אז עברתם את הצו הראשון, את המיונים ואפילו את שרשרת החיול – והנה אתם יורדים מהאוטובוס שהביא אתכם היישר מהבקו"ם אל הטירונות.
הטירונות היא תקופת החניכה הראשונה שעובר כל חייל בצה"ל, לא משנה לאיזה תפקיד הוא מיועד. לרוב מתחילה הטירונות ביום הגיוס או למחרת, עם ההגעה לבסיס הטירונות (הבט"ר). במקרים מיוחדים, למשל בתפקידים הכוללים קורסים קדם צבאיים, מגיעה הטירונות אחרי הכשרה מקצועית מסוימת.
הטירונות היא החלק הראשוני בשירות הצבאי, זה שמפחדים ממנו ומפחידים מפניו. בגדול, הרעיון הוא להפוך את כלל המתגייסים החדשים לחיילים, ולהכשיר אותם במקצועות החיילות הבסיסיים. במהלך טירונות עוברים, בין השאר, שיעורים עיוניים, לומדים לפרק, לנקות, להרכיב ולתפעל נשק, לומדים על הזכויות והחובות בצה"ל, על הדרגות השונות בצבא, ביטחון מידע ועוד.
מה בעצם עושים בטירונות?
אחת המטרות החשובות של הטירונות היא בעצם הכשרה לקראת השירות הצבאי. צריכים להתרגל להיררכיה הצבאית? סגל הפיקוד בטירונות מדמה את ההיררכיה הזאת יופי. בטירונות תלמדו על חשיבות שרשרת הפיקוד, תתרגלו לתנאי השירות, לציית לבכירים מכם וגם לעמוד בזמנים. אתם תכירו את הדיסטנס – המרחק הפיקודי בין החייל לבין מפקדיו. המגע הישיר הוא בעיקר עם המפקדים הזוטרים, כלומר המ"כים (מפקדי הכיתות) והסמלים. במהלך טירונות חל איסור לפנות למפקדים בשמותיהם הפרטיים, ויש להצדיע לקצינים. בשירות הסדיר, אגב, לא באמת עושים את רוב הדברים האלה.
תקופת הטירונות מאופיינת בעיקר בעמידת דום צה"לית, הכוללת עמידה בגב זקוף, ראש כלפי מעלה, ידיים מאחורי הגב בצורת יהלום וכפות רגליים בצורת וי, כשעומדים ב-ח', בשני טורים או בשלשה. במהלך המסדרים השונים נאסר לדבר או לזוז ללא רשות המפקדים, וכל תזוזה תיחשב כהפרת משמעת, שתוביל לענישה. איך מענישים המפקדים בטירונות? ביצוע שכיבות סמיכה (מה שקרוי "ירידה לפק"לים"), כפיפות בטן ועוד; ריצת מרחקים בזמן מסוים, או תוך החזקת הנשק באוויר; וגם "שעות ביציאה", כינוי לעיכוב היציאה הביתה, או אפילו שלילת חופשות (שבתות וחגים) או ריתוק לבסיס. על עבירות משמעת חמורות עלול החייל להישפט על ידי קצין ואפילו להגיע לבית כלא צבאי.
נכון, זה נשמע די מאיים. בשביל חלק מהחיילים מדובר בסוג של משבר, והכל בגלל ההסתגלות הפתאומית לעולם הצבאי, הניתוק מהבית, שלילת חירות הפעולה, המשמעת הקשה, הלחץ או אפילו המאמץ הפיזי – אבל על הטירונות צריך להסתכל כעל סוג של חוויה. כן, זאת חוויה לא פשוטה, אבל במהלכה תגלו על עצמכם דברים שלא ידעתם, תגבשו חברויות ואפילו תמצאו לא מעט הנאה במילוי אחר פקודות המפקדים. מאלה נדרשת רגישות מיוחדת לטירונים, ומתן תשומת לב לאלה מביניהם שנתונים בקושי רגשי.
