100 דברים שכל מלש
צילום: סטודיו mako, דובר צה"ל

1. נתחיל ביישור קו קטן (מושג שתשמעו לא מעט במהלך שירותכם הצבאי) - נכון להיום (פברואר 2016), נשים משרתות בצה"ל 24 חודשים וגברים - 32 חודשים.

2. קרם גוף, קרם לחות, חלב פנים, שמן גוף ויתר תכשירי טיפוח שיתפסו לכם מקום בתיק אבל סביר להניח שלא תספיקו להשתמש בהם - עדיף להשאיר בבית. לפחות בטירונות ובקורס.

3. להצטלם ברגע קבלת המדים – אולי רק כדי לשלוח לאמא. עם הפייסבוק כדאי לחכות לרגע שבו תראו קצת פחות פעורים.

4. את התיק ברכבת שמים בין המושבים ולא על המושב שלידכם – לבל תקבלו מבטים זועמים מאנשים שירצו לשבת.

5. אין כמו לסיים כל יום – מתיש ככל שיהיה, במקלחת טובה (כן, גם בשיא החורף). גם אם לא בא לכם, גם אם התור למקלחת ארוך במיוחד וגם אם ביליתם את רוב שעת הט"ש בשיחה עם אמא – זה ישתלם לכם.

6. נכון, ממש לא בא לכם להשמין בצבא, אבל ברגעים הקשים צ'וקולוקים בהחלט עושים את העבודה.

7. טבחים, אפסנאים, עובדי רס"ר ויתר האנשים שאחראיים על מה אתם לובשים, מה אתם אוכלים וכמה תורנויות אתם עושים, הם מעכשיו החברים הכי טובים שלכם.

8. סוגרים לאורך תקופה ארוכה במיוחד? חס וחלילה, קיבלתם ריתוק בהפתעה? אל תיכנסו ללחץ אם לא הצלחתם לארוז מספיק בגדים – קצת אבקת כביסה ומים זורמים - ויש לכם כביסה נקייה ורעננה. מקצוענים יסתפקו גם במרכך לשיער.

9. יתרונות בתורנות מטבח: לגנוב מעדנים מהמקרר, לגלות ממה באמת עשוי השניצל, ללמוד טכניקות חדשות לשטיפת כלים מהירה (וליישם אותן בבית אחר כך, כמובן).

10. בנות: אל תצרו את המדים יותר מדי. מניסיון.

11. בנים: להצר את המדים לא יוריד מהגבריות שלכם. אתם לא רוצים להסתובב במשך שלוש שנים בשק.

12. גם הכומתה הכי צעירה יכולה להפוך למלאת פז"ם בשנייה. לא יודעים איך לעשות את זה? כנסו למדריך השפצורים של פז"ם.

13. סמ"ר ידין דרעי, לוחם בגדוד שקד בחטיבת גבעתי, ממליץ: "כדאי לכם להתקלח בתחילת שעת הט"ש. יהיו לכם הרבה דברים שתצטרכו להספיק בשעה אחת, ולא תרצו לבזבז זמן".

14. מרכלים על המפקד בווטסאפ? קחו שנייה לוודא שההודעה לא נשלחת אליו בטעות.

15. אפליקציות שמציעות מידע על תחבורה ציבורית כמו Google Maps יכולות להיות שימושיות למדי, במיוחד אם אתם תקועים בצומת אמצע-שום-מקום ותוהים איך לעזאזל חוזרים מכאן הביתה.

16.  התשובה לוויכוח הנצחי של מה עדיף, המיטה למעלה או המיטה למטה: מה שנוח לכם.

17. "צריך קשרים כדי להגיע לשם" – אמרה ידועה וברוב המקרים, שגויה לחלוטין. אפשר להגיע לכל מקום בצבא עם מספיק מזל, כוח רצון וכישרון. כן, גם לגלי צה"ל.

