סאם ואנטוני גוסלין (צילום: דובר צה
הם לא רואים את המשפחה כל יום, אבל בשאר הימים, יש מי שדואג להם|צילום: דובר צה"ל

בבסיס הם חלק מכולם. הם משתתפים בתרגילים, מבצעים את כל המשימות, עושים תורנויות, סוגרים שבתות ולובשים את אותם המדים. ההבדל מורגש בשעות הט"ש כשכולם מתקשרים הביתה, בסופי השבוע כשכולם יודעים מה הם יאכלו בערב שבת ובחגים כשכולם יודעים עם מי הם יקראו את ההגדה או באיזה סוכה הם ישבו. בעוד שרב החיילים מגיעים לבקו"ם ונפרדים מהמשפחה התומכת, החיילים הבודדים מגיעים לשם לבד והשירות מזמן להם התמודדויות אחרות לחלוטין. למרות זאת, החיילים הבודדים לא לחלוטין לבד. מידע בסיסי על זכויות של חייל בודד יכולות להפיג במידת מה את הבדידות ולהפוך את החוויה של השירות רחוק מהבית לקלה הרבה יותר.

שוחחנו עם מוקד החיילים הבודדים של צה"ל ועם המרכז לשירותי פרט באכ"א, הם נידבו לנו את כל המידע שחייל בודד צריך לדעת.

מי מוגדר כחייל בודד?
בצבא מגדירים שתי אוכלוסיות של חיילים בודדים:

חייל בודד מובהק: חייל שעלה לארץ לבדו, חייל שההורים שלו שוהים בשליחות בחו"ל או חייל שהתייתם מהוריו.

חייל בודד חסר עורף משפחתי: חייל שיש לו משפחה בארץ, אבל אין לו קשר איתה. בכדי לקבל מעמד שכזה, עוד לפני הגיוס, מדור חיילים בודדים במיטב בודק את המקרה של אותו החייל, מתי נותק איתו הקשר ועל איזה רקע נותק הקשר. באוכלוסייה הזו נמנים הרבה חיילים שהגיעו ממשפחות חרדיות, חיילים שבילדותם או בנערותם הוצאו מהבית בצו של בית משפט ושוכנו בפנימיות או במשפחות אומנות עד הגיוס, חיילים שניתקו קשר עם משפחתם על רקע נטייתם המינית ועוד.

איך מקבלים מעמד של חייל בודד?
מדובר בהליך שמתחיל בצו הראשון. השאלות באימות הנתונים הראשוני באשר לרמת ההשכלה, רמת ההכנסה של ההורים, מספר החדרים בבית ומקום המגורים לא נועדו כדי לחשב את הקב"א או את הדפ"ר. השאלות האלו נועדו כדי להבין את הרקע שממנו הגיע החייל ובמידה והוא יזדקק לסיוע במהלך השירות, לאפיין את אופי הסיוע.

בשלב הזה, מתחיל ההליך לאיתור החיילים הבודדים. במקרים הרלוונטיים, הטיפול מועבר למדור חיילים במיטב שיחלו בליווי החייל עוד לפני הגיוס ובהצגת ההטבות שמגיעות לו כחייל בודד. מלש"ב שיוכר כחייל בודד לדוגמא, שאין לו פתרון דיור עד הגיוס, יקבל את האפשרות להתגורר בבית החייל כבר בחצי השנה שלפני הגיוס.

את ההטבות שלהן זכאי חייל בודד, ניתן לחלק למספר סוגים: הטבות כספיות, דיור, חופשות מיוחדות ותמיכה נוספת שמוענקת לחייל מטעם האגודה למען החייל והצבא.

מאבחנת פסיכוטכנית (צילום: איתי כהן, במחנה)
הצו הראשון - שם מתחיל תהליך הליווי של חייל בודד|צילום: איתי כהן, במחנה

הטבות כספיות

לחיילים בודדים אין בהכרח את הגב הכלכלי מהמשפחה ולדברים שרב החיילים מקבלים מההורים שלהם, הם צריכים לדאוג בעצמם. כדי להשלים את החסכים האלו, הצבא מעניק תוספות כספיות ייעודיות.