מה זה רובאי?
בצבא כמו בצבא, הכל מחולק להיררכיות ולמספרים. כך גם סוגי הטירונות, כאשר כל טירונות שונה באורכה ובאופייה ביחידות השונות. חי"רניקים, למשל, יעברו טירונות ארוכה וקשה יותר שתכלול תכנים רבים יותר מהמיועדים לתפקידים עורפיים.
רובאי 01 היא רמת הרובאות של העוברים טירונות שנמשכת בערך שבועיים. היא מיועדת למיועדים לשרת בתפקידי מטה עורפיים, לרוב בבסיסים פתוחים. מדובר בטירונות הבסיסית ביותר בצה"ל, הכוללת תכני שימוש בסיסי בנשק, עזרה ראשונה, שימוש במכשיר קשר, התגוננות מפני מתקפת אב"כ, אימונים גופניים ותכנים חינוכיים שונים. במהלך הטירונות מוקנית משמעת היררכית, במטרה לסגל את הטירונים למערכת הצבאית. כסיכום להכשרה, במסגרת הטירונות, מבצעים הטירונים מטווח ירי בן יום.
רובאי 02 היא רמת הרובאות של העוברים טירונות למתגייסים המיועדים לתפקיד כלל צה"לי (כלומר מדובר בטירונות כלל צה"לית למתאימים לתפקידים עורפיים או תומכי לחימה, שלא מוינו מראש) או לכאלה שמוינו מראש לתפקידים עורפיים או תומכי לחימה. הטירונות נמשכת בין ארבעה לחמישה שבועות, ובמהלכה עוברים את כל התכנים האופייניים לטירונות 01, יחד עם יום מטווחים נוסף וכן יום שדאות.
רובאי 03 היא רמת הרובאות של העוברים טירונות לוחמים בסיסית, שאורכה שמונה עד עשרה שבועות ומטרתה להעניק לטירונים הכשרה ראשונית כלוחמים בשטח (שעוברים מאוחר יותר הכשרה מתקדמת נוספת) או כתומכי לחימה המשרתים בחזית (למשל חובשים קרביים). בנוסף לתכני טירונות 02, עוברים הטירונים ב-03 שבוע מטווחי ירי, תכני אב"כ מתקדמים, שבוע שדאות, ירי במאג, תרגילי פרט-חולייה (הכוונה לתרגילי הסתערות לבד ובצוות) וכן מסעות בסיסיים. את הטירונות הזו עוברים למשל טירוני השריון והתותחנים, הממשיכים ממנה לאימונים הבאים ולתפקיד הסדיר. במקרה של חיילות, עוברות את הטירונות הזו בנות שהתנדבו למסלולי לחימה, פראמדיקיות לעתיד, מ"כיות וכו'.
רובאי 04 היא רמת הרובאות של העוברים טירונות לוחמים בסיסית שאורכה שמונה עד עשרה שבועות, ומטרתה להעניק לטירונים הכשרה ראשונית כלוחמים בשטח. בעיקרון מדובר בטירונות 03 משודרגת שמעמיקים בתכניה קצת יותר (תרגילי הסתערות, מסעות ועוד), ולמשל בחיל האיסוף הקרבי מיועדת ללוחמי האיסוף הרגליים, כאשר לוחמי האיסוף הרכובים עוברים טירונות 03, ובחיל התותחנים מיועדת לצוותים הרגליים של יחידת מיתר.
רובאי 05 היא רמת הרובאות המיועדת ללוחמי יחידות השדה, שעוברים לאחריה גם אימון מתקדם. הטירונות הבסיסית אורכת בין ארבעה לחמישה חודשים. בנוסף לתכני טירונות 03, מתמקצעים הטירונים בניווטים, במסעות ארוכים יותר, באימוני ירי מתקדמים, באימוני לוחמה בשטח בנוי ופתוח ובשהייה ארוכה בשטח.
