שבוע הגדנ"ע הוא חוויה שעוברים כמעט כל נער ונערה בישראל, מה שמהווה תחנה מרגשת, מאתגרת ומלמדת בדרך לשירות הצבאי. הגדנ"ע נערך מידי שבוע בעבור בני נוער ממוסדות החינוך הרגילים. במהלך החופשות מבתי הספר, בסיסי הגדנ"ע ממשיכים לפעול, אך הפעם במסגרת גדנ"ע לאוכלוסיות מיוחדות – בעלי מוגבלויות, בני המגזרים השונים (בדואים, דרוזים, צ'רקסים, נוצרים), בנות דתיות ועוד.
היום מגיע לסיומו בשדה בוקר שבוע גדנ"ע מיוחד במינו - כזה שמוקדש לבני נוער לקויי ראייה. דליה ינקו, ראש יחידת הגדנ"ע באגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון, מספרת לפז"ם על החוויה המיוחדת: "אתה יכול לתת לאוכלוסיות שונות חוויה מרגשת ומיוחדת, לראות אותם בסוף הגדנ"ע עומדים בטקס על מדים ובמהלכו לראות אותם טווחים, עוברים חוויות, מור"קים ופעילויות ובסופו של דבר מתחברים למושגים של צבא ומדינה".
מנגישים את צה"ל לכולם
מדובר בשבוע שמועבר על ידי מדריכי הנוער בחיל החינוך והנוער בבסיסי הגדנ"ע, במהלכו בני נוער מקבלים טעימה מצה"ל – האחיזה בנשק, המשמעת הצבאית, לוחות הזמנים הצפופים, הכושר הגופני, המסעות המאתגרים, ערכי צה"ל ומורשת הקרב. פרויקט הגדנ"ע שמובל על ידי חיל החינוך מצד אחד ועל ידי האגף הביטחוני חברתי במשרד הביטחון מהצד השני, כך מספרת דליה, בא למעשה לעמת את הנער או הנערה עם ההתמודדות בצבא, לחשוב באיזה אופן הוא רואה את עצמו בצה"ל ובכך לחשוב למה האו יהיה מסוגל במהלך השירות עצמו.
הביקוש לשבועות הגדנ"ע מטעם בתי הספר הוא גדול מאוד, מה שלא תמיד ניתן לספק מטעמי זמן ומשאבים. במשרד הביטחון עושים את המאמצים כדי להביא את שבועות הגדנ"ע האלו לבני הנוער שזקוקים יותר לטעימה הזו מצה"ל – כדי להבין את גבולות היכולת שלהם וכדי לקבל את הדחיפה לקראת התנדבות לשירות בצה"ל.
"אנחנו משבצים מסגרות ייחודיות – לבנות דתיות שמתלבטות אם לעלות על מדים ולהתגייס לצה"ל, בני נוער מחו"ל שחווים את החוויה כחלק מתהליך קבלת ההחלטות באשר לעלייה לארץ והגיוס לצה"ל ותכנית 'שילוב מנצח' לבני נוער שמתמודדים עם מוגבלות פיזית", אומרת דליה.
במה שונה התכנית השבוע, לעומת שבועות גדנ"ע רגילים?
"יש יותר חניכה, יותר אנשים שמלווים באופן צמוד יותר את בני הנוער. זה אחרת כשמתנהל מטווח לבני נוער לקויי ראייה", אומרת דליה ומודה לחיל החינוך והנוער על ההיערכות המרשימה. "בנוסף, אנחנו מחברים אותם עם תא מתנדבים במיטב. אני חושבת זה יותר מכל, נותן לנוער הכנה בדרך לצבא – האם אני מסוגל לזה והאם אני יכול להרחיב את זה לשירות הצבאי המלא".
מדריכי הנוער בשבועות הגדנ"ע האלו ממלאים תפקיד מאוד חשוב בעבור התלמידים שמגיעים לטעום מצה"ל – בליווי שהם נותנים, בתשובות שהם עונים לשאלות שהם נשאלים עליהן ובאופן שבו הם משקפים לבני הנוער את השירות בצה"ל. "שוחחתי כאן עם מדריכה שהייתה בגדנ"ע בעצמה לפני שנתיים והיום היא מעבירה גדנ"ע בעצמה. היא מספרת שהיא מרגישה שזה נותן הרבה כוח לילדים האלו".