כנסת ישראל ציינה הבוקר בפעם הראשונה בתולדותיה את יום הנראות הטרנסג'נדרי הבין-לאומי, שחל היום (שני, ה-31.3) בכל רחבי העולם, ביוזמתו של חבר הכנסת יוראי להב הרצנו (יש עתיד). 

כנס השדולה הגאה בכנסת ישראל התקיים הבוקר בצל מתקפה מאורגנת ורחבה נגד חברות וחברי הקהילה הטרנסג'נדרית, ברחבי העולם ובישראל, בנוכחות דמויות בולטות, ביניהן הדוגמנית סתיו סטרשקו, הלוחמת הראשונה מעיין גרוס והשוטר הטרנסג'נדר הראשון, רוי אוחנה, לצד פעילים נוספים מארגוני הקהילה הגאה. 

"אני פה כטרנסג'נדר גאה ושוטר", אמר לנוכחים השוטר אוחנה. "עצם הנוכחות שלנו פה ושלי על מדים זאת הדרך. אני נמצא כבר 5 שנים במשטרה כשוטר סיור, התגייסתי למשטרה כדי ליצור גשר מקשר בין הקהילה הגאה והטרנסית לבין המשטרה. המחויבות מצד המשטרה קיימת. אנחנו פה בשביל לשנות. יש עוד דרך לעשות ואנחנו לא מפחדים מהדרך הזאת. מגיע למדינה שלנו משטרה מגוונת עבור כולם ואני מקווה שיראו את זה בשטח". 

ראש תחום קהילת הלהט"ב במשטרת ישראל, רפ"ק רחל צימבר, דיברה בשבחו של השוטר אוחנה וקראה לחברי הקהילה הטרנסג'נדרית להצטרף לכוחות משטרת ישראל. "העשייה למען הקהילה באה מהלב ומתוך מקום לעשות שינוי. רוי אוחנה הוא דוגמה למישהו שמשקיע מבפנים", היא אמרה. "אני חייבת להגיד שיש לנו מועמד נוסף טרנסג'נדר שנמצא בהליכי מיון. יש לנו שני לוחמים במג''ב טרנסג'נדרים, ואני חייבת להגיד לכם במשטרה אין אפליה בתעסוקה. אנחנו קוראים לכל מי שעומד בקריטריונים להתגייס או להתנדב.בואו להשפיע מבפנים כמו שרוי עושה". 

חה
חה"כ יוראי להב הרצנו, סתיו סטרשקו|צילום: הילה יניב

לצד המילים הללו, שמעה השדולה הגאה בכנסת ישראל נתונים שונים שסיפק המכון הישראלי לחקר מגדר ולהט"ב, אשר מבהירים כי מצבה של הקהילה הטרנסית לא השתפר משמעותית בשנים האחרונות. בין היתר עלה כי 84% מהטרנסג'נדרים בישראל כלל לא סומכים על המשטרה שתגן עליהם אם יזדקקו לכך, ו-51% מהטרנסג'נדרים בישראל כלל לא סומכים על הרשות המקומית שלהם שתספק להם מענים בכל הקשר לצרכים הביטחוניים והאישיים שלהם כלהט"ב. 

בנוסף, עולה כי אנשים על הקשת הטרנסית חווים רמות גבוהות של טרנספוביה במרחבים ציבוריים ורשמיים, כולל במוסדות הרשמיים של המדינה (23%), במוסדות רפואה (19%), במסגרת הצבא (19%), בבית ספר (18%) ובמרחב הציבורי (16%). גם במרחב הפרטי - בבית - רבים חווים טרנספוביה מול המשפחה לעיתים קרובות או כמעט תמיד (19%). 

"התורה אומרת 'ואהבת לרעך כמוך' - מצווה שהיא יסוד ביהדות וממנה נגזרת כל כך הרבה עקרונות מוסריים", אמרה לנוכחים מנכ"לית עמותת "טרנסיות ישראל", לינור אברג'ל. "היא לא אומרת 'אהבת לרעך אם הוא דומה לך ועומד בציפיות שלך', היא אומרת שכולנו נבראנו בצלם אלוהים, יחד עם הזהויות המורכבויות והמסעות האישיים שלנו. אני נמצאת כן כאישה טרנסית, יהודיה, ישראלית, מזרחית וכמי שנאבקת כאישה טרנסית על הזהות היהודית והישראלית שלה. יש לנו יותר מדי אחיות שכבר לא איתנו, כאלה שהמשפחה הוקיעה אותן, החברה הפנתה להן עורף והמדינה כיבתה להן את האור. להן אנחנו חייבות את הנראות הטרנסית. אסור לנו לשתוק, לא כשיש מי שמנסה להעלים אותנו, להסית נגדנו או להפחיד אותנו". 

