הרבה דברים קרו בזמן שעבדתם מהבית. היום נדבר על השימוע בקונגרס נגד טוויטר, פייסבוק וגוגל בעקבות התחקיר של ה"ניו יורק פוסט", על הדוחות הכלכליים המרהיבים של ענקיות הטכנולוגיה, על המיזם החדש של ג'ק מא ועל בדלנותה של אפל. 

>> לפרקים המלאים של "בזמן שעבדתם" היכנסו ל-podbean
>> להאזנה לכל פרקי "בזמן שעבדתם" באפל פודקאסט
>> להאזנה לכל פרקי "בזמן שעבדתם" בספוטיפיי

שימוע רודף שימוע

גבעת הקפיטול ממשיכה במלחמת החורמה בענקיות הטכנולוגיה: בשבוע שעבר נערך שימוע נוסף בקונגרס, כשהפעם היו ג'ק דורסי (טוויטר), מארק צוקרברג (פייסבוק) וסונדאר פיצ'אי (גוגל) שעלו למוקד. השימוע אמור היה לעסוק בפסקה 230, שמסירה מהרשתות החברתיות את האחריות המשפטית למתפרסם בשטחן, אך הנושא האמיתי שעלה לדיון היה התחקיר של "ניו יורק פוסט" על האנטר ביידן, בנו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות. אם פספסתם את החדשות הרועשות, הצהובון בבעלותו של רופרט מרדוק פרסם תכתובות שמפלילות את ג'ו ביידן, לכאורה, בניצול מעמדו כסגן הנשיא כדי לסייע לעסקיו של בנו בתאגיד האנרגיה האוקראיני בוריסמה. כלי תקשורת רבים בארצות הברית החליטו להתעלם מהתחקיר והצביעו על פגמים חריפים באמינותו, ובמקביל, גם פייסבוק וטוויטר החליטו להגביל את הפצתו: טוויטר חסמה את שיתוף הקישור ופייסבוק צירפה לו תווית המציינת כי העובדות עדיין נבדקות. ואם זה לא מספיק, טוויטר חסמה את חשבונה של דוברת הבית הלבן ופייסבוק הסירה פוסט של בתו של הנשיא טראמפ.

 

ג'ק דורסי בשימוע בקונגרס, 28 באוקטובר (צילום: צילום מסך מתוך השימוע בסנאט)
ג'ק דורסי. רוב האש הופנתה אליו, גם מהרפובליקנים וגם מהגולשים|צילום: צילום מסך מתוך השימוע בסנאט

מפה לשם, הרפובליקנים זועמים על הרשתות החברתיות. עוד קודם לכן הם טענו שתאגידי הטכנולוגיה פועלים כדי להשתיק ולהחביא עמדות שמרניות, ועכשיו הם קיבלו לידיהם אקדח מעשן, לכאורה. לא מפתיע, אם כך, שמנכ"ל טוויטר ג'ק דורסי זכה למרבית האש מחברי הסנאט של מפלגת השלטון. הדמוקרטים, לעומת זאת, התמקדו בעיקר בהפצת מיסאינפורמציה בפייסבוק, ובחוסר יכולתה (או רצונה) של הרשת החברתית של צוקרברג להתמודד עם תיאוריות קונספירציה מסוכנות, ועם הפיכתה של פייסבוק לכר פורה להסתה ולקיטוב.

האם הרפובליקנים צודקים כשהם מאשימים את פייסבוק, טוויטר וגוגל בצנזורה? כמה מהעמודים הפוליטיים בפייסבוק מציגים דעות ימניות, כמה נוטים חזק שמאלה וכמה יושבים על הגדר? ואילו עמודים יוצרים הכי הרבה רעש? האזינו לפודקאסט המלא.

העולם שייך לעשירים. ארבעה עשירים

הבנק העולמי כבר הצהיר שמשבר הקורונה הוא המשבר החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. כן, אפילו יותר ממשבר הנפט של 1973. למרות ששיעור העוני בעולם נהנה ממגמת ירידה, הקורונה הובילה לזינוק במספר העניים המרודים, בעיקר במדינות העולם השלישי. הקריטריון המכריע כדי להיות מוגדר בתור עני מרוד הוא הכנסה יומית של פחות מ-1.90 דולר ביום. לאן זה מוביל אותנו? להתעשרותם של ארבעת המופלאים, כמובן. אנחנו מתכוונים לג'ף בזוס (אמזון), מארק צוקרברג (פייסבוק), טים קוק (אפל) וסונדאר פיצ'אי (גוגל).

מארק צוקרברג, ג'ף בזוס, טים קוק, סונדאר (צילום: AP)
צוקרברג, פיצ'אי, קוק ובזוס. צוחקים כל הדרך לבנק|צילום: AP

בזמן שאפילו עשירי העולם נאלצים לשקול כל צעד בכובד ראש, ראשי עולם הטכנולוגיה מתגלגלים מצחוק כל הדרך אל הבנק. רק ברבעון האחרון, ארבע החברות רשמו הכנסות בגובה רבע טריליון דולר: במקום הראשון עומדת אמזון עם 96 מיליארד דולר; במקום השני אפל, עם 65 מיליארד דולר; במקום השלישי גוגל, עם 46 מיליארד; ובמקום הרביעי פייסבוק, עם 21 מיליארד דולר בלבד. אמזון, למשל, רשמה גידול של 37 אחוזים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זו הקפיצה הגדולה ביותר מאז שנת 2008. אמזון עומדת בראש עם 96 מיליארד דולר.

