רזרבה שחלתית: להבין את הפוריות שלך
הגיל של האישה משפיע מאוד על הפוריות – ובשפה מקצועית קוראים לזה “רזרבה שחלתית”. ככל שהגיל עולה, כמות ואיכות הביציות יורדות, ולכן מומלץ לתכנן היריון בשלב מוקדם יותר של שנות הפוריות. לא משנה אם את נשואה או רווקה, זה הזמן להבין את המצב הפוריותי שלך ולברר אם יש צורך בבדיקות או בייעוץ רפואי, כדי לוודא שתוכלי לממש את תוכניותייך בנחת.
אורח חיים בריא: להתחיל עוד לפני הביקור אצל הרופא
אם חשבת להתחיל בדיאטה חדשה או להיכנס לשגרת אימונים, זו בדיוק התקופה לעשות זאת. תזונה מאוזנת ועשירה בירקות, פירות, חלבונים איכותיים ודגנים מלאים תספק בסיס טוב לבריאות שלך ושל העובר העתידי. כדאי להכניס ללוח הזמנים פעילות גופנית מתונה – קבועה (כמו הליכה, יוגה או שחייה), שתעזור לחזק את הגוף ולשמור על משקל תקין. חשוב במיוחד להימנע מעישון, להפחית בצריכת אלכוהול ולוודא שאת שותה מספיק מים. כבר בשלב התכנון, שינויים אלה תורמים לשיפור הפוריות ויקלו עלייך בהמשך ההיריון.
פגישה עם רופא/ת הנשים: להתחיל בשלב התכנון
לא מעט נשים מחכות עד שהן כבר בהיריון כדי לפנות לרופא/ת הנשים, אך כדאי לעשות זאת מראש. בביקור מקדים תוכלי לקבל המלצות על בדיקות שכדאי לבצע – כגון בדיקות דם כלליות, בדיקות גנטיות או בדיקות לאיתור גורמי סיכון אחרים. נוסף על כך, תוכלי לברר אילו חיסונים מומלץ לקחת מראש.
חיסונים שכדאי להכיר
חצבת, חזרת, אדמת (MMR): הידבקות באדמת בזמן היריון עלולה לגרום למומים ולהפלות. אם אינך מחוסנת, חשוב לקבל את החיסון לפני הכניסה להריון ולהקפיד על המרווח הנכון בין מנות החיסון.
שפעת: היריון מגביר את הסיכון לסיבוכים כתוצאה משפעת, ולכן כדאי להתחסן אם את מתכננת הריון או כבר נמצאת בתהליך.
אבעבועות רוח: זהו חיסון חי מוחלש, ולכן אסור לקבלו במהלך ההיריון. אם לא חוסנת או לא חלית בעבר, חשוב להשלים את החיסון מוקדם ככל האפשר.
בדיקות גנטיות: למנוע הפתעות ועיכובים
חלק גדול לא מודעות לכך שגם ללא היסטוריה משפחתית, ייתכן ששני בני הזוג נשאים של מחלות גנטיות נפוצות. הבדיקות הגנטיות, שמתעדכנות כל הזמן, מאפשרות לאתר נשאות למגוון מחלות מבעוד מועד. אם יש מחלה גנטית ידועה במשפחה, ייעוץ גנטי מקצועי יכול לעזור בהבנת הסיכון ובהתאמת תכנית רפואית.
חומצה פולית ותוספים חיוניים
חומצה פולית מומלצת לכל אישה המתכננת להרות. מומלץ להתחיל לפחות שלושה חודשים לפני ההיריון ולהמשיך בשליש הראשון. המינון המקובל לנשים ללא גורמי סיכון הוא 400 מק"ג ליום, בעוד שבמקרים מיוחדים (למשל היסטוריה של היריון קודם עם מום עצבי) ייתכן צורך במינון גבוה יותר. כדאי גם לוודא רמות מספיקות של ויטמין D ויוד, החשובים לגדילה ולהתפתחות תקינה של העובר.
הכנה נפשית ורגשית: להתחבר ללב
תכנון היריון אינו רק תהליך פיזי – הוא גם שינוי רגשי עצום. שתפי את בן הזוג (או משפחה וחברים) בתחושות, בחששות ובציפיות. אם את מרגישה צורך בליווי מקצועי, אפשר לשקול ייעוץ רגשי או טיפול פסיכולוגי שיסייעו לעבד את השינויים הצפויים ולהתמודד איתם ברוגע.
בסופו של דבר, היריון בריא הוא תולדה של תכנון מקדים ותשומת לב לפרטים: מהתזונה והחיסונים ועד למצב הנפשי והרוגע הפנימי. ככל שתגיעי מוכנה יותר, כך תוכלי לחוות את ההיריון בצורה חיובית ונעימה יותר, ותצאי לדרך החדשה עם בסיס מוצק לבריאותך ולבריאות העובר.
הכותבת היא מומחית לרפואת נשים ומיילדות, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון