ביטוי אנטישמיות ושנאה כלפי ישראל אינן דבר חדש, אך לרוב אנחנו רגילים אליהם מגורמים פרו-פלסטינים, הפעם איראן נכנסה למערכה ובגדול. מאז פרוץ מבצע "עם כלביא", נרשמה עלייה דרמטית בשימוש בסיסמאות אנטישמיות ברשת החברתית X, טוויטר לשעבר - שם אין ממש פילטר למה שאפשר לצייץ.

אחת הסיסמאות הבולטות הייתה הסיסמה הפרסית "ח'ייבר ח'ייבר יא ציון" - גרסה מודרנית לסיסמה הערבית "ח'ייבר ח'ייבר יא יהוד", שמתייחסת לקרב ח’ייבר במאה השביעית בו מוחמד ביצע טבח ביהודים, ומהווה כיום קריאה אלימה להשמדת יהודים.

על פי נתוני ארגון סייברוול (CyberWell), הפועל לניטור ומאבק באנטישמיות ברשת, עולה כי ב-13 החודשים שקדמו למבצע הופיעו בממוצע 15 ציוצים ביום עם הסיסמה הפרסית, אך ברגע שהתחיל המבצע הדברים השתנו. ביום הראשון למבצע נרשמו 480 ציוצים, עלייה של 3,100%. ביום השביעי ללחימה (19 ביוני 2025), מספר הציוצים זינק לשיא של 3,091, עלייה של 20,507%. 

כזכור, למחרת איראן "החשיכה" את האינטרנט במדינה, מה שהוביל לשינוי מגמה. מאז נרשמה ירידה משמעותית לכמה מאות ציוצים ביום, ככל הנראה בגלל החסימה: 350 ציוצים ב-20 ביוני, 152 ב-21 ביוני, ורק 10 ציוצים ב-22. ייתכן שעם החזרה ההדרגתית של איראן לרשת אתמול, המספרים יעלו שוב. 

מאז תחילת המבצע הופיעו 6,879 ציוצים עם הסיסמה, שיצרו 58,600 מעורבויות (engagement) והגיעו לפוטנציאל חשיפה של 9 מיליון חשבונות, למעלה מ-70% מכלל החשיפה השנתית לסיסמה זו נוצרו בשבוע אחד בלבד - השבוע הראשון של המבצע. לעומת זאת, הסיסמה בערבית, שהייתה הנפוצה יותר לאורך השנה (ממוצע של 74 פוסטים ביום), אמנם זינקה ל-599 פוסטים ביום הראשון ללחימה (עלייה של 709%), אך המספרים דעכו במהרה.


זאת הפעם הראשונה השנה שבה הגרסה הפרסית של הקריאה האנטישמית גוברת בהיקף החשיפה על המקבילה הערבית: מגמה שמעידה על התגייסות ברשת של גורמים פרו-איראניים להפצת הסתה אנטישמית בשפה המקומית ובתפוצה נרחבת לקהלים עוינים ברשת.

לא רק ישראל על המוקד, מאז שארה”ב הצטרפה ללחימה נגד איראן, נרשמה עלייה חדה בהפצת תיאוריות קונספירציה אנטישמיות ברשת, ובראשן הטענה שהיהודים שולטים בממשל האמריקאי. תכנים אלו, המבוססים על תיאוריית-Zionist Occupied Government או בראשי תיבות - ZOG, צברו עשרות אלפי צפיות בפלטפורמות כמו פייסבוק, אינסטגרם ו-X.

טל-אור כהן מונטמאיור, מנכ״לית ארגון סייברוול מסבירה: "מתחילת מבצע ‘עם כלביא’ אנו עדים לתופעה ברורה של עידוד וחגיגת פגיעה באזרחי ישראל ובתשתיות אזרחיות ברשת. התופעה באה לידי ביטוי בקריאות ברורות ונרחבות לאלימות בפלטפורמות כמו X, וכן באזור התגובות באינסטגרם, פיצ’ר שכמעט ואינו נאכף על ידי חוקי התוכן של מטא. בנוסף, שונאי ישראל ואנטישמים עושים שימוש בכלים חדשניים ליצירת תוכן קליט שמעודד שנאה, כמו SUNO - המאפשר יצירת שירים אנטישמיים ואנטי-ישראליים באמצעות בינה מלאכותית.

טל-אור כהן מונטמאיור, מנכ”לית ומייסדת עמותת CyberW (צילום: הגר בדר)
טל-אור כהן מונטמאיור, מנכ”לית ומייסדת עמותת CyberWell |צילום: הגר בדר

"מעבר לכך שמדובר בדה-הומניזציה ברורה ומדאיגה של ישראלים בעיני המוני העולם, יש בכך גם סיכון מוגבר לתקיפות ממוקדות נגד קהילות יהודיות בתפוצות שכן חלק ניכר מהתוכן שקורא במפורש לאלימות כלפי יהודים. אסור לרשתות החברתיות להמשיך להיות אדישות לאנטישמיות שמופצת להמונים דרך האלגוריתמים והפלטפורמות שלהן. התקופה שלאחר ה-7 באוקטובר הוכיחה שבזמן של מלחמה וקמפיינים מכוונים של דיסאינפורמציה, יש צורך באכיפה מוגברת, מדויקת ובלתי מתפשרת מצד הרשתות".