ספינת שלדג באימון (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
משהו קורה שם בים. בעזה מרגישים את זה היטב|צילום: שי לוי, צבא וביטחון

בשעות הצהריים של יום רביעי יצא מח"ט חטיבת השריון 401, אל"מ סער צור, למסיבת עיתונאים מאולתרת ואמר לכתבים: "אנחנו הורגים את כל המחבלים שמנסים להרוג אותנו". כאשר נשאל על הציוד והגיבוי של החטיבה ציין שיש לו הכל: כוחות מיוחדים, חי"ר, הנדסה ועוד. "יש לי חיל אוויר, יש לי חיל הים". אל"מ סער לא התבלבל בשל מחסור בשעות שינה ולא, הוא עדיין לא הרמטכ"ל. הוא לא ציין את חיל הים סתם כך. על פניו, חיל הים אין מעורבות במהלך הקרקעי של צוק איתן אולם בפועל מדובר בחיל עסוק מאוד. הם שם מהיום הראשון ובזמן שאנחנו מתמקדים, מטבע הדברים, בחיל האוויר, בחטיבת גולני ובמנהרות, הספינות של חיל הים נמצאות בכל זירות הלחימה, מלוות כל פעולה.

ספינות הטילים, הדבורים ואולי גם הצוללות, נמצאים מול חופי עזה עם ארסנל קטלני של אמצעי לחימה מגוונים ומדויקים. לא פחות חשוב – על הכלים יש לא מעט מערכות שליטה ובקרה, מערכות ללוחמה אלקטרונית ומערכות תצפית שמאפשרות להן לספק סיוע צמוד לכוחות היבשה והאוויר, סיוע באש וסיוע במודיעין והכוונה. לא פחות חשוב, הן נמצאות שם כל הזמן. אין להן צורך לחזור כל כמה שעות לתדלוק בבסיס ומבלי ששמנו לב, החיל הלבן הוא חלק מכריע מכל מערכה כבר שנים ארוכות.

"כל פעילות אווירית נעשית בשת"פ עם הסטי"לים"

חיל הים משתתף בלחימה כבר מהיום הראשון של המבצע. זה היה כאשר חולית הקומנדו הימי של חמאס ניסתה לפגע בשטח ישראל כאשר עלתה על חוף זיקים. בק"שית של החיל הייתה זו שזיהתה את החוליה, הקפיצה והכווינה את הכוחות. חלק מהמחבלים נהרגו באש שנפתחה לכיוונם מספינת דבורה. כולנו ראינו את הסרטון הנדיר שדובר צה"ל הפיץ ("מזהה פגיעה במטרה"), נשמע האיש על הסיפון בקשר כשכולנו ראינו איך הנותבים של הטייפון, התותח של הדבורה, פוגע בהם.

זה לא הסתיים שם. בשיחה טלפונית קצרה עם סרן י' המשרת על סטי"ל ומשתתף במבצע, הוא מספר, "אין מטרה שאנחנו לא תוקפים. אני מדבר על מרחבי שיגור, אני מדבר על מפקדות, חוליות שיגור וגם מטרות שמצריכות שימוש באמל"ח מדויק. אני יכול להגיד שלפעמים הספינה שלנו היא זו שמכווינה את האש מהאוויר ולפעמים זה הפוך הם מכווינים את האש שלנו. עכשיו גם הדבר הזה נחשב לשבריר מהיכולת שלנו בחיל ושבריר ממה שאנחנו עושים ברצועה".

"השת"פ שלנו עם היבשה לא התחיל היום והוא מדהים", סיפר לי בעבר סא"ל א' אז מפל"ג 916 במהלך הפלגת אימון שהצטרפתי אליה. עוד ציין סא"ל א', "בעמוד ענן ירינו כמות אדירה של תחמושת לכיוון החוף. ירינו טילים מ-916, על הכלי הזה אפשר לשים טילי חמ"מ (חימוש מונחה מדויק) שלא מותנה מזג האוויר או עננות וגם לא ארוחת צהריים בטייסת". ואכן, אחרי שסיימו את סיכול החדירה, הצטרפו הדבורות לסטי"לים של חיל הים ויצאו לתקוף בעזה.

מהסרטונים המעטים שצולמו על סיפוני הכלים של חיל הים והופצו לתקשורת, ניתן לראות טילים מדויקים שפוגעים במבנים עד רמת החלון. היינו עדים לירי מסיבי של פגזים למרחבי שיגור וכמובן לא נשכח הובלה של כוחות מיוחדים אל הקרקע, כמו הפשיטה של שייטת 13 בחוף סודניה. "80 אחוז מהפעילות של צה"ל נעשית על ידי חיל הים, ושייטת הסטי"ל בראשם", סיפר לי סא"ל צ' מפקד אח"י חנית, סטי"ל מסוג סער 5, בהפלגת אימון אחרת שהצטרפתי אליה. סרן ר', גם הוא משרת על הספינה, ציין שגם היום המצב לא רחוק מהנתון הזה "יותר קל לראות את חיל האוויר כשהוא תוקף או כוחות היבשה, אבל העניין הוא שכל הפעילות שלהם נעשית בשת"פ עם השייטת [הסטי"לים] שלנו".

