בשבוע שבו חזרתי לגור בבית שלי בקיבוץ נירים, בית שאליו נכנסו מחבלים ב-7 באוקטובר ונמצא פחות מ-3 ק"מ מהגדר סביב רצועת עזה, יצאתי לסיור בגזרה עם אל"ם ג', מפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה. האיש שהלכה למעשה אחראי על ההגנה על הבית, על הקהילה שלי, על תושבי המועצה האזורית אשכול.

אל"ם ג', קצין מרשים, הסביר מה השתנה בהגנה ובהתקפה. בעיקר מה השתנה במדיניות. הסיור על הגדר ובתוך עזה קורה כשברקע אלפי תושבים חוזרים לגור סמוך לשדה הקרב שעוד מתנהל בעזה, אחרי רצף של תקריות קשות שגבו מחיר כבד, ומלחמת גרילה שחמאס מנהל מול צה"ל. הסיור הזה קורה אגב רק יממה אחרי שרקטה שוגרה לקיבוץ שלי, נירים, ונפלה כ-150 מטר מהבית.

"אחרי הכישלון הנורא ב-7 באוקטובר פעלנו רבות על מנת להגדיל את מרחב האבטחה במבצעים שונים כמו 'עוז וחרב' ו'מרכבות גדעון', החטיבות המתמרנות פועלות יום יום על מנת להגדיל את מרחב האבטחה", אמר אל"ם ג'.

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

כבר למעלה משנה שצה"ל בונה את ההגנה על הגבול שבין ישראל לרצועת עזה. הוקמו מוצבים ובסיסים חדשים, חלק בקו המגע וחלק בתוך הרצועה, במרחב האבטחה. הוקמו עמדות טנקים על קו המגע ובכלל, בניגוד למה שהיה עד 7 באוקטובר, צה"ל עבר לפנים במטרה לחצוץ בין התושבים לגבול.

היום זה נשמע הזוי, אבל בשנים האחרונות רוב צה"ל היה מאחורי היישובים צמודי הגדר. הצבא הגדיל את סד"כ (סדר כוח) הגדודים של החטיבות המרחביות ולפחות על פי מה שאמרו קצינים בכירים לתושבי העוטף שחזרו לביתם, הסד"כ המוגבר שלא ניתן לפרט לגביו אמור להיות שם גם ביום שאחרי המלחמה.

במהלך הנסיעה לאחד מהתלים שהקימו על הגבול, שאלתי את אל"ם ג' מה יקרה ביום שאחרי המלחמה. בסופו של דבר מרחב החיץ יכול להתכווץ בהוראת דרג מדיני וגם את הכוחות יכולים לשלוח לגזרות אחרות. בסוף צה"ל גם ייצא מעזה.

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

"אני לא יודע מה יהיה ביום שאחרי, הרוב תלוי בהחלטות של הדרג המדיני", ענה אל"ם ג'. "יש לנו תוכניות מסודרות אבל הן בתוך ענן של אי ודאות. אני המח"ט יודע להגיד שאסור שיהיה שם אויב ואני עושה הכל בשביל זה, בשום דרך לא לחזור למציאות שהייתה פה ב-7 באוקטובר. זה בדיוק התפקיד שלי ואני מבצע את ההגנה כמו שצריך. מרחב האבטחה הוא חלק מעקרונות ההגנה, בהפסקת האש הקודמת בנינו מוצבים ושיקמנו אותם, בנינו טוב יותר את עקרונות ההגנה".

אנחנו נוסעים סמוך לבית שלי בקיבוץ נירים, במסלול שבו עבר מי שהיה אז מפקד החטיבה הדרומית, אל"ם אסף חממי ז"ל שגופתו עוד מוחזקת בעזה, והחפ"ק שלו סמ"ר תומר יעקב אחימס וסמל קיריל ברודסקי ז"ל שנהרגו בתוך הקיבוץ וחזרו כחללים במבצע של צה"ל. "הסיפור של נירים ושל החטיבה הוא קשור מאוד, גם בצוק איתן ובהמשך ההיסטוריה", אמר אל"ם ג'. "ללכת בדרכו של חממי זו אחת המשימות המרגשות ביותר. כל יום אני הולך בדרכו ובמקום הזה יש מצוינות וערכים".

