בית המשפט המחוזי בקייב שבאוקראינה, מכיר באופן רשמי בזוג חד-מיני כמשפחה, בתקדים משפטי ראשון מסוגו במדינה, כך לפי דיווח ב"קייב אינדיפנדנט". אוקראינה, יש לציין, לא מכירה רשמית נכון להיום בנישואים חד-מיניים או בבריתות זוגיות אזרחית לזוגות חד-מיניים.

זוריאן קיס, המזכיר הראשון בשגרירות אוקראינה בישראל, ובן זוגו לו נישא בארה"ב ב-2021, טימור לבצ'וק, הגישו תביעה נגד משרד החוץ האוקראיני בספטמבר; בשנת 2024 סירב המשרד סירב להכיר בלבצ'וק כבן משפחה של קיס, ושלל ממנו זכויות של בן זוג מלווה, מה שמנע ממנו גם להצטרף אליו בשליחותו הדיפלומטית ולעבור לת"א.

ההחלטה של בית המשפט נשענה על החוקה האוקראינית ועל תקדימים מהאמנה האירופית לזכויות אדם (ECHR), שעליה חתומה אוקראינה, אמנה שמחייבת את המדינות החברות בה להבטיח הכרה משפטית והגנה על משפחות חד-מיניות.

"זהו צעד גדול וחשוב בדרך לשוויון בנישואים באוקראינה, וניצחון קטן במאבק שלנו ל'אושר משפחתי פשוט' עבור דיפלומטים אוקראינים", כתב קיס בפייסבוק אחרי ההחלטה. "עכשיו יש לנו פסק דין שמאשר את מה שטימור ואני מרגישים זה כלפי זה", הוסיף, והודה לשופט שניהל את התיק.

התמיכה הציבורית בזכויות להט"ב באוקראינה הלכה וגברה בשנים האחרונות, ספציפית מאז שהתקרבה לאירופה ולאחר פלישת רוסיה ב-2022; סקר של המכון הסוציולוגי הבינלאומי של קייב משנת 2024 גילה כי 70 מהאוקראינים סבורים שלאזרחים המשתייכים לקהילה הגאה מגיעות זכויות שוות. עם זאת, ההתקדמות בזירה המשפטית נותרה איטית. הצעת חוק להכרה בזוגיות אזרחית אומנם הוגשה בשנת 2023, אך טרם קודמה בוועדות הפרלמנט האוקראיני. החוק, יש לציין, נועד לאפשר ברית אזרחית גם לזוגות חד-מיניים וגם להטרוסקסואלים, תוך הענקת זכויות בתחום הירושה והקניין והסדרת זכויות רפואיות - אך לא יעניק את הסטטוס המלא נישואים.

קיס ולבצ'וק הם פעילי זכויות אזרח ותיקים באוקראינה. בשנת 2015, צילמו השניים סרטון למגזין האוקראיני המקוון Bird in Flight, שבו שחזרו ניסוי חברתי שנערך במוסקבה. במסגרת הניסוי, שני גברים צעירים החזיקו ידיים ברחוב בכיכר העיר כדי לבדוק את תגובת הציבור, שנעו בעיקר בין אדישות לשעשוע. זה מה שחווה הזוג עד שלבצ'וק התיישב על ברכיו של קיס. בשלב מסוים ניגשה אליהם חבורת מקומיים שחיכתה שלא יהיו שוטרים בסביבה לפני שריססה אותם בגז פלפל, ותקפה אותם פיזית. אלא שבני הזוג נותרו אופטימיים וטענו אז כי מדובר במיעוט קיצוני שלא מייצג את הכלל.

"בניגוד למוסקבה, חווינו הרבה פחות אלימות מילולית, והמסקנה שלנו מזה היא שבחברה שלנו יש מיעוט קיצוני, הומופובי ואגרסיבי מאוד שמוכן לתקוף פיזית. לאנשים אחרים זה לא מפריע כל עוד זה לא נוגע להם אישית, והמיעוט הזה מנסה להכפיף את החברה לחוקים שלהם", סיפר אז קיס.