עוד במהלך הלחימה במבצע צוק איתן התבשרנו כי האו"ם מקים ועדת חקירה לבדיקת פעילות צה"ל בעזה, מה שמכונה אצלנו כוועידת גולדסטון 2. זמן קצר אחרי הפרסום הראשון המועצה לזכויות האדם של האו"ם הקימה ועדת חקירה לפעילות כוחות הצבא הישראלי ברצועה במהלך מבצע צוק איתן. המועצה אף יזמה כינוס חירום שבסיומו הצביעו 29 מחברי המועצה בעד ההחלטה הפלסטינית להקים ועדת חקירה לפעילות ישראל בעזה. 17 מהחברים נמנעו, ורק חברה אחת, ארצות הברית, הצביעה נגד ההצעה. ואם זה לא מספיק, בתחילת השבוע חמאס חתם על הסכם שבמסגרתו הארגון יגבה כל פנייה פלסטינית לבית הדין הפלילי הבינלאומי לחקירה בגין פשעי מלחמה.
אם זה לא היה עצוב הרי שמדובר בסיפור משעשע. זאת משום שלא שמענו על ועדה דומה שכל תפקידה לחקור את פשעי המלחמה של חמאס. ואלה, כפי שתועדו על ידי צה"ל לאורך כל ימי הלחימה, היו רבים. החל מהסעיף הברור ביותר של ירי רקטות לעבר ערי ישראל, ניסיון לפגע באזרחים ישראלים, שימוש באזרחים כמגן אנושי ואף פשעים נגד האוכלוסייה המקומית בדמות הוצאות פומביות להורג. "באם נחליט לשתף פעולה יש לנו תיעוד מלא על כל פעולה של צה"ל וכמובן גם הפעולות של חמאס", ציין קצין בכיר בפיקוד הדרום.
אזרחים כמטרה לירי מסיבי של רקטות ופצמ"רים
די ברור שהפשע הברור ביותר של חמאס היה ירי מסיבי של רקטות לעבר אזרחים באופן מכוון. כמו בסבבים הקודמים גם במהלך צוק איתן חמאס שיגר מאות רקטות לערי ישראל כאשר המטרה היא ברורה: הרג של אזרחים, כולל זקנים נשים וטף.
מנתוני הצבא עולה כי לעבר ערי ישראל היו 4,564 שיגורים. הרוב נפלו בשטחים פתוחים ו-735 רקטות יורטו. 224 רקטות נפלו בשטחי מגורים ורק בגלל המשמעת של האזרחים כמעט שלא היו נפגעים. אולם הנזק והתוצאות להן קיוו בארגון הטרור, כפי שהוא מוכר משפטית בעולם, ברורים. רסיסי כדוריות הברזל פגעו בגני ילדים, בתי ספר וכמובן שבבתי מגורים.
גורמים ציניים בחמאס טוענים שהסיבה שהם פגעו בערים ולא בבסיסי צבא הייתה שאין להם נשק מדויק. אבל לדברי גורם צבאי בכיר "מבלי להיכנס לנתונים, העובדה היא שכמעט ולא היו פגיעות בבסיסים ואף לא בסביבה של בסיס כזה או אחר. מעטים מאוד המקרים שרקטות נפלו בתחומי בסיס ככה שברור שהם כיוונו למרכזי הערים".
מעבר לזה מציינים גורמים בצבא שאחרי שחמאס הבין שהבטן הרכה של ישראל נמצאת בעוטף עזה הם טיווחו יישובים "בצורה אגרסיבית". הכוונה היא שחמאס התמקד במשך יום שלם בישוב אחד ופיצמ"ר אותו ללא הפסקה. בחלק מהמקרים נרשמו עשרות שיגורים בהפרשים של דקות. "ככה הם עברו במהלך הימים בין יישוב ליישוב", ציין גורם צבאי בתדרוך כתבים שהתקיים לאחרונה. כמובן שירי הרקטות לעבר אזרחים לא החל במבצע האחרון ולמעשה נמשך כבר 14 שנים.
