האיגוד הבין-לאומי ללהט"ב, ILGA, הודיע לפני מספר ימים כי החליט לבטל את השעיית האגודה למען הלהט"ב מחודש אוקטובר האחרון, אם כי הכריז שההחלטה תיכנס לתוקפה רק ב-27 באוקטובר 2025 - שנה לאחר כניסתה לתוקף - תוך כדי שהוא נוזף בה, מזכיר את שתיקתה סביב המלחמה בעזה וקורא לה לבחון מחדש את עמדתה ופעולותיה.
ההחלטה לבטל את ההשעיה לאחר שנה התקבלה ברוב קולות בוועדת יישוב הסכסוכים של האיגוד הבין-לאומי, שבחנה את עשרות התלונות שהתקבלו בנוגע לשאלה האם חברותה של האגודה עומדת בעקרונות החוקתיים של האיגוד הבין-לאומי.
כזכור, האיגוד הבין-לאומי החליט באוקטובר 2024 להשעות את האגודה למען הלהט"ב, לאחר שהתקבלו כ-89 תלונות על הארגון בעקבות הצעת האגודה לארח את הכנס הבין-לאומי ב-2026, חרף המלחמה המתמשכת ומצבה הפוליטי של ישראל בעולם. בעקבות התלונות, דחה האיגוד הבין-לאומי את הצעת האגודה והודיע על ההשעיה, שכאמור תבוטל באוקטובר הקרוב.
במייל שנשלח לפעילים ובפרסומים ברשתות החברתיות כינתה האגודה למען הלהט"ב את החלטת האיגוד הבין-לאומי "ניצחון בזירה העולמית". "הארגון הפך את החלטתו ומורה לבטל את ההשעיה, תוך שהוא דוחה את הטענות מצד ארגוני הלהט"ב האנטי-ישראליים, שדרשו להרחיק את הארגון הישראלי לצמיתות על רקע המלחמה שהחלה בטבח 7 באוקטובר", כתבה האגודה. "לצד הצלחתנו לבטל כליל את היוזמה, אנו מביעים צער על כך שההחלטה לבטל את ההשעיה תיכנס לתוקפה באופן רשמי רק באוקטובר ולא באופן מיידי כפי שהיה מצופה".
האגודה המשיכה וכתבה כי היא בחרה להיאבק "דווקא במרחבים שבהם מתקיים שיח קשה ומורכב, כי שם נדרשת נוכחותנו - כדי להקשיב, להסביר ולהשפיע". עוד כתבה: "כבר 50 שנה שהאגודה נלחמת מול מי שמנסים לצמצם מציאות מורכבת לסיסמאות ריקות: בעד או נגד, טוב או רע, ישראל או קהילת הלהט"ב. לא ניתן לזה יד. נמשיך להניף בגאון את דגל הגאווה לצד דגל ישראל".
בחינה מעמיקה של ההחלטה המלאה, כפי שפורסמה באתר ILGA, מגלה נוסח חריף שמזכיר את "סירובה של האגודה לגנות פשעי מלחמה" ומעורר בקרב חלקים בקהילה הגאה תחושת אי נוחות, כמו גם טענות לאנטישמיות. "למרות שהתלונה נחשבה מהותית - במיוחד בשל סירובה של האגודה לגנות פשעי מלחמה שייתכן שמגיעים לרמת רצח עם בעזה – הוועדה הכירה בכך ש'האגודה ממשיכה באופן פעיל לספק תמיכה לקהילות הלהט"ב'", נכתב בהחלטה. "מועצת ILGA World לקחה בחשבון כי דרישה מארגוני חברה אזרחית לגנות פומבית את ממשלותיהם ואת פעולותיהן, ואף להענישם על כך שאינם עושים כן, עלולה ליצור תקדים מסוכן שעלול לפגוע בארגונים להט"ביים במדינות רבות אחרות".
בהמשך האיגוד הבין-לאומי הסביר כי ההשעיה נועדה להבהיר לאגודה את הפגיעה שבמעשיה ועודד את הארגון הישראלי "לבחון מחדש את עמדתו", תוך כדי שהוא מבהיר כי ביטול ההשעיה אינו מהווה תמיכה בארגון הישראלי. "ההשעיה שנמשכה שנה נועדה לשקף את הפגיעה שנגרמה בשל פעולות האגודה, ולעודד אותה לבחון מחדש את עמדתה ואת דרכי מעורבותה בזירות בינלאומיות כדי למנוע פגיעות בעתיד. ההחלטה של ILGA World אינה מהווה תמיכה בעמדות, בפעולות או בשתיקה של האגודה בנוגע למלחמה בעזה".
האיגוד הבין-לאומי פירט לאחר מכן את עמדתו ביחס למלחמה המתמשכת, אם כי הוא כשל מלהזכיר את הטבח האכזרי של ארגון הטרור חמאס, במסגרתו נרצחו למעלה מ-1,200 ישראלים ונחטפו יותר מ-250 ישראלים, ביניהם גם קשישים, נשים ותינוקות - שנרצחו בשבי. עם זאת, לקראת סוף ההחלטה ריכך האיגוד את עמדתו ביחס לאגודה וציין כי אין לצפות מארגונים חברתיים לצאת נגד ממשלותיהם או לגנות הפרות זכויות אדם.
"במהלך 18 החודשים האחרונים, ILGA World נקטו בעמדה עקרונית ויצאו בפומבי נגד הפרות חמורות של זכויות אדם בעזה. האיגוד הבין-לאומי גינה פשעי מלחמה בעזה ובמקומות נוספים ותומך באופן חד משמעי במערכות זכויות האדם והמשפט הפלילי. מנגנונים אלו חיוניים כדי להביא את האחראים לדין, במיוחד נוכח הראיות הנרחבות וההליכים המתנהלים כעת בבית הדין הבינלאומי לצדק ובית הדין הפלילי הבינלאומי, אשר מצביעים על סיכון ממשי לכך שמבוצע רצח עם", נכתב בהחלטה, אם כי העובדות אינן מדויקות.
"עם זאת, מועצת ILGA World קובעת כי אין זה נכון להחיל באופן אוטומטי אחריות על ארגוני חברה אזרחית לפעולות ממשלותיהם, או לדרוש מהם לגנות פומבית הפרות זכויות אדם – גם אם מדובר בפשעים נגד האנושות – במיוחד כאשר הדבר עלול לסכן אותם בפעולות תגמול. ILGA World מכירה בכך שמחלוקת זו סביב נושא החברות – והמצב הכללי – גרמו לזעם ולפגיעה בקהילות הלהט"ב ברחבי העולם. אנו שולחים את דאגתנו וסולידריותנו לכל מי שנפגע, ושוב קוראים לתנועות שלנו לבנות גשרים ולעודד שיח בתוך הקהילות וביניהן".
מהאגודה למען הלהט"ב נמסר: "כפי שציינו בהודעתנו בעניין, אנו מברכים ומברכות על החלטת ILGA לבטל את ההשעיה ולאמץ את עמדתנו שהוצגה בפני הנהלתו. מעבר לביטול ההשעיה, ILGA הבהירה כי הדרישה מארגוני חברה אזרחית לגנות את מדיניות ממשלתם כתנאי לחברות, אינה סבירה ואינה עומדת בעקרונות הארגון. על כן, לא מדובר רק בהחלטה פורמלית, אלא בהישג ערכי של קהילת הלהט"ב הישראלית בזירה הבינלאומית. נמשיך להיאבק על מקומנו גם במרחבים שבהם השיח טעון ומורכב, כדי להשמיע קול ברור, אחראי ומחבר".