לינור אברג'ל, מנכ
לינור אברג'ל, מנכ"לית עמותת "טרנסיות ישראל"|צילום: הילה יניב

אברג'ל המשיכה וקראה לקהילה הגאה לצופף שורות. "המאבק הטרנסי הוא לא בשוליים, כשפוגעים בנו פוגעים בכולנו. הנראות הטרנסית היא מבחן לחוסן של כולם לאנושיות של החברה שבה אנחנו חיים", אמרה. "היום אנחנו בוחרות להיראות, להיות ולא מתנצלות וקוראות לאהוב, להילחם ולהאמין כי מגיע לנו חיים בטוחים ונורמליים". 

הדוגמנית הטרנסג'נדרית סתיו סטרשקו הגיעה גם היא לשדולה הבוקר ודיברה על הצרכים של קהילת הטרנס בישראל. "יכולתי לספר את סיפור חיי על ילדות שבה לא הרגשתי שייכת, על בריחה מהבית בגיל 14 וההתמודדות מול מערכת שלא ראתה אותי, אבל הסיפור שלי אינו ייחודי. יש יותר מדי נערים ונערות טרנסים שחווים מציאות דומה או אפלה יותר בישראל", היא אמרה. "בתור דוגמנית ושחקנית שמייצגת את ישראל בעולם חשופה להשלכות של המדיניות של הממשלה. לא פעם אני מוצאת את עצמי מסבירה ומגנה על המדינה שלנו וחווה חוויות אנטישמיות שלפעמים סוגרת בפניי דלתות. 

סטרשקו המשיכה ודרשה מהמדינה יחס שוויוני. "חברי הקהילה הטרנסית מתנדבים, משרתים, מייצגים את ישראל בזירה הבינלאומית. אנחנו נושאים בנטל ואנחנו דורשים יחס שוויוני. אני לא מבקשת אידיאלים מופשטים אלא אחריות - אחריות לנוער בסיכון, חקיקה נגד פשעי שנאה, אחריות לדברי ההסתה שנאמרים פה בכנסת שמגיעים לשטח, משפיעים על המציאות ומסכנים חיים. הקהילה הטרנסית זקוקה לגב משפטי רפואי ומוסדי כמו שמגיע לכל אזרח ואזרחית במדינה דמוקרטית במדינת ישראל. במילה אחת - שוויון". 

מירב לבני קייש מנכ
מירב לבני קייש מנכ"לית ארגון "ברית הלביאות"|צילום: הילה יניב

מירב לבני קייש מנכ"לית ארגון "ברית הלביאות", סיפרה לנוכחים כי הארגון שהיא מובילה משמש בית ליותר מ-400 משפחות. "הגידול המשמעותי במספר המשפחות מספר סיפור כפול, מחד התעוררות והכרה בצורך לתמוך בילדים שלנו, מאידך דאגה עמוקה נוכח הרוחות הרעות שנושבות מארצות הברית ומקומות נוספים בעולם", היא אמרה. "הגל האנטי טרנסי שמציף אותנו אינו רק כותרות. עבורנו , ההורים והמשפחות, מדובר באיום ממשי ופיזי על הילדים שלנו". 

חבר הכנסת יוראי להב הרצנו, יו"ר השדולה הגאה בכנסת: "אל מול גל השנאה וההסתה – אנחנו כאן כדי לומר: אתם לא לבד. ביום הנראות הטרנסי אנחנו מרימים את הראש בגאווה ואומרים לקהילה הטרנסית: אנחנו רואים אתכם, עומדים לצדכם. המאבק לשוויון, לביטחון ולחיים בכבוד הוא גם המאבק שלנו – ונמשיך להילחם בו יחד, בכל הכוח".