ממשל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכנן לבטל ולשנות תקנה מתקופת ביידן שהגבילה את ייצוא השבבים המתקדמים בתחום הבינה המלאכותית, כולל לישראל, כך אמרה אתמול (ד') דוברת משרד המסחר האמריקאי.
הרגולציה נועדה להחמיר את ההגבלות על ייצוא טכנולוגיות ושבבי בינה מלאכותית, תוך חלוקת העולם לאזורים שמאפשרת לשמור את יכולות המחשוב המתקדמות בארה"ב ובקרב בעלות בריתה – ולמנוע מהן להגיע לסין, והוחלטה מספר ימים לפני עזיבתו של ביידן את התפקיד.
התקנה, שנקראת "מסגרת להפצת בינה מלאכותית" (Framework for Artificial Intelligence Diffusion), פורסמה בינואר – שבוע לפני תום כהונת הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. היא הייתה שיאו של מהלך בן ארבע שנים שנועד להגביל את גישתה של סין לשבבים מתקדמים שיכולים לשפר את יכולותיה הצבאיות, ולשמר את ההובלה האמריקאית בתחום הבינה המלאכותית.
ההגבלות של ביידן חילקו את מדינות העולם לשלושה דרגים. על מדינות הדרג הראשון, שכולל את ארה"ב ו-17 מדינות נוספות ובהן בלגיה, קנדה, אוסטרליה, דנמרק, קנדה, צרפת, גרמניה ובריטניה, לא הוטלו שום מגבלות. למדינות הדרג השלישי, שכללו את 25 המדינות שעליהן הטילה ארה"ב אמברגו נשק, ובהן סין, רוסיה, איראן וקוריאה הצפונית, נאסר לחלוטין ייצוא של מעבדי AI. ישראל, לצד 150 מדינות נוספות דוגמת פולין, מקסיקו, סינגפור ואיחוד האמירויות, הייתה בדרג השני, כלומר ניתן לייצא אליהן שבבי AI, אך רק עד למגבלת כוח מחשוב מסוים.
"התקנה של ביידן מורכבת מדי, בירוקרטית מדי ומעכבת את החדשנות האמריקאית", אמרה דוברת משרד המסחר. "אנחנו נחליף אותה בתקנה פשוטה יותר שתשחרר את היצירתיות האמריקאית ותשמר את העליונות של ארה"ב בתחום הבינה המלאכותית".
לדברי דוברת משרד המסחר, גורמים רשמיים "לא אהבו את שיטת הדרוג" וטענו כי "התקנה אינה ניתנת לאכיפה". היא לא מסרה לוח זמנים לפרסום התקנה החדשה, וציינה כי עדיין מתנהלים דיונים לגבי הדרך הטובה ביותר להתקדם. תקנת ביידן הייתה אמורה להיכנס לתוקף ב-15 במאי.
מניית אנבידיה, מפתחת שבבי בינה מלאכותית שעשויה ליהנות מהגדלת אפשרויות הייצוא והתנגדה לתקנת ביידן, סיימה את המסחר ביום רביעי בעלייה של 3% בעקבות הדיווח – אך ירדה לאחר מכן ב-0.7% במסחר המאוחר.
גם בישראל הביעו חשש מפני החוק שעלול לפגוע בהתפתחות של סטארטאפים ישראלים, ולאלץ אותם להירשם בארה"ב, כדי לא לספוג את ההשלכות שלו.