18. נכון, תצברו ניסיון, אבל סביר להניח שהעיסוק שלכם בצבא לא ישפיע על העיסוק שלכם בעתיד. אלא אם אתם רופאים או מהנדסים, כמובן, תראו בצבא כמשהו חדש ותחליטו מאוחר יותר מה מתאים לכם ועם מה אתם ממשיכים הלאה בחיים.

19. אל תחליטו מראש שאתם "חייבים לצאת לקצונה" או לחילופין "אין מצב שאתם יוצאים לקצונה". תשמרו על ראש פתוח, השירות עוד יכול להפתיע אתכם.

20. סמל עדי סעדיה, פקידת לשכה בחטיבה המרחבית בנימין מייעצת: "אני ממליצה לחקור כמה שיותר על התפקיד לפני הגיוס, אפילו לדבר עם חיילים שמשרתים בתפקיד הזה כרגע".

21. אל תדגלו על ארוחות: גם אם יש לכם אופציה לישון עוד קצת אבל לפספס את ארוחת הבוקר, תהיו בטוחים שתצטרכו את האנרגיה הזו להמשך היום.

22. גם אם תחזרו הביתה גמורים מעייפות והדבר היחיד שתרצו זה לישון עד השעון המעורר של ראשון בבוקר, פנו זמן בסופ"ש גם לבילויים ולהשלמת פערים עם חברים.

חייל ישן חברה שלו מסתכלת (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
אל תבזבזו את כל הסופ"ש בשינה|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

23. אתם בצבא ורוב החברים שלכם כנראה גם בצבא, וכולם חייבים לשתף את הדבר המצחיק שהרס"ר אמר השבוע או מה קרה בשמירה הכי משביזה - ובכל זאת - הצבא לא צריך להפוך לנושא השיחה היחיד שלכם.

24. גם בתפקיד שנראה לכם הכי משביז ומבאס לפני הגיוס תמצאו עניין, ולחילופין – גם תפקיד חייכם יכלול, ללא ספק, רגעים קטנים ומשביזים.

25. התשובה לוויכוח הנצחי של איזה מדים מחמיאים יותר, בז' (חיל האוויר וחיל הים) או ירוק: אף אחד מהם.

26. כנ"ל לגבי הכומתה הכי יפה.

מסע כומתה צנחנים (צילום: דובר צה
זאת רק דעתנו|צילום: דובר צה"ל

27. לשים את הסיכות על החולצה אמנם יגזול מכם עוד כמה שניות בבוקר, אבל יגרום לכם להראות כמו פז"מניקים אמתיים. אל תוותרו על אף סיכה.

28. סמל טל מזרחי, לוחם בגדוד שלח בחטיבת השריון 401, מייעץ לשריונרים העתידיים: "הדבר הכי חשוב הוא החברים שלכם. בטנק זה רק אתם והצוות - תזכרו לדאוג להם בכל".

29. גם אחרי העלייה במשכורות החיילים, סביר להניח שלא תתעשרו בצה"ל: ובכל זאת, תופתעו לגלות כמה ההנחות והמבצעים לחיילים יעזרו לכם לחסוך.

30. תלמדו את כל הדרגות בצה"ל כבר בתחילת השירות ותימנעו ממבוכות מיותרות: בכל זאת, להיות בש"ג כשהאלוף מגיע לביקור, זה אף פעם לא כיף. אם שוכחים להצדיע לו, זה אפילו כיף פחות.

31. סביר להניח שתפגשו בצה"ל אנשים ממגוון אוכלוסיות, במגוון צבעים, שמחזיקים במגוון דעות, ממגוון מקומות ובעצם, כל מגוון אנושי שאתם מסוגלים לחשוב עליו: השתדלו להימנע מהערות שיכולות להיתפס כפוגעניות, גם אם הן בצחוק.

