוחלט באופן מרוכז לדחות את קניית הסמארטפונים לכל התלמידים".

איך הבת שלך קיבלה את זה?
"בקלות. גם אחותה הגדולה קיבלה את הסמארטפון הראשון שלה בכיתה ו', ככה שזה היה לה די ברור שגם היא תקבל באותו גיל".

נורית (שם בדוי) החליטה לא לתת לבת ה-10 שלה סמארטפון, אלא לקנות עם שאר הורי הכיתה טלפונים טיפשים. "הבת הגדולה שלי קיבלה סמארטפון בגיל צעיר, ואני רואה כמה היא מחוברת אליו היום. היא בכיתה ח' ולדעתי היא מכורה", אומרת נורית. "כשקבוצת הורים מהכיתה של הבת הצעירה הציעו לרכוש יחד מכשירים טיפשים, לא התנגדתי. שילמתי 200 שקל וקיבלנו מכשיר. היום הילדה כמעט ולא עם הטלפון, היא מעדיפה לשחק בחוץ עם חברות וללכת לחוגים אחר הצהריים".

קנדריק לאמאר (צילום: Photo by Robert KamauGC Images)
צילום: Photo by Robert KamauGC Images

ב-2017 הושק ה-Light Phone, מעין טלפון טיפש מודרני ללא גישה לאינטרנט. הראפר קנדריק לאמאר יצר לפני כשנתיים מהדורה מוגבלת של טלפונים כאלה בעיצובו; כל היחידות נמכרו

ד"ר קריקון, שבשנים האחרונות מרצה על הסכנות שבשימוש בסמארטפון בגיל מוקדם: "בשנים האחרונות מתחילה בארץ התעוררות. אנחנו רואים מגמה של חטיבות ביניים ותיכונים שמבקשים שהתלמידים יגיעו ללא סמארטפון לבית ספר, או שלא יוציאו את הטלפון מהתיק, גם לא בהפסקות. ועדיין, הרבה מאוד הורים נותנים לילדים שלהם סמארטפון בגיל מוקדם מתוך דאגה שיקרה משהו לילד ורצון שהוא יהיה זמין, אז בלי יותר מדי הבנה בסכנות שבדבר, אפשר כבר בכיתה ב'-ג' לראות ילדים עם סמארטפון ביד".

באילו סכנות מדובר?
"התמכרות, שיימינג ברשתות החברתיות. לשימוש בסמארטפון יש השלכות ביולוגיות, פסיכולוגיות וחברתיות רבות. יש גם השפעות משמעותיות על המוח שלא ההורים ולא הילדים מבינים. מהבחינה הזאת, לדחיית גיל הסמארטפון יש רווח אדיר. קודם כל לילדים, ואחר כך להורים".

להורים הקשובים לאזהרות ולהמלצות של ד"ר קריקון אין מה לחשוש מיום הדין הסלולרי: רבים מהם החלו כבר להתאגד ולקנות באמצעות קבוצות רכישה אלפי טלפונים טיפשים תומכי דור 4. אלה מכשירים בלי אינטרנט, בלי אפליקציות, אבל עם שיחות והודעות SMS.

"אני מייבא אלפי מכשירים טיפשים כל חודש", מספר ניסים קונפורטס מחברת ח"י, יבואנית נוקיה בישראל. "אנחנו משווקים דגמים לאוכלוסייה מבוגרת, מכשירים כשרים לאוכלוסייה החרדית, והרבה מאוד מכשירים להורים שלא רוצים לתת לילדים סמארטפון בגיל צעיר. הם מגיעים בכמויות, והם לא קונים מכשירים ישנים אלא מגוון דגמים חדשים, תומכי דור 4, שאנחנו משווקים".

פלאפונים טיפשים

ב-2023 גרם טרנד טיקטוק להכפלה במכירות הנוקיה 3310, שהושק מחדש בעשור שעבר. רשת חברתית שטלפונים טיפשים לא מאפשרים גישה אליה יצרה בום מכירות של טלפונים טיפשים

כאמור, סגירת רשתות דור 2 ו-3 אינה ייחודית לישראל: בכל העולם נפרדים מהן במטרה "לשחרר" תדרים יקרים ולהקצות אותם לרשתות מדור 4 ו-5, המתקדמות והמהירות בהרבה (והחסכוניות יותר במונחים של צריכת אנרגיה). גם ההתעקשות לשמור על גחלת הטלפון הטיפש אינה בלעדית לנו: בסוף 2022 הושקה בארה"ב Dumbwireless, חנות אינטרנטית שמוכרת טלפונים פשוטים, חבילות סלולר ואביזרים נלווים למי שרוצה להפחית את זמן המסך שלו. בשנה שעברה הקדיש "הניו יורקר" כתבה לתופעת החזרה אל הטלפונים של פעם, ובדק איך הולך למייסדי החנות, ביל סטולץ ודייזי קריגבאום. התברר שבחודש אחד, אפריל 2024, הם מכרו טלפונים טיפשים ביותר מ-70 אלף דולר.

