אחד מהדברים שבלטו לעין במנהרת הבכירים מתחת לבית החולים האירופאי בח'אן יונס, היה קצין שלדג שעל המדים שלו היו שני פאצ'ים: אחד דרגת קצין בחיל האוויר והשני של סיירת גולני. לא משהו שהולך יחד בדרך כלל. מה שעומד מאחורי הסיפור של השילוב הזה, זאת ההערכה של לוחמי גולני לשלדג. זמן קצר אחרי שסיימו לפעול יחד בבית החולים האירופאי, הוציאו משם חמש גופות בהן של מוחמד סינוואר וגם חומר מודיעיני רב, שהציל חיים של לוחמים, מפקד סיירת גולני סא"ל ד' העניק את הפאץ' של הסיירת לקצין משלדג, כאות הערכה.
רגע לפני שפרצה המלחמה עם איראן ו"בלעה" הכל, זאת הייתה עוד פעולה ברצועת עזה, ששילבה בין יחידת עילית לכוח חי"ר "רגיל", משהו שהיה נדיר עד לא קיים לפני המלחמה, והגיע ב-20 החודשים האחרונים לשיא. אם במלחמות עבר הייתה ביקורת רבה על כך שהיחידות המיוחדות לא הופעלו כנדרש ולא באו לידי ביטוי, במלחמת חרבות ברזל ההפעלה שלהן הפכה אותן לגורם משמעותי במלחמה ולקלף חזק כמעט בכל צוותי הקרב החטיבתיים.

"אני יכול לספור על כף יד אחת את כמות הפעמים שראיתי גדוד בפעילות מבצעית לפני המלחמה", אמר ל-mako קצין בשייטת 13, "וגם אז זה היה בדרך כלל לעדכון על פעילות בגזרה שהם תפסו בה קו. עבודה עם חי"ר וטנקים היה משהו מאוד לא טבעי עבור היחידה. היום זה עולם אחר והשינוי היסטורי. היו חריקות בתחילת המלחמה וכל מיני תקלות. לכל צד לקח קצת זמן עד שהכיר את היתרונות והחסרונות שכל כוח מביא. אבל מרגע שזה התחיל לרוץ זה עבד מטורף".
דברים דומים שמענו גם מלוחם ביחידת שלדג שהשתתף בין השאר בכיבוש של כיכר פלסטין בדצמבר 2023 לצד טנקים של חטיבה 401. "עבודה עם טנקים זה משהו שהיה הכי רחוק מהאופי של היחידה. אף פעם לא יצא לי לעבוד עם גדוד. עד המלחמה זה היה רחוק מאיתנו. אבל זה עובד חזק. אם בלבנון השנייה היינו "נישה", כאן אנחנו כוח איכותי ואגרסיבי של מח"ט ומג"ד, שגם הם נותנים לנו את היתרון כבסיס טקטי וגיבוי כבד".
"יחד כבשנו את המתחם, מעל ומתחת לקרקע"
השילוב של היחידות המיוחדות בצוותי הקרב החטיבתיים הוא לא פחות משינוי דרמטי שעבר צה"ל במלחמה. שלדג, שייטת 13, סיירת מטכ"ל ופלגות מיוחדות של יחידת יהל"ם שלחו עשרות רבות של צוותים סדירים ומילואים שהשתלבו באופן מלא בחטיבות. זה לא היה חיבור טבעי ליחידות שרגילות לפעול בצללים ובמשימות שרובן אסורות בפרסום עד היום, וכנראה שעוד שנים קדימה. לאלה יש להוסיף גם חוליות קדמיות של יחידה 669, שנמצאו בשטח ובזכותן זמני החילוץ ירדו דרמטית ואיכות הטיפול בפצועים עלתה משמעותית.