32. בניגוד למה שנהוג לחשוב לעיתים – שוטרי מ"צ הם ממש לא השטן. מדובר בחיילים בדיוק כמוכם שפשוט עושים את העבודה שלכם ולא מחפשים "לדפוק" אף אחד.

33. שק כביסה מבד תמיד עדיף על שקית: לא נקרע ובעיקר מבודד ריחות לא נעימים (ויהיו כאלה, סמכו עלינו).

34. אם כבר ריחות לא נעימים – אל תדאגו, אתם לא היחידים שזקוקים בדחיפות למקלחת אחרי מד"ס, במיוחד בקיץ.

35. "מנות חמות" למיניהן יכולות בהחלט "לסגור פינה", אבל אל תבנו עליהן לאורך זמן.

36. גם אם אתם ממש בררניים באוכל, אל תפסלו את חדר האוכל הצבאי על הסף – תהיו בטוחים שתמיד תמצאו משהו לאכול בו. פסטה פשוטה ואורז לבן קשה מאוד להרוס.

37. תהפכו את סביבת העבודה הצבאית שלכם למקום שנעים לעבוד בו: אתם יכולים לתלות טבלאות יאוש מקוריות ותמונות של משפחה וחברים, כל עוד הן לא מביכות מדי.

38. עט בכיס: שימושי למדי (בעיקר אם אתם ג'ובניקים), כל עוד הוא לא נשבר ומכתים את החולצה שלכם בכתם דיו עצום. טיפ: אל תשכחו להוציא אותו מהכיס לפני שאתם זורקים את החולצה לכביסה.

>

39. תעבדו עם מחברת – כן כן, גם בשנת 2016, עדיין יש דבר כזה שנקרא לכתוב. המפקד מטיל עליכם מספר רב של משימות במקביל? ארגנו אותן ברשימת "to do list" או כתבו לעצמכם הערות חשובות.

40. רס"ן עקיבא גרוסמן, קצין האימון הגופני של חטיבת גבעתי מייעץ: "אני ממליץ לעשות הכנה גופנית מתאימה לפני הגיוס. לא רק בריצה כפי שנהוג, אלא גם להתמקד בפלג גוף עליון, שרירי גב, שרירי בטן ושרירי רגליים חזקים. תרגילים שיעזרו למתגייס לקראת גיוס קרבי: מתח, מקבילים וסקווטים".

41. אל תפסלו על הסף את מעיל הא' שלכם: הוא יכול לשמש גם כפוך, כרית או הגנה מפני נפילות מקומה שלישית (אל תנסו את האחרון).

מעיל ב' (צילום: עודד קרני)
יכול לשמש גם כפוך. מעיל א'|צילום: עודד קרני

42. אל תצאו על מדים. או לפחות, אל תשתו אלכוהול על מדים.

43. אם אתם משרתים בסביבה אזרחית (נניח, בקריה) – לאכול בחוץ או להזמין זה אחלה, כל עוד נשאר לכם משהו מהמשכורת הצבאית בסוף החודש.

44. דרכים מביכות להגיע לבסיס בסדר עולה: טרמפ עם ההורים, אופניים, סגווי, קורקינט, סקייטבורד, רולרבליידס (ראינו כבר דברים מעולם). שימו לב.

45. שום סטטוס זועם בפייסבוק על עוול שאתם חושבים שנעשה לכם, לא מחליף שיחה כנה עם מפקד.

46. שתיות שחרור/רב"ט הן ארוחות בחינם - אל תפספסו (רק שימו לב שיש לכם לפחות היכרות בסיסית עם בעל השמחה – מונע מבוכה בעיקר בשלב הברכות).

47. אל תגזימו בקניות לקראת הגיוס: את רוב הדברים צה"ל יספק לכם.

48. סמ"ר אור גרינברג, סמל צוות בגדס"ר גבעתי ממליץ: "תסמכו על המפקדים שלכם. המטרה היחידה שלהם היא להפוך אתכם ללוחמים הטובים ביותר".