לקום אתמול בבוקר    

טרנדים טכנולוגיים לא נוצרים בהכרח סביב מה שחדש וחם. רבים מהם נולדים דווקא כמשקל נגד לחדשנות, לעתים בעיקר מתוך נוסטלגיה – למשל, שובם של תקליטי הוויניל לתוך עולם של סאונד דיגיטלי – ולעתים מתוך תחושה שהחדש מביא איתו משהו מוגזם, פסול, אפילו מסוכן. טרנד הטלפונים הטיפשים שסחף בשנים האחרונות צעירים מכל רחבי העולם נמצא איפשהו בין לבין.

כבר במחצית העשור שעבר החלה מגמה של חזרה לפיצ'ר-פונים. בשנת 2017 הורגש מיני-גל נוסטלגיה לנוקיה 3310, דגם שהושק בשנת 2000 והיה לאחד הנמכרים אי פעם (126 מיליון יחידות). המכשיר הושק אז מחדש בארה"ב, וזה היה רק קדימון למה שקרה ב-2023, כשטיקטוק נשטף בהאשטאג bringbackflipphones#; חברת HMD, שעמדה מאחורי ההשקה-מחדש של ה-3310, דיווחה אז שמכירות הדגם הוכפלו. מעניין שבחברה לא התייחסו לאירוניה המופלאה שבסיפור: רשת חברתית שטלפונים טיפשים לא מאפשרים גישה אליה יצרה בום מכירות של טלפונים טיפשים.

ב-2017 הושק גם ה-Light Phone, פיצ'ר-פון מודרני ללא גישה לאינטרנט, שהחל לצבור פופולריות בכל העולם. קנדריק לאמאר, הראפר זוכה הגראמי, שיתף פעולה עם Light Phone לפני כשנתיים ויצר מהדורה מוגבלת של טלפונים בעיצובו; כל היחידות נמכרו. בשנה האחרונה קיבלה היצרנית פניות רבות להזמנות מרוכזות – מבתי ספר, כנסיות ותוכניות חינוך. באחד מבתי הספר הפרטיים במסצ’וסטס הפך המכשיר לטלפון הרשמי של הצוות והתלמידים – והשימוש בטלפונים חכמים נאסר לחלוטין.

השחקנים מייקל סרה ("סופרבאד") ושיילין וודלי ("אשמת הכוכבים") סיפרו בשנים האחרונות שהפסיקו להשתמש בסמארטפונים וחזרו לטלפונים טיפשים. אבל שני הנציגים המפורסמים האלה של תרבות הרק-לא-סמארטפון הם מילניאלז, בני דור ה-Y, ומי שבאמת נסחף עם הטרנד הם דווקא בני ובנות דור ה-Z, ילידי תחילת שנות ה-2000 שנולדו לתוך עולם דיגיטלי רווי מסכים.

דור Z לא מכיר עולם ללא רשתות חברתיות, התראות וגלילה אין סופית. זה גם דור מאוד מודע לכל ההיבטים של חיי הנפש, ובכלל זה להשפעות הפסיכולוגיות של השימוש בסמארטפונים, השפעות שבשנים האחרונות הוכחו במחקרים שוב ושוב – כמו חרדה, דימוי עצמי נמוך והסחות דעת כרוניות. עבור "ג'ן-זי", החזרה לטלפון הטיפש היא גם הצהרה חברתית ופוליטית נגד מה שמכנים בארה"ב "הכלכלה של תשומת הלב", ובעד אינטימיות ופשטות.

בשנה שעברה סיפר האלוף האולימפי בגלישת רוח, תום ראובני – יליד שנת 2000 – שהחליט לעבור לפיצ'ר-פון. לדבריו זה עזר לו להתנתק ולשוט אל הזהב. "כבר שנה וחצי יש לי טלפון חצי-טיפש, רק עם וואטסאפ", אמר ראובני. "אומנם יש לי אייפון בשלוף לדברים מסוימים כמו העברת כסף בין חברים, אבל לרוב אני אוהב להיות עם המכשיר טיפש ולהיות בשקט שלי. זה עזר לי להתרכז בספורט ולהביא את עצמי ליכולת הכי גבוהה שאפשר. זה לא רק בשביל הספורט, אני עושה את זה בשביל חיים יותר בריאים בכלל. אני נהנה לראות עולם ולחיות את הרגע, בלי להיכנס עמוק לעולם הרשתות החברתיות". 

להבדיל שלל הבדלות, לפני כשנתיים הכריז גם אביגדור ליברמן שהוא נטש את הסמארטפון: "רק בן אדם טיפש מסתובב עם טלפון חכם", אמר אז, "ורק בן אדם חכם מסתובב עם טלפון טיפש".