תוספת שכר: בעוד שכל חייל בצבא מקבל משכורת חודשית, חייל בודד מקבל מידי חודש את אותה המשכורת בתוספת של שכר טוראי. כמובן שאם הוא במערך הלוחם, התוספת גדלה בהתאם לרמת הפעילות שלו.

מענקי מזון: לחייל בודד נטען בחוגר מידי חודש סכום כספי של 120 שקלים לטובת רכישת מזון ברשת שופרסל.

תווי קניה בחגים: בנוסף למענקי המזון החודשיים, בחגים מקבלים החיילים תווי קניה נוספים בכדי שיוכלו לדאוג לעצמם למזון במהלך החגים.

קורת גג

בכדי לחייל יהיה בסופו של השבוע, בחג או בחופשה מקום להניח בו את הראש ולנוח, הצבא והאגודה למען החייל מעמידים לרשותו מספר פתרונות.

דירות אל"ח: מדובר ב-550 דירות רגילות בבנייני מגורים בערים מטבריה ועד לבאר שבע אשר צה"ל שוכר אותם בסיוע האגודה למען החייל. לרב מדובר בדירות המיועדות לשישה חיילים ובהם ארבעה חדרים שכל אחד מהם משותף לשני חיילים. הריהוט של הדירה ותשלומי החשבונות הן באחריות הצבא. לדירות האלו מתקבלים חיילים מכל היחידות בצבא כאשר התנאי היחיד הוא היעדר בעיות משמעת והמלצת המפקדים.

אימוץ בקיבוצים: 900 מהחיילים הבודדים בצה"ל מאומצים בקיבוצים ברחבי הארץ. אותם החיילים מקבלים בקיבוץ דירת חדר ובהרבה פעמים, יש להם גם משפחה מאמצת מהקיבוץ והם נהנים משירותי המזון והכביסה של המשק. מדובר בתכנית שמיועדת לחיילים שמשרתים בבסיס סגור.

בית החייל בבאר שבע (צילום: זאב ביץ')
לא רק מיטה ומקלחת. בית החייל בבאר שבע|צילום: זאב ביץ'

דיור בבתי החייל: בבתי החייל מתגוררים כאלפיים חיילים כאשר הם מקבלים מענה של מזון גם בסופי השבוע וכן פעילויות לשעות הפנאי כמו שיעורי יוגה, פילאטיס, תגבור בהשלמת בגרויות ובלמידה לפסיכומטרי.

סיוע בשכר דירה: חייל שמחליט לשכור דירה באופן עצמאי, מקבל מהצבא השתתפות בשכר דירה לסכום של עד 1,400 שקל בחודש.

חגים

בחגים, הסוגיה לא סובבת רק סביב מקום לישון בו, אלא סביב ערבי החגים שחשוב שכל חייל יחגוג אותם באווירה חמה וחגיגית. בימים שלפני החגים, במרכז לשירותי הפרט לחייל באכ"א עומלים כדי לוודא שאין חייל שאין לו איפה להסב לשולחן בערב החג.

ערבי החג של האגודה למען החייל: אין חייל בודד שלא מכיר את האופציה הזו. בכל חג, כאשר השיא הוא ליל הסדר, האגודה למען החייל מארגנת בכפר הנופש באולגה ערב חג כהלכתו, אליו מוזמנים 400 חיילים בודדים. מעבר לאווירת החג, החיילים נהנים מסדנאות, פינוקים ומתנות שהופכות את ליל הסדר הזה למבוקש מאוד.

חיילים בודדים (צילום: אירוע בקליק צילום והפקת אירועים)
ליל הסדר בכפר הנופש באולגה. אירוע מבוקש מאוד בקרב החיילים הבודדים|צילום: אירוע בקליק צילום והפקת אירועים

אירוח בבתי המלון: מספר לא מבוטל של מלונות בהתאחדות בתי המלון פותחים את שעריהם בפני חיילים בודדים מידי חג.