שימוש באוכלוסייה כמגן אנושי: "בתי נפץ קרסו בטעות על משפחות"
טקטיקה נוספת ומובהקת של חמאס המוגדרת כפשע מלחמה ומנוגדת כמובן לאמנות ז'נבה זה השימוש של הארגון באזרחים כמגן אנושי. יש לציין כי לצד העדויות של לוחמי צה"ל באוויר וביבשה הועבר לידי המודיעין מדריך חמאס שפורסם על ידי יחידת ההנדסה של גדודי עז א-דין אל קסאם. המדריך המפורט ממליץ לאזרחים להחביא חומרי נפץ בבתיהם ואף קורא ללוחמים של הארגון להעביר את זירת הקרב לתוך אזורים מיושבים. בפרק על חומרי הנפץ ממליץ חמאס לאזרחים ללמוד איך לבנות ולאחסן מטעני נפץ בבתיהם.
במדריך נכתב באופן מפורש כי המטרה היא "להעביר את הקרב מאזורים פתוחים לשטחים בנויים ועירוניים, דבר שמשרת את ההתנגדות ואת לוחמי הג'יהאד האסלאמי. כמו כן נכתב שם, "קל יותר ללוחמי ג'יהאד לפעול בתוך בניינים ולנצל את השטח כדי לחמוק ממטוסי התקיפה והריגול". ומדגישים כי פעולות אלה "מחזקות את אלמנט ההפתעה".
"במהלך הפעילות איתרנו דירות רגילות שחדר אחד היה מחסן של אמל"ח", מספר קצין צנחנים. "אתה נכנס לבית ויש לך סלון, חדר שינה וחדר משחקים לילדים ובטבעיות יש לך גם פיר מנהרה וחדר עם פצצות מרגמה, רקטות ורוסי סער". עוד מציין הקצין שהשתתף במבצע שבתים של תושבים מולכדו במאות ק"ג של חומר נפץ כדי "שיקרסו על חיילי צה"ל. אגב היו להם לא מעט תאונות והבתים האלה קרסו על אזרחים, משפחות שלמות".
לפני מספר ימים פרסם דובר צה"ל, ככל הנראה על סמך מודיעין ותצפיות, שבמהלך המבצע ירו מחבלי החמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה למעלה מ-600 רקטות ופצצות מרגמה מאזורים המוגדרים כשייכים לאוכלוסייה האזרחית. "אנחנו מדברים על בתי ספר, מרפאות, מסגדים ובכלל אתה רואה שמי שניהל את הלחימה והכין את הארגון למלחמה מכוון את אתרי השיגורים לאזורים שמאוד רגישים לדעת הקהל העולמית. כמובן תוך זלזול מוחלט בחוקי המלחמה והאמנות הבינ"ל".
מעבר לזה מציינים בצה"ל שגם את המפקדות שלהם בנו ארגוני הטרור בבתי אזרחים ואף במגדלי הקומות של עשירי עזה. מקומות מהם נמנעו במבצעים קודמים. זו הסיבה שבימים האחרונים למבצע צוק איתן ראינו את צה"ל מסיר את הכפפות ומפיל מגדלי דירות גבוהים של 14 ו-16 קומות. "שלא יהיו טעויות. הם הרימו שם חמ"לים משוכללים וניהלו משם את ירי הרקטות והלחימה נגד צה"ל בשלב הקרקעי. מפקדה לכל דבר ועניין ולא הייתה לנו אפשרות להשמיד את המקום בדרך אחרת".
שימוש בבתי ספר ומרפאות, שינוע לוחמים באמבולנסים
בצה"ל ובמערכת הביטחון החליטו לעשות הפרדה בין השימוש של ארגוני הטרור ברצועה בריכוזי אוכלוסייה לבין השימוש שלהם במה שמוגדר "מתקנים אזרחיים רגישים". לא סתם החליטו לעשות את זה. ארגוני הטרור הפכו את בתי החולים, המרפאות, בתי הספר והמסגדים למחסני אמל"ח ועמדות לחימה. לצד זה השתמשו מחבלי החמאס באמבולנסים ורכבי כיבוי והצלה להובלת לוחמים ממקום למקום וגם אמצעי לחימה, דברים שתועדו על ידי המודיעין ויוצגו סביר להניח בפני הוועדה במידה וישראל תחליט לשתף פעולה.
"כולנו שמענו וראינו את המקרים בהם עובדים של אונר"א גילו, או כאילו גילו כי זה לא משהו שניתן להסתיר מפני מי שמתנהל שם, רקטות בבתי הספר ומרפאות של הארגון", מדגיש גורם צבאי. עוד אמר, "אבל לא רק שם. יש עוד הרבה מאוד בתי ספר ומרפאות שמשמשות גם היום כמחסנים של רקטות טילי נ"ט ונ"מ וכל מה שיש להם. יש פה החלטה ברורה של מפקדי חמאס. ברור להם שפגיעה בבית ספר של אונר"א או בית חולים תגרור יותר תגובות בעולם מאשר בית רגיל".
