מחקר חדש מאוסטרליה מצא כי ככל שמדד מסת הגוף (BMI) של האישה בתחילת ההיריון גבוה יותר, כך גדל הסיכוי שהילד היה בעל עודף משקל מגיל לידה ועד גיל עשר. החוקרים מצאו שגם ל-BMI של האב יש השפעה משמעותית, אך זו באה לידי ביטוי בעיקר החל מגיל שמונה. תוצאות המחקר מדגישות את הקשר הישיר בין בריאות ההורים לבין בריאות הילד בטווח הארוך.
במחקר השתתפו 2,121 נשים הרות עם מעודף משקל או השמנה. הגיל הממוצע של המשתתפות היה 29.4, ומחציתן החלו את ההיריון עם BMI מעל 31.1. החוקרים חילקו את הנשים לשתי קבוצות – האחת קיבלה ייעוץ תזונתי ופעילות גופנית, והאחרת לא השתתפה בהתערבות כלשהי.
הקבוצה הראשונה קיבלה תמיכה באורח חיים בריא שכללה צריכת פירות, ירקות וסיבים תזונתיים, וכן הפחתת פחמימות מזוקקות ושומנים רוויים. בנוסף עודדו את המשתתפות לעסוק בפעילות גופנית קבועה. הקבוצה השנייה שימשה כקבוצת ביקורת ולא קיבלה כל הנחיה או תמיכה.
החוקרים עקבו אחרי הילדים לאורך השנים ובחנו את ההשפעה של ה-BMI האימהי על המשקל ומדדי גדילה בגיל לידה, 6 חודשים, 18 חודשים, 3–5 שנים ו-8–10 שנים. נמצא קשר ישיר בין ה-BMI של האם בתחילת ההריון לבין ה-BMI של הילד. כל עלייה של 5 יחידות במדד BMI של האם לוותה בעלייה של עד 0.74 יחידות במדד BMI של הילד עד גיל עשר.
השפעת עודף המשקל של האם הייתה בולטת יותר החל מגיל 3, עם השפעה ניכרת במיוחד בגילאי 8-10. גם למדד BMI של האב היתה השפעה, בעיקר בגילים אלה. כלומר, לשני ההורים תפקיד חשוב במניעת השמנה עתידית אצל ילדיהם.
"נשים עם עודף משקל או השמנה נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכי הריון, כמו סוכרת הריונית, לידה בניתוח קיסרי ולחץ דם גבוה", אמרה פרופ' ג'ודי דוד מאוניברסיטת אדלייד, החוקרת הראשית, "מחצית מהנשים מתחילות את ההיריון עם עודף משקל או השמנה, ורצינו לבדוק אם שינוי באורח החיים בזמן ההיריון יכול להפחית סיכונים אלה".
תוצאות ראשוניות של המחקר פורסמו כבר בשנת 2014. הן הראו שתינוקות לאימהות שהשתתפו בהתערבות היו בסיכון נמוך ב-18% להיוולד במשקל של מעל 4 ק"ג. עם זאת, לא נמצאו הבדלים מובהקים נוספים בין הקבוצות, כמו מניעת סיבוכי הריון.
"במהלך ההיריון לאם יש השפעה משמעותית על בריאות העובר", אמר ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, "המחקר האוסטרלי מוכיח שהשמנה אצל האם היא גורם סיכון לכך שהילד יהיה עם השמנת יתר כבר בינקות." הוא מדגיש את חשיבות ההתערבות עוד לפני הכניסה להריון כדי למנוע מעגל של השמנה בין-דורית. "חשוב להבין שאין טיפול אחיד להשמנה לכל האוכלוסיות. יש לבנות תוכנית טיפול מותאמת אישית. יש להתחשב במאפיינים הבריאותיים, התזונתיים והחברתיים של כל מטופלת, ובמיוחד בקרב נשים המתכננות היריון".