כשניל כהן הגיע לראיון עבודה בחברה גדולה עבור משרה מכובדת הוא לו לא מעט ציפיות ותהיות, אבל הוא לא היה יכול לדמיין מפגש כל כך מביש עם מראיין חטטן, שפשפש במשך דקות ארוכות באופן פסול בחייו הפרטיים, העדפותיו המיניות ודעותיו בנושאים שונים הקשורים לקהילה הגאה - זאת בניגוד לחוק שוויון ההזדמנויות והחוק למניעת הטרדה מינית.
שבוע לאחר אותו ראיון עבודה מביש ובעקבות מחשבות רבות בנושא, בחר כהן בן ה-31, סטודנט למשפטים באקדמית נתניה, לשתף את העוקבים בטיקטוק במה שאירע, בסרטון שנצפה קרוב ל-22,000 פעמים. "אני כל כך כועס על עצמי שלא עצרתי את הריאיון על השנייה הראשונה מבלי לחשוב פעמיים", אומר בסרטון כהן, תושב ראשון לציון, רגע לפני שהוא צולל אל פרטי המקרה.
כהן נזכר בסרטון איך שלח לחברה המדוברת את קורות החיים שלו, מהם ניתן להסיק כי הוא משתייך לקהילת הלהט"ב, שכן הוא עבד במספר מקומות הקשורים לקהילה הגאה ונמצאו רלוונטיים למשרה שעבורה התראיין. "בראיון מול בעל העסק - אדם מבוגר שמנהל עסק גדול, המון עובדים, משרד מכובדת - לא ציפיתי לסוג כזה של ראיון", מספר כהן. "על תחילת הראיון הוא אומר לי 'להט"ב, להט"ב, להט"ב - אתה לא גיי'. אני מסתכל עליו ואומר לו 'וואלה אני דווקא כן גיי', אז הוא מוסיף: "אין מצב. אתה לא נראה גיי, אני לא מדמיין אותך גיי".
למרות הפתיחה הצולעת של ראיון העבודה, המשרה שאליה התראיין כהן קסמה לו, לכן הוא ניסה להתעלם ולהמשיך הלאה. אבל למרבה הצער, המראיין לא הרפה והמשיך לשאול שאלות על העדפותיו המיניות ודעותיו על הקהילה הגאה, זאת תוך כדי הבעת עמדה אישית נגד הומואים ונגד מצעדי גאווה.
@imtherealneil נשבע שיש לי טראומה כרגע מראיונות עבודה.
♬ original sound - NEIL | ניל
"הוא לא עוצר, הוא ממשיך ואומר 'אין מצב שאין לך משיכה לנשים. נכון שאתה נמשך לנשים?'", המשיך כהן. "פה הרגשתי מכווץ. הרגשתי שהוא חוצה גבולות, חודר לי לפרטיות, נכנס לי לתחתונים. אני בראיון עבודה, זו סיטואציה שהיא לא רגילה. אני יודע שבוחנים אותי, שואלים אותי שאלות, אני רוצה לענות את התשובות הנכונות, אני רוצה להתקבל למשרה - אחרת מה הפואנטה? אני מראש נמצא במקום של ריצוי. הרגשתי צורך במקום לקום וללכת, שזה הדבר הכי הגיוני, לתת לו קונטרה על כל דבר, להיכנס איתו לעימות. אני לא אמור לחוות את זה בראיון עבודה".
למרות דרישתו של כהן להתמקד במטרה שלשמה הוא הגיע - ראיון עבודה - המראיין בחר להמשיך ולשאול עוד ועוד שאלות פולשניות ולא רלוונטיות. "הוא שאל אותי מה אני חושב על מצעדי הגאווה, והוסיף 'בעיניי זו התרסה'", סיפר כהן. "הוא לא עצר שם ואמר שאם היה רואה שני גברים מתנשקים ברחוב זה היה מרתיע אותו. די. באתי לראיון עבודה, כדי למצוא עבודה. למה אני צריך לשמוע את הדברים האלה? יצאתי בתחושה הכי מגעילה שיכולה להיות. כמובן שתוך כדי כבר מסמסתי, כי אם הראיון ככה אז לעבוד אצל האדם הזה זה הכי מזעזע שיכול להיות".
ראיון העבודה המביש הטריד את מנוחתו של כהן, ולאחר שבוע הוא בחר לפנות לעוקביו ברשת החברתית ולשתף אותם במקרה, "כדי להעלות מודעות, כי אנחנו ב-2025 ואנשים עדיין חושבים שזה סבבה לשאול שאלות כאלה". "רציתי לדעת אם עוד אנשים עוברים את הדברים האלה, כי אם הבעיה רחבה יותר זה אומר עד כמה הדרך ארוכה לפנינו וכמה דברים יש לנו לעשות כדי שאנשים ידעו מה מותר ומה אסור לשאול", הוא הוסיף.