49. הנפצות: שקרים קטנים ולא מזיקים (בעיקר למי שאומר אותם) שמשמחים את כולם, חוץ מאת הצעיר שנפל בפח. תיזהרו מהנפצות, ותשתדלו גם לא להנפיץ בעצמכם. לא יותר מדי לפחות.

50. תשקיעו כמה דקות בלהכיר את המש"קית ת"ש שלכם ולבקר אותה מדי פעם. אולי תגלו שמגיע לכם משהו שלא ידעתם שמגיע לכם, מקסימום הרווחתם עוד חברה בבסיס.

51. הרס"ר לא באמת כזה נורא. לרוב מדובר באיש נחמד שאכפת לו מכם.

52. אבל זה לא אומר שאתם לא צריכים להיזהר ממנו ולשים לב שאתם תמיד מדוגמים כשהוא באזור.

53. תשקיעו בחולצת סוף המסלול שלכם, כדי שגם בעוד שנתיים היא תעלה לכם חיוך על הפנים.

54. שימו לב שהיא לא פוגענית.

55. אל תנסו להיות גיבורים. מרגישים לא טוב? לכו לחובש. אמנם חשוב לא "לדפוק" את החברים ולשאת בנטל המשימות והשמירות, אבל הבריאות חשובה יותר.

56. שימו לב לשיחות הטלפון שאתם מנהלים ברכבת, באוטובוס ובמקומות ציבוריים באופן כללי: אל תעברו על ביטחון מידע, ובכלל, לא בטוח שכל הנוסעים רוצים לשמוע את הרכילות הפלוגתית.

חייל מדבר בטלפון ברכבת (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
שיחות ברכבת? שימו לב|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

57. תוקפו של יום ג' הוא מרגע קבלתו ועד השעה 8:00 למחרת, כלומר – גם אם קיבלתם את הג' בתשע בערב, הוא תקף עד למחרת ב8:00.

58. למקרה שתהיתם, גימלים תקפים גם בסוף השבוע.

59. התפקיד שלך מוגדר כעובד כללי? אתה זכאי ל-45 יום של קצר"ש (קיצור שירות).

60. סמל ענבר רוזן, לוחם בחטמ"ר בנימין מייעץ: "רצוי לרשום שם על התיק, ולשים לב שאתם מעלים את התיק שלכם על האוטובוס הנכון". אנחנו ממליצים להוסיף גם מספר טלפון, ככה שאם התיק יאבד – ידעו בדיוק איך למצוא אתכם.

61. חוץ מתגלית, יש עוד הרבה צ'ופרים שאתם יכולים לקבל במהלך השירות: קורסים שונים, השתלמויות בתחומים שונים ועוד. שווה לבדוק.

62. שווה לעקוב אחרי צה"ל ברשתות החברתיות, שמפרסם מדי פעם סרטוני 'וואסח', עדכונים מעניינים ומי יודע, אולי יום אחד תופיעו גם אתם בפוסט ותזכו לתהילת עולם (וגם אחרי הפייסבוק של פז"ם, כמובן).

פזם חיילת בפייסבוק (צילום: עודד קרני)
עשיתם כבר לייק לצה"ל?|צילום: עודד קרני

63. אף אחד לא נראה טוב בתמונה שלו בחוגר, זה בסדר.

64. ובהתאם, אין טעם גם להשקיע בלבוש ליום הגיוס.

65. אבל אל תשכחו לחייך בתמונה – בכל זאת, אתם עומדים לראות אותה בכל יום בשנתיים / שלוש הקרובות.

66. אל תחשבו כמה אתם מרוויחים לשעה בצה"ל. זה סתם ישביז אתכם.

67. למרבה ההפתעה, גם לסגור שבת יכול להיות כיף לפעמים – זמן לנוח ובעיקר, להתגבש עם החבר'ה.

