שמחה גדולה נרשמה אתמול (שלישי) לאחר שעיריית תל אביב והמרכז הגאה בעיר הודיעו ברשתות על שובו של מצעד הגאווה המסורתי בתל אביב ביום שישי ה-13.6, כלומר, המצעד יתקיים על טיילת להב ובסיומו יערך הפנינג בפארק צ'ארלס קלור, לאחר שהעבודות על מרכז הספורט הימי הסמוך שמנעו את קיומו בשנים האחרונות הסתיימו.
מצעד הגאווה במתכונת המוכרת והאהובה לא התקיים במשך מספר שנים. בשנה שעברה, באופן טבעי, אירוע הגאווה הגדול במזרח התיכון לא התקיים ונערכה במקומו עצרת שביקשה לתת מקום למשפחות החטופים ולמשפחות השכולות. בשנת 2023, לפני פרוץ המלחמה, העבודות על המרכז הימי מנעו את קיום המצעד במתכונת המסורתית, ובפעם הראשונה בהיסטוריה התקיים המצעד בטיילת ביום חמישי אחה"צ, בעוד הפנינג הגאווה התקיים בגני יהושע למחרת.
המתכונת הנפרדת, ביוזמתה של חברת המועצה ומחזיקת תיק הגאווה בעירייה, מיטל להבי, התקיימה לאחר שב-2022 התעוררו ביקורות רבות על הסטת המצעד ממרכז העיר לשדרות רוקח, הרחק מעיניהם של התושבים. למעשה, מצעד הגאווה במתכונת של צעדה בטיילת להט והפנינג בפארק צ'ארלס קלור, בליווי של משאיות מסיבה ומוזיקה רועשת, התקיים בפעם האחרונה לפני ארבע שנים, ב-2021.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
לכן, זה לא מפתיע שהשמחה בקרב התושבים וחברי הקהילה הגאה הייתה רבה עם פרסום הידיעה. "הדרישה לשוויון לא יכולה להסתיים רק בשוויון במוות, אלא חייבת להשפיע על החיים", נכתב בפרסום באתר העירייה. "דווקא בשנה הזו, שבה הקהילה התגייסה ותרמה כל כך, והחברה הישראלית כולה כאבה, ראינו זינוק חמור באלימות והתבטאויות מזעזעות של בכירים שאין להן מקום, זאת לצד קיצוץ בתקציבים לקהילה על ידי הממשלה. כולנו רוצים ורוצות לנצח ביחד ולהגיע לימים טובים יותר. אבל אם רוצים לנצח ביחד צריך גם לחיות פה ביחד, מבלי להעלים אותנו. ביוני נצעד כדי לקדש את החיים ואת השוויון".
אבל באופן טבעי, המלחמה המתמשכת והשהות הבלתי נסבלת של 59 אחינו ואחיותינו תחת שבי ארגון הטרור הרצחני חמאס עוררו בקרב הקהל וחלק מחברי הקהילה הגאה התנגדות לשובו של המצעד במתכונת המוכרת, כאשר רבים בחרו להצביע לא על קיום המצעד עצמו, אלא דווקא על אופיו. "באמת? זה באמת מרגיש לכם נכון? לעלות על משאיות בתחפושות ולחגוג את החופש להיות מי שאתם? רמה גבוהה של ריכוז עצמי וניתוק", כתבה אחת הגולשות, בין תגובות רבות ומרובות של שמחה וצהלה.
"אני פשוט לא מרגיש בנוח עם הנירמול הזה", כתב גולש נוסף והצביע על ההבדל שבין מסיבות פרטיות של הליינים השונים לבין אירוע רשמי בחסות העירייה. "מילא מסיבות פרטיות, זכותו של כל אדם להחליט עבור עצמו. אבל עירייה המשווקת מצעד שמח כאשר עדיין יש אנשים שקשורים בכלוב בעזה כמה קילומטרים מכאן? זה כל כך לא במקום. אנחנו לא נוכל לחגוג באמת עד שהם לא יהיו כאן איתנו".
גולשים נוספים הצביעו על קיום המצעד במתכונת המסיבתית המוכרת כפי שמשתקף בסרטון הקידום, והביעו תקווה כי האירוע יהיה צנוע יותר משנדמה. "ככה מתחילה השכחה, כמו העיריות שיחגגו השנה בגדול עצמאות עם במות אומנים, כאילו יש עצמאות לחגוג. זה מביש", כתבה גולשת אחת, ואחר קרא לקהילה הגאה להתעשת: "אני מקווה שכל השפויים לא יתנו יד לחגיגה, אלא יקיימו צעדה שקטה וצנועה לשחרור החטופים".
