רק לפני שנתיים ישראל חששה לפעול מול אוהל שחיזבאללה הקים בשטחה. עוד קודם לכן נמנעו מלהגיב לאירוע שבו ארגון הטרור מצפון הצליח להחדיר מחבל שהגיע עד לצומת מגידו ולהניח שם מטען חבלה ורק במקרה חוסל רגע לפני שחזר ללבנון.
כעת, אחרי שנה וחצי של לחימה הזירה הלבנונית, שהייתה נחשבת למסוכנת מבין הזירות הפכה ללא פחות ממגרש המשחקים של חיל האוויר, שכמעט בכל יום מחסל מחבלים ותוקף תשתיות טרור, מבלי שחיזבאללה מגיב ובקושי מאיים. רק ב"שבוע האחרון חוסלו תשעה מחבלים ויותר מ-40 תשתיות טרור הותקפו", נמסר מצה"ל. מאז כניסת הפסקת האש לתוקף חוסלו כמעט 150 מחבלים בלבנון, והותקפו עשרות רבות של מטרות.

במשך למעלה מ-20 שנה הזירה הלבנונית נחשבה למסוכנת ולמורכבת ביותר מבין הזירות שצה"ל פועל בהן. חיזבאללה נחשב במשך שנים לאיום המרכזי ולשם הופנה עיקר הקשב של צה"ל. אחרי טבח 7 באוקטובר ארגון הטרור של נסראללה הצטרף למלחמה נגד ישראל. ההערכה היא שאם היה יוצא למתקפת פתע יחד עם חמאס, היקף ההרוגים והנזק שישראל הייתה סופגת היה אדיר. בצבא מדברים על "אלפי אזרחים וחיילים הרוגים".
חיזבאללה אומנם לא יצא לפשיטת פתע ומהר מאוד ישראל סיכלה את היכולת הזו, עם גיוס של למעלה ממאה אלף חיילי מילואים שעלו לגבול הצפון כבר ב-8 באוקטובר 2023 ובסדרה של תקיפות.
אבל במשך כמעט שנה בחיזבאללה שיגרו לישראל רקטות, כטב"מים וטילי נ"ט שהביאו לנטישה של חבל ארץ שלם, ולהשמדה של מאות רבות של בתים ותשתיות אזרחיות בצפון. 46 אזרחים נרצחו מאש חיזבאללה בצפון וכמעט 70,000 אזרחים נאלצו לעזוב את ביתם. רבים מהם עדיין מפונים בגלל תהליך השיקום הארוך. נזקים כבדים נגרמו גם לצה"ל כתוצאה מאותן תקיפות של חיזבאללה.

עד יולי 2024 ישראל הייתה במלחמת התשה וכתישה הדדית מול חיזבאללה. באותו החודש חוסל פואד שוכר, בכיר הזרוע הצבאית של חיזבאללה. באוגוסט אותה שנה חיל האוויר יצא למתקפת המנע הנרחבת והמוכרת ומנגד, חיזבאללה העלה את ממוצע השיגורים למאה ביממה. בחודש זה צה"ל השמיד את רוב הכפר כילא והחל לבצע פשיטות קצרות של כוחות מיוחדים בשטח לבנון. אבל השינוי הגדול הגיע רק בספטמבר 2024, אחרי כשנה של מלחמה.
אז יצא לפועל מבצע הביפרים שהביא להרג של כחמישים אנשי חיזבאללה ופציעה של כ-4,000, מהם 400 באורח קשה. חיל האוויר יצא לגלי תקיפות חריגים בהיקף שלהם, השמיד מפקדות וכמות אדירה של משגרים ורקטות. גולת הכותרת בחודש הזה היית החיסול של חסן נסראללה ובכירים נוספים כמו עלי כרכי, מפקד חזית הדרום של חיזבאללה.
באוקטובר מתחיל המהלך הקרקעי שלמעשה כותש את חיזבאללה במרחב הגבול עם ישראל עד לעומק של כ-5 ק"מ. בעומק השטח נערכו פשיטות של כוחות מיוחדים ובעיקר מטוסי קרב, מסוקים וכטב"מים, שכותשים את חיזבאללה ולמעשה מכריעים אותו, ומביאים את ארגון הטרור להסכים להפסקת אש, למרות שלפני זה הכריזו שיעצרו את האש רק עם סיום המלחמה בעזה.

