בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC) הוציא אתמול (שלישי) צווי מעצר נגד שני בכירים בממשל הטליבאן באפגניסטן, המנהיג העליון של הטליבאן, הייבתוללה אח'ונדזאדה, ונשיא בית המשפט העליון במדינה, עבדול חכים האקאני. זאת בגין מעורבות בביצוע פשעים נגד האנושות, מדיניות מפלה ורדיפה מגדרית נגד להט"ב, נשים ונערות, וכל מי שמפר את נורמות המגדר הנוקשות של ארגון הטרור, ששולט באפגניסטן מאז 2021.
התובע הראשי של האג, כרים קאן, הודיע על בקשת צווי המעצר נגד הבכירים עוד בינואר – בפעם הראשונה בהיסטוריה שבה ציין בית הדין במפורש להט"בים כקורבנות בתיק רדיפה מגדרית שהונח לפתחו. התובעים בבית הדין, הציגו את ראיותיהם ושופטים מצאו חשד סביר להאמין כי השניים ביצעו "פשעים נגד האנושות של רדיפה על בסיס מגדר, זהות או ביטוי מגדרי; ועל בסיס פוליטי", נגד מי שנתפס כ"בעל ברית של נערות ונשים", כפי שנמסר בהודעה של בית הדין הפלילי לעיתונות, שהכריזה על הצווים.
"הוצאת צווי מעצר ראשונים במצב באפגניסטן היא הצדקה חשובה והכרה בזכויותיהן של נשים ונערות אפגניות", נמסר בנוסף. "היא מכירה גם בזכויות ובחוויות החיים של אנשים, שהטליבאן תופס כלא-תואמים את הציפיות האידיאולוגיות שלו לזהות מגדרית או ביטוי מגדרי, כמו חברות וחברי הקהילה הגאה".
לפי דוח שפרסם ארגון זכויות האדם "אאוטרייט אקשן אינטרנשיונל" ב-2023, בכירי הטליבאן רדפו באופן שיטתי את חברי וחברות הקהילה הגאה – במיוחד גברים הומוסקסואלים ונשים טרנסג'נדריות. בדוח נכתב כי בכירים בארגון הטרור חשפו אותם לתקיפה פיזית ומינית ואף השיתו עליהם עונשי מאסר שרירותיים. בנוסף מצוין כי רשויות הטליבאן ביצעו הלקאות פומביות בגין קיום יחסי מין חד-מיניים, ואספו מידע מודיעיני על פעילים וחברים.
על פי אחת העדויות, אישה טרנסג'נדרית בת 22 נשלפה מרכבה במהלך בדיקה שגרתית במחסום שבין שתי ערים. חיילי הטליבאן שזיהו שאריות של לק על הציפורניים שלה ואת שיערה הארוך, החלו לגלח את ראשה באלימות ולקצוץ את ציפורניה. הם הותירו אותה פצועה ומדממת. בעדות אחרת, גבר הומוסקסואל בשנות ה-40 לחייו, שעבד בארגון ללא מטרת רווח למען נשאי HIV, סיפר שעם השתלטות ארגון הטרור מחדש על המדינה, פרצו חייליו באלימות למשרדי הארגון, ועצרו לחלוטין את כל הפעילות, מה שהותיר אותו, בין היתר, מחוסר עבודה.
ארטמיס אקברי, המנהל בפועל של ארגון הלהט"בים באפגניסטן, שיבח את החלטת בית הדין הפלילי: "היום הוא רגע היסטורי עבור קורבנות וניצולים להט"בים", כתב בעמוד האינסטגרם של הארגון, הקורא לתמיכה בלהט"ב באפגניסטן, אך בסיסו בצ'כיה, הסיבות ידועות.