האגודה למען הלהט"ב בישראל שיגרה הבוקר (ראשון) מכתב דחוף למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, וליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, שבו היא דורשת להאריך לאלתר את ההנחיות המאפשרות יבוא ביציות מופרות ממדינות זרות לטובת הליכי פונדקאות בישראל. לדבריהם, אם המשרד לא יבהיר בקרוב את עמדתו, תישקל פנייה מחודשת לבג"ץ.
במכתב נטען כי ב-1 באוגוסט צפויות לפקוע ההנחיות שהאריכו את תוקפן של הוראות זמניות, שאפשרו יבוא עוברים מוקפאים מחו"ל לטובת פונדקאות - בעיקר עבור זוגות גברים או גברים יחידנים, המהווים את הרוב המכריע של אלו הזקוקים לתרומת ביצית מחו"ל. ללא הארכה, תיאסר הפרקטיקה החל מהקיץ הקרוב – ולפי המומחים, מדובר במהלך אשר מפחית דרמטית את סיכויי ההיריון. "קבלת כל עמדה או החלטה אחרת בנושא, משמעה יהיה כי היכולת של זוגות גברים וגברים יחידנים לממש את זכותם להורות תיפגע פגיעה אנושה", נכתב.
עוד גורם שמערים קשיים בנושא הוא משרד המשפטים. לאחר הארכת הנוהל באוגוסט הקודם, משרד המשפטים הודיע למשרד הבריאות שלא ניתן להאריך פעם נוספת את הנוהל בלי חקיקה בנושא. המשמעות היא, שאם משרד הבריאות לא יגבש תזכיר חוק בהקדם, ומשרד המשפטים לא יתגמש לאור לוחות הזמנים הצפופים ויאפשר להאריך את הנוהל - לא תהיה דרך לתיקון המצב בזמן הנראה לעין.
האגודה למען הלהט"ב מזכירה במכתבה את פסק הדין המכונן "פנקס–ארד", שביטל בשנת 2020 את האיסור על גברים יחידים וזוגות מאותו מין לבצע פונדקאות בישראל. בית המשפט העליון קבע אז כי כל פרשנות לחוק הפונדקאות אשר סותרת את הזכות לשוויון ולהורות – בטלה. "המשמעות של פירוש החוק באופן המונע שימוש בביציות שהופרו בחו"ל היא הלכה למעשה חסימה של גישתם של גברים יחידנים וזוגות הומואים לפונדקאות – בניגוד גמור לפסקי הדין בעניין פנקס–ארד", נכתב.
לטענת האגודה, מרפאות הפריון בישראל אינן ערוכות כיום להשתמש בביציות שיובאו מחו"ל טרם הופרו – דבר שפוגע דרמטית בסיכויי ההצלחה. פער זה אושר שוב בישיבת המועצה הלאומית לרפואת נשים שהתקיימה ב־28 ביוני בשנה שעברה, שם הציגו מומחים בכירים נתונים מדאיגים: "הנתונים מראים על סיכוי נמוך עד פי שניים להצלחת היריון, בהשוואה לביציות שהופרו מראש בחו"ל", ציין פרופ' ראול אורביטו מבית החולים שיבא.
גם פרופ' שלמה משיח, לשעבר נשיא האיגוד הישראלי למיילדות, הזהיר כי "התוצאות בארץ הרבה פחות טובות. כשמביאים עוברים, יש ודאות, יש פוטנציאל. בביציות לא מופרות – אי אפשר לדעת כלום. זו רכבת הרים רגשית שעלולה להסתיים במפח נפש".
גם פונדקאיות עלולות לוותר
לפי מכתב נלווה של נציגות הפונדקאיות, גם הן מתנגדות למהלך. לדבריהן, המצב הקיים כבר היום אינו פשוט, והיעדר ודאות באשר לעובר שיושתל בהן יפגע בהן פיזית, נפשית, ולעיתים גם כלכלית. "כשאנחנו נדרשות לעבור הכנה תרופתית בלי לדעת אם יהיה עובר תקין – אנחנו עלולות לגלות ברגע האחרון שאין מה להפקיד. זו חרדה אמיתית", כתבו הפונדקאיות.
האגודה למען הלהט"ב מוסיפה כי הניסיון לאכוף את החוק דווקא כעת – לראשונה מאז שנחקק – "מעורר חשד לאפליה מכוונת". גם פרופ' טליה גבע אלדר, ראש תחום הפריון במשרד הבריאות, אישרה בישיבה כי מאז חקיקת החוק ב־1996 הוא לא נאכף, וכי העובדה שדווקא כעת הוחלט לאכוף אותו – עם כניסת גברים להליכי פונדקאות – "לא נראית כמו צירוף מקרים".
לסיום, האגודה דורשת כי המשרד יבהיר בתוך 14 יום מה עמדתו הרשמית, וכי הוא אכן מתכוון להאריך את ההנחיה ולפעול לתיקון חקיקה מסודר. אחרת, כך כותבת המנכ"לית יעל סיני בילבש, תוגש עתירה מחודשת. "כל תוצאה אחרת תהווה אפליה לרעה של זוגות גברים, תסתור את עמדת גורמי המקצוע, ותחרוג באופן בולט ממתחם הסבירות", כתבה.
"זוהי שעה גורלית עבור הזכות להורות להט"בית בישראל", אמרה מנכ"לית האגודה למען הלהט"ב, יעל סיני בילבש, בשיחה עם mako. "ככל שמשרד הבריאות יעצור באוגוסט הקרוב את האפשרות להטיס ביציות מופרות לישראל, מאות ואלפי פונדקאיות, זוגות גברים וגברים יחידנים ישלמו את המחיר. אם לראשונה בישראל יאסר יבוא ביציות מופרות מחו"ל, תהיה זו פגיעה חמורה בגישה לפונדקאות ללהט"ב, באופן הסותר את חוות הדעת הרפואית החד משמעית של המועצה הלאומית לרפואת נשים, האגודה לחקר הפוריות וכל שדרת בכירי רופאי הפריון בישראל. חמור מכך, החלטה כזו תסתור את קביעת בג"צ פנקס-ארד.
"ההתנהלות של משרד הבריאות סביב הנושא בשנתיים האחרונות מעלות שאלות קשות ותהיות לגבי מחויבות המדינה לפסיקת בג"ץ השוויון בפונדקאות ולזכויות הקהילה הגאה בכלל. אני קוראת למשרד המשפטים ולמשרד הבריאות לשים סוף לסאגה, להאריך את הנוהל, כפי שהיה נהוג תמיד, להציג בהקדם תזכיר חוק, למנוע פגיעה חסרת תקדים בזכויות של ציבור רחב המבקש להקים משפחה בהליך פונדקאות בישראל".