לוחם (צילום: דובר צה
הפעולות של צה"ל נועזות יותר מכל סרט פעולה (תמונה להמחשה)|צילום: דובר צה"ל

4 ביולי, 1976. שעת לילה. ארבעה מטוסי הרקולס רועמים בדרכם לנמל התעופה של אנטבה. על שלושה מהמטוסים נמצאים מיטב בניה של מדינת ישראל: לוחמי סיירת מטכ"ל, צנחנים וגולני. מטוס בואינג טס מעט מאחור, משמש כחפ"ק, ומטוס ההרקולס הרביעי ריק. עליו יעלו את החטופים - 105 נוסעים יהודים, ישראלים ואנשי מטוס אייר פרנס, שנחטפו על ידי טרוריסטים במהלך טיסתם מישראל לצרפת ב-27 ביוני. המחלצים יעשו היסטוריה שתדהים את העולם כולו.

מטוס ראשון נוחת, והראשונים לפעול על אדמת אוגנדה הם לוחמי סיירת הצנחנים בפיקודו של רב סרן דורון אלמוג. הם מאבטחים את נחיתת שאר המטוסים. הרקולס שני נוחת, ומיד פורצים ממנו לוחמי סיירת מטכ"ל לעבר הטרמינל. קרב קצר, ובני הערובה משוחררים מידי האויב. בין לבין, משמידים הכוחות בפיקודו של סגן עומר בר לב מטוסי מיג, וכוחות בפיקוד רב סרן שאול מופז מנטרלים את מגדל הפיקוח. בני הערובה נשלחים לארץ.

מבצע אנטבה  (צילום: Keystone, GettyImages IL)
מבצע אנטבה |צילום: Keystone, GettyImages IL

"מבצע אנטבה", ששמו הצבאי היה "מבצע כדור הרעם" ושהפך מאוחר יותר ל"מבצע יונתן" על שם יוני נתניהו, מפקד הסיירת שנהרג - נחשב ללא ספק למפגן יכולת מרשים של הכוחות המיוחדים בישראל. לאורך שנות ההיסטוריה הצה"לית, ביצע הצבא לא מעט מבצעים מסמרי שיער, שכל אחד מהם יכול היה להפוך לתסריט הוליוודי מרתק. מפעולות התגמול, דרך מבצע אביב נעורים ועד לפעולות שבוצעו במהלך מלחמת לבנון השנייה - פז"ם מציג חלק ממבצעי הקומנדו הנועזים והנחשבים של מדינת ישראל.

מבצע תשורה: פושטים על השדה

28 בדצמבר, 1968. 21:30. נמל התעופה של ביירות שוקק חיים, תיירים עולים למטוסים. תור ארוך בביקורת הדרכונים. לפתע, נשמע רעש המסוקים. הלם ראשוני. אף אחד לא מגיב. שלושה מסוקי סופר פרלון פורקים 66 לוחמי סיירת מטכ"ל וצנחנים בפיקודו הישיר של אל"ם רפאל (רפול) איתן. שני מסוקים מסוג בל 205 מחפים וחוסמים את הכבישים המובילים לשדה.

בתוך שניות מתחלק הכוח לחוליות. למרות המרחק והסיכון, עולים הלוחמים על המטוסים, אחד אחרי השני, מוודאים שאין איש במטוס, ורק אז מפוצצים אותו. כל המטוסים שפוצצו שייכים לחברות תעופה ערביות. סך הכל, משמיד הכוח 14 מטוסי נוסעים. בנוסף, פוגע כוח החסימה בשריונית של צבא לבנון שניסתה להגיע לשדה.

בסיום הפעולה חוזר הכוח לישראל עם אפס נפגעים. על פי הסיפורים, בזמן המבצע המתין מפקד המבצע, רפול, בקפיטריה. אחרי שהזמין קפה חזר למסוק - לא לפני ששילם.

מבצע תשורה (צילום: אתר חיל האוויר)
מבצע תשורה. נמל התעופה של ביירות לאחר הפשיטה|צילום: אתר חיל האוויר

הפשיטה על האי גרין: בגלל המכ"ם


19 ביולי, 1969. מלחמת ההתשה משתוללת בגבולות הארץ, ובעיקר בחזית המצרית. מטוסי חיל האוויר מבצעים תקיפות עומק במצרים וגובים לא מעט קורבנות בנפש ונזק אדיר לכלכלה המקומית. בתעלת סואץ, מציבים המצרים מכ"ם על אי מלכותי שנקרא גרין - מכ"ם שמפריע לתנועת המטוסים הישראלים. מלבד המכ"ם, מוצבים על האי גם כלי נשק כבדים ועשרות חיילים.