זיקים (צילום: חדשות 2)
תמונה בלתי נשכחת. השמדת חוליית הקומנדו מהים|צילום: חדשות 2

"גם בהיבט של אמל"ח אנחנו הולכים חזק לכיוון היבשה", הסביר בזמנו סא"ל צ'. "אנחנו יודעים ומסוגלים לעשות היום דברים שחיל האוויר לא יכול. מטוס צריך לחזור בתוך שעות, אנחנו נשארים שבועות וחודשים וכיום הרבה פחות פגיעים ממטוס".

הספינות חמושות בטילים לטווח ארוך מסוג הארפון ובתותח הנוקמני שיורה כ-3,000 פגזים בדקה ובחלק מהדגמים גם תותח 76 מ"מ שבאמצעותו מפגיזים מטרות יבשה באיכות פגיעה ועוצמת אש הדומה לאלו שמספקת סוללת ארטילריה. בנוסף לאמצעי התקיפה הללו, על סיפון סטי"לים מסוג סער 5 יש מסוק מסוג עטלף שמגדיל את אפקטיביות הפעולה של הכלי. גם אלה עובדים קשה בשבועיים האחרונים כשהם דואגים להכווין את האש "כל המערכות האלה במשולב איפשרו לנו את מה שאתה ראית בסרטונים הערוכים של דובר צה"ל", מסביר סרן ר. "טיל שנכנס ישר לחלון ובדיוק לאן שאני רוצה. ככה אני יכול למשל לפגוע בחולית נ"ט שיורה מבניין על כוח קרקעי מבלי לפגוע בדירה של השכנים". את מה שסרן ר' מדבר עליו אתם יכולים לראות בסרטון הבא.

החיל הלבן כחלק מהתמונה הגדולה

בימים הראשונים למבצע צוק איתן התנהלה עיקר הפעילות של חיל הים יחד עם חיל האוויר והחל מהיום הרביעי חמישי גם עם התותחנים. שלל האמצעים שצוינו מספקים לכוחות הלוחמים "תמונה אחת". בזכות זה, יכול פיקוד הדרום שמנהל את הלחימה, לתאם תקיפות רב חיליות כמו למשל הרעשה על מרחבי שיגור ואף סיכול של חוליות ירי. ביום הרביעי למבצע הגביר צה"ל את התקיפות, וסטי"לים מסוג 4.5 השמידו מטרות טרור ברצועה כולל מחסני אמל"ח ומשגרים מוטמנים.

כאשר כוחות הקרקע נכנסו לשטחי הרצועה, הנפח של פעילות חיל הים גדל באופן משמעותי. הם המשיכו לתקוף מטרות טרור בעומק השטח שוב – משגרים, מפקדות ומחסנים. בנוסף, בזכות תאום עם זרוע המודיעין והאוויר, גם סייעו בהתקלויות של צוותי היבשה. דוגמה טובה ניתן לראות בסרטון הבא שפורסם על ידי דובר צה"ל.

כלי טיס של חיל האוויר מדווח לסטי"ל "קבל שהיעד נצפים ממנו פצמ"רים לכיוון ישראל". בהמשך מבצע כלי הטיס הכוונה עבור הסטי"ל ובנוסף מעביר לספינה את המשימה שהתקבלה מפיקוד הדרום. "דרישה מיידית להפגיז במקום". בשלב הזה מוודאים בספינה ששטח המטרה נקי מכוחותינו. מה שאנחנו לא רואים זה את אנשי הצוות בגשר ובמי"ק מזינים את הנתונים למחשב של הספינה. אז, כפי שניתן לראות בסרטון, תותח אוטומטי 76 מ"מ מפגיז את היעד ועוצר למעשה ירי מרגמות לשטח ישראל.

התמונה ברורה. מה שקרה באירוע הזה קורה לאורך כל הרצועה. זה קורה מול חטיבות החי"ר או השריון, כפי שציין מח"ט 401 אל"מ סער. בימים האחרונים, כוחות שריון נתקלו בלוחמי חמאס שפתחו לעברם באש ושיגרו לעברם טילי נ"ט פעם אחר פעם. בחלק מהמקרים הללו הם פנו לכוחות הימיים בכדי שאלו ישמידו את האיום. במקרים אחרים, צוותי קרב יבשתיים זיהו משגרי רקטות על הקרקע ואיומים נוספים. אז הם הכווינו את עוצמת האש מהים אל יעדי התקיפה. "בחלק לא קטן מהמשימות של כוחות החי"ר והשריון אנחנו היינו אלה שליוו אותם מבחינת תצפית ופתחנו להם ציר", ציין סרן ר' ועל תחום הסיכון הוא הוסיף,"אין לי את הסיכון שחל על חיילים שפועלים בתוך הרצועה, מלבד כמה דברים שלא נדבר עליהם, אבל מעשית זה כאילו אני שם יחד אתם".