מדובר בטירונות הארוכה והקשה ביותר, המיועדת כאמור לחי"רניקים. במהלכה מכניסים את הטירונים לכושר ומלמדים אותם מיומנויות לחימה מגוונות. את הטירונות עוברים בבסיסי ההכשרה הספציפיים לכל אחד מהחילות, והגיבוש בין הטירונים, שגם ימשיכו הלאה לשאר השירות הסדיר, מקסימלי.
בטירונות 05 מכניסים את הטירונים לסרגל מאמצים – עם הזמן, האימונים והמסעות הופכים לקשים יותר, פיזית ומנטלית. בהתחלה הדברים קצת יותר פשוטים – בעיקר מרגילים את הטירונים למשמעת, למסגרת הצבאית ולהכרת הנשק האישי, ובחלק מהמקומות אפילו מנהיגים בהתחלה "שבוע סליחות", שבוע בו לא נענשים על טעויות קטנות שבמהלך הטירונות אפשר לחטוף כל מיני עונשים בגללן. בשלב זה הטירונים מתחילים להתרגל למסגרת, ויוצאים למטווחים.
מובן שאז הופכת המשמעת לאפילו נוקשה יותר, וזאת בשל רמת הסיכון. בזמן מטווח אסור אפילו לדבר, וצריך לחזור אחרי הפקודות בצעקה. תארו לכם שהמפקד יצעק "חדל אש" ומישהו לא ישמע? בחלק מהיחידות עוברים במסגרת טירונות 05 גם אימוני לוחמה בשטח בנוי ולוחמה בטרור, תכנים קשים, מאתגרים ומעניינים מאוד.
הגעתם לטירונות לקרביים? קבלו כמה טיפים
לוחמים לעתיד נדרשים להיות בכושר קרבי – וכאן נכנסים המד"סים (מדריכי הספורט) לפעולה. סרגל המאמצים מתחיל בריצה של קילומטר אחד, ומגיע לשישה ואפילו לעשרה קילומטרים. בכל בוקר עוברים הלוחמים לעתיד אימון כושר גופני, עד שמגיע בוחן המסלול: הוא כולל ריצה, מעבר קיר ועוד כמה מכשולים המשתנים מיחידה ליחידה, וכוללים למשל טיפוס על חבל, זחילה ועוד. הכל מתוזמן ונעשה על מדים, עם נעליים צבאיות, אפוד ונשק. אל תדאגו – לאף אחד זה לא קל, אבל עם הזמן מתרגלים. כל חייל חייב לעבור בוחן מסלול על מנת להפוך ללוחם, ומן הסתם לא תעברו אותו על הפעם הראשונה. פשוט נסו שוב ושוב, עד שתצליחו.
לוחם צריך גם לדעת ללכת מרחקים רבים מבלי להישבר – ובשביל זה נכללים בטירונות המסעות. טירונות 05 מתחילה לרוב במסע פשוט ולא ארוך מדי, ועם העלייה בסרגל המאמצים מגיעים המסעות לעשרות קילומטרים. יש מסעות רגילים ויש מסעות אלונקה, שבהם נערכת רוטציית החילוף באלונקה ובאה לידי ביטוי העזרה ההדדית של חברי הצוות.
בתחום השדאות נערכים שבועות שטח. בהתחלה לומדים את הבסיס – מה זה לישון על האדמה, בלי שק"ש, עם אפוד; איך בונים עמדת הסוואה; איך אפשר להיעזר בכוכבים; ואפילו תלמדו על סוגי צמחים שונים. בהמשך הופכים שבועות השדאות לשבועות לחימה, ובהם לומדים איך לתפקד בלחימה כיחידים, כחוליה וכצוות. במהלך שבועות השדאות אוכלים מנות קרב (שמעטים אוהבים על ההתחלה, אבל בהמשך מתרגלים ואפילו נהנים מהעניין).
