משטרת אינדונזיה עצרה 75 משתתפים במסיבה שהתקיימה ביום ראשון שעבר בווילה שכורה באזור פונצ'ק, הסמוך לעיר הבירה ג'קרטה. על פי המשטרה, מדובר ב"מסיבת גייז", והמעצרים כללו 74 גברים ואישה אחת. 

זוהי הפשיטה השלישית על מסיבה גאה במדינה בשלושת החודשים האחרונים, כך על פי דוח של ארגון אמנסטי אינטרנשיונל. "מדובר בפשיטה מפלה על מקום פרטי ששכרו המשתתפים כחוק - פגיעה חמורה בזכויות אדם ובפרטיות", מסר סגן מנהל אמנסטי אינדונזיה, ויריה אדיוואנה. "לא הופר שום חוק, ולא נשקפה שום סכנה".

מפקד המשטרה המקומי בעיר בוגור שבמחוז ג’אווה המערבית אישר את פרטי הפשיטה וציין כי היא בוצעה בעקבות דיווחים על "פעילות הומוסקסואלית" במקום. בין ה"ראיות" שנמצאו בזירה: אביזרי מין, ארבעה קונדומים, וחרב ששימשה במופע ריקוד. 

העצורים הובאו לתחנת המשטרה בבוגור, שם עברו תחקור נוסף, בדיקות גופניות חודרניות ובדיקות HIV – על אף שלטענת אמנסטי לא נרשם חשד לעבירה פלילית ברורה. עד יום שלישי בצהריים טרם זוהו העצורים. לפי הארגון, מדובר בעוד חוליה בשרשרת של פשיטות על מסיבות גאות במדינה. בחודש מאי האחרון נעצרו תשעה משתתפים במסיבה דומה במלון בדרום ג’קרטה, ובפברואר נעצרו 56 במסיבה נוספת.

משפט הצעירים באינדונזיה (צילום: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP, GettyImages)
משפט שני צעירים שהואשמו בהומוסקסואליות, אינדונזיה |צילום: CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP, GettyImages

המעצרים מבוצעים תחת חוק הפורנוגרפיה של אינדונזיה משנת 2008, שמגדיר "פורנוגרפיה" באופן מעורפל כ"חומרים הסותרים את נורמות המוסר הציבורי". נוסח החוק מאפשר לרשויות להשתמש בו כדי להפליל להט"ב באופן שיטתי – גם כשאין עבירה ממשית.

ב-2022 החמיר המצב עוד יותר: אינדונזיה אישרה רפורמה בחוק הפלילי, הכוללת איסור גורף על קיום יחסי מין מחוץ לנישואין. זוגות לא נשואים אשר מקיימים יחסי מין עלולים להישלח לשנת מאסר. אם רק גרו יחד, עונשם יכול להגיע לחצי שנה. בנוסף, בגידה בנישואין נחשבת אף היא עילה למעצר. מכיוון שנישואים חד־מיניים אסורים במדינה - כל קשר חד-מיני נחשב מחוץ לחוק.

"לא ייתכן שאנשים ייעצרו, יושפלו או ייחקרו רק בשל זהותם המינית או המגדרית – בפועל או בתפיסה של אחרים", מסרו באמנסטי. "הפשיטות האלה משפילות, אלימות ונובעות משנאה. כל העצורים חייבים להשתחרר לאלתר". עוד קראו בארגון לממשלת אינדונזיה "לנקוט מיד צעדים שיבטיחו אחריות למעשים של המשטרה – ולעבוד ליצירת מציאות שבה להט"ב ובעלי בריתם יוכלו לחיות בלי פחד או הטרדה".