במדריך חמאס שהגיע לידי המודיעין הישראלי נכתב תחת הכותרת "גורמים להחבאה מוצלחת של כלי נשק בבתים", כי החבאת כלי הנשק "צריכה להתבצע בסודיות וללא אופי צבאי". המחברים המליצו להחביא את האמל"ח בתוך ריהוט ובמקרים של מרפאות במחסנים לציוד רפואי. גם בחלק הזה הדגישו כי "עליכם להשתמש בתושבים של האזור כדי להחביא את הציוד בפנים".
בנוסף זיהו התצפיות של צה"ל מקרים בהם מחבלי חמאס העבירו רקטות באמבולנסים למשגרים. כמו כן זיהו במודיעין מקרים בהם מחבלים ירו על חיילי צה"ל כשהם עוברים ממקום למקום באמבולנסים. "מעבר לזה ראינו בשלב הקרקעי שעמדות ההגנה מבוססות על אותם מתקנים אזרחיים רגישים. בחאן יונס הופעל מטען נגד כוח של 212 במרפאה של אונר"א כשאת ההפעלה הם עשו ממסגד סמוך. אחרי התקרית ראינו תיל דו גידי (דרכו יזמו את המטען) מנקודת הפיצוץ למסגד", סיפר קצין הנדסה.
"זיהינו ירי של טילים נגד מטוסים מבניין של בית ספר ובמקרה אחר ראינו ירי של טילי נ"ט וצלפים מבית חולים קטן", סיפר קצין אחר. "גם היו המון מקרים של הפעלת מטענים ממסגדים כשהם גם מנצלים את הצריחים של המסגדים לתצפית או לצלפים".
זו הסיבה שבגללה ראינו מסגדים רבים, למעשה עמדות צבאיות לכל דבר, שהושמדו על ידי צה"ל ובמקרה אחר ראינו גם השמדה מלאה של בית חולים. כמובן אחרי הפעלה של נוהל הקש בגג.
פשעים קשים גם נגד האוכלוסייה המקומית
שלא תהיה לנו שום טעות, בעזה יש שלטון דיקטטורי של חמאס שרודה גם באוכלוסייה המקומית. "לא צריך להתרגש מחגיגות השמחה של הפלסטינים אחרי הפסקת האש. סביר מאוד להניח שהם לא הגיעו, ברובם, מרצונם", מדגיש קצין בכיר בפיקוד הדרום.
חמאס עלה לשלטון אחרי שרצח עשרות ואולי מאות אנשי פתח שרבים מהם נמצאים בכלא החמאסי ולא שוחררו משם גם כשהחל המבצע. השיא היה כמובן בהוצאות להורג שיצאו לפועל אחרי הסיכול הממוקד של בכירי החמאס. "בוא נגיד שאף אחד מהם לא היה סוכן שב"כ. להוצאות להורג הייתה מטרה ברורה וזה הרתעה של מי שיחשוב להרים את הראש אחרי המבצע", ציין הקצין.
עוד סיפר אותו קצין כי המוצאים להורג היו גורמים פליליים ובעיקר אנשי פתח, אנשיו של אבו מאזן שגם אמורים להיות אלה שיעמדו במעברי הגבול שיפתחו. המסר ברור. בעזה יש ריבון אחד וזה חמאס ואם אתה עומד במעבר גבול וחמאס רוצה להעביר פריט כזה או אחר כדי לך להזיז את הראש לצד שני. הקצין איתו שוחחנו הוסיף, "כמובן שההוצאות להורג היו פומביות וללא משפט".
נזכיר שגם לפני ההוצאות להורג היו אזרחים פלסטינים שנרצחו על ידי אנשי חמאס. היה זה כאשר מהומות פרצו בנקודה לחלוקת מזון. לדברי גורם ביטחוני בכיר "הגיעו לשם אנשי חמאס שלקחו קודם כל לעצמם. אחרי זה התחילה מהומה וכשזו יצאה משליטה הם פשוט ירו ללא הבחנה על ההמון". אותו גורם ידע לספר שהיו לא מעט מקרים בהם אנשי חמאס הורידו מאמבולנסים אזרחים שנפצעו והעלו במקומם מחבלים שנפגעו מאש צה"ל. את זה הם עשו אגב אחרי שהורידו מהם כל סממן צבאי.
