סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, סיפר בגאווה על ההצלחה המטאורית: בשנת 2022, בתוך חמישה ימים מצאת ההשקה של ChatGPT, הצטרפו אליו מיליון משתמשים. ב-31.3.25, לאחר שנוספה האפשרות ליצור תמונה דרך הצ'אט, הוא סיפר שהצטרפו אליו מיליון משתמשים בשעה. זה קרה בעקבות טרנד ייצור התמונות בסגנון סטודיו ג'יבלי היפני, שהפכו לוויראליות בכל רחבי הרשת – אפילו צה"ל הצטרף לטרנד והעלה תמונות של חיילים בסגנון זה בטוויטר, שזכו לחשיפה עצומה של 31 מיליון איש.

העולם בהתמכרות ל-AI – וזה כבר לא רק נחלתם של מתכנתים או חובבי טכנולוגיה. כל אחד יכול לייצר תוכן ברמה גבוהה בלחיצת כפתור. אבל מאחורי המהפכה הזו מסתתר סימן שאלה כלכלי עצום: מאיפה יגיע הכסף לממן את כל זה?

גיוס חסר תקדים – והפסדים בהתאם

OpenAI צפויה לגייס 40 מיליארד דולר – הסבב הגדול ביותר בהיסטוריה של התעשייה – כדי לפתח את חזון ה-AGI: בינה מלאכותית כללית, חכמה יותר מכל מומחה אנושי, בכל תחום. החברה, שהכניסה 3.7 מיליארד דולר ב-2024 צופה הכנסות של 12.7 מיליארד דולר ב-2025, פי שלוש, אך היא עדיין הפסדית מאוד. לפי התחזיות שהגיעו לידי בלומברג, רק ב-2029 היא צפויה להפוך לרווחית, כאשר היא צפויה להכניס סכום עצום של 125 מיליארד דולר – אם הכל יתנהל לפי התוכנית.

היום, רוב ההכנסות של OpenAI לא מגיעות מתאגידים, אלא מאנשים כמוני וכמוכם – שמוציאים 20 דולר בחודש על המינוי ל-ChatGPT Plus. כבר היום יש תכניות יקרות בהרבה: מסלול ב־200 דולר, ואפילו דיבור על תכניות ב־20 אלף דולר בחודש עבור חוקרים ומפתחים.

סם אלטמן, מייסד ומנכ
סם אלטמן, מייסד ומנכ"ל OpenAI|צילום: Sean Gallup/Getty Images

מודל עסקי או פנטזיה?

כדי להגיע להכנסות של 125 מיליארד דולר ב-2029, החברה תצטרך לגייס לא פחות מ-520 מיליון מנויים משלמים. כיום יש לה כ-500 מיליון משתמשים רשומים – אך רק 20 מיליון משלמים. לשם השוואה, לנטפליקס יש 300 מיליון מנויים משלמים, שמשלמים הרבה פחות – כ-12 דולר בממוצע – ומבלים שם הרבה יותר זמן.

אז איך OpenAI מתכננת לגבות יותר כסף? על ידי שינוי תפקידה של הבינה המלאכותית – לא רק ככותבת פסקאות, אלא כסוכן עצמאי שמבצע בשבילכם משימות. לא רק הדלק של המפעל, אלא המנוע עצמו. סוכני AI שיודעים לבנות תוכנות, לכתוב קוד ולתפעל מערכות שלמות בלי מגע יד אדם. אם AI היא הסוכן שמבצע עבורך את העבודה ומחליפה כוח אדם אנושי – אתם תהיו מוכן לשלם עליה הרבה יותר.

והצד השני של המטבע: אתם המוצר

אבל לצד תשלום חודשי, יש מודל אחר, מוכר ואולי מטריד יותר – המודל ה"חינמי" – כמו שגוגל מציעה חיפוש בחינם, אבל משתמשת בכם כמוצר כשהיא לומדת מהם הדברים שאתם מחפשים ויכולה להציע לכם פרסומות בהתאם.

OpenAI הוסיפה השבוע יכולות חיפוש ל-GPT באתרי קניות, כך שתוכלו לראות קישורים ישירים למוצרים שתחפשו בשיחה עם הצ'אט. סם אלטמן אף הודיע לאחרונה על שיפור הזיכרון של ChatGPT, כך שהוא יזכור את השיחות הקודמות שלכם. כשה-AI מכיר אתכם הכי טוב, הוא יכול למנף את זה לפרסומות מותאמות אישית. כל זה כאשר לראשונה מאז 2015, נתח שוק החיפוש של גוגל נמצא בירידה וירד מתחת ל-90% אל 89.7%.

רוצים לדעת מה קורה בטק רגע לפני כולם? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של "בזמן שעבדתם"

>> בזמן שעבדתם, פרק 221 - מספיק עם הג'יבלי: הכלי שלוקח את הטרנד בסיבוב