כשאנחנו מדמיינות את הרגע שבו נהפוך לאימהות אנחנו רואות בדיקה חיובית, אולי דמעות של אושר, לא מעט התרגשות. אך אצל חלקנו - בין אם מדובר בגבר או אישה שרוצים להקים משפחה או נשים שמבקשות לשמר פוריות לעתיד – הרגע הזה לא תמיד מגיע בצורה טבעית: הוא מתחיל בחדרים של מרפאות פוריות, בשאיבות, החזרות, זריקות ועוד מושגים שלא הכרנו לפני.

הפריה חוץ-גופית (IVF) היא כבר מזמן לא הליך ניסיוני. למעשה, מדובר באחת ההתערבויות הרפואיות הנפוצות והמשמעותיות ביותר בעשורים האחרונים. מיליוני ילדים נולדו בזכותה. אבל ככל שהמדע מתקדם התחושות של מי שעוברת את המסע הזה הן כמעט זהות: אי-ודאות, בדידות, חוסר שליטה, ובעיקר תחושה מתמשכת שאין לה באמת כלים להבין מה קורה בגוף שלה – או מה הסיכוי להגשים את החלום.

וזה אבסורד. דווקא בעולם שבו אנחנו רגילות לדעת הכל – לנהל את הבנק מהטלפון, לקבל ניתוחים על תזונה מאפליקציה, ולנווט בכל דרך באמצעות AI – דווקא כאן, ברגע הכי משמעותי, הכל פתאום מעורפל. וזה צריך להשתנות. המסע אל ההורות הוא לעיתים קרובות. הוא מתנהל על גופה, בתוך גופה, ולפעמים גם על חשבון נפשה. היריון, שבמהותו הוא תהליך טבעי, אינטימי ומלא חיים – נעשה לתהליך מדוד, מתוזמן. במקום שבו אמורה לשכון שמחה – נכנסים חרדה, תסכול ולעיתים גם כאב. המעבדה מחליפה את חדר השינה. המדע מחליף את הטבע. והאישה – לא פעם מרגישה שהיא מאבדת שליטה על הגוף שלה, על הזמן שלה, על האינטימיות שלה, כאשר חלק גדול מהצוותים הרפואיים שפועלים יום ולילה כדי לעזור – מודעים למורכבות הזו ומרגישים אותה גם הם.

הריון AI (צילום: עדי כהן)
דניאלה גלבוע, מייסדת שותפה ומנכל AIVF|צילום: עדי כהן

העתיד בפתח

בעשור האחרון יש התקדמות אדירה בתחום הפוריות. מכשירים מתקדמים, מערכות הדמיה, ואולי בעיקר כניסתה של הבינה המלאכותית למעבדה. לעולם הפוריות נכנסו אינקובטורים חכמים שמסוגלים לתעד את התפתחות העוברים בצילום רציף ללא צורך להוציא אותם מהתנאים המוגנים שלהם. הצילומים האלו – מה שמכונה Time Lapse Imaging – מאפשרים לראות את העובר. 

אבל הצילום הוא רק ההתחלה. המהפכה האמיתית מגיעה כשמנתחים את המידע הזה בעזרת אלגוריתמים מתקדמים, כלים מתמטיים ובינה מלאכותית: באמצעות ניתוח מורכב של מאות אלפי נקודות זמן ונתונים דינמיים, אפשר לא רק לראות את העוברים – אלא לזהות דפוסים סמויים, להבין דינמיקות התפתחותיות מורכבות, ולחזות את סיכויי ההצלחה של כל עובר באופן אישי.

AIVF היא בין הראשונות בעולם שפיתחו מערכת מבוססת בינה מלאכותית שממנפת אלגוריתמים חכמים וכלים מתמטיים כדי להפוך את הצילום לידע קליני מעשי: לתת לכל אישה תחזית מותאמת אישית, לשפר את הסיכוי להצלחה, ולאפשר שקיפות מלאה בתהליך – הבנת מה קורה בכל שלב ושלב ושותפות בהחלטות. זו לא רק טכנולוגיה של העתיד – זו מציאות שמעצבת מחדש את עולם הפוריות כאן ועכשיו.

בלא מעט מדינות ומרכזי פוריות מתקדמים בעולם הטכנולוגיות האלה כבר הפכו לחלק בלתי נפרד מהטיפול. מערכות מבוססות בינה מלאכותית מסייעות למעבדות לבחור עוברים, לבנות תוכניות טיפול מותאמות אישית, לתת למטופלות תחזיות מדויקות יותר, ואפילו להיות חלק בלתי נפרד ממערך השיקולים וקבלת ההחלטות. והתוצאות מדברות בעד עצמן: עלייה משמעותית בשיעורי ההצלחה, פחות סבבי טיפול מיותרים, וחוויית טיפול שמחזירה למטופלות תחושת שליטה וביטחון. מהפכה שהיא כבר מציאות – ולא מדע בדיוני.

כשאנחנו יודעות מה האפשרויות, מבינות את הסיכויים, ומקבלות גישה לכלים המתקדמים ביותר – הבחירה חוזרת לידיים שלנו. במקום להיות תלויות במערכת שמכתיבה את הדרך – אנחנו הופכות לשותפות פעילות במסע. בזכות הנגשת ידע, טכנולוגיה חכמה, שקיפות מלאה, ושותפות אמיתית – כל אישה יכולה לקחת חלק פעיל ומודע בהחלטות שמעצבות את החלום שלה להפוך לאם.

ולכן, המסר שלי פשוט: לכל מי שמתחילה מסע אל ההורות – אל תוותרו על זכות הבחירה. תבדקו לאלו מרכזים אתן פונות. תבררו אלו טכנולוגיות זמינות לכן, ותדרשו את הרמה הגבוהה ביותר שהמדע והחדשנות יכולים להציע. אני מאמינה ומקווה שישראל תאמץ את הסטנדרט הגבוה הזה – כדי שכל אישה כאן תקבל את הסיכוי הטוב ביותר להגשים את החלום.

הכותבת היא מייסדת שותפה ומנכ״לית של חברת AIVF, ואמבריולוגית קלינית