מימין לנו הקיבוץ שכל כך קרוב לעזה ומשמאל השדות והחקלאים שעובדים עד הגדר. "אני מאוד רוצה שיעבדו עד הגדר ומבחינתי זה צריך להיות עד התלם האחרון. הכל יהיה מתואם עם מכלול העורף ואני חייב לדאוג להם ולשמור עליהם".

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

אנחנו צופים מהגבול על מרחב החיץ, "השם הנכון זה מרחב האבטחה. זה מושג בהגנה שיש לו משמעות", אמר המח"ט, והוסיף באופן נחרץ, שאחרי כמעט שנתיים לחימה המרחב הזה מטוהר מאויב ומתשתיות טרור. "אני כמח"ט לא רוצה להגן מהגבול, אני רוצה להגן ממרחב האבטחה שבניתי. האם יש עוד עבודה? ברור, העבודה אין סופית, תמיד יש עוד משהו לקחת, עוד משהו להשמיד, אבל אנחנו בשליטה מלאה", הדגיש.

אל"ם ג' מצביע על החלק המזרחי של ח'אן יונס, על חירבת ח'זעה ואזורים נוספים שהיום הרוסים לגמרי. "בכל תא השטח הזה שאתה רואה, קשה מאוד לאויב להתקדם בלי שאני רואה אותו, אני מזהה אותו מאוד מהר", אמר. לפני שנתיים "הם היו על הגדר, תראה כמה הרחבנו בתקופה הזאת. לשלב הזה שנקרא מרכבות גדעון יש ערך אדיר".

אבל לשאלה האם באזורים הבנויים האלה שנשארו בעומק העיר ח'אן יונס, יש חוליות מחבלים ענה "כן, אני מעריך שכן, גם אזרחים ביניהם, אלה אזורים לא מפונים". ברקע עדיין נמצא כמובן נושא החטופים. אני שואל את אל"ם ג' אם זו משימה עליונה בשטח או רק סיסמה.

"חד משמעית משימה עליונה", השיב. "המבצעים הם מוכווני השבת חטופים כדי לייצר מינימום סיכון. לי כמפקד קרבי המשימה של השבת החטופים היא החשובה מכל, ואני כמפקד יודע לשמור על זה ובו זמנית גם להשמיד את האויב".

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

מה חסר לך? אני בטוח שלא הכל מושלם

אל"ם ג': "הייתי רוצה שלא יגידו שאנחנו מדשדשים, הייתי רוצה שהאנשים בבית יידעו טוב יותר ממה שקורה שם בפנים, שלא תהיה תחושה שהעסק לא מתקדם. חמאס נפגע יום-יום. וגם אנחנו משלמים על זה מחיר. אז הייתי רוצה שהדבר הזה יהיה יותר במודעות".

אבל אתה יכול להבין שאמרו לנו כמה פעמים שהכרענו את חטיבת ח'אן יונס ורפיח, ובפועל הלחימה לא נגמרת. אז מה קורה פה בעצם?

"מח"ט ההגנה אף פעם לא ישתמש במושגים כאלה, אני אף פעם לא פטור מלהיערך לפעולה שכזאת. לכל אחד מהיעדים השונים, יש את הפעולות שלו. כשנכנסו בתמרון הראשון, זה לא היה המצב שאתה רואה פה היום. אתה נכנס למקום ואתה משאיר אחריך אבק".

אל''ם ג' (צילום: שי לוי)
צילום: שי לוי

עוד אמר: "מרכיב הזמן הוא קריטי. קודם כל החטופים, גם עם אנשי המילואים יש קושי ובכל זאת, שיטת הפעולה היסודית של להיכנס לתא שטח ולהשאיר אחרי אבק, היא השיטה הכי טובה. לדוגמה חירבת ח'זעה שהיא הוכחה לפעולות המשמעותית היום של חטיבה 188".

אחרי הסיור בקו ההגנה נכנסנו לתוך עזה, עד למוצב שיושב בין ח'אן יונס לדיר אל-בלח. מדרום לנו הרס מוחלט וענני אבק שעולים מהאזורים שצה"ל מתמרן בהם שם. אבל מצפון לנו דיר אל-בלח שלמה לגמרי. צה"ל מעולם לא נכנס לשם למעט כמה תקיפות מהאוויר, וברקע של כל זה הים הכחול, כשמתחתנו חולפת שיירה של האו"ם שהחזירה לעזה אסירים ועצורים פלסטינים.