"תופעה חמורה ומטרידה - עיסוק חטטני, מפלה ולא חוקי"
בשיחה עם mako, כהן מספר כי מאז פרסום הסרטון הוא קיבל, לצערו הרב, פניות רבות המעידות על היקפה המדאיג של התופעה, במסגרתה להט"ב רבים חוו חוויות דומות לשלו - ואפילו חמורות עוד יותר. "זה גרם לי להבין כמה הבעיה רחבה ושכיחה. שהסרטון שלי העלה מודעות לנושא לא מדובר", אומר כהן. "אנשים לא יודעים לאן לפנות ועם מי לדבר, וגם לא יודעים מתי נחצה קו אדום".
בין התגובות הרבות שקיבל, כהן בוחר להדגיש תגובה של בחור הומו שטען כי כהן היה אמור להצניע את מקומות העבודה הקודמים הקשורים לקהילה הגאה, זאת למרות שהן היו רלוונטיות למשרה שעבורה התראיין. "זה פסול בעיניי", מבהיר כהן. "להסתיר, להחביא ולוותר על עצמך רק כי אנחנו מפחדים מתגובה שנקבל בראיון עבודה. עברתי דברים דומים בעבר ואף פעם לא עשיתי עם זה שום דבר, אמרתי לעצמי שזאת מכה בכנף. אבל הפעם הגיעו מים עד נפש. אני לא מוכן לנרמל התנהגויות שכאלה".
מה אתה ממליץ ללהט"ב לקראת ראיונות עבודה?
"בראש ובראשונה להקליט ראיונות, ולדעת לעצור ראיון אם צריך. ברגע שחודרים לפרטיות ומרגישים לא בנוח, או מרגישים מכווצים כי הדברים לא קוראים כפי שהם אמורים לקרות - לעצור את הראיון, להגיד תודה ולהתראות וללכת. אם זה מתחיל ככה - אתם לא רוצים לעבוד אצל מעסיקים שכאלה. אדם שבוחר להתחיל שיחה בצורה שכזאת עם אדם שהוא לא מכיר, וזה לא משנה אם זה בראיון עבודה או בחדר כושר, זה פסול. עצם העובדה שאני הומו לא נותנת לגיטימציה להתנהגות שכזאת, בדיוק כמו שאני לא שואל אותו מה הוא עושה עם אשתו במיטה".
כהן יצר קשר עם המוקד המשפטי של האגודה למען הלהט"ב, וכך נוצר הקשר עם שרי ירושלמי, מנכ"לית LGBTWORK, ארגון המקדם שוויון לקהילה הגאה בעולם התעסוקה. ביחד, הם פועלים כעת כדי להוביל שינוי ולגרום לכך שתופעות שכאלה ימוגרו. "המקרה של ניל ממחיש תופעה חמורה ומטרידה שעדיין קיימת בשוק העבודה – עיסוק חטטני, מפלה ולא חוקי בנטייה מינית של מועמדים", אומרת ירושלמי ל-mako. "ראיון עבודה נועד לבחון כישורים והתאמה מקצועית בלבד. כל ניסיון להפוך את הזהות האישית של מועמד לנושא לדיון הוא פסול, מפלה – ובעיקר, בלתי חוקי".
על אילו חוקים מעסיק עובר כשהוא שואל על נטייתו המינית של המרואיין?
"חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר מפורשות על אפליה על רקע נטייה מינית, וחוק למניעת הטרדה מינית קובע כי שאלות מסוג זה מהוות הטרדה מינית לכל דבר ועניין. לחברי הקהילה הגאה, אם זה לא היה ברור עד כה, יש זכות לעבוד ולהתקיים בכבוד. המקרה הזה מדגיש שהדרך ארוכה לפני השגת שוויון מלא בתעסוקה".
מעבר להיבט החוקי, מחקרים אחרונים מראים כי סביבת עבודה שוויונית ומכילה היא דרישה ברורה מצד עובדים. יותר מ-85% מחברי קהילת הלהט"ב מעדיפים לעבוד בארגונים להט"ב-פרנדלי, בעוד דור ה-Z - שכבר מהווה כוח משמעותי בשוק העבודה - מציב שוויון והכלה בתור קריטריונים מרכזיים בבחירת מקום עבודה.
"מעסיקים שרוצים למשוך ולשמר את הטאלנטים הטובים ביותר חייבים להבין: שוויון אינו רק חובה חוקית ומוסרית – הוא יתרון עסקי ברור", מסבירה ירושלמי. "גיוס עובדים לפי כישוריהם בלבד בהכרח מוביל לסביבת עבודה חדשנית, מגוונת ומצליחה יותר. ב- LGBTWORK אנחנו קוראים למועמדים להכיר את זכויותיהם - ולמעסיקים לוודא כי ראיונות העבודה בארגון שלהם מתנהלים באופן מכבד, מקצועי וחוקי. הגיע הזמן כי שוק העבודה יתמקד במה שבאמת חשוב: כישורים, ניסיון ויכולות – ולא בנטיה המינית של מועמדים".