אילוסטרציה (צילום: דובר צה
הרבה עבודת שטח מקדימה, בלב אוכלוסיית האויב|צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

"בסתר בסתר הם עושים את מלאכתם, ולפעמים אין אנו יודעים את חייהם ולפעמים אין אנו יודעים את מותם". נדמה כי משפט זה משירו של חיים חפר, לוחמי הסתרים, ממצה את מה שאנחנו יודעים באמת על מבצעי המודיעין שמתנהלים ברחבי העולם. גופי המודיעין נשענים על אנשים עלומים שמבצעים עבודות איסוף, מחקר ומבצעים שהביאו לא אחת לתוצאות מבצעיות אדירות ממדים, ומצד שני לכישלונות טרגיים ואף למלחמות במקרים של טעויות.

מטבע הדברים מדובר בתחום שקשה לסקר אך בכל זאת יש כמה מבצעי מודיעין שנחשפו לאורך ההיסטוריה.

ששת הימים vs יום כיפור: הצלחה מודיעינית מול כישלון מהדהד

"מה תמונת המודיעין?" – זו בדרך כלל השאלה הראשונה שנשאלת לפני כל מבצע צבאי, החל מרמת הסיור הפשוט ועד למבצע צבאי מורכב בעורף קווי האויב. באותה מידה, "איפה היה המודיעין?" זו תמיד שאלה שנשאלת אחרי כישלון, במידה והיה.

אחת הבעיות הגדולות של תחום המודיעין זה התמודדות עם מידע גולמי עצום, מה שיכול להביא לכישלון מהדהד – במידה ולא יודעים לעבד את המידע כהלכה. מלחמת ששת הימים הייתה תוצר של איסוף מודיעיני מרשים שהביא לתוצאות ברורות בשטח. לפני המלחמה מדינת ישראל הפעילה מרגלים כמו אלי כהן בסוריה ו-וולפגנג לוץ במצרים, יחד עם מערכות איסוף אלקטרוניות שנותרו מסווגות עד היום, ואפילו מטוס מיג 21 שהמוסד גרם לטייסו לערוק (בזכות המיג ידעו טייסי חיל האוויר על נקודות התורפה של האויב). האיסוף היה כל כך איכותי שבצה"ל ידעו את שעת ארוחת הבוקר של הטייסים במדינות ערב ומפה את שעת התקיפה האידיאלית. לזה נוסיף כמובן את סוג הכוחות והמיקום שלהם. ההצלחה הביאה את ישראל לאחד הניצחונות המרשימים בהיסטוריה של המלחמות.

מלחמת יום הכיפורים (צילום: Keystone, GettyImages IL)
איסוף מודיעיני רב - שלא טופל כמו שצריך. התוצאה: מלחמת יום כיפור, מהקשות שידעה ישראל|צילום: Keystone, GettyImages IL

מנגד, במלחמת יום כיפור, למרות שהמודיעין הצליח לאסוף מידע מדויק – שכלל שעה מוערכת של פתיחת המלחמה ואיתור תנועות אויב – הצד המחקרי לא הצליח להפיק את המידע הדרוש כדי להוציא את תכניות המגננה לפועל. על אף הניצחון במלחמה, התוצאות הקשות ידועות לכולם.

הפצצת הכור בעירק: עבודת מודיעין של שנים

ב-7 ביוני 1981 הוביל סא"ל זאב רז שמונה מטוסי F-16 מגובים בשישה מטוסי F-15 שהפציצו את הכור הגרעיני של עירק. ההצלחה הייתה מדהימה וכל הטייסים שבו בשלום. הפעולה המרשימה הצליחה בעיקר בזכות עבודה מודיעינית גדולה ומורכבת; מאחורי המבצע עמדו מאות אנשים שאספו מודיעין על נתיב המבצע, מידע על חילות האוויר של ירדן וסעודיה (שהיו בדרך ליעד) וכמובן על מערך ההגנה אווירית שסביב הכור. בזכות איסוף מידע ממקורות אנושיים יכלו אנשי המודיעין לדעת מתי הכור יהפוך פעיל, מה שימנע תקיפה מחשש לאסון גרעיני. המעקב אחרי הכור החל כבר בסוף שנות ה-70 ולצורך זה הוקמה ועדה משותפת למוסד ואמ"ן בניהולו של נחום אדמוני, סגן ראש המוסד, שריכזה את כל החומר המודיעיני שהתקבל על הכור, ונתנה למקבלי ההחלטות את כל הכלים שהיו צריכים.