68. אל תישארו ערים אחרי שעת כיבוי אורות. אתם תצטרכו את זמן השינה הזה.

69. תביאו נייר טואלט מהבית. בצה"ל, מדובר במשאב מבוקש ביותר.

70. בניגוד למה שנהוג לחשוב – למ"צ מותר לפנות לחייל גם כשהוא מדבר בטלפון.

71. ועוד מיתוס של משטרה צבאית שאנחנו פשוט חייבים לנפץ לכם: לשוטר צבאי מותר לרדוף אחריכם, כל עוד המרדף לא מסכן את החיים שלכם או של השוטר.

72. חובש לא יכול לתת לכם גימלים – אין טעם לנסות להתחנף אליו (אבל הוא כן יכול לזרז לכם את התור לרופא, והוא כבר כן יכול לתת לכם גימלים).

73. אל תסעו ברכבת עם כרטיס חייל בחינם שלא על מדים – אתם עלולים לקבל קנס.

74. אפשר לישון בכל מקום. אבל באמת בכל מקום, ובכל תנאי, ועם כל רעש ברקע.

אין תמונה
שינה בצה"ל: בכל זמן, בכל מקום

75. יש לכם חולצה מכופתרת בצבע ירוק? תיפרדו ממנה יפה לשלום לשנתיים / שלוש הקרובות (רוב הסיכויים שלא יתחשק לכם ללבוש אותה בסופ"ש).

76. חברים שלכם מסיימים מסלול? מקבלים תעודת הצטיינות? לכו לטקסים שלהם (ככה הם גם יבואו לשלכם. וחוץ מזה, אין דבר יותר כיף מלראות את החברים בקהל).

77. יש לכם חבר שמשרת אתכם באותה יחידה? זה בסדר להעביר את הזמן יחד, אבל תנו צ'אנס גם לאנשים חדשים, וכמובן, תנו גם לו צ'אנס להכיר אנשים חדשים.

78. מומלץ להימנע מלהביא מצעים מביכים לטירונות – לישון עם 'מלך האריות' זה כיף והכל, אבל קחו בחשבון שיסתכלו עליכם קצת מוזר.

79. זקוקים לרופא אחרי שעות הפעילות של היחידה או בסוף השבוע? אתם יכולים לפנות לכל אחת ממרפאות ביקורופא ברחבי הארץ.

80. העובדה שאתם על מדים תגרום לאנשים לרצות להצטלם אתכם, לילדים באוטובוס לבהות ולהגיד "אמא, חייל!" ולתיירים להזיל דמעות כשהם יראו אתכם. קחו את העובדה שהפכתם לסוג של אטרקציה בהבנה, ותנסו אפילו להנות מזה.

81. סמ"ר חיים ליפשיץ, לוחם בפלוגת חוד החנית בגדוד 52 בחטיבת השריון 401 ממליץ: "תביאו שעון. אתם תתבקשו לעמוד בזמנים ולכן כדאי שתבואו מוכנים".

סטופר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
2,3 זוז|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

82. תתחילו להתרגל לארוחת בוקר ב-6:30, צהריים ב-11:30 וערב ב-17:30. אל דאגה, עם הזמן גם הקיבה שלכם תתרגל ללו"ז הארוחות הצבאי, ותהיו רעבים בדיוק בזמן.

83. נתקעתם בלי תחבורה ציבורית בשעה מאוחרת או סתם בא לכם לנפוש? האגודה למען החייל מפעילה בתי חייל בכל רחבי הארץ, שהן למעשה מעין אכסניות במחיר מוזל (בשגרה, בבתי החייל לנים חיילים שמשרתים בבסיס פתוח שמרוחק מביתם או חיילים ביחידות פתוחות שלא גרים בבית). לינה בבית החייל תעלה לכם עד 50 שקלים לילה – רק תוודאו שיש לכם מקום.