חיזבאללה הוכרע וספג סדרה של מכות קשות, בעיקר בזכות העובדה שמדובר בחזית שאליה צה"ל התכונן ונערך במשך שנים, בגלל שראה בה איום מרכזי, בניגוד לחזית בעזה. אבל המרכיב החשוב באמת היה המדיניות הישראלית ביום שאחרי הפסקת האש. בניגוד למדיניות של 20 שנים, הפעם ישראל אכפה את סעיפי ההסכם באש ובאגרסיביות. "כל מחבל שירד דרומה, כל מי שניסה לגעת בנשק חטף טיל", אמר בכיר בצה"ל. כל תשתית טרור שלא פורקה הותקפה מהאוויר והושמדה".
אם בהתחלה התקיפות היו במטרה לאכוף את סעיפי הפסקת האש, מהר מאוד צה"ל ומערכת הביטחון החלו לנצל את ההפרות של חיזבאללה כדי להמשיך ולכתוש את היכולות הצבאיות של הארגון. פעם אחר פעם מטוסי הקרב והכטב"מים תקפו מפקדות, מחסני אמל"ח, משגרי רקטות וחיסלו בכירים. בעיקר מפקדי שטח שאותם חיזבאללה יתקשה להחליף וגם אם כן, אלה יהיו אנשים עם ניסיון קטן יותר.
די מהר התקיפות האלה, שהיו מוגבלות רוב הזמן לדרום לבנון, התרחבו לעומק המדינה כולל בביירות ובבקעא הנחשב לאזור אסטרטגי של חיזבאללה. ארגון הטרור המוכה, שעדיין יש לו יכולות, חשוב לציין, נמנע מלהגיב. בטח אחרי שאיבד את הגב האיראני והסורי, עם קריסת משטרו של בשאר אל-אסד.

מאז ועד היום וסביר שלמשך עוד הרבה זמן, ישראל ממשיכה לתפוס שטחים בלבנון, אותם חמישה מוצבים שנמצאים מול יישובים ישראלים צמודי גדר. כלי הטיס ממשיכים לתקוף ולהרוג מחבלי חיזבאללה וארגונים נוספים. נדמה שהציבור הישראלי כבר הפך אדיש למה שקורה בלבנון. אבל זה לא פחות ממדהים, ביחס למדיניות שהייתה במשך שנים כולל רוב זמן המלחמה.
החדירה המודיעינית והשליטה האווירית, הפכו את לבנון ל"מגרש המשחקים" של חיל האוויר, שמממש את המדיניות הביטחונית החדשה של ישראל ולמעשה, את מטרות המלחמה בצפון. החלק הזה, זה מה שלמעשה יביא את הביטחון לתושבי הגליל, בתנאי שישראל לא תתפשר על אף פסיק ואות בהסכם הפסקת האש בצפון.
לפחות כרגע נראה שזה המצב ואלו ההנחיות של הממשלה לרמטכ"ל אייל זמיר ולמפקד פיקוד הצפון, אלוף אורי גורדין, שמוביל את המערכה. "צה״ל ממשיך במערכה למניעת שיקום חיזבאללה, לרבות תקיפת יעדים המעורבים בניסיונות שיקום הארגון ומחבלים המפרים את ההבנות ועוסקים בפעילויות טרור המהוות איום על תושבי מדינת ישראל", נמסר בימים האחרונים מצה"ל בנושא. "מתחילת ההבנות בין ישראל ללבנון חוסלו יותר מ-140 מחבלים שהיוו איום ברחבי לבנון". אגב, מאז אותה הודעה מוקדם יותר השבוע חוסלו עוד כמה מחבלים.

רק בשבוע האחרון "עשרות כלי טיס של חיל האוויר פעלו בהכוונת אגף המודיעין ופיקוד הצפון וחיסלו באופן ממוקד תשעה מחבלים שקידמו פעילות טרור ברחבי לבנון, המרכזי שבהם הוא סגן מפקד יחידה 4400, המחבל חסן עלי נצר ש"פעל לשקם את יכולותיו הצבאיות של ארגון הטרור חיזבאללה", כפי שאמרו בצבא.
בנוסף אליו חוסלו מחבלים שניסו להעלות נשק צפונה כדי להציל אותם מהשמדה וחוסלו גם מחבלים מארגונים אחרים שפועלים בלבנון. בעבר חיזבאללה היה מגיב גם על חיסולים כאלה. כעת הם בקושי מאיימים. גם אחרי שחיל האוויר תקף רק בשבוע האחרון יותר מ-40 תשתיות טרור ואמצעי לחימה בדרום לבנון.
"כוחות צה״ל בפיקוד הצפון ממשיכים במשימת ההגנה על יישובי הגליל וימשיכו לפעול להסרת כל איום על מדינת ישראל ואזרחיה תוך מניעת שיקום ארגון הטרור חיזבאללה", אמרו בצבא. ההערכה היא שכל עוד צה"ל יקבל את האישור של הדרג המדיני לפעול באופן הזה, "גבול לבנון יהיה אחד מהבטוחים" אבל "חיזבאללה עוד שם עם המחבלים שכל מטרתם זה הרג ישראלים וגם את זה צריך לזכור".
למרות ההצלחה מול חיזבאללה, עדיין יכול להיות מקרה שבו ישגרו רקטה או אפילו ינסו לשלוח מחבלים למוצב או יישוב ישראלי. התגובה של ישראל לכל אירוע כזה, היא מה שתקבע את המשך החיים בביטחון שנים קדימה.