רון ארד: המודיעין לא היה מדויק מספיק

הנווט השבוי רון ארד (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
הנפילה בשבי של רון ארד פתחה את אחד ממבצעי המודיעין שידעה ישראל|תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2

חמש שנים אחר כך, באוקטובר 1986, בזכות הצלבת מידע של היחידה להפעלת סוכנים 504 ויחידת האזנה 8200, נסגר מעגל על מטרה של אש"ף בצידון שבלבנון. למטרה נשלח מזל"ט שמלבד תצפית מודיעינית גם הכווין את הפנטומים של טייסת "הפטישים" שנשלחו לתקיפה. במהלך התקיפה נפגע אחד ממטוסי הפנטום כתוצאה מתקלה טכנית והטייס ישי אבירם נטש יחד עם הנווט רון ארד. ישי חולץ על ידי מסוקי קוברה במבצע מרשים וארד נפל בשבי – מה שפתח את אחד ממבצעי המודיעין הגדולים ביותר שידעה ישראל. גופי המודיעין ניסו לאסוף מידע לצורך מבצע חילוץ אך זה מעולם לא הבשיל. בהמשך הצליח המודיעין להגיע למי שהחזיק ברון ארד ובעזרת סיירת מטכ"ל גם להביא אותו לארץ. בסך הכל נחטפו מלבנון 21 אנשים בהם מוסטפא דיראני ועבד אל-כרים עובייד, לצורך מידע מודיעיני וכקלפי מיקוח. למרות ההצלחות, רון ארד עדיין נעדר וגורלו אינו ידוע.

חיסולים מכוונים ובשוגג

מקרה מעניין נוסף משנות ה-80 היה הריגתו בטעות של מקור מודיעיני על ידי כוח גולני. בינואר 1987 הגיע המקור לגדר המערכת ככל הנראה בכדי להעביר מידע. מי שתפס קו באותו הזמן היה כוח של גולני שלא עודכן כמובן על המבצע המודיעיני. החיילים זיהו את המקור כמחבל וירו בו למוות.

את שנות ה-90 פתח המודיעין עם הצלחה (לפחות מהבחינה הטקטית): חיסולו של מזכ"ל חיזבאללה הראשון, עבאס מוסאווי. מוסאווי עשה הכל בכדי להיעלם מהמכ"ם הישראלי ולמרות זאת איסוף מודיעני אנשי ואלקטרוני הביאו לגילויו. אנשי המודיעין הצליחו לאתר אותו כשזה כולל זמני תנועה ואפילו כלי הרכב בו הוא משתמש ולמעשה סגרו עליו מעגל. ב-16 בפברואר 1992 הגיעו מסוקי קוברה לנקודה מדויקת שנתן להם המודיעין וחיסלו את מוסאווי.

המלחמה בטרור: המודיעין בולם עשרות פיגועים

שנות ה-2000 מתאפיינות, כמו לא מעט תחומי צבא, במלחמה העולמית בטרור. יכולות המודיעין של ישראל הגיעו לרמה כל כך גבוהה שתוחלת חייו של מחבל ירדה בכמה עשרות שנים. בזכות יכולות האיסוף מצליח השב"כ לבלום עשרות פיגועים בחודש והראייה הטובה ביותר זה השקט, היחסי כמובן, של השנים האחרונות.