מבחן ההשוואה
"העובדה שחמאס מציב רקטות באזורים מאוד מאוכלסים גורמת לכך ששני הצדדים מפרים את החוק ההומניטארי הבינלאומי ומבצעים פשעי מלחמה", האשימה נציבת זכויות האדם של האו"ם, נאיבי פילאי, ובישראל זעמו. בלשכת ראש הממשלה כינו את האמירה שלה "פרודיה". ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר במסיבת עיתונאים: "כל אדם הגון צריך לדחות את ההחלטה (לחקור את ישראל). במקום לבדוק את פעילותה של מדינה דמוקרטית שמתגוננת מפני ירי חסר אבחנה על אזרחים, המועצה לזכויות אדם צריכה להוביל חקירה של פשעי המלחמה של חמאס. המסר של ההחלטה הוא שהטרור משתלם".
בחינה של הצד הישראלי מראה שצה"ל הפעיל מספר נהלים שעובדתית לא קיימים בצבאות אחרים, גם אלה של אירופה. אולם גורמים ביטחוניים מבקשים להדגיש כבר בהתחלה שגם מספר האזרחים שנהרגו בעזה רחוק מאוד ממה שמפרסמים הפלסטינים. "הם לא נתנו לצלם מחבלים שנפגעו ודאגו להפשיט את כולם ולהלביש אותם בלבוש אזרחי לפני שפונו", מדגיש גורם ביטחוני.
ארגונים אזרחיים שונים הגישו הצהרה למועצת זכויות האדם של האו"ם בנוגע ל"הפרות זכויות אדם חמורות וחשד לפשעי מלחמה של ישראל". בהצהרתם, לפי נתונים של משרד האו"ם לעניינים הומניטריים בעזה, כ-75 אחוז מההרוגים בתקיפות ישראליות הם אזרחים, בהם ילדים ונשים. אולם כבר היום דוחים בישראל את הנתון וטוענים שלמעלה מאלף מחבלים נהרגו בלחימה וסביר להניח שהמספר גבוה הרבה יותר. "אחוז הגברים בין גיל 18 ל-30 מבין אלה שהוגדרו כאזרחים גבוה מהאחוז שלהם באוכלוסייה באופן משמעותי ומחשיד", מציין גורם ביטחוני.
מעבר לזה מזכירים בצה"ל כי הפעילו לא מעט נהלים לפני שתקפו עמדות טרור באוכלוסייה אזרחית. השיא היה כמובן בפרסום הסרטון בו ניתן לשמוע איש מודיעין מתקשר לבית חולים שהפך לעמדה של חמאס במשך מספר ימים. יום אחרי יום הוא מתקשר ומוודא שאין איש בבית החולים ומזהיר שהמקום יותקף. "מה שנותן למחבלים מספיק זמן לפנות את הציוד שלהם". אחרי כל זה מופעל נגד בית החולים נוהל הקש בגג ורק אחרי שהמפקדים בטוחים המטרה מושמדת.
עוד נציין כי לפני שהחל השלב הקרקעי חיל האוויר הטיל כרוזים מהאוויר ונתן לאוכלוסייה מספר ימים להתפנות כשהם מוזהרים מההתקפה הקרבה. גם פה יש סיכון גדול משום שארגוני הטרור יודעים למה לחכות וכמובן שגם איפה לחכות. כמו כן ישנו תיעוד של לא מעט מקרים בהם טייסים ביטלו תקיפה, לצדם גם שריונרים ומפעילי טילים של שלל יחידות, רק בגלל החשש מפגיעה בבלתי מעורבים.
לסיכום ניתן לספר שצה"ל התכונן למאבק המשפטי כבר מהיום בו פרץ המבצע. משפטנים צבאיים וגם אזרחיים היו שותפים לפעולות צבאיות. כל פעילות של צה"ל תועדה וקוטלגה וכמובן שאותו הנוהל הופעל גם כלפי הצד השני. אז איך תיראה התוצאה של ועידת החקירה של האו"ם? גורם צבאי אמר "ההיסטוריה מלמדת שהעובדות לא ממש מעניינות אותם אבל הפעם יש לנו מספיק חומר שיעשה להם חיים קשים, או חיים קלים בעבודה, תלוי לאיזה כיוון הם ירצו ללכת".