בצה"ל מתקבלת ההחלטה לחסל את המקום. למבצע נשלחים לוחמי שייטת 13 וסיירת מטכ"ל בפיקוד מפקד השייטת זאב אלמוג. בשעת לילה מאוחרת מגיעים לוחמי השייטת בצלילה ועולים על האי. מיד אחר כך מגיע הגל השני, של לוחמי הסיירת. לוחמי הקומנדו מחסלים כמעט את כל הכוח המצרי ונסוגים לאחר שהם מפוצצים את המקום. שישה מלוחמי הכוח זוכים בעיטורים על אומץ לבם, בהם עמי אילון, לימים מפקד חיל הים, שזכה בעיטור הגבוה ביותר, עיטור הגבורה.

מבצע אביב נעורים: חיסולים בלב לבנון

9 באפריל, 1973. בתגובה להשתוללות הטרור, מחליטה מדינת ישראל ללמד את הארגונים השונים לקח כואב. באותו הלילה מונחתים לחופי לבנון באמצעות סירות גומי לוחמי שייטת 13, אנשי סיירת מטכ"ל וחטיבת הצנחנים. אלה פוגשים אנשי מוסד, שהגיעו קודם לכן ללבנון ומכווינים אותם אל היעדים השונים.

אנשי סיירת מטכ"ל מתגנבים ליעד כשהם מחופשים לנשים ולזוגות אוהבים (כולל אהוד ברק, שהתחפש לברונטית) ומחסלים עשרות מחבלים, בהם יוסוף א-נג'אר, סגנו של עראפת. כוח של הצנחנים מצליח לפוצץ בניין שלם - למרות שהתגלה ונכנס לקרבות קשים, לפעמים פנים אל פנים (מפקד הכוח אמנון ליפקין-שחק, לימים הרמטכ"ל, קיבל ציון לשבח על תפקודו). הכוח נסוג בעזרת אנשי השייטת לסטי"לים הממתינים להם, כשבאמתחתם שני הרוגים ומספר פצועים. בנוסף הביא איתו הכוח לא מעט מסמכים מודיעיניים שנאספו ביעדים השונים.

אין תמונה
מבצע אביב נעורים, כפי שתואר בזמנו בעיתונות

מחסלים את ח'ליל אל-וזיר - אבו גִ'האד

16 באפריל, 1988. מטוס בואינג מבצע לוחמה אלקטרונית כנגד צבא תוניסיה, ובחסותו מנחיתים לוחמי השייטת את אנשי סיירת מטכ"ל בפיקוד מפקד היחידה משה (בוגי) יעלון. הם פוגשים אנשי מוסד שמובילים אותם אל היעד: אבו ג'יהאד, הנחשב בעיני ישראל כאחד המחבלים המסוכנים ביותר, יד ימינו של יאסר עראפת ואחראי למספר פיגועים קשים שספגה ישראל. כשהתברר שהיה בין מובילי האינתיפאדה הראשונה, הוחלט בישראל להפגיש אותו עם בורא עולם במקום מושבו בתוניס. עד אז כבר שרד מספר ניסיונות התנקשות.

על פי אישתו של אבו ג'יהאד, הלוחמים יורים בו 50 פעם באקדחים מושתקים ונעלמים מהמקום. החיילים שנסוגים לחוף מפונים על ידי השייטת - הכל כמובן על פי פרסומים זרים.

אבו ג'יהאד (צילום: ויקיפדיה)
אבו ג'יהאד. אחד המחבלים המסוכנים ביותר|צילום: ויקיפדיה

מבצע חד וחלק: מלחמת לבנון השנייה

2 באוגוסט, 2006. אזור בעל בק בלבנון נחשב לבית הלוגיסטי של ארגון חיזבאללה. שם נמצאים בסיסי האימונים והמפקדות של הארגון, ולשם החליט צה"ל לשלוח את לוחמי סיירת מטכ"ל ושלדג בעיצומה של המלחמה בלבנון.

המטרה הייתה שאנשי הארגון יחטפו חזק בעורפם מחיילים ישראלים ש"יטיילו" בחצרם האחורית. עשרות מסוקים מטיסים לא פחות מ-200 לוחמי קומנדו משתי היחידות. החיילים פושטים על מספר יעדים ומחסלים כ-20 מחבלים. הם גם לוקחים חמישה מחבלים נוספים בשבי.

המבצע אמנם לא שינה את פני המלחמה, אך נחשב לאחד מהגדולים והמורכבים שביצע צה"ל.

מסוק יסעור על הקרקע (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
עשרות מסוקים הטיסו כ-200 לוחמי קומנדו (צילום אילוסטרציה)|צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

>> כישלונות המודיעין: תוצאות הרות גורל