בכל סוגי הטירונות שמים דגש על עמידה בזמנים, אבל בטירונות 05 מדובר בערך של ממש. רוב הטירונות מבוססת בעצם על זמנים קצרים ולחץ אדיר. לא רק שיש הרבה תכנים להעביר, השמירה על הזמנים מדגישה את חשיבות המשמעת, וגם נדרשת בהמשך השירות, בעימותים אמיתיים. אז בטירונות יש כך וכך דקות להגיע לחדר האוכל, חצי שעה לאכול, 3 דקות לעלות על מד"ס (בגדי ספורט). בעצם מה שמשדרים המפקדים הוא שאסור, בשום אופן, להתבטל. אם אין מה לעשות משפצרים את הנשק, ואם מסיימים לשפצר מנקים את הנשק. בסוף היום מגיעה סוף כל סוף שעת הט"ש (טרום שינה), במהלכה אפשר להתקלח, להתקשר להורים, לקנות ממתקים בשק"ם או סתם לשבת עם הצוות ולדבר. בסוף השעה צריכים להיות מוכנים לשינה, להגיד לילה טוב למפקד במסדר לילה וכמובן – לישון.
לאורך הדרך צפויים לא מעט רגעי שביזות, אבל בסופו של דבר המשמעת והאימונים באמת הופכים את הטירונים מבוגרי תיכון טריים לחיילים של ממש.
מה זה "טירונות בסמכות"?
חלק מהחיילים המיועדים לתפקידים עורפיים עוברים טירונות בסיומה הם מוסמכים לרמת רובאי 01 או 02. לרוב מתבצעת הטירונות בבסיס ההדרכה של החיל אליו ישויכו בתום הטירונות. לעתים, המפקדים בטירונות הם שמפקדים גם על הקורס המקצועי שלאחריה.
משך הטירונות נע בין שבועיים לחודש וחצי, והיא עיונית וחינוכית בעיקרה, עם מעט קשיים פיזיים. במהלך הטירונות עוברים החיילים תכני משמעת צבאית, הכשרה בסיסית בירי ראשוני, תפעול מכשירי קשר, התגוננות מפני מתקפה בנשק כימי, עזרה ראשונה בסיסית וכן תכני חינוך בנושאי ערכי צה"ל וכבוד האדם. חלק מהחיילים העוברים את הטירונות הם בעלי לקות גופנית שאינה מאפשרת להם לעבור טירונות כלל צה"לית רגילה.
מה זה "טירונות כלל צה"לית"?
הטירונות הבסיסית של חיילי צה"ל, שלרוב אינם מיועדים לשירות כלוחמים אך עדיין לא נקבע שיבוצם הסופי. בסיום הטירונות מוסמכים החיילים לרמת רובאי 02. לרוב מתבצעת הטירונות בבט"רים של מערך מגל, וכן בבה"דים השונים, ונמשכת בין שלושה לארבעה שבועות. מרבית הטירונים מיועדים לשרת ביחידות עורפיות, אך ישנם גם כאלה המיועדים להיות תומכי לחימה ביחידות השדה. חלקם עוברים קורסי השלמה לרמת רובאי 03. עיקר הלמידה בטירונות הוא חינוכי ומשמעתי, וכולל קשיים פיזיים מתונים יחסית, הכשרה בסיסית בירי, תפעול מכשירי קשר, יום שדאות, קרב מגע בסיסי, תוכני חינוך בנושאי ערכי צה"ל וכבוד האדם ועוד.
מה זה "טירונות יחידה"?
