מתוך מאות אלפי לידות בישראל, מספר נשים חוות סיבוך מיילדותי נדיר ומסוכן במיוחד - תסחיף מי שפיר. אומנם מדובר במקרה די נדיר, שמתרחש ב-5 מתוך 100,000 לידות, אך חשוב להכיר את תופעה זו, שעלולה להסתיים באופן טרגי. "תסחיף מי שפיר הוא מצב חירום רפואי שבו מי שפיר חודרים למחזור הדם של האם", מסביר ד"ר חיים דוד, מנהל מחלקת יולדות וחדרי לידה במרכז הרפואי הלל יפה. "במצב כזה, הגוף מפעיל את המערכת החיסונית תוך הפעלת חלבונים דלקתיים בעוצמה קיצונית, שעלולים לגרום לקריסת מערכות מהירה של האם. מצב זה עלול לקרות תוך זמן קצר מאוד ולהתדרדר במהירות כך שהטיפול חייב להיות מיידי".

סימני אזהרה

יש כמה סימני אזהרה וסיבוכים שיכולים להעיד על תסחיף מי שפיר, לדוגמה קשיי נשימה פתאומיים, ירידה בלחץ הדם של היולדת, דימום חריג, איבוד הכרה ואף פרכוסים. סיבוכים אלה עלולים להיות קטלניים ולהביא לקריסה לבבית, כשל נשימתי, בעיות קרישה, פגיעה מוחית ובמקרים הקשים ביותר - למוות. "נשים ששרדו תסחיף מי שפיר ונשארו בחיים בדרך כלל לא זוכרות מה קרה. הן חוות אובדן זיכרון מאותו אירוע טראומתי שחוו. חלקן אף מתמודדות עם השלכות ארוכות טווח כתוצאה מהתסחיף, כולל נזק נוירולוגי".

כך גם קרה למריסה קריסטי, אם מטקסס, ששרדה תסחיף מי שפיר, אך לא זכרה לאחר מכן את לידת השלישייה שלה. לדברי הרופאים היא הוכרזה במצב של מוות קליני למשך 45 דקות. "אני מנסה להיזכר בחלקים מהלידה. אני יודעת שהוציאו את שלושת התינוקות שלי, אני הפסדתי את כל הלידה שלי". בעלה דילן סיפר איך תוך שניות מריסה קרסה מול עיניו: "זה היה מצד אחד הכי יפה לראות את הילדים שלי יוצאים עולם והדבר הכי מפחיד לראות את אשתי ככה". במקרה של מריסה היא הצליחה להינצל, ואת מה שהיא החמיצה היא השלימה דרך סרטי וידאו שבני המשפחה צילמו.

המפתח להצלת חיים במקרה של תסחיף מי שפיר הוא זיהוי מהיר וטיפול מיידי. "ככל שנקדים לגלות את התסמינים, כך נוכל לתת טיפול יעיל יותר, שבחלק גדול מהמקרים ימנע השלכות נוירולוגיות ואחרות. הטיפול במקרים אלה כולל התערבות של צוות רב-תחומי הכולל מיילדים, מרדימים, וקרדיולוגים במטרה לתת טיפול תומך נמרץ, טיפול בבעיות קרישה ותמיכה נשימתית ולבבית".

מי נמצאת בסיכון יתר?

באופן עקרוני, אי אפשר למנוע לחלוטין את התופעה מראש, אך יש גורמי סיכון מוכרים שעשויים להשפיע, בהם גיל מתקדם של היולדת, לידה מכשירנית, זירוז לידה והיריון מרובה עוברים. "חשוב להדגיש כי מדובר בסיבוך נדיר מאוד", מסכם ד"ר דוד. "עם זאת, מודעות לתופעה וזיהוי מוקדם של סימני אזהרה יכולים להציל חיים. חשוב שכל אישה בהיריון, ובפרט הצוותים הרפואיים, יהיו מודעים לסכנות, לתסמינים ולחשיבות של הטיפול המהיר. המודעות והטיפול המיידי הם המפתח להצלת חיים במקרים אלו".