84. כדאי שתכירו את הגוף שנקרא נציב קבילות החיילים: גוף שאחראי על ריכוז קבילות, שהן למעשה תלונות של חיילים על מעשה או מחדל שהחייל נפגע ממנו ותובע את תיקונו.

85. זה אמנם מיתוס שכבר די נופץ, ובכל זאת, חשוב לנו להבהיר: ציון הקב"א לא מושפע מהמצב הסוציו-אקונומי שלכם, אם ההורים שלכם גרושים או באיזו עיר אתם גרים. אגב, בעבר חיילים לא היו חשופים בכלל לציון הקב"א שלהם, נתון שנחשב סודי ביותר.

86. ואם כבר לנפץ מיתוסים – לקלוע צמה לחברה לא נחשב הפרה של השילוב הראוי.

87. על מסלול העתודה של צה"ל בוודאי שמעתם – מסלול המאפשר ללמוד לתואר אקדמי לפני הצבא ולאחר מכן להתחייב לשירות קבע. כדאי שתדעו שאפשר להתחיל את מסלול העתודה גם במהלך השירות הסדיר.

88. בנים: כדאי להגיע ליום הגיוס מסופרים. הספר הצבאי, הוא איך נאמר – לא בדיוק מעצב שיער, וסביר להניח שיש עוד לא מעט שמחכים לו בתור.

89. טלק – תכשיר שימושי במיוחד למניעת שפשפות. מומלץ בחום להצטייד בו, במיוחד בטירונות.

90. מתכננים טיסה במהלך השירות? קחו בחשבון שתצטרכו לקבל אישור מהמפקד שלכם ותדרוך מגורמי ביטחון מידע.

91. אל תשכחו להתמרח בקרם הגנה, במיוחד אם אתם עושים טירונות בקיץ.

92. קרביים – אל תשקיעו בקניית נעלי ספורט יקרות לפני הגיוס. אתם זכאים לשובר רכישה (ואוצ'ר) מיוחד.

93. בנות: מותר לצבוע את השיער במהלך השירות, אבל בגוון טבעי בלבד, ובלא יותר משני גוונים טבעיים.

94. למרות הפחד מגניבות, אנחנו בהחלט ממליצים להשאיר חלק מהחפצים שלכם בבסיס. כדאי להצטייד במנעולים ולנעול את מה שאתם משאירים בארונית.

95. אם אתם זקוקים למשקפיים, דעו שאתם זכאים לקבל זוג משקפיים אחד על חשבון צה"ל. כל מה שעליכם לעשות זה לפנות למרפאת היחידה, וממנה תופנו לבדיקת אופטומטריסט לצורך רכישת משקפיים באחת מהחנויות המספקות משקפיים לחיילים.

96. בנות - צה"ל לא מספק סנדלים צבאיות, ויש לרכוש אותם באופן פרטי. אגב, אם קר לכן באצבעות (או אם יש לכן חוש אופנתי ממש רע), דעו שאסור לגרוב גרביים בעת נעילת הסנדלים, וכמו כן אסור לשלב סנדלים עם בגדי עבודה (מדי ב').

97. אם אתם מקפלים שרוולים – דעו שהם חייבים להיות מקופלים מעל המרפק.

98. בחלק מהמקרים, תגלו שהשק"ם (שנקרא היום כוורת) זול יותר, ושווה לבדוק קודם כמה עולה בו המוצר שאתם מעוניינים לקנות.

באח צנחנים שקם (צילום: דובר צה
השק"ם. בחלק מהמקרים, זול יותר|צילום: דובר צה"ל

99. סמ"ר אופק מוחה, לוחם בפלוגת מגן בגדוד 9 בחטיבת השריון 401 מייעץ: "אל תפחדו אם קצת קשה בהתחלה, אל תיכנעו".

100. נחזק את אופק ונסכם - פשוט קחו הכל בקלות. כמאמר הקלישאה - הפז"ם דופק.