חלק מהמתנגדים לקיום המצעד היו גם בעלי ברית שהקפידו להשתתף מדי שנה. "כסטרייט שהשתתף במצעדים בעבר ואפילו לקח את הילדים, המצעד צריך להתקיים אבל לא כקונספט של קרחנה, מוזיקה ומסיבה. תחשבו על משהו אחר, על המטרה המקורית של המצעד. כל עוד אחים שלנו כלואים בכלובי חיות במרתפי החמאס - מה יש להתקרחן ברחובות עם קוקטייל ביד?".
גם האומן הגאה נועם כליפה, שהוציא בשנה שעברה שיר לזכרו של רס"ן במיל' שגיא גולן, שנפל בקרב על קיבוץ בארי, תהה "מה נשתנה משנה שעברה?". "עצרנו לרגע כדי להתייחד עם הנופלים ולחשוב יחד על החטופים. לצערי המלחמה עדיין בעיצומה, בין אם נאהב את זה או לא. האחים והאחיות שלנו חטופים ולא מעט חיילים, גם חברי הקהילה, נמצאים במלחמה בגזרות השונות. מה השתנה? עבר קצת זמן אז לגיטימי להחזיר את החגיגות?".
כליפה, ששירת 200 ימים במילואים, הדגיש בשיחה עם mako כי סרטון הקידום שפרסמה העירייה מדמה מתכונת "רגילה לחלוטין, עם משאיות והכל". "בשנה שעברה הייתי במילואים, אבל הבנתי שהאירוע היה מותאם למצב והיה מכבד", הוא אומר. "אנחנו רוצים לחזור לשגרה, זה מובן מאליו, אבל אנחנו עוד לא בשגרה ולא במקום של להרים. לא בא לי להיות הטרחן, לא בא לי להוריד לכולם - אבל מישהו צריך להגיד את זה. יש לנו חטופים בעזה ואנחנו לא בשגרה. יש לי ביקורת גם כלפי חגיגות עצמאות. אני לא מותח ביקורת רק על הקהילה הגאה כי זה קל, אני פשוט לא מרגיש שאנחנו עדיין שם ויסלח לי מי שחושב אחרת".
בשיחה עם מחזיקת תיק הלהט"ב בעירייה, מיטל להבי, היא הבהירה כי קולותיהם של חברי הקהילה נשמעים. "לצערי, בהרמת כוסית שהתקיימה לאחרונה במקום 'חג שמח' ייחלתי 'ושבו בנים לגבולם'. אך עולם כמנהגו נוהג, המערכות ממשיכות לתפקד", הבהירה להבי. "תפקידנו הוא להזכיר שיש 59 חטופים וחטופות במנהרות אשר נמקים ומופצצים. קיבלנו אישור ממטה משפחות החטופים לקיים את האירוע ואנחנו נפגש בקרוב כדי להחליט ביחד באיזה אופן נעלה למודעות את נושא החטופים. בנוסף אנחנו בתהליך אישור למשאיות, ויתכן שיהיו אוטובוסים תיירותיים עם גג פתוח במקום חלק מהמשאיות".
להבי המשיכה והדגישה כי דווקא בימים שבהם הדמוקרטיה הגדולה בעולם, תחת ממשל טראמפ, פועלת נגד הקהילה הגאה, וכאן בישראל אנו מותקפים על ידי הקהילה העולמית הפרו-פלסטינית, יש חשיבות עליונה להציג את ישראל כמגדלור של דמוקרטיה וזכויות אדם. "אנחנו צריכים להראות לכולם שכאן נותנים לכל הצבעים לחיות. האירוע נכון גם מבחינת התדמית הבין-לאומית, שנמצאת בשפל", היא הוסיפה.
חברת מועצת העיר תל אביב רעות נגר, הדגישה באוזניי mako כי "מצעד הגאווה בתל אביב-יפו זו הבמה הכי גדולה שיש לקהילה הגאה בישראל". "מעבר לאירוע לציון הזכויות שהשגנו עד כה, המצעד עצמו הוא זכות שיש לנו אחריות וחובה לשמור עליה ולהנכיח אותה. על גבי הבמה הזו נבחר להשמיע קול למען השבת החטופים, שמירה על ערכי השוויון ושמירה על הדמוקרטיה", היא הוסיפה.