כבר עשרות שנים שהאירוויזיון הוא לא רק תחרות שירה בין מדינות, אלא פסטיבל של זהות, נראות וחופש. הקהילה הגאה אימצה מזמן את תחרות הזמר האירופית כמרחב שמאפשר לחגוג בדיוק את מה שכולם אומרים לך להשתיק. בין שמלות עם כנפיים, מופעי דראג על הבמה או כותבי שירים גאים מאחורי הקלעים - הבמה הזו תמיד הייתה צבעונית יותר, גאה יותר, ומשוחררת הרבה יותר מהנורמות של אותה שנה.

בשנה שעברה, נמו השווייצרי לא רק זכה באירוויזיון 2024 - הוא גם הפך לנציג הא-בינארי הראשון שזכה להביא את התחרות האירופית לארצו. עם השיר The Code, שמדבר על חוויית היציאה מהארון, הגילוי העצמי והתמודדות עם מגדר, הוא הפך סמל של ייצוג א-בינארי באירופה כולה. אבל הוא לא לבד ברשימה - קדמו לו זוכי עבר כמו דנה אינטרנשיונל שלנו ששברה תקרת זכוכית ב-1998 עם השיר "דיווה", קונצ'יטה וורסט האוסטרית מ-2014 שעפה כמו עוף החול למקום הראשון ודאנקן לורנס ההולנדי הביסקסואלי שניצח ב-2019 עם השיר הנהדר Arcade. 

הזוכה של שווייץ באירוויזיון 2024 נמו, יובל רפאל (צילום: EBU)
הזוכה של שווייץ באירוויזיון 2024 נמו, יובל רפאל|צילום: EBU

השנה נשבר שיא חדש של נציגים קווירים. למעשה, עד שנת 2019 המתמודדים הגאים בתחרות היו בעיקר הומואים, לסביות, ביסקסואלים ואישה טרנסית אחת גדולה מהחיים. בשנת 2016 הופיעו לראשונה על הבמה שני נציגים א-בינאריים ונציג פאנסקסואל - בהתאמה ג'יימי לי מגרמניה וריקה משוויץ, ומיכל שפאק שייצג את פולין. שנה לאחר מכן, ב-2017, עלה לראשונה לבמה נציג אינטרסקס - הזוכה הפורטוגלי סלבדור סובראל, שיצא מהארון האינטרסקסי בשנה שעברה. 

בשנת 2019, באירוויזיון בתל אביב, הופיע לראשונה הנציג הקוויר הראשון - בילאל האסני הצרפתי ששר את השיר Roi (מלך). הקווירים הבאים הגיעו רק בשנה שעברה, אז הופיעו שניים נוספים: אנג'לינה מנגו האיטלקייה ומוסטי הבלגי. השנה, כאמור, נשבר שיא ויופיעו על הבמה שלושה נציגים קווירים מתוך שישה גאים בסך הכל בתחרות. אחד הקווירים אף מועמד מוביל לניצחון בתחרות כולה - אז האם השנה יהיה לנו זוכה קוויר ראשון? 

קרואטיה: מרקו בושניאק – Poison Cake

הנציג הקרואטי מעיד על עצמו שכבר בגיל צעיר חווה הטרדות ובריונות מכיוון שהיה "שונה", והוא יצא מהארון כהומו בפומבי בשנה שעברה בגיל 20. הדבר משך אליו המון תשומת לב שלילית ותגובות הומופוביות חריפות רבות, לאחר שזכה בתחרות הקרואטית המקומית לבחירת המועמד לאירוויזיון.

אך זה לא עצר אותו, ובגיל 21 מרקו בושניאק, יוצא הריאליטי The Voice, מתכנן לכבוש את במת האירוויזיון עם השיר Poison Cake. עם זאת, אולי למציאות יש תוכניות אחרות, מכיוון שכרגע הוא עומד במקומות האחרונים בטבלאות ההימורים.

אוסטריה : ג'יי ג'יי - Wasted Love

בתור אחד הנציגים המובילים בטבלאות ההימורים, ל- JJ בן ה- 25 יש הרבה מונח על הכף. הנציג האוסטרי הקווירי מביא לבמה שיר דרמטי וגרנדיוזי, ונחשב לאחד הפייבוריטים לזכות בתחרות עם השיר Wasted Love ("אהבה מבוזבזת"), שמדבר על אהבה חד-צדדית, נטישה, חיפוש אחר חיבור. 

על טעם וריח אין להתווכח, ואם JJ הוא לא כוס התה שלכם – זה בסדר. אבל בעודו נמצא במקום השני בטבלאות ההימורים נכון לרגע כתיבת טקסט זה, יתכן והוא יהפוך למנצח הקוויר הראשון של האירוויזיון, וכולנו נטוס בשנה הבאה לאוסטריה. 