דירוג ההכנסות אמנם מעניין, אך כשעוברים לרווחים עצמם, התמונה מתהפכת והופכת למעניינת אפילו יותר. מי חברת הטכנולוגיה שגרפה לכיסה את הסכום הגדול ביותר? מדוע אמזון הרוויחה את הסכום הקטן ביותר? איך ההשקה המאוחרת של האייפון 12 השפיעה על אפל? ולמה הנתונים גרמו לדרור גלוברמן להסיר את האפליקציה של פייסבוק מהאייפון שלו? האזינו לפודקאסט המלא.

אפל מול העולם כולו, ללא רחם 

ארבעת המופלאים שלנו הם בני אדם אופטימיים; תמיד עם המבט קדימה. עם פרסום התוצאות של הרבעון הקודם והמדהים שרשמו, חברות הטק עברו להתרכז ברבעון הרביעי של השנה ובריפוי הכלכלה כבר בשנה האזרחית הבאה. אלא שמארק צוקרברג, הפארטי פופר של החבורה, הרגיש צורך להפנות אצבע מאשימה כלפי טים קוק. לדבריו, היא תעכב את ההתאוששות הכלכלית ב-2021 וגם בשנים שיבואו אחר כך. למה, אתם שואלים? התשובה טמונה במדיניות הפרטיות שהחלה ליישם במערכת ההפעלה החדשה לאייפונים, iOS 14.

טים קוק,  Andrew Burton  (צילום: Andrew Burton, GettyImages IL)
מנכ"ל אפל, טים קוק. מחסל את פייסבוק, נוטש את גוגל|צילום: Andrew Burton, GettyImages IL

כיום, אפליקציות נוהגות למכור את המידע שלנו לפייסבוק כדי להרוויח כסף על חשבוננו. בזמן שאנחנו משתמשים בתמימות באפליקציות חינמיות (וגם כאלה שלא), כל המידע וההתנהגות שלנו נרשמים בפיקסל קטנטן שעובר הישר לפייסבוק. צוקרברג, בתורו, תופר פרסומות בדיוק למידותינו ומוכר אותן הלאה לבתי עסק ולמותגים שמנסים להשאיר את הראש מעל המים. אפל החליטה לשים לזה סוף, ועולם הפרסום געש. "אובדן ענק בהכנסות", אמרו אחדים. "קריסת תעשיית הפרסום", הזדעקו אחרים. לדידו של צוקרברג, לא מדובר בפגיעה בפייסבוק, אלא פגיעה באותם עסקים קטנים.

בינתיים נראה שאפל לא מסתפקת בצעדים נגד פייסבוק, אלא הולכת גם על ראשה של גוגל. באמצע החודש שעבר הגיש משרד המשפטים האמריקני תביעת הגבלים-עסקיים ענקית נגד גוגל בעקבות ההשתלטות רבתי על עולם החיפוש, וקופרטינו הבינה שמתחילים לשמוט לה את השטיח מתחת לרגליים. בשבוע שעבר דווח ב"פיינננשל טיימס" הבריטי שאפל תפתח מנוע חיפוש משלה. מיהו הבחור המסתורי, ג'ון ג'יאנאנדריאה, שגויס מגוגל לאפל? איך ההחלטה הזו קשורה לצעדים המשפטיים נגד גוגל? ומה אומרים האנליסטים בוול סטריט על האסטרטגיה החדשה של אפל? האזינו לפודקאסט המלא.

ההפתעה של מא

ג'ק מא, היזם והבעלים של אתר השופינג עלי באבא, הולך להכפיל ולשלש ולרבע את הונו בקרוב. ANT GROUP, תאגיד הסליקה והתשלומים של מא, צועד לקראת ההנפקה הגדולה בהיסטוריה בשווי של 313 מיליארד דולר. למה בכלל הכוונה בתאגיד הסליקה? בכל פעם שאתם רוכשים בעלי אקספרס כבל לאייפון או פנס לאופניים או מנורת לד, אתם סולקים את האשראי שלכם במערכת סליקה והכסף עובר מהויזה לבית העסק.

ג'ק מא (צילום: Frederic Legrand COMEO / Shutterstock)
מא. ההנפקה הגדולה בהיסטוריה בדרך אלינו|צילום: Frederic Legrand COMEO / Shutterstock

Alipay הוקמה על ידי מא כדי לתמוך בעסקי הקומרס שלו, ובינתיים היא צברה יותר מ-739 מיליון משתמשים – סינים, בעיקר – וכל כך תפחה, עד שמא החליט להנפיק אותה בתור חברה נפרדת. ההנפקה תתרחש כנראה ביום רביעי הקרוב, אך כבר כעת נרשם ביקוש שיא של 3 טריליון דולר, פי עשרה משווי החברה ופי מאה מהסכום שביקשה לגייס.

איך ביזנס של העברת כספים רושם כזו הנפקה? מהם תחומי הפעילות של החברה? ואיך התאגיד של מא הוביל לחיסול השימוש בשטרות ובמטבעות בסין? הזינו לפודקאסט המלא.

>> בזמן שעבדתם, פרק 22