אירוח אצל משפחות: חיילים שמעוניינים לחגוג את החג באווירה משפחתית, יכולים להתארח אצל אחת מהמשפחות הרבות שפנו למוקד החיילים הבודדים בצה"ל והציעו לפתוח את ביתן לחיילים בודדים. המוקד עושה התאמה בין החיילים לבין המשפחה על פי השפות המדוברות בבית, אורח החיים, מקום המגורים והיכולת לאסוף את החיילים מתחנות ההסעה.

משפחות שמעוניינות לפתוח את ביתן לחיילים בודדים, מוזמנות לפנות למוקד בטלפון: 03-7375200.

עוד בנושא:

וגר צנחן עם גולנצ'יק: תשעה חיילים בדירה אחת
אחוות לוחמים: המ"מ גייס כספים והטיס את משפחתו של הלוחם מאפריקה
האב טס מאוסטרליה והפתיע את בנו בסוף מסע הכומתה

חופשות וקשר עם הבית

ההיבט הזה רלוונטי יותר לחיילים הבודדים שהמשפחה שלהם לא מתגוררת בארץ. אלו מקבלות לא מעט סיוע.

מימון כרטיס טיסה: חיילים בודדים שההורים שלהם נמצאים בחו"ל מקבלים מימון מלא לכרטיס טיסה מכספי תרומות. בכל שנה חייל יכול לנצל 30 ימי חופשה לטובת ביקור משפחתי בחו"ל. השאיפה של הצבא היא שחייל יבקר את המשפחה שלו בחו"ל לפחות פעם אחת בשירות.

ביקורים משפחתיים בארץ: חייל שהמשפחה שלו מגיעה לביקור בארץ זכאי ל-8 ימי חופשה בכדי לבלות איתם.

חיוג לחו"ל: בזק בינלאומי מעניקה כתרומה לכל חייל בודד כרטיס חיוג הטעון ב-30 דקות כל חודש.  

ימי סידורים: חייל בודד זכאי ליום סידורים אחת לחודשיים.

סדנת הכנה לאזרחות: כל חייל בודד עובר לקראת השחרור סדנא בת חמישה ימים של קורס הכנה לאזרחות. בחמשת הימים האלו, עוברים איתו על ההטבות שמגיעות לו, על המלגות שהוא זכאי להן, כותבים איתו קורות חיים ונותנים לו כמה שיותר כלים לקראת היציאה לאזרחות.

אוזן קשבת

מוקד החיילים הבודדים של מיטב הוא מודד שמאויש 24 שעות ביממה כשהמטרה שלו היא לתת את כל המענה המשפטי הדרוש לחיילים בודדים בכל שעה ביום. חייל בודד יכול לפנות למוקד על בעיות ביחידה, בעיות דיור, בעיות בשיבוץ בתפקידים, בקשת עזרה לסיוע משפטי, פיתרון בעיית דיור בחגים ועוד. למוקד יש קשת רחבה של קשרים, החל מעמותות שנותנות סיוע, דרך משפחות שמוכנות לסייע ולפתוח את בתיהם ועד עורכי דין שמעניקים סיוע משפטי לחיילים בודדים.

בנוסף, פועל עמוד הפייסבוק "חיילים בודדים בצה"ל" שמכיל מידע על הטבות לחיילים בודדים ועדכונים שונים. במעמד השחרור, מומלץ להודיע ליחידה להכוונת חיילים משוחררים על המעמד כחייל בודד שכן אלו ידעו להפנות לתכניות שונות לחיילים בודדים משוחררים, מלגות ועוד.

המוקד חיילים בודדים ובמרכז לשירות הפרט לא חסרה עבודה ובכל זאת הם מדגישים ואומרים – יש אוזן קשבת. חיילים בודדים יכולים ליצור קשר עם המוקד בטלפון 03-7375200.