חודש הגאווה. רחובות ישראל מתמלאים בדגלים, חנויות מתקשטות בצבעי הקשת, וגם קופת חולים 'כללית' – הגוף הרפואי הגדול בישראל – מצטרפת לחגיגה. קמפיינים צבעוניים, עמוד פייסבוק לקהילה הגאה, מודעות מעוצבות עם תינוקות חייכניים ומסרים של שייכות. אבל מתחת לכל הצבעוניות הזו מסתתרת גם לא מעט צביעות. כי מבחינת 'כללית', משפחה בלי אמא – היא לא באמת משפחה.
אני אבא גאה לתינוק מושלם שנולד בהליך פונדקאות. כמו כל הורה – אני קם בלילה, מטפל, מחבק, מרגיע, ומנסה לפעמים גם לישון בעצמי. התינוק שלי, כמו תינוקות רבים, מתקשה להירדם ולישון רצוף. לכן שמחתי לגלות שקופת חולים 'כללית' מציעה החזר של עד 75% על שירות ייעוץ שינה לתינוק – שירות חשוב, פרקטי, נפוץ, וכזה שמתאים בדיוק לצורך שלי ושל הבן שלי.
אבל אז גיליתי שההחזר הזה ניתן לאמהות בלבד - לא לאבות.
'כללית' בחרה לכלול את שירות ייעוץ השינה במסגרת "סל ההריון" – סל אשר כולל, בין היתר, בדיקות הריון, ליווי דולה בלידה, ייעוץ הנקה והבראה ליולדת. זה ברור שישנם שירותים רפואיים המיועדים לנשים בלבד, אבל כששירות כמו "ייעוץ שינה" - שנועד באופן מובהק לטובת התינוק עצמו - ניתן רק ליולדת, נוצרת אפליה ברורה: לפי מדיניות קופת חולים 'כללית', אם אין אמא - אין זכאות. אם אתה גבר - גם אם אתה הורה, גם אם אתה משלם דמי חבר כמו כולם - אתה לא זכאי.
פניתי לקופה וביקשתי להבין. קיוויתי שמדובר בטעות. התשובה הייתה מנומסת, אך מקוממת: "אנחנו פועלים לפי התקנון. סל ההריון מוגדר לנשים בלבד. אין בכך לפגוע כהוא זה בהורות שלך, ואנחנו כמובן לא מונעים ממך לבצע ייעוץ באופן פרטי". שורה תחתונה? זו לא טעות, זו מדיניות.
כמי שעסק כל חייו בזכויות אדם, כמי שהיה מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב, וגם כמי שמלווה כיום עמותות וארגונים בזירה הציבורית אני יודע ש"זה התקנון" הוא תירוץ עלוב. התקנון נכתב על-ידי מישהו, ואותו מישהו גם יכול לשנות אותו. אם יזמתי וליוויתי שינויי חקיקה – בוודאי שאפשר לשנות תקנון של קופה. כשאומרים לך "אנחנו לא מונעים ממך חלילה לבצע ייעוץ שינה לתינוק, אבל אנחנו לא יכולים להשתתף בעלות הפעולה הזאת" – זה אומר: אנחנו רואים אותך כלקוח, אבל לא כחלק ממשפחה לגיטימית.
וכאן בדיוק טמון האבסורד הגדול של 'כללית' בחודש הגאווה. מצד אחד – קמפיינים נוצצים, מודעות על שילוב, ועשרות אלפי שקלים על שיווק לקהילה הגאה. אבל מצד שני – מדיניות חשוכה, מפלה, ומיושנת, שמדירה בפועל משפחות גאות ולא מתאימה לשנת 2025.
גאווה אמיתית היא לא קמפיין, היא בחירה יומיומית. גאווה אמיתית ניכרת בתקנונים, בזכאויות, ובמדיניות. ביכולת להתאים את השירותים למציאות של כל המשפחות. גאווה אמיתית קיימת לא רק בפיד, אלא גם במוקד השירות, והיא חייבת להתחיל מהכרה פשוטה: שכל הורה – לא משנה מה המין או המגדר שלו – זכאי לדאוג לילד שלו כמו כל הורה אחר.
מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "כללית מציעה מגוון רחב של שירותים בפריסה ארצית, ובכללם שירותים המותאמים לחברי הקהילה הגאה, ופועלת תוך חתירה מתמדת לקידום שוויון מלא בתחום הבריאות ודאגה לכל משפחה ומשפחה.
בהתאם לתקנון 'כללית מושלם', כפי שאושר על ידי משרד הבריאות, שירות ייעוץ השינה שינה ניתן כיום כחלק מ'סל ההריון', לנשים אחרי לידה; וזאת מטעמים שעיקרם מניעת כפל-ניצול של הכיסוי. הכללית מנהלת בעניין זה שיח רציף מול כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות משרד הבריאות, ובוחנת כל העת אפשרויות לשינוי ועדכון הגדרות התקנון, וזאת בכפוף לאישור משרד הבריאות ולהסדרת היבטים של הנושא ברמה הלאומית הכוללת, במעורבות כלל הקופות. נמשיך לפתח ולהרחיב את השירותים, מתוך מחויבות אמיתית למתן מענה מותאם ומכבד לכלל המשפחות".
עודד פריד הוא יועץ למדיניות ציבורית ופעיל ותיק לזכויות להט"ב