מלטה: מיריאנה קונטה – Serving

ככל הנראה השיר הוויראלי ביותר של אירוויזיון 2025. Serving נשמע כאילו הוא יצא ממחלקת הפזמונים של מלכת הדראג רופול, ומשתמש בסלנג גאה בהוק של השיר. זה לא בא בהפתעה שמדובר בשיר של קונטה, שכן היא עצמה חשפה שהיא בזוגיות עם אישה, מגדירה את עצמה בתור קווירית והיא "לא מתנצלת על כך". 

השיר נקלע לסקנדל כאשר איגוד השידור האירופי דרש ממלטה לשנות את שם השיר, שנקרא במקור Kant והיה משחק מילים שנון שהתכתב עם המילה המלטזית ל"שירה" אך נשמע כמו קללה עסיסית באנגלית. מלטה נאלצה לשנות את שם השיר ברגע האחרון, מה שהוביל לביקורת על צנזורה וצביעות - במיוחד כשמדובר בשיר קווירי שממילא מתריס מול מוסכמות. קונטה לא נבהלה והפכה את זה לבדיחה שחוזרת על עצמה שוב ושוב בראיונות וממים. ובכל מקרה כולם יודעים שהקהל הולך לצעוק "קאנט" ברגע הנכון בשידור החי. 

צ'כיה: אדוניס – Kiss Kiss Goodbye

הנציג הצ'כי לאירוויזיון הביא גם הוא בלדת כוח נוספת לתחרות, במסגרת שיר פרידה שמדבר על התמודדות עם נטישה, אבל בעל נגיעות של כוח פנימי. אין הרבה לומר על השיר, מלבד שאדוניס עצמו כבר נחשב לאמן מוביל בצ'כיה שהצליח להשיג מספר להיטים במקום הראשון במדינתו. 

אדוניס עצמו מזדהה כקוויר והוביל לא מעט קמפיינים ופרויקטים אקטיביסטים למען הסרת חוקים אנטי-להט"ביים. הוא הופיע במצעדי גאווה בכל רחבי אירופה, ואף הופיע במחאה לזכר 2 קורבנות קווירים שנרצחו בפיגוע טרור שבוצע על ידי מתבגר רדיקלי עם אמונות אנטי-להט"ביות ואנטישמיות.

בלגיה: רד סבסטיאן – Strobe Lights

רד סבסטיאן, מהאמנים הבולטים בסצנת הפופ האלקטרוני הבלגית, מייצג את בלגיה השנה עם שיר טכנו-אלקטרוני המלווה בביצוע ווקאלי מרשים של סבסטיאן עצמו. Strobe Lights הוא שיר מועדונים על אהבה שלא מראה את פניה באור יום, עם קליפ אשר מרפרר לסצנת המועדונים האירופית, ספציפית הסצנה בברלין. הקהל כנראה עף על זה, מכיוון שהשיר נמצא כרגע במקום השישי בטבלאות ההימורים.

לפני כחודש דווח בעמודי מעריצים של התחרות האירופית כי "רד סבסטיאן יצא מהארון כהומו". בתגובה לכך, המונים מהקהל הגיבו "נמצא מזלג במטבח" או "מים הם רטובים", משום שרבים הניחו שיצא מהארון בעבר וחשבו שהיא הייתה "צפויה". 

פינלנד: אריקה ויקמן – Ich Komme

בשלושת החודשים מאז ששוחרר השיר הפיני לאירוויזיון, Ich Komme (בעברית: "אני באה"), הוא הספיק ליצור לא מעט באז סביבו, גם חיובי וגם שלילי. בדיוק כמו בשפה האנגלית, הביטוי "אני באה" הוא בעל כפל משמעות והשיר של אריקה מדבר על שליטה, מיניות וכוח נשי, ונשמע כמו אורגזמה אחת גדולה. השיר, שנותן וייבים של פסקול למסיבת סאונה מעורבת, מתפרש בעיני רבים גם כקריצה לתרבות קווירית ולמרחבים בטוחים מינית.

השיר זכה לביקורות שליליות בעקבות תוכנו, הנושא משמעות כפולה ליחסי מין, אבל גם המון תשומת לב חיובית מכיוון שמדובר בחתיכת להיט, וגם כי אריקה ויקמן מביאה עמה כריזמה שבימת האירוויזיון לא רואה בכל שנה.

ויקמן לא הגדירה עצמה כביסקסואלית עד לפני 5 שנים, על אף שנמצאת בעין הציבורית כבר למעלה מ-12 שנה ותמיד הייתה בעלת ברית של הקהילה הגאה. ב-2020 היא יצאה מהארון כביסקסואלית, והמשיכה להופיע בפסטיבלי גאווה ולהשתמש בדימויים קוויריים. היא אפילו אמרה לא פעם ש"הקהל שלה נמצא שם".

השיר כמעט נפסל בגלל שמו ועורר סערה ציבורית בפינלנד. למרות (או בזכות) הביקורת, הוא הפך לאחד השירים הכי מדוברים של השנה – וגם לאחד האהובים בקרב קהילת הטוויטר הגאה. השיר כרגע נמצא במקום השביעי של טבלת ההימורים, אבל עמוק בפנים אפשר לקוות להלסינקי 2026.