הדוכסית מסאסקס חשפה לאחרונה בפודקאסט שלה כי סבלה ממצב רפואי נדיר הקשור להריונה – רעלת הריון שהתפתחה לאחר לידת אחד מילדיה. כשתיארה את התקופה שבה חלתה, סיפרה מייגן מרקל כי פיתחה סימפטומים רבים שהדליקו נורות אזהרה לגבי האפשרות שהיא סובלת מרעלת היריון לאחר לידה.
מרקל חלקה את תחושותיה הקשות: "כמעט מתתי. העולם לא יודע מה עברתי. ניסיתי להמשיך בשגרה, בעיקר עבור הילדים שלי, אבל הדברים הרפואיים האלה מפחידים מאוד".
לווידוי של מרקל הצטרפה וויטני וולף הרד, מייסדת אפליקציית ההיכרויות "באמבל", שסיפרה כי גם היא חלתה בתסמונת הנדירה.
התופעה, שמתרחשת בתדירות של 3-5 מקרים ל-1,000 לידות, נחשבת למצב מסכן חיים. היא שונה מרעלת הריון שמתפתחת במהלך החודשים הקודמים ללידה.
"רעלת היריון היא מצב רפואי המהווה תגובה חריגה של הגוף להריון, ככל הנראה על רקע התפתחות בעיות המתחילות עוד בשלב השרשת השלייה, בשבועות הראשונים של ההיריון", מסביר פרופ' עידו שולט, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ברמב"ם.
"רעלת הריון לאחר לידה (Postpartum Preeclampsia) היא מצב רפואי נדיר ומסוכן שיכול להתרחש לאחר הלידה, גם אם במהלך ההיריון לא הייתה רעלת", הוא מחדד. "בשני המקרים מדובר בתסמונת המאופיינת בלחץ דם גבוה וברמות חלבון גבוהות בשתן, ולעיתים תסמינים נוספים. אבל בין שני סוגי הרעלת יש הבדלים מהותיים".
ראשית, רעלת הריון מתפתחת החל מהשבוע ה-20 להריון ואילך, בעוד שרעלת לאחר הלידה יכולה להופיע עד שישה שבועות לאחר מכן, אם כי לרוב מתפתחת בימים הראשונים.
המועד שבו מתפתחת הרעלת יכול להיות משמעותי לעניין האבחון. רעלת הריון מתפתחת כאשר האישה נמצאת במעקב רציף, לצד ניטור העובר שברחמה, ולכן מאובחנת לרוב בזמן ובמהירות.
מצב של רעלת לאחר הלידה מתרחש בתדירות נמוכה יותר ומשום כך יכול להתפספס בקלות ולהעמיד את היולדת במצב מסוכן לבריאותה ואף לחייה.
"בעוד שרעלת הריון במהלך ההריון יכולה לרוב להיות מטופלת באמצעות לידה, במצב של רעלת לאחר הריון הטיפול, מן הסתם, שונה", מבהיר פרופ' שולט. "הטיפול המקובל כולל שימוש בתרופות להורדת לחץ דם, תרופות למניעת פרכוסים (כמו מגנזיום), ומעקב צמוד בבית חולים. חשוב להבין שזהו מצב רפואי חירום שמצריך טיפול מיידי,
"יש לפנות לרופא או לחדר מיון אם מופיעים תסמינים חשודים לאחר לידה, גם אם נראים קלים. אם את שוקלת אפשרות שזה מה שקורה או שקרה – חשוב מאוד לא להתעכב עם פנייה לרופא. נשים שחוו רעלת הריון לאחר לידה נמצאות בסיכון מוגבר ליתר לחץ דם ולמחלות לב בעתיד, ולכן חשוב לקיים מעקב רפואי מתמשך".
רעלת הריון יכולה להתפתח בקרב קבוצות סיכון הסובלות מהגורמים הבאים: יולדת שפיתחה רעלת הריון בהריון קודם, יולדת הלוקה בהשמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם כרוני, יולדות שעברו את לידתן הראשונה, וכן יולדות שנשאו הריון מרובה עוברים.
"ליולדות שיש להן היסטוריה רפואית רלוונטית, כדאי לשים לב במיוחד לתמרורי אזהרה ולקחת ברצינות מצב שבו יופיעו אחד או יותר מהתסמינים הנפוצים", אומר פרופ' שולט.
"לחץ דם גבוה (מעל 140/90 מ"מ כספית), כאבי ראש חזקים שלא עוברים, התפתחות ראייה מטושטשת או הפרעות ראייה אחרות, תחושת כאב בחלק העליון של הבטן, במיוחד בצד ימין, בחילות או הקאות, נפיחות פתאומית בפנים, בידיים או ברגליים, וקוצר נשימה, עלולים להוות סימן מקדים למצב של רעלת הריון ומחייבים התייחסות רפואית ליולדת".
אם יולדת המפתחת רעלת הריון לא מטופלת כהלכה, מצב זה עלול להוביל לסיבוכים חמורים, ביניהם שבץ, התפתחות של בצקת ריאות, פגיעה בכבד או בכליות, פרכוסים (אקלמפסיה), ובמקרים קיצוניים אף להוביל למוות.