סיכול ממוקד (צילום: p.a.p blog)
מקצרים את תוחלת החיים של פעילי הטרור|צילום: p.a.p blog

המודיעין האמריקאי מכניס את החיילים לבוץ האפגני

במסגרת השנים האלו אי אפשר להתעלם מספר מבצעי מודיעין של ארה"ב. הראשון פתח את מלחמת אפגניסטן אליה הגיעו סוכני ה CIA שבועות ספורים לאחר הפיגוע במגדלי התאומים. היה זה מבצע שסימן את אחד הכישלונות הגדולים של גופי המודיעין בארה"ב; אנשי הסי אי אי חשבו שהם יכולים לקנות מקורות בכסף ולא הבינו את האויב האידאולוגי, מה שגרם בין השאר לאי הבנת האפגנים ואורח חייהם. לפי טים ויינר, זוכה פוליצר וכתב הניו יורק טיימס, זה חלק מהכישלון והסיבה ל-10 שנים של מלחמה.

היו גם הישגים מודיעיניים באפגניסטן. הראשונים שהגיעו למדינה היו סוכנים ואנשי הכוחות המיוחדים שחברו למנהיגי השבטים שבצפון המדינה. בעזרת אנשי השבטים הם משיגים מודיעין מדויק על אנשי הטליבן, שמגובה בפעילות איסוף אלקטרונית. חבירה זו גם מאפשרת לצבא ארה"ב לשלוח פחות כוחות למלחמה, משום שאנשי ה"כומתות הירוקות" מפעילים את לוחמי השבטים כיחידות צבא אמריקאיות. תוך זמן קצר אפגניסטן נכבשת אך צבא ארה"ב עתיד למצוא את עצמו מדשדש בבוץ האפגני למשך שנים רבות.

בן לאדן: החיסול הכי מפורסם בהיסטוריה

המבצע השני סגר עשור של מלחמה וזה כמובן חיסול בן לאדן. עשר שנים השקיע ה-CIA בחיפוש אחרי בן לאדן. בארגון שעל פי מקורות בארה"ב מונה כ-17 אלף איש, עסקו כמה מאות סוכנים רק בזה. המודיעין מצליח באמצעים טכנולוגיים לאתר את אחד הבלדרים של בן לאדן וכוחות מיוחדים חוטפים אותו. מהחקירה שלו ועד החיסול הדרך מאוד קצרה. הם מצליחים לאתר את המתחם ולספק לכוחות של אריות הים את הדגם המדויק של המבנה, פרט חשוב בפעולת קומנדו. חודשים של עבודה קשה, הפעלת סוכנים ושלל אמצעים טכנולוגים מסתיימים בפעולת חיסול שנמשכה 38 דקות.

במסגרת המלחמה בטרור הצליח המודיעין האמריקאי להגיע לרמה גבוה בכל הקשור לסיכול ממוקד וכמו בישראל תוחלת חייו של המחבל הממוצע ירדה בעשרות שנים. כמובן שהיו גם כישלונות והצורב שבהם היה חיסול שבעה סוכני CIA על ידי מקור שלהם, שהפך לסוכן כפול.

F-16 (צילום: אתר חיל האוויר)
איסוף מודעיני מהאוויר היה קריטי לחיסול מערך הטילים במלחמת לבנון השנייה|צילום: אתר חיל האוויר

מלחמת לבנון השנייה

אחד ההישגים הגדולים בשנים אלו נקשר דווקא למלחמת לבנון השנייה. למרות הרושם שנוצר, כאילו ארגון חיזבאללה אינו חדיר מבחינה מודיעינית, הצליחה מדינת ישראל לאתר בעבודת נמלים את כל המקומות בהם הוסתרו טילי קרקע-קרקע ארוכי טווח שמוגדרים על ידי הארגון כנשק אסטרטגי שובר שוויון. לא מעט אנשים אספו מודיעין אנושי ולא מעט אנשים עסקו ימים ולילות בפיענוח של תצלומי אוויר. ההצלחה הייתה כל כך גדולה שכבר בשעות הראשונות הצליח חיל האוויר להשמיד את כל המערך הזה של חיזבאללה, מה שהוציא לא מעט ישראלים מטווח הטילים. בין השאר הושמדו מפקדות ומרכזי בקרה של הארגון.

>> ארגוני המודיעין הטובים בעולם