מדובר בטירונות נוספת ללוחמי היחידות המובחרות. היחידות הללו מקבלות הקצאה של מספר שבועות טירונות נוספים מעבר ליחידות הקרביות האחרות, כחלק ממסלול הכשרת הלוחם. ברוב היחידות המובחרות מכילה טירונות היחידה אימוני חי"ר, לוחמה זעירה וניווט מתקדמים. על פי רוב קשה טירונות היחידה יותר מהטירונות הרגילה הן מבחינה פיזית והן מבחינה פסיכולוגית. לדוגמה, בחלק מהמקרים מאמנים את החיילים במצבי חוסר שינה. בשבועות הללו נדרש החייל לגלות יכולות אלתור ויוזמה, ובסופם נחשב ללוחם מן המניין ביחידה המובחרת.
מה זה "טירונות בוגרים"?
נקראת גם "טירונות שלב ב'", ובה משתתפים בעיקר אנשים מבוגרים יחסית לטירוני צה"ל, רובם עולים חדשים. הם עוברים טירונות כלל צה"לית המסמיכה לרובאות 02. הטירונים הבוגרים עוברים את שלל התכנים וההכשרות שעוברים המתגייסים הרגילים, אבל ההבדל בין טירונות הבוגרים לטירונות הרגילה הוא בעיקר ביחס המפקדים לטירונים ובדיסטנס (יחס פיקודי) מוקפד פחות. לאחר הטירונות משובצים החיילים על פי גילם ומצבם המשפחתי, לתפקידים הכוללים שנת שירות או ישירות במערך המילואים.
מה זה "טירונות מתנדבים"?
טירונות המיועדת לטירונים שהתנדבו לצה"ל לאחר שקיבלו פטור משירות ביטחון. הטירונות נמשכת חמישה ימים ובמהלכה לא נערכת הכשרה מעשית בנשק. הטירונות כוללת בעיקר הקניית הרגלי משמעת ובמהלכה נלמד חומר תיאורטי כגון שיעורי עזרה ראשונה, דרגות בצה"ל, מבנה צה"ל וכדומה.
הסגל בטירונות
המ"פ הוא מפקד הפלוגה האחראי על כל המחלקות, על התכנים המועברים ועל הטירונים. בעולם הטירונות מדובר בסוג של ישות עליונה. האינטרקציה של החייל הממוצע עם המ"פ היא מעטה (אלא אם כן מדובר בחייל בעייתי), ולרוב רואים את המ"פ באירועים כמו שיחת הפתיחה וההשבעה, אם כי לעתים גם חלק מהתכנים מועברים על ידו.
המ"מ, מפקד המחלקה, אחראי על מפקדי הכיתות, ולעתים גם מעביר שיעורים ותכנים. לעתים ניתן לפנות אל המ"מ בבעיות שלא נפתרו ברמת המ"כים.
הרס"פ (ראשי תיבות של רב-סמל פלוגתי) הוא מ"כ שהתקדם לתפקידו הנוכחי, ואחראי על התחזוק השוטף של הפלוגה, על המשמעת ועוד. את הרס"פ תזכו לראות לא מעט במסדרי עונשים.
הסמל גם הוא מ"כ שהתקדם, ולעתים הוא בכלל בדרגת רב"ט. הסמל אחראי על ענייני המנהלה במחלקה, הכוללים לוגיסטיקה, אספקת ציוד ועוד.
המכ"ים הם המפקדים הישירים שלכם, על כל המשתמע מכך. לכל מ"כ יש צוות משלו, והוא זה שמעביר לו שיעורים ותכנים, דואג לבעיות של הטירונים, מעניש, בוחן, ואולי בסוף, בשבירת הדיסטנס, אפילו צוחק איתכם. לפעמים מפתיע לגלות בסוף הטירונות עד כמה נקשרים למישהו שאפילו לא יודעים את שמו הפרטי.
טיפים לטירונות
בטירונות ישנים בחדרים או באוהלים משותפים. אתם זכאים לשש שעות שינה מטכ"ליות, ולרוב תקבלו שש וחצי שעות, כשעל כל אחד לקום לחצי שעת שמירה. קטיעת השינה אמנם לא נעימה, אבל עם הזמן תתרגלו להירדם שוב ברגע שתנחתו בשק"ש או על המיטה.
