זוהרן ממדאני, מוסלמי ממוצא הודי ודמוקרט סוציאליסטי מוצהר, חולל דרמה פוליטית כשניצח את המושל לשעבר אנדרו קואומו בפריימריז הדמוקרטיים לראשות עיריית ניו יורק. מדובר בניצחון מפתיע ורשת BBC אף כינתה אותו "מהפך פוליטי מהמם", ואם ייבחר ממדאני בן ה-33 בבחירות הכלליות בנובמבר - הוא יהיה המוסלמי הראשון וההודי-אמריקאי הראשון שיעמוד בראש העיר הגדולה בארצות הברית.
לצד חגיגות הניצחון, בולט דבר נוסף: קהילת הלהט"ב המקומית מריעה לו בהתלהבות ותומכת בו לאורך כל הדרך - ולמעשה הייתה מרכיב מרכזי בניצחונו. הדבר מתרחש למרות תמיכתו הגלויה של ממדאני בתנועת החרם על ישראל (BDS), התנגדותו להצעות חוק פרו-ישראליות, ואפילו שימוש בסיסמה האנטישמית Globalize the Intifada (להפוך את האינתיפאדה לגלובית) – שאותה סירב לגנות, גם לאחר ביקורת ציבורית. ממדאני טען שמדובר בקריאה לסולידריות עם הפלסטינים, אך בעיני רבים – ובמיוחד בקהילה היהודית – מדובר בקריאה אלימה שמסירה את הלגיטימיות של מועמדותו.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
ממדאני מכהן מאז 2021 כחבר בית הנבחרים של מדינת ניו יורק, והוא מזוהה עם הזרם הסוציאליסטי של המפלגה הדמוקרטית. הקמפיין שלו מתמקד בזכויות עובדים, צדק אקלימי, תחבורה ציבורית חינם, דיור בר־השגה והקפאת שכר דירה – לצד סדר יום ברור בעד זכויות קהילת הלהט"ב, ובפרט טרנסים וטרנסיות. ממדאני מתחייב להפוך את ניו יורק ל"עיר מקלט" לקהילה הגאה, להקים משרד ייעודי לענייני להט"ב, להרחיב את שירותי הבריאות הטרנסיים, ואף להקצות לכך תקציב של 65 מיליון דולר, אם כי לא ברור מהיכן הכסף יגיע. הוא גם הבטיח לפעול להורדת שיעורי האבטלה וההומלסיות הגבוהים בקהילה, והצהיר: "בריונות פוליטית כלפי קוויריות וטרנסים לא תעבור כאן".
הקמפיין שלו דיבר בשפה חדשה – ישירה, נגישה, דיגיטלית – שכבשה את הדור הצעיר ברשתות החברתיות, מבלי לוותר על נוכחות מסורתית בקרב מבוגרים: בבתי תפילה, ברחוב, ובטלוויזיה. הוא זכה ל־43.5% מהקולות לעומת 36.4% לקואומו, עם תמיכה מובהקת בברוקלין, קווינס ומנהטן.
הקהילה היהודית מפולגת – הקהילה הגאה בעדו
מעמדו בקרב קהילת הלהט"ב לא נשען רק על הבטחות – אלא גם על נוכחות בשטח: הוא השתתף באירועים של הקהילה הטרנסית, לקח חלק באספות ציבוריות ונפגש עם אקטיביסטים. רבים חוו אותו לא רק כפוליטיקאי, אלא כבן ברית. התוצאה: שורה של סלבס המזוהים עם הקהילה הגאה הביעו בו תמיכה פומבית לאורך הקמפיין – בהם בן פלאט, לברן קוקס, בוון יאנג, אינדיה מור, קול אסקולה, מרי בת' ברון, ג'ק שלוסברג, ואפילו הזמרת לורד. גם השחקנית סינתיה ניקסון ("סקס והעיר הגדולה") שהייתה בעצמה מועמדת למושלת ניו יורק ב־2018 מול קואומו ומתבטאת ללא הרף נגד ישראל, קראה לתומכיה לבחור בממדאני.
מולו, עם זאת, מתייצבת גם ביקורת חריפה – בעיקר מצד הקהילה היהודית. ממדאני תמך בפומבי בהצעות חוק שנועדו למנוע השקעות בחברות הפועלות בהתנחלויות, קרא לחרם על מוצרים מיהודה ושומרון, ואף סירב לתמוך ביוזמות לזכר השואה או בהצהרות תמיכה בזכות קיומה של מדינת ישראל. גופים כמו ה־ADL ומוזיאונים יהודיים מתחו עליו ביקורת פומבית, בעוד שגופים יהודיים פרוגרסיביים כמו Jewish Voice for Peace או קבוצות קוויריות-יהודיות מצאו בו שותף נאמן לערכים ליברליים.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
המצביעים הלהט"ב, לעומת זאת, שמו את הדגש על מה שהוא מביא: סדר יום מגובש של שוויון, תקציבים מוחשיים, ייצוג של מיעוטים, ועמידה איתנה מול מה שהם תופסים כגל שמרני הולך ומקצין בהובלת דונלד טראמפ ותומכיו. מבחינתם, מדובר במועמד שלא רק מדבר – אלא פועל. או כפי שהוא עצמו ניסח זאת: "כשדונלד טראמפ מאיים על קהילת הלהט"ב בעיר שלנו - ניו יורק זקוקה לראש עיר שלא מפחד לעמוד לצד המודרים ביותר. הקהילה הטרנסית תחת מתקפה – ואני לא מתכוון לשתוק".
הבחירות הכלליות יתקיימו בנובמבר הקרוב, וממדאני יתמודד מול הרפובליקני קרטיס סליווה, ראש העיר הנוכחי אריק אדמס (שמתמודד כעצמאי), והמועמד העצמאי ג'ים וולדן.