שרה וין-ויליאמס, לשעבר ראש תחום מדיניות ציבורית גלובלית בפייסבוק, העידה אתמול (ד') בפני הסנאט של ארה"ב בנוגע ליחסי החברה עם סין. לפי דבריה של וין-ויליאמס, החברה, שכיום כבר נקראת מטא, עבדה ישירות עם המפלגה הקומוניסטית הסינית (CCP) כדי "לחתור תחת ביטחונה הלאומי של ארה"ב ולבגוד בערכים האמריקאיים", כך לטענתה.

וין-ויליאמס סיפרה בעדותה שפייסבוק פיתחה כלים ייחודיים לצנזורה עבור המפלגה הקומוניסטית, שהעניקו ל"עורך הראשי" סמכויות נרחבות לניהול תכנים, עד לרמה בה יכל להשבית את השירות באזורים מסוימים בסין או בתאריכים מסוימים - כמו יום השנה לטבח כיכר טיינאנמן. מטא הכחישה את הטענות של וין-ויליאמס.

"דבריה של שרה וין-ויליאמס מנותקים מהמציאות ומלאים בטענות שקריות", אמר ריאן דניאלס, דובר מטא, בהצהרה שנשלחה ל-TechCrunch. "אכן, מארק צוקרברג דיבר בפומבי על הרצון להציע את השירותים שלנו בסין, והדבר דווח כבר לפני יותר מעשור, אבל העובדה היא זו: איננו מפעילים את השירותים שלנו בסין כיום".

שרה וין-ויליאמס (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)
שרה וין-ויליאמס|צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein

בחודש מרץ האחרון וין-ויליאמס פרסמה ספר על תקופתה בפייסבוק בשם Careless People: A Cautionary Tale of Power, Greed, and Lost Idealism ("אנשים רשלנים: סיפור אזהרה על כוח, חמדנות ואידיאליזם שאבד") שבו שפכה לא מעט לכלוך על בכירים בחברה. יום לאחר פרסום הספר, מטא זכתה בהחלטת ביניים מהבורר שקבעה שוין-ויליאמס הפרה סעיף אי-הכפשה עליו חתמה כשעזבה את החברה. אך נראה כי ניסיונה של מטא לצמצם את תפוצת הספר השיג את התוצאה ההפוכה - כיום הוא מדורג במקום השני ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס בקטגוריית עיון וגם באמזון הספר התברג בין הנמכרים ביותר.

מטא מסרה ל-TechCrunch כי פסק הבוררות אינו מונע מוין-ויליאמס לדבר בפני הקונגרס, וכי אין בכוונתה לפגוע בזכויותיה המשפטיות. החברה גם ציינה שזה לא סוד שהיא עושה עסקים בסין.

לקראת סיום כהונתה ב-2017, פייסבוק השיקה אפליקציית שיתוף תמונות בשם Colorful Balloons בסין, וכן אפליקציה בשם Moments. מטא מציינת שזה דווח בעבר, והיא הצהירה לרגולטורים שהיא מפיקה הכנסות מפרסום בסין, גם אם שירותים כמו פייסבוק ואינסטגרם חסומים שם. על פי הדו"ח הפיננסי השנתי (10-K) של מטא, החברה הכניסה בשנת 2024 כ-18.3 מיליארד דולר, לעומת 13.69 מיליארד ב-2023 ו-7.4 מיליארד ב-2022.

אבל לפי וין-ויליאמס, הקשרים של מטא עם הממשל הסיני עמוקים הרבה יותר. היא מסרה לקונגרס מסמכים, והסנאטור ג'וש הולי (רפובליקני ממיזורי) הציג גרסאות מצונזרות של חלקם בדיון. באחד המיילים, נראה כי מנהלים בפייסבוק דנו באפשרות להעניק לממשלת סין גישה לנתוני משתמשים מהונג קונג וסין.

מארק צוקרברג, מנכ
מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד מטא|צילום: Alex Wong/Getty Image

"נראה שפייסבוק הייתה מוכנה לספק את נתוני המשתמשים בהונג קונג לממשלת סין – בתקופה בה מפגינים בעד הדמוקרטיה מחו נגד הדיכוי של בייג'ינג", אמר הסנאטור ריצ'רד בלומנטל (נציג המפלגה הדמוקרטית מקונטיקט), ואז שאל את וין-ויליאמס אם זה נכון והיא השיבה בחיוב.

"כחלק מכלי הצנזורה שפותחו, היו מוני 'ויראליות' – כל פעם שתוכן עבר 10,000 צפיות, הוא הועבר לבדיקה של מה שנקרא 'העורך הראשי'," היא אמרה. "מה שהיה מפתיע במיוחד הוא שהמונים הללו לא רק הותקנו, אלא גם הופעלו בהונג קונג וגם בטייוואן." הסנאטור בלומנטל ציין כי צוקרברג הכחיש בעבר בשבועה שפייסבוק פיתחה כלים לצנזורה כדי לחדור לשוק הסיני. וין-ויליאמס הוסיפה שאם מטא אכן חלקה נתוני משתמשים סיניים עם הממשל הסיני, מבחינה טכנולוגית לא ניתן היה להפריד בין נתונים של משתמשים אמריקאים שהיו בקשר עם אותם סינים.

היא גם טענה שמטא הציגה בפני סין התפתחויות בטכנולוגיות כמו בינה מלאכותית וזיהוי פנים. "הטריק הכי גדול שמארק צוקרברג עשה אי פעם היה להתעטף בדגל ארה"ב, לקרוא לעצמו פטריוט, ולומר שהוא לא מציע שירותים בסין - בזמן שהוא בילה את העשור האחרון בבניית עסק של 18 מיליארד דולר שם והוא ממשיך להתעטף בדגל כשאנחנו נכנסים לעידן הבא של הבינה המלאכותית" אמרה וין-ויליאמס בסנאט.

ג'וש הולי (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)
ג'וש הולי|צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein

הדיון בפני חברי הסנאט של ארה"ב נוהל על ידי הסנאטור ג'וש הולי, רפובליקני ממיזורי שפתח את הדיון באמירה כי מטא "עשתה הכול" כדי למנוע את העדות של וין-ויליאמס, שמצטרפת לפרנסס האוגן וארטורו בז'אר כאנשים שעבדו בעבר בחברה ויצאו נגדה בפומבי. "למה פייסבוק כל כך נואשת למנוע מהעדה הזו לספר את מה שהיא יודעת?" שאל הולי. במהלך הדיון טען הולי כי מטא רמזה שווין-ויליאמס עלולה לעמוד בפני קנס כספי בשל דבריה. "הם איימו עליה בקנס של 50,000 דולר על כל פעם שהיא מזכירה את פייסבוק בפומבי - גם אם הדברים שהיא אומרת נכונים," אמר הולי. "גם בזמן שאנחנו יושבים כאן היום, פייסבוק מנסה להביא לחורבנה הכלכלי המוחלט". ביום רביעי, נמסר מהחברה ל-BBC כי הסכום של 50,000 דולר מתייחס לכל הפרה מהותית של הסכם הפרידה שווין-ויליאמס חתמה עליו כשעזבה את החברה בשנת 2017.