את הסלולרי תשאירו כבוי בתיק. אם הוא יצלצל אכלתם אותה, ואם יורידו אתכם לפק"לים עשוי להיות קצת קשה לשמור על שלמות המכשיר שבכיס.
כדאי להסתובב עם כמה ריבועי נייר טואלט בכיס, לכל צרה שלא תבוא.
אין מה לפחד מעניין המקלחות. כן, הן הולכות להיות משותפות, ולא, לא יהיה לכם איכפת מזה, כשתהיו מטונפים ושעת הט"ש כמעט תסתיים.
לאיזו רמת פעילות גופנית לצפות? לפי רמת הרובאי אליה תוסמכו. בטירונות 01 או 02 אתם לא צפויים להתרוצץ יותר מדי, אבל ככל שהמספרים עולים הכל נהיה יותר רציני – המסעות, אימוני הכושר הגופני וכדומה.
הישמעו לדרישות ולנהלים: הקפידו על הופעה צה"לית תקינה (כפתורים מכופתרים, הכנסת החולצה למכנסיים וכדומה). על בנים להתגלח, להיות מסופרים ולצחצח נעליים. שימו לב לדרך בה אתם פונים למפקדים: "הקשב המ"כ", "הקשב המ"פ" וכן הלאה. לקצינים יש להצדיע, ובתחילת הטירונות ילמדו אתכם כיצד (רק זכרו – ביד ימין!).
הקשיבו לנהלים הנוגעים לנשק. אל תפקירו את הנשק, אל תלכו איתו במה שקרוי "תלה כתף" (כאשר רצועת הנשק נחה על כתף אחת, מה שהמפקדים קוראים לו "תלה סבבה"), וכמובן – אל תשחקו בו. לידיעתכם, רוב הטירונים מקבלים M16 ארוך.
זמן פנוי: בזמן הפנוי אפשר לדבר בסלולרי, עם החברים לטירונות, לנוח, לגשת למפקדים בנוגע לבעיות שונות וכן הלאה. זמן פנוי יש בפריסות, בהפסקות לאחר הארוחות ובשעת הט"ש (טרום שינה).
שמירות ומטלות: החל משמירת מאהל, דרך שמירה בעמדות בבסיס וכלה בתורנות מטבח – אתם צפויים לקבל שמירות ותורנויות בסבבים, כשהעומס נקבע על פי הצרכים ומספר הטירונים. יש כיתת כוננות שהטירונים הנכללים בה צריכים אפילו לישון על מדים, ויש מטלות שוטפות בפלוגה, אפילו עבודות רס"ר שכוללות בעיקר ניקיון של הבסיס. נסו לקחת את זה בקלות, לרוב מדובר בזמן שבו לא מתזזים אתכם או נותנים לכם יותר מדי הוראות, ואפשר פשוט להתרכז בניקיון או בשמירה, לקחת אוויר וגם לדבר עם חבר לתורנות.
ציוד: שמרו על הציוד שאתם חתומים עליו – בסוף הטירונות תצטרכו להחזיר אותו לאפסנאות. כתבו על הציוד בטוש שחור את שמכם ושימו לב שלא "משלימים" מכם ציוד. במידה ובכל זאת תאבדו ציוד, תעלו למשפט, אבל גם מזה לא צריך לפחד יותר מדי.
יציאות: תלויות באורך הטירונות ובתנאי הבסיס. גם סגירת השבת בטירונות היא חוויה לא רעה בכלל, שאמנם כוללת שמירות אבל באופן כללי עוברת בנעימים.
טיפ אחרון: אל תנסו להיות גיבורים. כואב לכם? מרגישים לא טוב? לכו לחופ"ל (חובש פלוגתי). אמנם חשוב לא "לדפוק" את החברים ולשאת בנטל המשימות והשמירות, אבל הבריאות חשובה יותר.