חברות ענק ומותגים גדולים שהיו הלכה למעשה החסות התאגידית לאירועי ומצעדי הגאווה ברחבי העולם, וגם בישראל, החליטו השנה לשמור מרחק מחגיגות הגאווה - פעולה שיכולה לסמן את תחילת סוף מצעדי הגאווה כפי שהכרנו אותם עד כה. מדובר במגמה שנראית היטב בארצות הברית, שם כמעט 40% מהתאגידים העשירים במשק האמריקאי מצמצמים משמעותית את החסות שלהם באירועי הגאווה, על רקע נצחונו של הנשיא דונלד טראמפ וביטול יוזמות הגיוון, השוויון וההכלה (DEI), כך על פי הפרסום של "דה טיימס". 

אך הדבר לא מתרחש רק בארצות הברית, אלא גם כאן - בבירת הגאווה של המזרח התיכון. גורם המעורה בפרטים דיווח הבוקר (חמישי) ל-mako כי עיריית תל אביב-יפו והמרכז הגאה בעיר מתקשים לאתר ולמצוא חסויות ומקורות מימון לאירועי הגאווה שעתידים להתקיים ביוני, בדגש על מצעד הגאווה, שיצעד לאורך טיילת להט ויסתיים עם הפנינג גאווה בפארק צ'ארלס קלור

על פי המידע שהגיע למערכת, אירועי הגאווה בתל אביב צפויים להתקיים השנה כרגיל בין כה וכה, אך בניגוד לשנים קודמות חברות נותנות החסות לא ממהרות לפתוח את הארנק ולתמוך באירועי הגאווה, בדומה למגמה שנצפית גם בארצות הברית. לשם השוואה, בשנת 2023 הצליחה עיריית תל אביב לגייס חסויות בגובה 1.5 מיליון שקלים, אך עד כה השנה נמצאו רק כמה עשרות אלפי שקלים בודדים. 

מצעד הגאווה בתל אביב 2023 (צילום: Amir Levy/, GettyImages)
מצעד הגאווה בתל אביב 2023|צילום: Amir Levy/, GettyImages

"יש לקהילה הגאה מזל שהמצעד בחסות העירייה - היא הגב של הדבר הזה ואיפה שחסר כסף היא משלימה", אומרת חברת מועצת העיר רעות נגר בשיחה עם mako. "כל עוד תל אביב ליברלית המצעד ימשיך להתקיים. מדובר באירוע הגאווה הגדול בישראל, אירוע גדול יותר מההילולה במירון. פוקדים אותו לא רק להט"ב, אלא גם אזרחים ליברלים התומכים בשוויון זכויות, גם אנשים דתיים, גם סטרייטים. מהבחינה הזאת אנחנו מכוסים ומגובים, וזה המזל הגדול שלנו". 

מחזיקת תיק הלהט"ב בעיריית תל אביב, מיטל להבי, מביעה בשיחה גאווה גדולה בעירייה על עמידתה האיתנה לצד הקהילה הגאה. "אנחנו גאות במועצה והנהלת עיריית תל אביב יפו, שגם בתקופה קשה כלכלית וגם בשעה שהרוח הנושבת מהממשלה מתייגת את הקהילה בתור סכנה יותר גדולה מחמאס, הן מתייצבות בנחישות ומגשרת על הבור התקציבי שנוצר בהיעדר חסויות", היא אומרת. "חוסר הוודאות והמצב במשק לא קל גם לחברות וגם לציבור. זה לא פעל לטובתנו בעת גיוס החסויות ומצטרף לכך שמשאבי תרומות מופנים לסוגיות בוערות שהן השלכות של המלחמה".  

נגר ממשיכה ומבקשת להדגיש כי למרות שנדמה כי מדובר במגמה עולמית המבקשת להתרחק מקהילת הלהט"ב, כאן בישראל אי אפשר שלא לתת משקל גם למצב הכלכלי הקשה והמחיר הקשה שגובה המלחמה המתמשכת. "אין לנו הרבה כסף מיותר וגם החרם הבין-לאומי לא עוזר. החברות הגדולות מעדיפות, בצדק אגב, לתרום למטה החטופים, לאנשי המילואים, לשיקום העוטף, למפונים. בשנת 2023 היינו בכלכלת רווחה, עכשיו אנחנו בכלכלת הישרדות. הקהילה מבינה שזו העת להדק את החגורה ולתת למי שצריך". 

מצעד הגאווה בתל אביב (צילום: Avi Rozen, shutterstock)
מצעד הגאווה בתל אביב, 2021|צילום: Avi Rozen, shutterstock

"אנחנו פועלים כמו עסק - אם הוא מתכווץ נקצץ"

בתל אביב אומנם אין מי שמתייצב בקול ברור ומכריז על משבר, אך מארגני מצעדי הגאווה הגדולים בארצות הברית - ניו יורק וסן פרנסיסקו - מניפים דגל אדום ומספרים על הפסדים משמעותיים הנעים בין 200,000 ל-300,000 דולרים, לאחר שהבטחות למימון נמשכו ותאגידים שתמכו באירועים שנים רבות הפסיקו להשיב לשיחות. 

