"אני מחוץ לארון בפריפריה וכן, היו תקיפות, אבל אני לא חווה את זה", מספר בשיחה מבנגקוק עודד דואר, מטפל טנטרי ומעסה בן 62 מקריית ביאליק, שזכה לאחרונה בתואר מר דוב ישראל לשנת 2025 והתמודד על התואר הבין-לאומי בתחרות העולמית המתקיימת בתאילנד.
מותג התחרות, שנוסד בבנגקוק רק בשנה שעברה, כבר מושך מתמודדים עבי-בשר מכל רחבי העולם ומול דואר התמודדו 17 נציגים ממדינות מערביות וליברליות כצפוי, אך גם ממדינות מפתיעות כמו אינדונזיה המוסלמית ברובה, לאוס, ויאטנם והפיליפינים. מטרת התחרות, על פי האתר הרשמי, היא "לחגוג גבריות שמוגדרת מחדש, ולקדם דימוי גוף חיובי בלי גבול ואחווה דובית", ומפיקיה מנסים ליצור מרחב כוללני "המאפשר למתחרים להציג את הכישרון הייחודי שלהם, האינטלקט והמודעות החברתית".
כמובן שהשאלה הראשונה שעולה היא האם נרשמה תקרית דיפלומטית-דובית כלשהי כשברקע המצב הפוליטי הרגיש והמלחמה המתמשכת, אך דואר מספר כי באופן מפתיע הוא זוכה לכבוד רב וכי עד כה הוא לא נתקל בשום בעיה, אלא להיפך - מארגני התחרות יצאו מגדרם כדי לכלול את דואר כמו כולם. "לא נתקלנו עד עתה בשום חוויה שלילית", הוא מספר. "הם מכבדים אותי, תמיד כותבים שאני מישראל ומתייגים עם הדגל, ואפילו הכינו לי סרט מתמודדים כמו כולם. לא מחפשים פה את הוויכוחים הפוליטיים ואני לא טיפוס שמחפש את החיכוכים הללו".
דואר אומנם מספר כי הוא "מצניע סממנים ישראלים כדי לא להרגיז את העין", אך באחד מאירועי התחרות המחייבים "תלבושת לאומית" הוא מתכוון ללבוש גלביה שעיצב בצבעי דגל ישראל. "עשיתי לעצמי שני מלבושים לאומיים ואני כן אלך עם הגלבייה שכולה דגלי ישראל, ובמצעד הגאווה אלך עם מכנס קצר כחול וחולצה לבנה – אז זה גם יכול להיות הונדורס לצורך העניין".
דואר, שחי עם בן זוגו בקריית ביאליק, גידל עם בן הזוג שני ילדים שכיום מבוגרים-צעירים. מלבד קידום גבריות אחרת, הוא חוגג בימים אלה 25 שנים עם בן זוגו. מהארון יצא דואר בשנות ה-30 לחייו, לפני כ-30 שנה, וכיום הוא עוסק בייעוץ מיני טנטרי לגברים (סטרייטים והומואים כאחד) עיסוי ורפלקסולוגיה. לתחרות הבין-לאומית השנה הגיע בעקבות זכייתו בתחרות המקומית.
"בשנים האחרונות אני פעיל מאוד בקהילה הגאה, בעיקר בקהילה הדובית וקהילת הפטיש-עור", הוא מספר. "אני מנסה לעשות כמה שיותר בקהילה הישראלית כדי שיכירו בנו ולעורר מודעות. אני אוהב את הקהילה ואני חושב שהם גם אוהבים אותי. אני מסייע בניהול עמודי הסושיאל של הקהילה ואני מגיע לאירועים ומפגשים כמו רחצה לילית בחוף הילטון בקיץ, מסיבות, ערבים ייעודיים בברים או התחרות מר דוב בסתיו". הוא מוסיף שמדובר בקהילה של ממש, שתומכת ונפגשת באופן תדיר. "אני ממש לא לבד וגם לא מרגיש לבד וזה כל הכיף. יחד איתי יש קהילה שלמה".
אנחנו חיים במדינה יחסית שמרנית. האם חווית אתגר כלשהו בהקשר הזה
"יש לאחרונה יותר הומופוביה בארץ בגלל כל ההתפתחויות הפוליטיות, אבל דווקא אציין, בתור הומו שחי בפריפריה, מחוץ לארון, בזוגיות ארוכה, קרוב לחיפה (שזה ממש לא תל אביב), שלמרות שלצערנו היו תקיפות באזור שלנו ויש אנשים שחוו את ההומופוביה הזו, במזל אני דווקא לא".
דואר התמודד לראשונה על התואר הנכסף בשנת 2022 במסגרת התחרות המקומית bearTA שבה לא זכה. השנה, נערכה בישראל תחרות אולסטארס עם מתמודדים משנים קודמות, הפעם האיר לו המזל. בעקבות הזכייה פנו אליו ממותג התחרות הבין-לאומית לפני כארבעה חודשים והזמינו אותו להשתתף ולייצג את ישראל. בתוכנית: הכל כלול מלבד הטיסות: פנסיון מלא, מלונות, ארוחות, מסיבות, צילומים, עיתונאים ועוד.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
דואר מתאר אופרציה שיווקית שבישראל רק יכולים לחלום עליה, וכעת נדמה שהיא רק הולכת ומתרחקת: אירוע בין-לאומי הומוסקסואלי שחוגג מיניות, עם חסויות של מותגי-על באופנה, כושר ומלונאות. "הם עושים את זה מאוד יפה ומאורגן ויש לנו הרבה מה ללמוד מהם", דואר מעיד. "אני למדתי ב-24 השעות האחרונות יותר ממה שלמדתי כל חיי על קידום של אירוע קהילה בין-לאומי, מאירועי מסיבות, דרך אוכל במסעדות ועד צילומים מקצועיים עם בגדי ים, אופנה מקומית תאילנדית וגם בין-לאומית".
התחרות נערכת כל שנה בתאילנד כך שאם היה זוכה עודד בתואר הבין-לאומי, לא היינו זוכים לארח את התחרות בישראל, אך בכל מקרה נדמה שהפעם זה לא בכוכבים, כי בגמר התחרות שנערך ביום שבת האחרון זכה במקום הראשון מר דוב דרום-אפריקה. התחרות הבאה בישראל תיערך באוקטובר השנה, ולאחריה, באפריל 2026, התחרות העולמית בבנגקוק, אליה יוזמן המנצח המקומי שוב כדי להתמודד.