הלב כבר מתחיל לפעום. לא מזמן עברתם צו ראשון, החלטתם שגם אתם רוצים להיות הכי קרביים שאפשר, ועכשיו מגיעה ההזדמנות שלכם להגיע לשם. פעמיים בשנה - בחודשים אוקטובר וינואר מדי שנה, נערך יום סיירות שיקבע את עתידם של הלוחמים לעתיד ביחידות המובחרות. אז מה בדיוק קורה שם?
נתחיל בפרטים הטכניים: מה זה בכלל?
על מנת להתקבל לסיירות (סיירת מטכ"ל, שייטת 13, שלדג ו-669 דרך גיבוש מטכ"ל), על המלש"ב להיות בעל נתונים פיזיים ופסיכולוגיים מתאימים, אשר מתבטאים בפרופיל קרבי. כמו כן, דרך יום הסיירות ניתן להתמיין לקורס חובלים וצוללות. מועמדים מתאימים או מועמדים אשר קיבלו אישור חריג מוזמנים לימי סיירות (בינואר או באוקטובר), שם הם עוברים מבחני כושר קרבי שבודקים את רמת התאמתם לסיירות השונות. בסופו של יום הסיירות, מחולקים העוברים לגיבושים שונים, אשר מתבצעים כמה חודשים מאוחר יותר.
מהבוקר עד הערב: זה מה שקורה ביום סיירות
לאחר שמגיעים למקום בו מתקיים המיון (בעבר יום סיירות התקיים במכון וינגייט. לאחרונה, מיקומו משתנה לעת לעת), עוברים הרשמה, נקלטים ועוברים בדיקות אצל הרופא (לחץ דם ודופק). אז מתחילים חימום עם קבוצה בת 50 עד 70 אנשים, יחד איתם תרוצו את ריצת ה-2,000. למעשה, הריצה מהווה ציון למבחן הבראור. הציון הוא התחלתי, כך שאין מה להילחץ ממנו יותר מדי. ברור שחשוב לנסות ולתת את המקסימום, במידת הסביר ותוך שמירה על עצמכם. לאחר הריצה – מנוחה.
בהמשך יסבירו לכם קצת יותר על יום סיירות ומה שיקרה בו, ואז תקבלו שאלון העדפות של יחידות שונות למילוי.
לאחר מכן מתפצלים לקבוצות, כאשר כל קבוצה מקבלת מפקד. מתחילים בריצת חימום, עומדים בזמנים ועוברים לסדר היום. בשנים האחרונות מתחיל יום סיירות בסדרת "ספרינטים". הקצב לא קל, וקשה שלא להתייאש. מאוד חשוב שלא לרמות בתרגילי הריצה השונים, שלעתים דורשים מכם לספור הקפות בעצמכם. מן הסתם המפקדים שמים לב לעניין האמינות והוא קריטי במיוחד. התרגיל הראשון נחשב למעייף וקשה, אבל מומלץ להמשיך ולנסות, להתמיד, לזכור לשתות מים – ולעזור לחברים. לאחר מנוחה ממשיכים בתרגיל דומה, רק שהוא כולל אלונקה. תרגילים נוספים כוללים חפירת בור לפי הוראות המפקדים, וסחיבת שקים תוך ריצות והקפות.
לרוב, בשלב זה, עיקר יום הסיירות כבר מסתיים. הקבוצה יושבת, החברים מספרים על עצמם בקצרה, ואז מדרגים זה את זה, מה שקרוי "דירוג סוציומטרי". הרעיון הוא לדרג את חבריכם לקבוצה לפי ביצועיהם. מומלץ לכתוב מה שאתם מרגישים, ולא להתחיל להתחשבן, לנסות להפיל אחד את השני כדי לקבל מקום טוב יותר וכדומה. המפקדים, כרגיל, רואים הכל – והם רגישים גם לתחבולות הללו.
כמה טיפים מצוות פז"ם:
מרגישים שבאמת אינכם מסוגלים להמשיך? זכרו שעדיף להפסיק את הפעילות על פני פגיעה בעצמכם.