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

זאת בהחלט מלחמה מטורפת וגם מאוד ארוכה. קשה להגיד שהיא עוד בקונצנזוס של הציבור הישראלי. בתוך המצב הלא פשוט הזה, צה"ל צריך לשמור על משמעת מבצעית ולהתמודד עם השחיקה.

"התפקיד שלי הוא להביא את כלל החיילים שלי, הלוחמים והמטה, למשימות מבצעיות על מנת לספק את ההגנה הטובה ביותר. מסדרים ותרגילים מהבוקר ועד הלילה", אמר אל"ם ג'. "השפה הצה"לית שלי היא כשירות ומוכנות. אני לא מאמין בשחיקה - אני מאמין בקושי, לחטיבה אין זכות לדבר את השפה הזאת של שחיקה, כי אני בהגנה על היישובים ואין דבר כזה שאני שחוק אל מול ההתיישבות".

אז מה כן? "יש קושי לשמר את המוכנות וגם עם זה מתמודדים", מסביר המח"ט, "תרגילים, ימי הפוגה, נוהלי קרב סדורים והכל בבקרה. זה חלק מהמשימה. להגן על חבל אשכול זו משימת חיי. אין הקלות ואין הנחות לא לעצמי ולא לאנשיי. הולכים לישון מאוחר וקמים מוקדם, תוך כדי טלפונים, וזה החיים, זו משימת ההגנה של עזה. זו הבחירה".

הסיור עם אל
צילום: שי לוי

אל"ם ג' הוא קצין בעל ניסיון קרבי ופיקודי עשיר מאוד. התגייס ליחידת שלדג שם גם פיקד על צוות ועל פלגה. היה מפקד גדס"ר נח"ל ואת המלחמה התחיל כמפקד חטיבת אלכסנדרוני, אותה הוביל בלבנון ובעזה. בספטמבר שנה שעברה נכנס לתפקידו כמח"ט דרומית של עזה.

כמו שאר מפקדי וחיילי צה"ל, הוא משלם מחיר אישי כבד מאוד. את הבית כמעט ולא ראה. "הם באים לפה לביקורים קצרים. כל עוד יש תמיכה ואנשים מבינים את זה אני מוכן לשלם את המחיר", אמר.

אל מול המראה מהמוצב בו אנחנו נמצאים, אל"ם ג' מצביע על האזור שבו נפלו 21 לוחמים בינואר 2024. האסון הכבד קרה כשלוחמי החי"ר, שריון והנדסה היו במשימת חישוף השטח למרחב האבטחה שאוגדת עזה הקימה. "במרחב הזה כבר אין סכנה", אמר אל"ם ג'. "זו הגנה טובה משמעותית ממה שהיה לנו לפני והיא תישאר. נושא ההתיישבות הוא ה'על מנת' שלי. בטח עכשיו לקראת אוגוסט עם חזרת ההתיישבות, זה מרגש מאוד".

_OBJ

דרומית לנו נמצאים מרכזי חלוקת המזון לאזרחים העזתים ושם גם מתכננים להקים מחנה פליטים ענק שיאכלס 600 אלף אזרחים, מהלך שזוכה לביקורת בישראל ובעולם. כל זה נמצא מול הגזרה של החטיבה הדרומית באוגדת עזה וגם משפיע עליה. כרגע פועלים בדרום הרצועה ארבעה מרכזי חלוקת מזון של החברה האמריקאית, שגם הם מעוררים ביקורת פנימית ועולמית. למשל, שמחבלי חמאס גם מקבלים חבילות סיוע.

על כך אומר אל"ם ג': "מדובר בשיטה חדשה. האם זה מה שיכריע לבדו? לא. אבל האם זה משהו שנותן לנו פתרונות להפריד בין האוכלוסייה לבין חמאס, כן". הדברים נאמרים למרות שברור שהסיוע מגיע גם לחמאס. ואל"ם ג' עונה ש"ההפרדה היא לא מאה. אבל אנחנו בונים קושי על קושי לחמאס ומתישים אותם לאורך זמן. קשה להם ואנחנו נמשיך ונקשה עליהם. ברור שגם לנו קשה, אבל זה קושי אחר וזו לא אותה רמה. לא מרימים ידיים עד שמנצחים".