ספינת שלדג (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
יודעים לפעול עם כל שאר הצבא|צילום: שי לוי, צבא וביטחון

 

צריך להגיד שאת כל משימות הלחימה האלו, הצי ממשיך לבצע במקביל להגנה על נתיבי הים לישראל וממנה ובנוסף ממשיכים בפעילות הביטחון השוטף. על פי אתר חיל הים, מאז החל מבצע צוק איתן ישנה עלייה במוטיבציה של ארגוני הטרור ברצועת עזה לבצע פיגוע דרך הים. בצה"ל מזהים עלייה בהתראות לפיגועים ומתכוננים אליה. "היקף ההתראות גדל, כולל כוונה לבצע פיגועים מורכבים וקטלניים", מצוטט באתר החיל סא"ל סוחוליצקי.

כבר לא הברווזון המכוער

לכל חיל בצבא יש את המקום שלו ובכלל ניתן להגיד שהכיוון אליו צה"ל צועד זה הקרב המשולב. חיל הים הפך כבר מזמן לשחקן מרכזי בהצגה וכזה שמביא לא מעט יתרונות. לפני כחודשיים התקיים בבית התותחן "כנס האש הבינלאומי השלישי" ואחד הנואמים שללא ספק גנבו את ההצגה היה מפקד חיל הים לשעבר, האלוף אליעזר (צ'ייני) מרום. וגם עכשיו, זה לא מקרי שהוא מופיע באולפני החדשות כל כך הרבה. זה מעיד על תפקידו כיום לעומת העבר כמו גם חשיבות החיל במערכה.

באותו הכנס, מרום תקף באופן נחרץ את מה שהגדיר כ"מונופול המוחלט של חיל האוויר על האש בעומק" וציין שמדובר בחוסר איזון לא בריא. "לחיל האוויר יש מגבלות רבות ושמים את כל הביצים בסל אחד", אמר מרום. "היום אפשר להפעיל נשק אוטונומי מכל פלטפורמה בדיוק וביעילות כמו ממטוס. זה גם יותר זול. המונופול של חיל האוויר יכול לעלות לנו ביוקר". בסוף דבריו, מרום שלח עקיצה לכיוון עמיתיו הכחולים כשאמר, "פצצת JDAM לא צריכה לעבור קורס טיס, אפשר להעיף אותה מהים. צריך איזון. צריך לשבור את המונופול של חיל האוויר. האתגר הוא האנשים. בעיקר הבכירים שצריכים להשתחרר מהתפיסות הישנות".

לדבריו של מרום, ניתן להוסיף את דבריו של אלוף (מיל') דוד בן-בעש"ט אשר פיקד גם הוא בעבר על חיל הים. "במשוואת הביטחון הלאומית, המשקל הסגולי של המרכיב הימי לא תואם את המשקל האמיתי שלו". עוד אמר, "כשאומרים 'הזרוע הארוכה של צה"ל' זה לא רק הזרוע האווירית, ישנה גם הזרוע הימית. זרוע שמסוגלת להגיע כמעט לכל מקום".

בן-בעש"ט הוסיף כי "אין להפחית מהחשיבות של הזרוע האווירית, אך יש לה מגבלות ברורות. גם אם אתה כבר מסוגל להגיע לאן שאתה צריך באמצעות תדלוק אווירי ואמצעים נוספים, יש לך מגבלה מאוד משמעותית של זמן שהייה. עם פלטפורמות ימיות אתה יכול לשהות במקום לזמן רב מאוד".

אין ספק שהאיזון עוד רחוק, אבל צוק איתן מראה לנו, אגב באופן מזערי בגלל סיווג המערכות והמשימות, שהחיל נוגס ונגס בעוד נתח מהמערכה. תחום עליו לא דיברנו זה המודיעין. יעידו על כך הודעות התפקידים למלש"בים באתר החיל. נראה וסביר להניח שגם בתחום הזה, חיל הים תורם למערכה אבל על זה אנחנו כבר לא נשמע בחמישים שנים הקרובות.

בעבר היה נהוג להגיד כי חיל הים הנו הבן המקופח בשולחן המטכ"ל. היום אפשר להגיד שהם פינו את הכיסא הנמוך מזמן והעדנה לה זוכה החיל אינה מקרית. גם מה שקראתם בכתבה הזו לא מראה פרומיל מהתרומה של החיל למערכה ולמבצע, ולא סתם חזרנו על זה מספר פעמים. המבצע עוד רחוק מסיום, כך לפחות זה נראה היום, וסביר להניח שהטילים והפגזים עוד עפים וימשיכו לעוף מהים.

>> הפתרון שלא יושם: תעלת מים סביב רצועת עזה