נתונים חדשים שהוצגו בכנס רפואי בין-לאומי העוסק ברטרו-וירוסים וזיהומים מזדמנים (CROI 2025) ונערך מוקדם בחודש שעבר בסן פרנסיסקו, ארצות הברית, מפיחים תקווה אדירה במאבק למיגור נגיף ה-HIV. 

חברת התרופות ViiV Healthcare GSK, חברה עולמית אשר מתמחה בטיפול בנגיף ה-HIV, הציגה במהלך הכנס נתונים חדשים משני מחקרי הטמעה של הזריקה המדוברת בארצות הברית וברזיל, שבהם תועדו אפס מקרים של הדבקה ב-HIV אצל בקרה אלה שטופלו בזריקת אפרטוד (Apretude), הניתנת כטיפול מניעתי טרום-חשיפתי (PrEP) ומכילה קבוטגרביר. הזריקה, הניתנת אחת לחודשיים, היא הזריקה ארוכת-הטווח היחידה המאושרת למניעת HIV.

התוצאות הקליניות מהמחקר שנערך בארה"ב, שבו השתתפו 17 מרפאות בארה"ב, הראו כי כעבור 12 חודשים לא נרשמו הדבקות בנגיף, וכי שיעור ההתמדה היה גבוה. במחקר שנערך בברזיל ניתנה למשתתפים בחירה בין טיפול מניעתי טרום-חשיפתי הניתן אחת לחודשיים באמצעות זריקה, לבין הטיפול המניעתי הטרום-חשיפתי הניתן באמצעות כדורים. 83% מתוך 1,447 המשתתפים הברזילאים בחרו בזריקות על פני הכדורים, ובקרב המשתתפים הללו דווח על אפס מקרי הדבקה ב-HIV, בעוד שבקרב הקבוצה שבחרה בטיפול בכדורים דווח על שמונה מקרי הדבקה. 

התוצאות מראות כי קבלת זריקות שיפרה משמעותית את הכיסוי של הטיפול המניעתי הטרום-חשיפתי PrEP ואת מניעת ההדבקה ב-HIV עבור האוכלוסייה המדוברת ביחס לאלטרנטיבה של טיפול בכדורים, שאותם יש להקפיד ליטול מדי יום על מנת להימנע מהידבקות ב-HIV. 

HIV (צילום: Corona Borealis Studio, shutterstock)
HIV|צילום: Corona Borealis Studio, shutterstock

הנתונים שהציגה חברת התרופות הוצגו גם עבור משלב הטיפול קבוטגרביר ורילפיבירין - זריקות ארוכות טווח שהן הטיפול השלם היחידי אש מאושר כיום לאנשים החיים עם HIV. הטיפול הציג יעילות גבוהה בשלוש השנים מאז שהפך לזמין. יצוין כי בארה"ב הטיפול נקרא קבנובה ובישראל רשום כווקבריה ורקמביס. 

הראשונה מבין שתי אנליזות במחקר בחנה את היעילות לטווח ארוך בקרב מגוון אנשים שחיים עם HIV לאורך שנתיים. בקבוצה גדולה של משתתפים (2,485) בארה"ב, שעברו לטיפול במשלב הזריקות, 95% שמרו על דיכוי נגיפי ורק 1% מבין המשתתפים חוו כשל נגיפי מאומת לאחר זמן חציוני של שבעה חודשים. התוצאות היו עקביות לאורך שנתיים, גם בקטגוריות משקל שונות. 

באנליזה שנייה, שנערכה בקרב 381 נשים החיות HIV עם דיכוי נגיפי בזמן מעקב חציוני של 12 חודשים, 94% שמרו על דיכוי בבדיקת העומס הנגיפי האחרונה שלהן, כאשר שיעור הכשל הנגיפי המאומת היה 1.3% לכל היותר.

מחקרים אלה תומכים ביעילות הגבוהה של הטיפול בזריקות אצל אנשים שחיים עם HIV בקרב מגוון רחב של אוכלוסיות. זריקת אפרטוד אינה רשומה עדיין בישראל, אך ניתנת לרכישה באופן פרטי, בעזרת קבלת טופס 29 ג' - מרשם מיוחד המאפשר להשתמש בתרופות שלא לפי התוויה המאושרת, מידי הרופא המטפל, אם כי מחירה מגיעה לאלפי שקלים. באשר לטיפול ב-HIV באמצעות משלב הזריקות קבנובה, הרשום בישראל כווקבריה ורקמביס, ישנם כ-150 מטופלים.