זה לא סוד שאחד מיעדי הגיוס הנחשקים ביותר הוא היחידות המיוחדות ובפרט עוקץ - יחידת הכלבנים של צה"ל. הרעיון של לשרת כלוחם לצד כלב מלחמה מרתק רבים, ואלו מנסים לסלול את דרכם אל מתקן אדם, מקום מושבה של היחידה.
כדי לעשות זאת, המלש"בים נדרשים לעבור מיון ייחודי שמתקיים רק לאחר הגיוס, ורק חיילים ביחידות מסוימות זכאים להגיע אליו. סיפור לא פשוט, אבל אלה שיצליחו להבטיח את מקומם יזכו ללא ספק לשירות צבאי יוצא דופן. נציין שהגיבוש ממיין לוחמים גם ליחידת הלוט"ר, ואלו שיעברו אותו בהצלחה ויגיעו ליחידה יהפכו למדריכים ויכשירו לוחמים ביחידות מיוחדות להתמודדות עם אירועי טרור מורכבים.
עוקץ מפעילה כלבים למגוון משימות - תקיפה, מרדף, חילוץ, הצלה, גישוש ואיתור אמל"ח וחומרי נפץ. בסופו של דבר, הלוחמים לא יפעלו באופן עצמאי אלא יצטרפו לכוחות מקבילים, מה שהופך את הפעילות שלהם למאתגרת הרבה יותר. אז איך בכל זאת עומדים באתגר הזה?
הדרך למתקן אדם
עונת הגיוסים הקרביים מסתיימת בימים אלה, ובשבוע שעבר הסתיים גיבוש נוסף (הסרטון שמופיע בתחילת הכתבה צולם במהלכו). לפני הסיבוב הבא ביקשנו ממפקד הגיבוש, סא"ל (במיל') רועי פישמן, לתת כמה טיפים לאלה שחולמים להיות מפעילי הכלבים הלוחמים הבאים של צה"ל. בתפקידו האחרון שימש פישמן סגן מפקד עוקץ, ומאז שהשתחרר בשנת 2010 הוא אמון על מערך המיונים ליחידות שמורכב כמעט כולו מאנשי מילואים ששירתו בעבר ביחידה. חלקם עושים זאת כבר יותר מעשר שנים.
"המיון מתקיים 3 פעמים בשנה, בכל גיוס קרבי – יולי, נובמבר ומרץ", מסביר סא"ל (במיל') פישמן. "בכל גיוס אנחנו לוקחים את טירוני חטיבת כפיר ומסבירים להם בשבוע הראשון לטירונות על היחידות שלנו. החיילים שמראים נכונות להגיע אלינו צריכים לעבור רף מסוים בבוחן הכושר הגופני (בר-אור), ורק עבור אלה שיעברו את הרף תיפתח האופציה להגיע למיון". לוחמות, לעומת זאת, יכולות להגיע משלושת גדודי החי"ר המעורבים שקיימים כיום: קרקל, אריות הירדן וברדלס.
"כ-200 חיילים מתחילים את המיון שלנו, אבל רק 120 מסיימים כעבור שלושה ימים", מספר פישמן. "מתוך המסיימים, אנחנו בוחרים כ-40-30 חיילים לכל יחידה, ואלה ממשיכים לטירונות ייעודית בבא"ח כפיר שתכשיר אותם לרובאי 04 ולאחר מכן לרובאי 07. הבנות עובדות גיבוש קצת שונה, שאורכו יום אחד. מספר שמתקבלות קטן יותר בהשוואה לבנים".
לאחר ההכשרה ביחידות האורגניות (בא"ח כפיר והגדודים המעורבים), הלוחמים והלוחמות יגיעו להכשרה ייעודית במתקן אדם, מקום מושבה של היחידה, ובסיומם של 18 חודשים מפרכים יוכרזו רשמית כלוחמים ביחידה.
לא מחפשים את החייל שרץ הכי מהר
אז מה בעצם מחפשים המפקדים במיון? דבר ראשון, סא"ל (במיל') פישמן יכול להעיד מה הם בהחלט לא מחפשים: "אנחנו מכשירים את האנשים שלנו להעריך ולבחון מעבר לנתונים השטחיים של כושר גופני ויכולת של לרוץ מהר. זה חשוב, אבל זו לא המהות".
המועמדים עוברים סדרה של תחנות שבוחנות יכולות פיזיות וקוגניטיביות. "התחנות הפיזיות בודקות בעיקר את יכולת ההתמדה של החייל והמשמעת העצמית שלו, וכן גם את הכושר הגופני, אבל הדגש הוא ללא ספק על היכולת להתגבר על קשיים", מסביר פישמן. לדבריו, האופי של היחידות דורש חיילים אסרטיביים ובעלי כישורי מנהיגות - שתי התכונות החשובות ביותר למי שחולם לשרת בהן.
"לוחם ביחידה שלנו נדרש לעבוד מול מפקדים בכירים ביחידה שהוא מצטרף אליה. לפעמים אפילו מח"ט או מג"ד", מוסיף פישמן. "הלוחם צריך לעמוד מול גדוד שלם, לפעמים גם מול חטיבה שלמה, להציג את עצמו ולהציג את היכולות שהוא מביא לזירה. כדי לעשות את זה בצורה הטובה ביותר הוא נדרש להיות מנהיג טוב, וגם אדם חברותי שיודע לגשת לאנשים ולהציג את עצמו בצורה נעימה ונכונה. התרגילים במיון בוחנים בדיוק את הסיטואציות האלה, דילמות פיקודיות ומנהיגותיות, אם זה מול הצוות או מול המפקדים".
3 טיפים של סא"ל (במיל') רועי פישמן להצלחה במיון:
1. להיות עצמך. "לא לנסות להביא איזה דמות שאתה לא. גם אם תצליח לעבוד על מישהו במיון, בסוף זה לא יחזיק".
2. להתאמן. "להגיע כמה שיותר מוכנים, גם ברמה הפיזית וגם ברמה המנטלית".
3. לבוא למיון מתוך אהבה ורצון לשרת ביחידה. "אנחנו מחפשים אנשים עם 'מוטיבציה עניינית', שהמטרה שלהם היא לשרת ביחידה מיוחדת".