מכה קשה לזכויות הקהילה הטרנסית בארצות הברית: בית משפט פדרלי לערעורים קבע כי מורה טרנסג'נדרית בפלורידה תיאלץ להשתמש בלשון זכר כאשר היא מדברת על עצמה במסגרת עבודתה. 

במסגרת ההחלטה, שהתקבלה ברוב של שני שופטים מול אחד בתחילת יוני, פסק בית המשפט לערעורים של המחוז ה-11 בפלורידה כי קייטי ווד, מורה במחוז הילסבורו, אינה רשאית להשתמש בלשון הפנייה "היא" (she) ו"שלה" (her) כאשר היא מתייחסת לעצמה בזמן שהיא מלמדת בכיתה. 

בכך, ביטל בית המשפט ערכאת ערעור שהוציא ב־2024 השופט מארק ווקר, שעיכב את כניסת התיקון לחוק "זכוית ההורים בחינוך" של פלורידה, שמוכר יותר בכינוי "אל תגידו גיי", נחקק ב־2023 ומרחיב את האיסור על דיון בזהות מגדרית ומיניות במסגרת מוסדות חינוך גם למורים עצמם – כאשר המטרה המוצהרת היא לחייב מורות טרנסיות להתייחס לעצמן בלשון זכר מול תלמידים.

השופט ווקר קבע אז כי החוק ככל הנראה מפר את חופש הביטוי של ווד, וכינה אותו "פגיעה קלאסית בזכות הדיבור". הוא אף ציין שווד השתמשה בעבר בכינויים הנכונים כלפי עצמה ויש לה זכות להמשיך בכך גם בעתיד. 

רון דה סנטיס (צילום: Joe Raedle, gettyimages)
חתם על החוק ב-2023. רון דה סנטיס|צילום: Joe Raedle, gettyimages

אולם שופטי הערעור קווין ניוסום ואנדרו בראשר קבעו בהחלטתם כי ווד אינה יכולה להוכיח שדיברה כאזרחית פרטית בעת שפנתה לתלמידיה, ולכן אין לה חסינות חוקתית. "לדעתנו, כאשר ווד הציגה את עצמה בפני תלמידים בכיתה באמצעות התואר "מיס", והכינויים 'היא' ו־'שלה', היא עשתה זאת בתפקידה כעובדת ציבור - ולא כאזרחית פרטית", כתב השופט ניוסום.

עוד הוסיף כי הזכות של ווד להשתמש בכינויים התואמים את זהותה המגדרית לא רלוונטית למקרה זה, שכן אין מניעה שתשתמש בכינויים אלה כשהיא משוחחת עם קולגות בחדר המורים. בפסק הדין נקבע כי צו המניעה של השופט ווקר מבוטל, וכי החוק משנת 2023 צפוי להיכנס לתוקף בקרוב – עם השלכות רוחביות על כלל המורים הטרנסים בפלורידה.

בדעת מיעוט חריגה, השופט אדלברטו ג'ורדן כתב כי ההחלטה "משאירה את התיקון הראשון (לחוקה האמריקאית) מחוץ לדלתות בית הספר". לדבריו, יש להיזהר מההנחה שכל דבר שמתרחש בכיתה הוא בגדר "דיבור ממשלתי" שאינו מוגן.

"אם דעת הרוב נכונה - ואני סבור שהיא לא - המשמעות היא שפוליטיקאים יוכלו לחייב מורות נשואות להשתמש בשם המשפחה של בעליהן, גם אם בחרו לשמור על שם נעוריהן; ואפילו לחייב את כל המורים להציג את עצמם בכיתה בתור 'המורה סמית' במקום להשתמש בשמם האמיתי", הזהיר. לדבריו, החוק החדש "אינו עוסק בתוכן הלימודים – אלא בניסיון של מדינת פלורידה להשתיק קולות שהיא אינה מסכימה איתם בנוגע לזהות ומעמד טרנסיים".