לא לשכוח לשתות כמו שצריך.
עבודת צוות ושיתוף פעולה – חשוב ביותר.
וזכרו: הכושר חשוב, אבל הוא לא הכל. המפקדים יודעים שבצה"ל ייבנה הכושר הגופני שלכם לפי סרגל מאמצים אחוד. המטרה היא להראות את הפוטנציאל, ובעיקר את המוטיבציה, כוח הסיבולת וההתנהגות.
איך מתכוננים ביום שלפני?
רס"ן ליעד רוח, קצין האימון הגופני של פיקוד המרכז, מסביר:
בכדי למקסם את יכולות הגוף ולבנות אותו בצורה הטובה ביותר יש לדאוג לתזונה נכונה המשלבת מספיק פחמימות, חלבונים ושומנים. במהלך אימון הגוף זקוק להרבה אנרגיה זמינה ולחלבון. ההכנה ליום סיירות היא גם הזדמנות לעבור לתפריט בריא ומזין יותר.
כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, מומלץ לאכול ביום שלפני הרבה פחמימות: הכינו לכם צלחת גדולה של פסטה, אורז לבן או תפוחי אדמה בתנור (ללא רטבים שמנים), והוסיפו כמות מלח, שתחזיר את רמת המלחים הרצויה לגוף.
ביום שלפני רצוי לצרוך כמות נמוכה של חלבונים, ובמיוחד לא חלבונים מטוגנים. חזה עוף הוא המומלץ ביותר. בנוגע לירקות – אפשרי ואף רצוי, אך עדיף להימנע מרטבים שונים. הזלפה קלה של שמן זית, למשל, היא אידיאלית.
חוץ מזה, מובן שיש להקפיד על שתייה מרובה (לפחות שלושה ליטרים של מים) ולהימנע ממיצים טבעיים ומוגזים כאחד.
בבוקר יום הסיירות, הכינו לכם שתי פרוסות לחם לבן עם דבש או ריבה שיתנו לכם אנרגיה מתוקה.
מתכוונים להגיע ליום סיירות הבא? כך תתכוננו לקראת ינואר
יום סיירות מורכב משלושה מרכיבים עיקריים שונים, שאליהם מומלץ להתכונן מראש:
מרכיב אירובי: מפני שיום סיירות מתמשך על פני פרק זמן ארוך יחסית (יום שלם ולעיתים יותר) חשוב להיות בכושר גופני גבוה. יש להתחיל להתאמן ולהתכונן כשלושה/ארבעה חודשים לפני המועד. האימונים המומלצים: ריצות, אופניים ושחיה.
מרכיב אנאירובי: רוב התרגילים והמשימות ביום הסיירות יכללו ריצות קצרות, סחיבות, עלייה וירידה של מדרונים תלולים ומאמצים אינטנסיביים קצרים נוספים. לכן, אימוני ההכנה חייבים לכלול אספקטים ספציפיים: למשל, ריצה מהירה-אך קצרה (ספרינט). בצעו אימון אינטנסיבי קצר במספר חזרות קבוע ואם אתם יכולים הוסיפו משקל.
מרכיב הכוח: מי שלא מתאמן בחדר הכושר, זה הזמן. התחילו עם תוכנית הדרגתית ומתונה ותנו דגש לכל חלקי הגוף (פלג גוף עליון ותחתון כאחד). חיזוק שרירי הרגליים חיוני לא פחות לביצוע התרגילים השונים. חשוב לציין, כי יש להיוועץ עם מדריך מוסמך בחדר הכושר עצמו.
שימו לב: את הפעילות הגופנית ואת רכישת הכושר ניתן לרכוש רק בהדרגה, ולא בבת אחת - פעילות אינטנסיבית עלולה לגרום לנזק!
ועכשיו, התמקדו בהכנה מנטלית. שנו היטב בלילה שלפני, וזכרו שמה שחשוב הוא כוח ההתמדה ושיתוף הפעולה. צאו לדרך, ושיהיה בהצלחה.
מדור סיירות / טלפון: 03-5699088 / פקס: 03-5699488