בקשר לקשר 

הטכנולוגיה הסלולרית יצרה מאז ומתמיד שתי תנועות מנוגדות לחלוטין: התנפלות וחרדה. הקרינה הייתה מקור לדאגה ממש מאז השקת המכשירים הראשונים; רבים מאמינים שהיא עלולה לגרום למחלות כמו סרטן, בעיות פוריות והפרעות נוירולוגיות, אף שאין לכך ביסוס מדעי מוצק. במהלך מגפת הקורונה נפוצו תיאוריות קונספירציה שקישרו בין התפרצות הנגיף לפריסת רשתות הדור החמישי (5G), שטענו כי הרשת החדשה משרתת באיזה אופן נסתר את ביל ביל גייטס, או שהיא בכלל עבודה של אגודת הסתרים "אילומינטי". בישראל נעצר אדם שכדי להתריע מפני ה-5G החליט לשרוף אנטנה, אבל לא היו אז אנטנות 5G בישראל, אז הוא שרף עמוד חשמל.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock_David Cohen)
צילום: shutterstock_David Cohen

התפיסה הרווחת היא שמשתמשי הטלפון הטיפש בישראל הם ברובם חרדים, אבל האמת היא שלהערכת משרד התקשורת, רק כ-150 אלף מאותם מיליון מכשירים אכן שייכים לחרדים

לאור כל זאת, אין פלא שבארץ ובעולם קיימת קבוצה נוספת של משתמשים שאין להם שום כוונה לוותר על הטלפון הטיפש: הקונספירטורים. דור (שם בדוי), תושב גבעתיים וקונספירטור: "כולם מבינים שהסמארטפונים ממכרים, שכולנו משתמשים ותלויים בזה, וזו תופעה נוראה. המכשירים האלה לא טובים לריכוז, ליחסים ולתקשורת הבינאישית. במקום שתהיה נוכח, אתה נפקד. זה אנטי-מיינדפולנס. לילדים זה בטוח לא טוב, הם גדלים עם זה משורש התפתחותם ורמת הריכוז שלהם לא עולה על שמונה שניות של סרטון טיקטוק. אבל הנורא מכל הוא שזה כלי תעמולה עבור הממסד. המסרים מגיעים לרבים כל כך, ומהר כל כך, שזה מעצב דעת קהל. בכלל, הטכנולוגיה פותרת בעיות שמלכתחילה נוצרו עקב קיומה. זו שיטת העז: מייצרים בעיה, ואז מייצרים לה פתרון בתשלום. לאו דווקא בכסף, אלא למשל בחירות שלנו".

סייע בהכנת הכתבה: שמעון איפרגן

סגירת הרשתות: מה שצריך לדעת

בהתאם להחלטת משרד התקשורת, ב-31 בדצמבר ייסגרו רשתות דור 2 ודור 3 בכל חברות הסלולר בישראל ויתאפשר רק שימוש במכשירים התומכים בדור 4 ומעלה. מדובר בהחלטה שקיבל משרד התקשורת בשנת 2021 במטרה להפנות משאבי תדרים לרשתות דור 4-5 המתקדמות ובכך לייעל את השירות לצרכן. על פי ההערכות, רשתות דור 2 (GSM) ודור 3 (UMTS) משמשות כמיליון מכשירים שיפסיקו להיות שמישים.

מדובר בצעד שלישי במהלך מדורג: בינואר 2022 נאסר לייבא מסחרית מכשירים התומכים בטכנולוגיות הישנות, וביולי 2023 נאסר על חברות הסלולר לחבר לקוח חדש שמחזיק במכשיר מהטכנולוגיות הישנות. יחד עם זאת, מנויים שהיו מחוברים לרשת עד אותו יום באמצעות ציוד ישן, ימשיכו לקבל שירות עד סגירת הרשתות לחלוטין בסוף השנה. מהלך דומה כבר התרחש בשורה של מדינות בעולם, כמו ארה"ב, אוסטרליה, גרמניה, יפן ועוד. 

אם המכשיר שלכם ישן, כנראה שכבר קיבלתם הודעה בנושא מחברת הסלולר שלכם, ובתקופה הקרובה אתם תשמעו ממנה יותר באמצעים שונים, כולל הצעות אטרקטיביות להחלפת המכשיר בחדש. אם אתם רוצים לוודא זאת, תוכלו לבדוק אם המכשיר שלכם מופיע ברשימה הבאה שפורסמה באתר פלאפון. מכשירים פופולריים שמחזיקים בטכנולוגיה הישנה הם לדוגמה אייפון 5S ומטה; גלקסי S7 ומטה; שיאומי רדמי 8 ומטה; וכן מכשירים של החברות LG (סדרת G5 ומטה), HTC, סוני, מוטורולה, HUAWEI, נוקיה ואחרות.

גופי חירום שונים כמו משטרת ישראל, מד"א, פיקוד העורף, שירות בתי הסוהר ועוד קיבלו גם הם הודעה בדבר הצורך בהיערכות לסגירת הרשתות, והם פועלים בנושא.