אם נכנסתם לפייסבוק בימים האחרונים אולי נתקלתם בפוסט עם תמונה של חייל מחזיק תינוק וטקסט שכתוב: "אני בן 50. לובש מדים. מחזיק את הילד הראשון שלי בידיים. דמעות בעיניים. זה היום הכי מרגש בחיים שלי — רק חבל שאף אחד לא אמר לי מזל טוב". אם אתם חדים מספיק כנראה שהבנתם כי מדובר בתמונת AI ולא בסיפור אמיתי.

לא ברור מדוע מי שהמציא את הפוסט עשה זאת (מלבד הרצון לגרוף לייקים וטראפיק), או מי בכלל היה הראשון שחשב על הרעיון, אבל הצילום, יחד עם כיתובים די דומים, החל לרוץ בקבוצות ועמודים שונים בפייסבוק - וכפי שנהוג ברשת בישראל הוא כבר הפך לבדיחה ב-X (טוויטר לשעבר).

התמונה מלאה ברמזים שונים שמדובר בבינה מלאכותית, נתחיל בכיתוב הסימון מים (וואטר מארק) שרושם שחור על גבי לבן "יצירה שנוצרה ע"י AI", נמשיך בדרגות המוזרות שמונחות על כתפי החייל, הצמיד על היד של האישה לא נראה כמו הצמידים שמשתמשים בהם בבתי חולים בארץ ולבסוף החייל מחזיק בסוג של כומתה או כובע לא מזוהים על מדי ב' - שגם הם לא ממש נראים כמו מדי ב' תקינים בצה"ל.

למרות כל הסימנים המזוהים, נראה שגולשים רבים לא הבינו שמדובר בסיפור מומצא עם צילום מזויף ונוהרים לתגובות לאחל לו מזל טוב וברכות שונות. למעשה חלק מהפוסטים הפכו לוויראלים עם עשרות אלפי לייקים, אלפי תגובות ומאות שיתופים.

אחד הפוסטים שותף בקבוצה בשם "הרב רפאל אביטן אור חדש", שם עולים פוסטים בעלי גוון רוחני ודתי. אם גוללים מעט נמצא יצירות AI נוספות עם טקסטים דומים מאוד. למשל, תמונה של חייל וכלה בכותל עם הכיתוב: "אחרי שלוש שנים של לחימה, נשארתי בחיים, והיום התחתנתי עם אהבת חיי. עצוב, אבל אף אחד לא בירך אותנו... כי אנחנו יתומים". גם פה קל להבין שמדובר בבינה מלאכותית וככל הנראה סיפור מומצא. או פוסט אחר בו ישנה יולדת וחייל מג"ב עם 2 תינוקות בידיים והכיתוב: "אנחנו בני 32, והפכנו להורים בפעם הראשונה. היום הזה הוא הכי מרגש בחיים שלנו. אם אתם רואים את הפוסט הזה – נשמח שתשאירו לנו ברכה. ❤️ (אפילו ש"אנחנו רק שוטרים פשוטים'" (הטעויות במקור). גם כאן קל לזהות את ה-AI בזכות הכיתובים המוזרים על מדי החולצה של "השוטר הפשוט" שהפכו לגיבוב של אותיות עבריות בלי קשר.

חלק מהתמונות אפילו לא ממש מנסות להראות אמיתיות, למשל התמונה הבאה בה נראה "ילד מצייר פורטרט של אביו המנוח, אבל אף אחד לא תומך בו", בזמן שהוא עומד בשלג. כאמור הטרנד הזה מכיל המון דוגמאות שהמשותף להם הוא הבקשה לברך, נתון שגורם לקורא להביע חמלה כלפי "המצולם" (למשל אין לנו הורים או אף אחד לא יברך אותנו) והעובדה שהתמונה נעשית בבינה מלאכותית.

על פי פייק ריפורטר, שנלחמים בפייק ניוז ברשת כבר כמה שנים, יש סיבה לכך שהתמונות האלה משותפות שוב ושוב: "כמובן שיש המון טעויות של AI (כולל הקרדיט ל-AI). זה תפס מסיבות פסיכולוגיות בעיקר: אנשים רוצים להאמין בסיפור מושלם עם קליימקס רגשי חיובי. במקרה הזה הכל נפל לסכמה שאנשים השלימו בכוחות עצמם (לידה, זוגיות, גיבור מלחמה) עד שהם דחקו הצידה את כל הסימנים האחרים שמעידים שמדובר בתמונה מלאכותית. הצורך האנושי הבסיסי הזה לצד אוריינות דיגיטלית לא גבוהה גרמה לאנשים להאמין שהתמונה שהם משלימים בראש היא תמונה אמיתית".

בטוויטר הגולשים כבר החלו לייצר בדיחות בנושא עם טקסטים בסגנון: "בתמונה בן אחותי, קצין וג'נטלמן, חזר מעזה בפעם הראשונה אחרי שש שנים, ישר לתשיעייה שנולדה לו הבוקר, בגיל 68. אף אחד לא איחל לו מזל טוב (אנחנו לא אוהבים אותו)" או "וואו. בן דודי שחר חזר היום משנה מילואים רצוף בעזה היישר ללידת התאומים שנולדו לו בשעה טובה. ערב מבצע "מרכבות גדעון", שחר החליט לקרוא להם "מרכב" ו"גדעון'".

אז פעם הבאה כשאתם רואים פוסט ויראלי כזה, תחשבו טוב האם הסיפור נשמע לכם הגיוני, האם התמונה נראית אותנטית ושימו לב שלא מדובר בזיוף, שקל מאוד ליצור היום.