השבוע דווח שסעודיה תרכוש מארה"ב מגוון רחב של אמצעי לחימה בשווי 142 מיליארד דולר, בעסקת הנשק הגדולה ביותר בין שתי המדינות. ריאד תקבל "ציוד לחימה ושירותים חדישים מיותר מתריסר חברות הגנה אמריקאיות", נכתב בדף מידע שפרסם הבית הלבן אחרי חתימת העסקה, במהלך ביקורו של הנשיא דונלד טראמפ בערב הסעודית ב-13 במאי.

בעוד שהפרסום הרשמי מתייחס באופן כללי לעסקה, דיווחים מלמדים על סוג הנשק המתקדם שהסעודים יקבלו מהאמריקאים, ובישראל עוקבים בדאגה אחרי צמצום הפער האיכותי, חלק ממגמה שנמשכת כבר שנים כשגם מטוסי ה-F-35 נמצאים על הפרק.

מטוסי הקרב באזור (צילום: afcent)
מטוסי F-35 חמקן של ארה"ב במזרח התיכון|צילום: afcent

לא נחשפו פרטים ספציפיים על האמל"ח שסעודיה מתכננת לרכוש, אך הוא מתחלק לחמש קטגוריות: שיפור יכולות חיל האוויר ויכולות החלל, הגנה אווירית וטילים, מערכות ימיות, ביטחון גבולות ומודרניזציה של כוחות יבשה, ושדרוג מערכות מידע ותקשורת.

העסקה כוללת גם הכשרה ותמיכה לוגיסטית וכן שיפור של הבסיסים הסעודיים לאימונים צבאיים. לוחות הזמנים למשלוחים לא פורטו, וצריך להוסיף שחלק מהעסקאות המסתמנות הן למעשה מימוש של עסקאות שהסעודים כבר חתמו עליהן בתקופת ממשל ארה"ב הקודם.

העסקאות המרכזיות יהיו בתחום האווירי. האמריקאים ישדרגו בהדרגה את צי מטוסי הקרב הסעודי מדגם F-15 SA, המהווים את עמוד השדרה של חיל האוויר המלכותי, עם למעלה מ-200 מטוסים מהסוג הזה. על פי הדיווחים הם ישודרגו לרמת הביצועים של דגם F-15EX החדש כולל מערכות המכ"ם והסנסורים, מחשבי המשימה והמנועים ובנוסף יכולת הנשיאה של החימוש תהיה גדולה יותר. מעבר לזה, בכוונת הסעודים לרכוש לפחות 54 מטוסי F-15EX חדשים, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב המפורסם.

מתוך התיעוד (צילום: MbKS15, Twitter)
מטוסי חיל האוויר הסעודי|צילום: MbKS15, Twitter

למרות שבאופן רשמי לא הוכרז על הסכם למכירת מטוסי F-35, גורמים בבית הלבן אומרים על כך שהדיונים נותרו פתוחים. הסעודים מעוניינים לרכוש בין 50 ל-100 חמקנים, והם מוכנים לשלם על זה הרבה מאוד כסף. עד היום האמריקאים נמנעו מלמכור את המטוסים האלה למדינות המפרץ, כדי לשמור על היתרון הטכנולוגי לטובת ישראל, יתרון שנשחק משמעותית בעשור האחרון, וגורמים בישראל פועלים מול האמריקאים במטרה למנוע עסקה כזאת.

בנוסף למטוסי הקרב, בכוונת הסעודים לרכוש גם מטוסי תובלה כמו ה-C-130J-30 הרקולס וה-C-17 גלובמאסטר III, עם מערכות ניווט, לוחמה אלקטרונית ותקשורת חדשות. במסגרת עסקת הענק הסעודים ישדרגו 24 מסוקי קרב מסוג אפאצ'י לדגם המתקדם ביותר, AH-64E כשהם צפויים לרכוש מסוקים נוספים מדגם זה, כולל טילים ומערכות משופרות שיותקנו עליהם.

תחום ההגנה האווירית וההגנה מפני טילים צפוי להיות עוד חלק משמעותי בעסקת הנשק הענקית. ההסכם כולל הרחבה ושיפור של מערכת הפטריוט PAC-3 MSE, סעודיה מפעילה כיום 34 משגרי M903. מערכות אלו ניתנות לשיפור באמצעות הוספת מכ"מים מסוג AESA (מערך סריקה אלקטרונית אקטיבי), תוכנת בקרת אש מתקדמת וממשקי אינטגרציה התואמים למערכות הגנה שכבתיות אחרות. העסקה עשויה לכסות גם פיתוח של מערכות פיקוד משולבות ופלטפורמות חיישנים רשתיות.

הצי המלכותי הסעודי צפוי לחזק את יכולות המעקב וההגנה על תשתיות האנרגיה של הממלכה, באמצעות רכישת מערכות גילוי ומעקב בנוסף לרכש של כלי שיט לא-מאוישים. הסעודים מעוניינים להגדיל את צי ספינות הטילים שלהם, עליהן מערכות ליירוט טילים וגם מערכות תקיפה כמו טילי הרפון Block II, שגם אותם הם צפויים לרכוש בכמויות.

בתחום היבשה, ההסכם עוסק במודרניזציה של היחידות המשוריינות, הגנת גבולות והגנה על תשתיות אסטרטגיות. זה כולל שדרוג הטנקים הקיימים ורכש של מאות נוספים, כלי רק"ם חדשים, מכ"מים למעקב אחרי מטרות קרקעיות, מערכות טילים נגד טנקים ופתרונות הגנה לטווח קצר, המותאמים לאיומים כמו רחפנים תוקפים.

סוללת הטילים (צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/POOL/AFP, GettyImages)
סוללת טילי פטריוט בסעודיה|צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/POOL/AFP, GettyImages

גם רשתות הפיקוד הטקטיות והאסטרטגיות של ערב הסעודית צפויות ליהנות מטכנולוגיות חדשות. חברות אמריקאיות יסייעו לכוחות סעודיים לפעול עם יכולות לחימה שיתופיות דומות לאלו של צבאות מערביים.

ההסכם הביטחוני בסך 142 מיליארד דולר בין וושינגטון לריאד מייצג יותר מעסקת נשק. הוא מהווה קפיצה אדירה ביכולות הצבא הסעודי, במרכזו יכולת אסטרטגית לשיתוף פעולה עם הצבא האמריקאי, שדרוגים טכנולוגיים ופיתוח תעשייתי משותף. השותפות הזו היא נכס משמעותי בביטחון הסעודי ומדגישה את הקשר האסטרטגי ארוך הטווח של שמתגבש בין שתי המדינות.