"יצאנו להתקפה על מתחם חמאס ששילוב תשתיות בעל ובתת-קרקע", סיפר ל-mako מפקד גדוד שעבד עם צוות מיוחד של שייטת 13 ויהל"ם. הוא לא חושף כמובן את התו"ל (תורת לחימה) ואיך הם עבדו, אבל אמר "בהתקפה הזאת הייתה לי עוד פלוגה איכותית ששלחתי לטפל בנקודות מורכבות לביצוע שלא התאימו להפעלה של טנקים וחי"ר. בזמן שהכוחות המיוחדים עבדו בחוזקה שלהם, הפלוגות האחרות הביאו את היתרון שלהן בעוצמה ובאש. כבשנו את המתחם וחיסלנו שם מחבלים שהיו מעל ומתחת לאדמה ותפסנו שלל ומודיעין בכמויות שכבר בזמן אמת סייעו לנו לייצר משימות להמשך", הוסיף המג"ד. מה שסייע לאותו תוצר מודיעיני הוא גם השתתפות של אנשי יחידה 504 של אמ"ן בפעולה.
המג"ד המשיך וסיפר ש"זה מתחם שמהתת-קרקע שלו וההריסות יצאו מארבי מטענים ו-RPG. למחבלים שם לא היה סיכוי, השמדנו אותם מאוד מהר כשהם הופתעו מההגעה שלנו, ולא הספיקו לברוח, כמו שקרה במקומות אחרים. תפסנו שם הרבה מאוד נשק ומטענים. זה שילוב עם כוחות מיוחדים שלפני שנתיים לא חלמתי עליו".
"זה פסיכי להיות ליד טנק בזמן ירי"
כלל לוחמי היחידות המיוחדות והגדודים איתם דיברנו, סיפרו שהפעלת הכוחות המשולבת הייתה דבר לא טבעי שהביא לשינוי דרמטי בשדה הקרב. עולמות שונים לגמרי שכביכול אין קשר ביניהם, שפועלים יחד לראשונה ומפתחים תוך כדי לחימה תורת לחימה חדשה ולצד זה גם מורשת, שנשמע עליה עוד שנים רבות. "זה פסיכי להיות ליד טנק שיורה פגזים לחלון של בניין", אמר בהתרגשות קצין ביחידת שלדג.

"הכוחות המיוחדים הפכו להיות גם מודל לחיקוי עבור הלוחמים הצעירים שלי", סיפר מג"ד באחת מיחידות החי"ר. "כשהם רואים לידם לוחם בסיירת או שייטת עם כל הציוד שלו ואופן ההתנהלות שלו, הם רוצים את אותו ציוד. נכון, אפשר להגיד שזו גם פוזה, אבל הם גם מחקים אותם בהתנהלות בזירת הלחימה, בתנועה ביחס לזירה. זה הופך אותם למקצועיים יותר".
הוא מוסיף שבאופן טבעי ללוחמים בשדה הקרב "נוצר גם חיבור אישי של אנשים שמפרים אחד את השני. הכוחות המיוחדים לומדים להכיר את הצבא הרגיל כביכול וגם הם מאמצים את היתרונות שזה מביא לשדה הקרב. רק מי שרואה מפגש בגובה העיניים בין לוחם כוח מיוחד לחי"רניק סדיר מבין את העוצמה שיש כאן".
"אם הם לא היו שם יכלו להיות עוד חטופים"
המלחמה ושיתוף הפעולה הזה גם הביאו לצערנו להרבה מאוד נפגעים, הרוגים ופצועים בכמויות שביחידות המיוחדות לא הכירו עד היום. מעבר לצער העמוק על אובדן לוחמים של יחידה 669, שייטת 13 ויחידת שלדג, יש כאן גם עניין של הכשרה ארוכה ויקרה יותר. היחידות האלה ספגו במלחמה האחרונה אבדות כפי שלא היו באף אחד ממלחמות ישראל. "המחיר כבד, גם כארגון צבאי", אמר בכיר בצה"ל. הוא הוסיף ש"ההקרבה של הלוחמים ביחידות האלה היא עצומה וההצלחות שהם מביאים זה משהו שקשה להפריז בחשיבות שלו".

הוא משתף שבכמה מהקרבות שהיו לאורך המלחמה, "היו מספר מקרים שבהם נוצר נתק של כוח, היו גם מקרים שהיה נתק עם חללים ופצועים, והמפקד בשטח שלח את הכוחות מיוחדים לחבור אליהם ולסיים את הסיטואציה שהייתה יכולה להסתיים רע מאוד, אפילו עם עוד חיילים חטופים". קצין בשייטת 13 אמר בהמשך לזה, "להגיע ללוחמים צעירים כשהם במצוקה ואז כשהם רואים אותך, הכל מסתדר להם והם פותחים באש יחד איתך למרות שהם פצועים, זה האירוע".
אותו בכיר סיפר שכאשר צה"ל חשף לראשונה את התמרון שמשלב בין התקדמות בעל קרקע להתקדמות מקבילה בתת-קרקע, "מי שעשו את העבודה מתחת לאדמה היו החבר'ה האלה. צה"ל הראשון בעולם שביצע תמרון מקביל כזה, וזה קרה הרבה מאוד בגלל היכולת שלנו לשלב בין לוחמי הגדודים לצוותים של היחידות המיוחדות. שילוב של חוזקות ששני הצדדים מביאים ללחימה".