חברת מאסטרקארד, למשל, סירבה לחדש את החסות שלה למצעד הגאווה בניו יורק, לאחר עשור שהייתה אחד המממנות העיקריות שלו. גם חברות פפסיקו, ניסאן, סיטיגרופ וחברת רואי החשבון PwC, ביטלו אף הן את החסות לאירוע, אם כי הודיעו שיהיו נוכחות בו באמצעות דוכני תצוגה ממותגים. 

ככל שהזמן עבר עוד ועוד חברות הודיעו שיפסיקו לממן אירועי גאווה. באוקטובר האחרון, עוד לפני כניסת טראמפ לתפקיד, הודיעה חברת טויוטה הודיעה שהמסגרת "מיקוד מחדש" של תוכניות ה-DEI היא תפסיק לתת חסויות לאירועי תרבות - כולל מצעדי גאווה. 

בחודש מרץ, תאגיד הבירה האמריקאי אנהאוזר-בוש ביטל את החסות לפסטיבל הגאווה השנתי בסנט לואיס, מיזורי - העיר שבה נמצא מטה החברה - לאחר שיתוף פעולה שנמשך כ-30 שנה. בנוסף, היא משכה את התמיכה התקציבית שלה ממצעד הגאווה בסן פרנסיסקו, לצד חברות נוספות, מה שהוביל את הפקת האירוע לשקוע במשבר תקציבי חסר תקדים

מצעד הגאווה בסן פרנסיסקו, 2022 (צילום: Arun Nevader/Getty Images)
מצעד הגאווה בסן פרנסיסקו, 2022|צילום: Arun Nevader/Getty Images

גם אירועי גאווה קטנים יותר בפריפריה האמריקאית ובמדינות כמו אינדיאנה דיווחו שאיבדו עד 90% ממקורות המימון שלהם, זאת כשברקע חברות ותאגידים שמקצצים תמיכה גם באירועים חברתיים אחרים כמו חודש ההיסטוריה השחורה או יום האישה הבין-לאומי. 

למרות זאת, איב קלר, נשיאה-משותפת של הרשת הלאומית האמריקאית של ארגוני הגאווה, USA Prides, מסבירה כי אירועי הגאווה ימשיכו להתקיים גם אם במתכונות מצומצמות יותר. "המסר העיקרי הוא שאנחנו פועלים בדיוק כמו עסק - אם העסק מתכווץ אנחנו נקצץ", היא אמרה. 

קלר מוסיפה כי התמיכה התאגידית מגיע במקביל לעלייה באיומים בטחוניים נגד להט"ב. הנתונים האחרונים של ה-FBI מצביעים על 2,936 מקרי פשעי שנאה הקשורים לנטייה מינית וזהות מגדרית במהלך 2023 - שהם עלייה של 8.6% בהשוואה לשנה שלפני כן. 

מארגני אירוע הגאווה העולמי WorldPride, שיתקיים בוושינגטון החל מה-17 במאי ועד ה-8 ביוני, הודיעו כי יקימו לראשונה גדר הפרדה בגובה 1.80 לאורך מסלול המצעד, מחשש לפשעי שנאה. "אנשים מרגישים מועצמים לעמוד מולנו בזכות ממשל טראמפ ואני חושבת שנראה הרבה יותר מפגינים", אמרה קלר. 

אחד מכל עשרה אמריקאים מזדהה כלהט"ב, מה שמהווה כוח קנייה שנתי של כ-1.4 טריליארד דולר, לפי מחקר של מריל לינץ'. כך, המחסור שנוצר התרחקות התאגידים והחברות הגדולות, מתמלא כעת דרך תרומות של קבוצות קהילתיות ויחידים בעלי יכולות. "לא אהבנו את הקשת הממותגת של החברות. ברור שהיינו צריכים את הכסף וזה היה נהדר לקבל אותו - אבל בסוף היינו רק תקציבי שיווק, אם לא הייתה מאחורי זה פעולה אמיתית בתוך החברה עצמה", סיכמה קלר, שבירכה על המעורבות החברתית החדשה שנוצרה בעקבות המחסור. 

וכאן, בישראל, להבי מבטיחה שעיריית תל אביב תמשיך להניף גבוה את לפיד הליברליות והשוויון. "דווקא בתקופה שהשמרנות בעולם גוברת חשוב מתמיד לקיים מצעד שמרים את הדגל גבוה ומהווה הצהרה לכל הציבור הליברלי בישראל. להזכיר לכולנו את החופש והשוויון", היא אומרת. "הקהילה הגאה מראשית דרכה זכתה לתמיכה איתנה של מרצ בכנסת וברשויות המקומיות שבה היה לה ייצוג. לשמחתנו בתל אביב יפו קיימת נציגות בולטת של מרצ הן כמותית והן במחויבות לקהילה הגאה. העיר הפכה להיות מובילה בכל הקשור במתן מענים לקהילה ולהעצמתה: בית דרור, המרכז הגאה, מרפאות גאות, רייב נשים, וויגסטוק, חוף גאווה וכמובן המצעד שימשיך לצעוד".